perjantai 15. tammikuuta 2010

Sightseeing


On se kyllä vaan niin kummallista mihin mustaan aukkoon nämä viikotkin katoavat?! Eivät ne ennen tämmöistä vauhtia kuluneet, eiväthän?

Onneksi on muitakin jälkijättöisiä kuin minä, tuo ritarinkukkakin havahtui vasta nyt kukkimaan. Hyväähän näköjään kannattaa odottaa, on kyllä melkoisen pirteän näköinen. Yhtään joulunpunaista ei nyt enää jaksaisikaan. Laskujeni mukaan siellä on vielä ainakin 2 valkoista kukkimatta.

Eilispäivän kommenteissa on Seijakin, heippahei ja kiva kuulla sinustakin! Kanalan kuvia löydät kelaamalla tätä viikkoa alaspäin, siellä on Sirkku Sulkasatoisesta joku kuva.

Tänään lähdemme yleisön pyynnöstä pihakierrokselle torpan talvisiin maisemiin. Aloitamme maakellarista josta syntyi eilen pientä epätietoisuutta. Kyllä oviaukon päällä oikeasti voi kasvaa ahomansikoita, uskothan nyt Tita?

Tuossa on maakellarin oviaukko. Annettiin tuiskuta tukkoon koskapa kellari ei ole käytössä. Valuu kuulema vedet keväällä sisään. No varmasti valuukin jos tuolleen antaa tukkeutua. Katsotaan nyt keväällä miltä siellä näyttää. Jokatapauksessa tarvitsee kokonaan uuden oven, mieluummin välieteisenkin. Ja kalkkimaalia seiniin sekä hyllyt. Sitten lienee kelpo. Salaojat ja nuo tuuletusputket pitää tietty putsata. Tyrnipensaat ovat heti kellarin takana.


Tässä pihaa riihen kulmalta katsottuna taloon ja maantielle päin. Maantiehän kulkee tuolla takimmaisen rakennuksen, aitan, takana. Pihan korkeusero ei ole hurja, pyöreän mäen harjalla kuitenkin ollaan. Kuivuu keväällä nopeasti. Hyvähyvä...

Tässä Titalle pihatie, onhan tässä baanaa jota kukkapenkeillä reunustaa. Oikeanpuoleinen reuna olisi hulppea pitkänä penkkinä vaan kun piharakennuksen oville pitää olla polut ja ainakin yksi autolla ajettava pisto.

Tässä sitten pihatien oikeanpuoleinen osa, piharakennus.
Pihlajien takana olevan kuusen luona on huoltoajoa ja mahdollista kuorman purkua varten ajotiepisto.


Ja tässä lampolan pääty sekä maakellari. Noille oville on syytä päästä isommalla vehkeellä, kuten esim. traktorilla. Lampolan takana on nykyisellään joutomaata, minä nimitän sitä pihattovaltaukseksi... Ja sittenhän lampolankin tilat pääsevät hyötykäyttöön :-) ja tönö saa uuden ehomman nimen. Esim. talli kuulostaisi hyvältä.
Nitan ja Seijan pitää tulla tekemään suunnitelmaa, teitäkin se talliarki on opettanut, arvatenkin paljon.

Sitten mennään Seijan pyynnöstä kanalaan, huomatkaa pihatyöläisten oranssit työasut.


Minullakin on oranssi pihatakki, eivät ammu metsästäjät fasaanina. Tai koppelona.
MUOKS: kanalahan on riihen kiinteä kylkiäinen. Ennenvanhaan tuommoista riihen kylkiäistä on täälläpäin nimitetty ruumenukseksi (tai jotain sinne päin). Kanala on matalampi osa riihen vieressä. Ja Kanalan jatkeena kanojen ulkoilutarha. Riihen takana on joutomaata eli takalaidun.

Kanala on kaksiosainen, kylmässä eteisessä ovat kauratynnyrit, siivousvälineet ja muut kylmässäkin säilyvät kamat. Rehuja lataan säkistä pienempään kannelliseen muovisoikkoon. Vedet kannetaan sisältä. Olisihan se aivan luksusta saada muulla tavalla juokseva vesi kanalaan, mutta minä juoksutan nyt ja tulevaisuudessa. Niin kauan kuin jalat kantaa.

