keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Loppukiri


Aamupäiviä pyryn keskeltä. Aamuyöllä nousi tuima tuuli ja nyt sitten työntää valkoista joulurekvisiittaa taivaan täydeltä. Ihan pihaan asti.

Kaikenlaista hommaa on vielä tällekin päivälle, onneksi isoimmat rutistukset on jo tehty.

Eniten ähistää ajatus hautuumaakierroksesta, tulee reilusti toistasataa kilometriä ajelua kaameassa kelissä kun sukua pötköttää kolmella eri kirkkomaalla kolmessa eri pitäjässä.

Nyt klapia hellaan ja piirakanpaistoon. Tai no niin, Äitikultahan se muuten leipoo, minä lykin pellit uuniin ja uunista ulos sekä hoidan voitelut.

Iltaproggiksena on piparihommia jonka voinen pääosin jo teettää lapsilla. Mulle jää uunivahdin homma.

Hauskan näköistä nyt pihalla, perilliset snoukkaavat ajas maakellarin katolta ja oranssissa talvitakissa painattava ärrieri viilettää mukana.

Palataan kanavalle myöhemmin, nyt on aika keskittyä päivän puuhiin.

9 kommenttia:

 1. Leivinuuniin saa lämpömittareita, jotka vain nostetaan arinalle. Ihan irtotavaraa siis. Saatavilla mm. rautakaupoista. Meillä on muuratessa laitettu versio. Helpottaa muuten kummasti.

  Nostin kinkun uuniin hautumaan. Sopi hyvin luukusta sisälle. Päivän jännitysmomentti on ohitettu. Tai ei oikeastaan. Pitää muista vahtia, ettei siitä tule superylikypsää. Kerran on käynyt niinkin. Hyväähän se oli mutta ei sitä pystynyt leikkaamaan, murtui isoina kappaleina murusiksi. Oli liian kuuma uuni silloin ja poistuimme välillä kaupunkiin. Paistoaika venyi liian pitkäksi.

  Naapuri toi julmetun savustetun lohifileen joulupöydän iloiksi. Anoppi oli tarjonnut kalan, naapuri savut. Hyvää!

  Päivän puuhiin pitää minunkin tästä koneen ääreltä siirtyä. Siistimistä, järjestelyä, pullan leivontaa, kukka-asetelmien tekoa ja perille toimituksia. Siinä päivän äksönit. Viime yönä sain kaikki lahjat paketoitua.

  VastaaPoista
 2. *phuuuuh* Nyt voipi hetkisen puhaltaa.

  Pipareita paistetaan tänään vain pari pellillistä tuoksun vuoksi, Joulupäivänä (tai jossain paremmassa välissä) lisää. Ja taikina on taas ihan laittoman hyvää ;-)

  Päivän rastit:
  kalaostokset: X
  viinilahjat: X
  kukkaostokset: X+ (tuttavalta kukkakauppiaalta tingin osto-oikeutta kahteen valkeaan hyasinttilasiin ja ne sain, lisäplussa siitä)
  hautausmaat x3: X
  jatkojohto: X
  perunalaatikon paisto: X (lisäbonus hyvänmakuisesta lopputulemasta)
  piirakat: X
  lyhteiden metsästys: X (vaikeusaste 99, alamittaisia ruikkuja löysin 2 kpl 50 km päästä, lähiseudun monitoimikioskilta löytyi mammuttikokoisia)

  Pitkin hampain suostuin mukaan isoon markettiin. Eikä siellä ollut jonoja eikä kiukkuisia asiakkaita. IHME!!!! Il Miracolo!!! Joulun ihme = Prisma ilman ryysistä aatonaattona kl. 15.

  Nyt saunaan pohtimaan elämän isoja kysymyksiä, eli kinkunpaistostrategiaa. Kinkkupussiin vai paljaana? Titaaaaaa???!

  Pullan- ja jouluviinereiden paisto jää johonkin toiseen ajankohtaan. Ensi jouluun?

  Iso-J lähti vielä kolailemaan torpanmäen pääkäytävät puhtaiksi, auramies odotettavissa visiitille lähitunteina.

  Palataan vielä tämän vuorokauden puolella.

  VastaaPoista
 3. Kinkkupussiin ole hyvä, Hirnakka. Lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan ja aavistuksen ylikypsäksi (ei kuitenkaan yli 80 astetta) On taatusti buenoa!

  Minä sain pullat leivottua, PääPuutarhurin kahvitettua kerrankin omatekoisella nisulla, kakulla ja pipareilla. Lupasin ettei se toistu. Ainakaan lähiaikoina. Tuuppasin vähän joulupullia sillekin muiden pienten lahjomusten mukaan. Kukkia en puutarhurille antanut, mutta sain ihanan jouluasetelman. Joka oli suunniteltu sisäkukkia helposti tappavalle tapaukselle. Onneksi se tarjoilee ulko-olosuhteisiin haastavia tapauksia. Tuntee minut :)

  Nyt kipaisen talliin loihtimaan vaatimattoman joulutunnelman sinnekin.

  Huomenna tarvii vain tehdä rosolli, viedä kukat kahteen lähinaapuriin ja lopun aikaa nauttia joulusta. Luulisin. Toivoisin.

  VastaaPoista
 4. Nyt mä kyllä hajoon. Tämä on jo NELJÄS yritys saada kommentti julki.

  Eniveis, jalostuupa sanottava kun sen riittävän monesti kirjoittaa.

