tiistai 31. elokuuta 2010

Taas tietää tehneensä

Eipä tänään(kään) istuskeltu torpan nimikkopenkillä. Mielessä kävi, mutta sitten tuli jotain muuta...

Nyt onkin jo aivan liian viileä lähteä pyjamanpöksyissä höperehtimään pihaan saati istuskelemaan rautapenkille. Persus on hallanarka.

Tuvassa on niin ihanan lämmin, virittelin tulet Isoon Kiveen eli leivinuuniin. Viimeksi joskus vapun tienoilla on isoa uunia lämmitetty. Ja sehän oli ihan äsken?

Kieltämättä hetken aikaa piti googlettaa päänsisäisesti lämmityksen askelkuvioita, alkaen halkolaatikon inventoinnista. Lopputulema on kuitenkin toivottu, upea punainen hiillos ja torppaan leviävä pehmeä lämpö.

Tarkistin syksyn must -listalta; kyllä vain, puolimetrinen koivuhalko on tilauslistalle pantu ja toimituskin on nopea. Ennakkovaraajan etuja. Vähän vielä pitäisi kuutioida montako mottia tarvitaan talven tarpeiksi. Juu, en todellakaan muistanut muistiinmerkitä viimetalven puumenekkiä... Sitäpaitsi sitä oli vähän hankala arvioida kun poltettiin riihen peräseinän vuosikertapuita.


Syysvuokko katseli ilta-aurinkoon ja eräs syksyn energiasta terhakoitunut paluumuuttaja kynsi maaemon persusta antaumuksella. Aloitin yhden naisen taistelutiimillä valtaamaan lisää kasvipintaa, tällä kertaa keskipihan salavan juurelta. Eihän siinä kasva ruohokaan joten homma on sikäli ihan helppo.

Isompi urakka on roudata siihen riittävän paksu (metri?) kerros multaa, lantaa, ravinteita ja muuta hyvää. Verryttelyn nimissä kärräsin pitkälti toistakymmentä keikkaa multaa ja hevonmokkulaa. Huomenna ne olisi tarkoitus tasoitella -ja kärrätä lisää.


Kun mainitsin mullankärräyksen olevan verryttelyä, se on ihan totisesti vasta sitä. Meinasin nähkääs asetella tuonne puiden ja likakaivonkansien väliin järisyttävän hienon, upean ja typerryttävän kivimuurin.

Hitsin vaikeaa selittää visiota -joka on vielä ylen sekaisin omassa päässäni. Mutta joskus torpan tavernaan kuuluu kivimuuri (maltillisen matala) ja pöydän kohdalla kivetty lattia. No niin, naura nyt vaan siellä mutta joskus mulla semmoinen on!

Ja silloin minä kaivelen jostain esiin nämä kuvat ja katson mistä kaikki alkoi. Ja skoolaan ouzolla tavernassa :-)


Patsymummo kehitti itselleen mojovat moukujaiset, kuvassa ei siis suinkaan ole raivohullu kissapeto vaan vähän virttyneempi seireeni. Ilmeisesti Kithen Kukhaispojista lemahtaa miehekäs testosteronin katku kun mummokissatkin virittäytyvät juoksutunnelmiin *dislike!dislike!*

Hönö-Elli lekottelee sen sijaan autuaan tietämättömänä maailman viekoitteluista ja totuttelee torpan menoon kaikessa rauhassa. Korvista nousee rumaa ryönää ja huomenissa kilautetaan eläinlääkärille. Eihän tuota katso kukaan. Samalla tuikataan rokotteet nahkaan.


Lihaksiin hiipii väsy, kottarikuskin osa ei ole ihan kevyin. Etenkin kun se raskaampi kuorma pitää lykätä ylämäkeen. Seuraavat multa- ja lantakuormat otetaan ylätontille. Kätsempi kärrätä alamäkeen. Miksen tajunnut tuotakaan silloin keväällä kun kuormia tänne ajoivat? Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis... juuri näin!

Huomiselle onkin taas ihan omat ohjelmansa. Sinänsä ihan kaunis ajatus, autoton päivä, tuottaa täällä haja-asutusalueella omat haasteensa. Mutta sitkeys palkitaan, paikallisbussien aikataulut ovat netissä kunhan jaksaa sinnikkäästi tonkia nettitunkiota. Ja minä vien rallirassini pajalle huomenna huoltoon. Taksilla ei tarvitse ajaa metriäkään vaan siirtymäkyydit sujuvat toivottavasti sutjakkaasti julkisin välinein.