Luukku kanalan ovessa on entinen kissanluukku, tukittiin se syksyllä, siitä meni koirakin ihan sukkana.

Tässä kylmä eteinen. Kanalan lämpölamppu laitetaan töpselistä kanalan sisältä, yleisvalokatkaisin on tässä eteisessä.

Ensi kesänä pitää kyllä maalisutia heilutella tässäkin rakennuksessa. Lisähyllyt eivät ole pahitteeksi ja ehkä tuolle ovellekin voisi jotain tehdä.

Ikkuna on ihan yksilasinen joten eiköhän se lämpöeristyksen lisääminen tarkoita ikkunankin fiksausta.
Ärsyttävästi heittelee tekstin asettelua, sorry lukijoille. Visuaalista silmää särkee moinen heittely... asiaan. Tässä kanalan väki tutkii rehusäiliönsä antimia.  Alholaiset kanaset ujoilevat jossain taustalla. Takaseinällä on (nyt tukkoon teipattu) ulosmenoreikä ja ramppi. Sekä yöorsi. Vasemmalla seinällä alempi orsi ja munintapesien kolmikerroksinen lokerikko, näitä löytyi aitasta kaksikin rakennelmaa. Yhtään en tiedä mitä nämä lokerikot ovat alunperin olleet. Nyt niistä toinen pääsi kanalaan. Munivat yleensä ns. alamummoon, lauman kasvamisen myötä myös keskimummo on suosittu.

Eläinsuojelijoille tiedoksi, rehusäiliön lankaan sitaistu paalinaru on jo poistettu, kanat eivät voi kuristua siihen. Jos jotain hevosmaailmassa oppii, aina joku virheen keksii...

Tässä muutama rouva vielä heräilee, eivät kyllä ole mitään aamuvirkkuja. Munivat kyllä nyt kaamosaikaankin niin kiitettävästi joten nukkukoot ihan rauhassa.

Tämä kuva kuulusi oikeastaan tuonne yläosastoon, vasemmalla pihasauna, oikealla talo. Keskellä lumipalloheisi ja näkymä etelään. Siellä ovat vattupuskat ja tulevat hyötykasvialueet.

Kas näin päättyy pihakierroksemme talvisissa torppamaisemissa. Tervetuloa paikan päälle tutustumaan. Koordinaatit saa pyytämällä. Eikä ilman munia tarvitse kenenkään poistua.

Selaamalla tätä blogia taaksepäin, löydät runsaasti kuvia ns. paraatipuolelta.

Nyt on ihan oikeasti hommiakin tehtävänä, heippa.

13 kommenttia:

 1. Kuvien ja tekstien asettelu menee ihan reisille, no can do :-(

  VastaaPoista
 2. ELÄINRÄÄKKÄÄJÄ!!!!!!!RUMA KANALA!!!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi voi vetää itsensä vessasta alas, vaikka ympäristöjätettä onkin. Ja menestystä vain tutkimaan minkälaisesta kanalasta anonyymin omat kananmunat on peräisin. Tuossa Hirnakan kanalassa elää onnellisia kanasia, jotka saavat elää luonnonmukaista elämää toteuttaen perimmäistä olemustaan.

  Voi jessus, miten joku kehtaakin anonyyminä viskellä idioottimaisuuksia. Laitapas ensi kerralla oma nimesi näkösälle, niin ehkä tulisi mietittyä mitä kirjoittaa. Kannattaisi miettiä. Tai oikeastaan kannattaisi pysyä kaukana täältä, vaikkapa hevostalli.netissä.

  Hirnkakka toimi yleiskuvineen ns. ajatusta nopeammin. Tulen illalla imeytymään noihin kuviin, nyt perhe-elämä otattaa omansa ruoanlaiton muodossa.

  Biiraitbäk.

  VastaaPoista
 4. Jassoo, ihan vanhaan kunnon hevostalli.netin henkistä kommenttia :-)
  Juu ei ole esteettisesti kaunis kanala. Kauniimpi se kuitenkin on kuin kaikki tehotuotantolaitokset yhteensä. Ja kanat tyytyväisempiä potenssiin tuhat. Meidän kotkot elävät ja tietävät elävänsä. Tekevät työtä jolla on tarkoitus ;-) Ihan vapaasta tahdostaan.