  A) en paistanut tänään pipareita. Paistoin itseäni saunan lempeissä löylyissä.

  B) pelottaa tuo kinkunpaisto. Pitäisi tyrkätä uunin oma anturiletku possuvainaan persposkeen ja luottaa paistoautomatiikkaan.

  C) huomiseksi jäi vain pientä näpertelyä. Sienisalaatti on tärkein. Ja Joensuussa käydään haudoilla. Jona aikana pukki käy kiikuttamassa lahjukset kuusen alle.

  Että tämmäisiä tällä hetkellä tähän torppaan. Poistun pesemään possuressun takajalkaa.

  VastaaPoista
 5. Hirnakalla systeemi änkyttää... siis kun ei julki tule, vaikka kuinka panostaa :D

  Elä pelkää kinkkua. Silmämääräisestikin näkee jotain. Ja tuoksusta. Hieno elektroniikkakin on tehty toimivaksi... hoppas så. Siitä ei ole kokemusta, vaan leivinuunin metkuista. Sekin tekin taas ah niin kelvollista...

  Menenkin vetämään viivat possun takakoivesta... Ja sitten kuitaan yhden viskin kitusiin. Rob Roy pullossa on joku ihanan idiottivarma tippakorkki. Antaa tipoittain ainetta pullosta. Ei tule kuulkaa yliannostusta. Kenenkään hermo ei kestä lirutella tipoittain kovin isoa paukkua lasiin.

  VastaaPoista
 6. Höhhööö, tökkii tökkii datassa.

  Nyt tökätty anturi possun hanuriin ja silmä kovana vahtaan asteita. Tilanne on 14/70 joista ensin on tämänhetkinen täsmälämpö ja 70 se tavoitetila. Jälkilämmön pitäisi hoitaa homma loppuun.

  Hallelujaa ja enkelikuoron veisuuta päälle.

  Ulkona yltyy viima. Taitaa taas tuoda myrskyä tullessaan kun etelästä tuulee. Onkin ihan oudon leutoa, jotain -8 oli auton mittarin kertomana.

  Näen sieluni silmin Titan torppaan. Siellä se viistää kinkusta siivuja ja kulauttaa tilkan Jumalan viljaa perään. Nautihan nyt, ystäväiseni. Joulu on tullut <3

  VastaaPoista
 7. Oh my dear, näetkö pirtin lattialla myös massiivisen kompressorin? Ja parit muutkin remontointiin liittyvän kalusen? Ja porstuassa saunan uudet panelit ynnä muutamat muutkin remonttikalut? Tee tässä nyt sitten Joulua :D

  Remontit kuuluvat elämään - sitä se vain on. Ehkä Hirnakan torpassakin näkyy elämisen ja tekemisen meininki...

  Lämmin kinkkuvoileipä lanttulaatikkoterästein kera scottipojan parhaan tekee kyllä meisseliä. Anopin taholta on annettu myrskyvaroitus huomisesta limpunjakorumbasta, mutta delegoin sen sujuvasti Timolle. Minä laitan jouluateriaa. Piste. En singahtele kylillä mielipuolisen limppusouvin kanssa ja toivottavasti en odota nuttura kireällä milloin mies ja anoppi suvaitsevat saapua joulupöytään. Ilmoitan h-hetken tuntia aiemmaksi kuin tarpeen... Siperia on opettanut :D

  VastaaPoista
 8. Tita kuomaseni, minä sujuvasti loikkasin kompuran yli ja ohitin tyylillä muut remppa-asiat. Ihan yhtä tyynesti kun käskytin toimittamaan omat listanivaskat verstaalle. Ja kyllä, remppaa pitää sietää. Jos meinaa satavuotiasta taloa asuttaa.

  Vielä kesällä elättelin toiveita, että keittiön facelift olisi jouluksi tehty. Noh, maalit on ostettu ja kaakelit saapuivat ihan ajallaan. Onneksi ostin ajattomat... En vielä tiedä onko se ko. joulu sitten vuonna 2010 vai 2011 tai jotain.

  Jemmasin viimeiset lahjukset papereihin ja nyt Iso-J retuuttaa pukintuomisia saunan lauteiden alle. Alkaapi olla valmista.

  Tekisi mieli kinkkusiivua mutta suhdeluku on nyt uunin paisto-opin mukaan 24:70 joten raakaa on. Ei vielä edes aromit nenään leijaile...
  Lanttulaatikkokin on kohmeessa ulkosaunalla. Pitää tyytyä karjalanpiirakkaan. Ja luikkia kiireesti vaaka-asentoon. Aamu sarastaa äkkiä.

  Limppusouvi kuulostaa niin.... eh, onneksi kaukaiselta. Meillekin kyllä voisi tuoda limppusen mutta kuskiksi moiseen en lähtisi. Hattua nostan aktiiviselle anopille. Ja pitkää piuhaa -taas kerran- ehtoisalle emännälle.

  Muistin just, että ne mehut on sitten vielä siellä matkiksessa... ARGH!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 9. Ai että ei pöllinyt kuski hienoa viinilaatikkoa... tai jättänyt postilootan päälle...? Itte pitää hakea. I trust myself on riittävän kovaa kamaa. Go for it!

  Eniveis - nyt on aika relata, syödä ja juoda hyvin ja runsaasti. On Joulu.

  Rauhaisaa Joulunaikaa itse kullekin blogin lukijalle toivottaa myös Majakarin väki!

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com