Nyt hieman lihashuoltoa venytysten muodossa ja siihen mennessä uunin hiillos lienee "pelti kiinni -kunnossa".

Jaa... olipa unohtua. Tallilta soittelivat ja nyt meille tarjottiin ponin puolikasta vuokralle. Samainen poniini toimisi perillisten harjoittelukappaleena... ei paha.

Pitää nyt kuitenkin fundeerata. Onhan siinä aikamoinen vastuu. Ja toisaalta aivan huipputilaisuus koulia penskoista päteviä käskassaroita tulevaisuuden hevoshommia silmälläpitäen... Meidän kylän tallilla kun penskat koulitaan kaikkiin hevoshommiin, ei pelkkään possujunassa köröttämiseen.

Ponniinin koeajo pyritään järjestämään lähiviikoiksi ja sitten pohditaan penskojen hevosalan opintojen kurssisuunnitelmaa oikein kunnolla.

Aika kiva kuva? *ehe ehe*
Ja nyt sitten moi! Nuku hyvin.

5 kommenttia:

 1. Siellähän riehutaan enempi kuin lääkäri ikiuna määrää!

  Jos toivoa saa, niin siitä Ellistä kuvia!

  VastaaPoista
 2. Tita, ei riehuta ei, vähän vain maata kynsitään ;-) Paraskin sanomaan *hmph*

  Auto on nyt pajalla ja totesin paikallisliikenteen toimivaksi. Tämän päivän jumitankin sitten skypen sun muiden systeemien ääressä :-/ Laskelmiahan maailma kaipaakin!

  Onneksi voin välillä karata pihalle kärräämään multia. Ja jos yltyy sateeksi, on kodin hengettären hyvä liihotella torpassa, yhtä sun toista laiteltavaa löytyy.

  Hönö-Ellistä ei nyt oikein saa hyviä kuvia, korvatipat tahmaavat pikkuisen pään aivan törkeän tahmaisen näköiseksi. Miten niin pieni ja sievä sötnos voikin haista niin järkyttävälle? Ja minä pesin kissulin kauttaaltaan... matolääke taitaa laittaa aromiperän pörisemään *oksuoksuoksu*

  Iso-J kierrättää parhaillaan kahta hollantilaista ympäri eteläisen Suomen synkimpiä kuntia... tai voiko esimerkiksi Someroa kehua jotenkin? Minullekin on siellä tullut aina kiivas krapula :-(
  Eikä siinä vielä kaikki, kiertueeseen kuuluvat olennaisesti paikalliset Agrit *hihhhiihhhiih*

  Poistunkin siis elämääni varsin tyytyväisenä takaisin kotitoimistoon laskelmoimaan. Ei mahdu Someroa eikä narisevia hollantilaisia minun laskelmiini :-D

  VastaaPoista
 3. Sanoinhan sulle, että sukupolviin ei tämä hieno sininen kanta ole matolääkkeitä nähnyt. Ja samasta hankintapisteestä haettu Welho ensin matolääkittiin ja samalla korvapunkitettiin. Ja kuvia on siltä ajalta... tekee tahmaiset korvakarvat tuo aine. Mutta toimii. Ja kunnon kissa siitä tulee. Ensin pitää vähän kesyttää perhe-elämään.

  Onnea uusille istutuksille! Sanon vain, että olet tehokas. Sen verta PALJON oli sulla taimia mukana! Kyllä niistä piisaakin iloa moneksi tulevaksi vuodeksi.

  Seniorikansalaiselle terveiset myös! Olisi kiva käydä paiskaamassa tassua hänenkin kanssa. Oikeesti koitan kattella kalenterista sopivaa hetkeä ajella siellä käymään. Ihan okeasti! Mutta ei päiväseltään. Luulisin sieltä kuitenkin jonkin sortin selkäpiin sijan löytyvän. Vaikka lattialta... en paheksuisi ollenkaan! Kunhan ei tarvi aamu kuudelta nousta ylös :D

  VastaaPoista
 4. Ihan okeasti... no typotti tuossa. Varmaan ymmärretty kuitenkin...

  VastaaPoista
 5. Okeasti, täältä löytyy makuusijoja valittavaksi asti. Eikä todellakaan heiluta aamukuudelta hereillä, ainakaan viikonloppuisin. Kukkokaan ei laula ennen oikeata aamua. Aamuyöllä torpan kukkokin nukkuu.

  Että ihan vaan tällä puheella, tervetuloa! Minä sitten jätän pienen täydennystilauksen Särkälle jotta sun ei tarvii tyhjällä summarulla ajella ;-)

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com