  Kiitos kuitenkin kommentistasi, odotahan vaan, laitan aikanaan tallikuviakin esille ;-)
  Ellet niita odotellesasi tikahdu omaan myrkkyysi?!

  Älä Tita suotta kuumaa kerää moisten sontamöykkyjen takia, antaa olla.

  Kävin vähän viilaamassa tekstiä, oli niin keturallaan kuvat ja tekstit. Vähän siirsin ja muokkasin sopivampiin paikkoihin. Ja täydensin parilla lauseella.

  Radiossa soi joku Hansu ja Pirre -tyylinen renkutus, villi arvaus biisin nimelle on Kuumat aallot ;-) Kaikkea ne keksiikin.

  VastaaPoista
 5. Ei Hirnakka tässä mun hermoni ollenkaa ole kärsinyt. Sen kun verryttelin vähän sanallisesti.

  Fylliin kävin heittämässä terveiset, että kellarin porstuan rakenteluun olis ideaa päikkärin sivulla 2. Kannattaa tehdä eteinen ja muutamat ovet ennen kellaria. Meillä on tuo porstuan ovi, sitten kaksi ovea siellä alhaalla.

  VastaaPoista
 6. Lämpimät terveiset Gambiasta. Tultiin aamulla kotiin ja olo on edelleen kuin yön matkustaneella.. Dille dong.

  En nukkunut minuuttiakaan koneessa, ei vaan kykene : (

  Reissu itsessään oli aivan loistava. Keli mitä lempein( + 30 joka päivä), kolme hyvää retkeä loistavan Anu-oppaan johdolla ja ihmiset ystävällisen hymyileviä.

  Sarvikuonoja en valitettavasti nähnyt kun emme menneet Senegalin luontopuistoon, mutta krokotiiliä silitin ?! ja apinaroikale joi limuni lopun simpukkapaikan baarissa kun "unohdin" sen pöydälle : )

  Paikallisten arki on meidän mittapuumme mukaan ankeaa, mutta siitä huolimatta ihmiset jaksavat olla positiivisen iloisia.

  Reissun anti oli hieno monella tasolla. Pähkäilemistä piisaa.

  Paluu kotikonnuille helpottui suuresti kun Seija oli huolehtinut karvalaumasta kiitettävästi ja talvinen sää vastaanotti meidät.

  Todella kaunista. Kertakaikkiaan.

  VastaaPoista
 7. Hiphei, Nita on palannut kotomaahan, tervetuloa. Arvetenkin ruskeana ja levänneenä. Ihanaa, tosi kivaa että lomanne oli onnistunut. Kai tankkasit valoenergiaa patterit ja akut täyteen? Tässä pitää pitkään sinnitellä ennenkuin täälläkin kevääseen päästään. Inkoossakin on varmasti ihan julmetut hietokset?

  Muutama tuttu on Gambiassa lomaillut ja kaikki sanovat samaa, paikalliset ovat iloisia ja ystävällisiä.

  Eikä varmasti tarvinnut stressata kotimiehen hommia, Seijan minäkin tilaisin paikalle mikäli joskus reissuun pääsisin ja olisi sellaisia hoidettavia.

  Metukin kuuluu thaikuista palanneen, puhelua odotellessa voisin oikeastaan lirauttaa lasiin punaviinien aatelia, Lindemansin Cawarraa. Siis Hörppissarjan valioluokkaa.

  Seijalta piti kysyä mikä olikaan se viime tammikuun raskain päivä? 29.? En saa selkoa viime vuotisesta kalenterista.

  VastaaPoista
 8. Olen nyt imeytynyt noihin maisemiisi lumen keskellä. Olen aivan HENGÄSTYNYT kaikista IHANISTA mahdollisuuksista!!!!

  Sisääntulotien oikealle puolelle ilman muuta pitkä ja noin 1,5 metriä levä perennapenkki.

  Kärhöjä tuonne mahtuu kans - kanalankin voisi koristaa ulkopuolelta upeilla kärhöillä...

  Mun on ihan pakko päästä käymään teillä. Ihan pakko... ja olisihan se kiva tavata äitisikin :)

  Tarjoakko konjakit, jos pääsen lähtemään?

  VastaaPoista
 9. No katsos kummaa, justiinsa lukee torpan työlistalla konjakkipruuvin suunnittelu ja toteutus vuonna 2010. Että ei olisi paremmin voinut osua. Yllättäen ja pyytämättä ;-)

  Sitä paitti jos mie haudotan täällä pari pesällistä alholaiskanoja, pitäähän ne jonkun toimittaa sinne pohjanperukoille. Mie voin vaikka ajaltaa sinne ihan vasiten tipuntuontireissulle myöhemmin (kun Särkän kipsa on auki) keväällä.

  Nyt on statukset päivitetty Jyväkylän agentin kanssa, kiitos juttutunnnista Metu. Turha Kakkoselle löytyi Jykälästä kummisetä ja kukon nimeksi tulee Mr. Birdie heti kun jää herraksi taloon. Nyt ei vielä sovi nuorta kukkoa ylentää, Urho Kukkonen on niin kingi.

  VastaaPoista
 10. Hmmmm, ajatteles Tita. Kaikki se tarmo mitä edelliset asukkaat ovat käyttäneet torpan sisätilojen pilaamiseen... olisipa joku uhrannut ajatustakaan puutarhalle.

  Hedelmätarha ja marjapuskat jäävät sitten torpan paraatipuolelle. Se ei ehkä kuvista käynyt ilmi.

  Myös torpan puutarhapenkki sijoittuu sulan maan aikaan keulimmaisen omenapuun alle. Siellä ovat myös 2 tekohengitystä syksyllä saanutta perennapenkkiä.

  Ja pihatien oikealla puolella on kaksi penkillistä valeistutettuja espoon tuliaisia.
  Takapihan puolella on lumipalloheiden takana syksyllä jatkettu liljapenkki ja myyrätunneliksi muuttunut pyöreä perennapenkki.
  That´s it. Lisää mahtuu....

  *taputtaa käsiä*

  VastaaPoista
 11. Ai niin, Nita, kai sä nyt älysit napata sen krokon kainaloon ja käsilaukkutarpeiksi?? Varmaan tulisi omakustanne Birkin halvemmaksi? Ehkä ne siellä laukkutehtaalla ompelee omistakin nahkoista?? Kun on lamakin.

  *minä en olisi edes isosta rahasta koskenut niihin hirmuihin*

  Aika siistiä, kuitenkin. Tahtoo Afrikkaan.

  VastaaPoista
 12. Mä voin vain hymyillä sangen leveästi täällä!

  Aika hilata ahteri sänkyyn. Telkusta näyttää tulevan näitä ihan sairaita Eurojahteja sun muita käsittämättömiä kaakatuksia. Ennen olisin vaikka lehtimyyjänä puhelimitse kuin spiikkerina näissä myöhäisillan idootteissa "soita-ja-arvaa" juttuissa!! Kaikkea kamalaa ihmiset tekeekin leipänsä eteen. Minä käyn vielä yövisiittini talliin ja puhaltelen hyvät yöt isoihin sieraimiin.

  Hyvä yöt siis tänne ja huomista päin!

  VastaaPoista
 13. Titalla ihan samat huomiot eilisen myöhäisillan tv-annista. Aiemmin sieltä bongasin jo sen bb-Nikon, dramaattisen hompen. Nyt minä tiedän mistä niitä seiskajulkkuja tulee, bb-talosta tietenkin. Noh, tulihan sieltä se pimiän vappukin.

  Täällä vietetään hidasta aamua. Olen lähdössä kohta pikkujunnun kanssa kaupunkiin, ratsastustunti tänään, pitkästä aikaa.

  Nasse istuu tuvan penkillä ja tekee söpöjä ilmeitä (lasten ilmaus) eli kerjää. Periaatepäätökseni mukaan en julkaise täällä perheenjäsenten kuvia mutta perhealbumiin on kyllä taas mukavia otoksia.

  Lunta satelee hissuksiin, ei vielä ole sen vertaa että lumipenkkojen keltaiset läntit olisivat piilossa.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com