torstai 24. lokakuuta 2013

Siivet selässä, kello kaulassa

Otsikosta aasinsiltaa Torpan ovikelloihin. Niitä on kaksin kappalein, erilaisiin hälytystarpeisiin.

Siivet selässä ja kello kaulassa sitä on taas menty, arki alkoi yllättävän sujuvasti. Iso-J on reissunnut ja minä huolehtinut juoksevista/ajettavista asioista.

Älysin tarjota apuani naapurin lapsiperheelle jonka kolmosluokkalainen tintti kävelee koulumatkansa, matkaa on heiltä kolmisen kilometriä. Mutkainen, kapea, mäkinen, valoton tie jolla liikennöi koululaisten lisäksi sekä bussit että paikalliset. Ei kevyen liikenteen väylää.

Eihän siinä mitään muuten olisi, mutta tuntuu hassulta ajaa itse Nuorimmainen kyydissä samaa reittiä. Niinpä kysyin naapurilta, voisiko tyttö tulla kasin aamuina meille ja saisi kyydin. Ettei tarvitsisi seitsemältä lähteä kävelemään. Tarjous kelpasi ja niin minulla on tiettyinä aamuina pieni totinen tyttö takapenkkiläisenä. Hyvin sinne mahtuisi muutama pipopää lisääkin, mutta ei löydy naapurustosta enempää.

Kaupungin pakkosäästöjen takia syrjäkylien pikkukoululaisten kyyditys on lopetettu niin, että vain eka- ja tokaluokkalaiset saavat kyydin kun matka on yli tietyn kilometrimäärän. Sitten saavat itse pärjätä.
Tiedän, että on ihan oma valinta asua tämmöisessä kolkassa jossa julkinen liikenne on karsittu minimiin ja koulukyydit ovat kortilla, kirjaimellisesti.

Onneksi pystyn tänä vuonna auttamaan naapureita tällä tavalla. Ensi vuonna kun Nuorimmainen vaihtaa koulua, loppuu kyytiminenkin.

Silloin kun minä olin koululainen, matkaa kouluun oli myös useampi kilometri mutta ei ollut puhettakaan, että kyytiä olisi ollut. Fillarilla tai kävellen tai vaikka hiihtäen ja potkukelkalla, silleen me maalaislapset koulutiemme taivalsimme.

Oli kai mulla joku pointti mutta hukkasin sen. Taas.


Alkuviikosta satanut lumi on nyt kadonnut, sulanut ja haihtunut. Iloitsen. Ihan kuvan kaltaista väri-iloittelua ei ole nyt nautittavaksi sillä sataa. Sataa samperi maahan asti ja ties miten monetta päivää. Onneksi tulee vain vettä eikä lunta jonka aika on vasta adventin aikaan, IMHO.

Nyt pitäisi rientää kanalan kautta tallihommille ja kuurata pari kurassa rypenyttä hevosta puhtaaksi.
Kanalasta kuuluu kauheita, ovat mokomat munintalakossa! Pari vähäistä munukkaa per päivä on saalis, keskenään kolisevat munakorin pohjalla. Kaukana ovat ne ajat jolloin munukkaa pukkasi kuin rännistä ja munakkaita sai paistaa harva se päivä.

Toivon nyt, että tämä on vain väliaikaista ja rykivät kohta munauksiaan entiseen malliin. Enhän minä voi nöyrtyä äässimarketin munalaarille asioimaan. Kaulukset pystyssä ja pipo silmillä sinne hiivin, viimeisellä aukiolominuutilla.

Jees, tässähän tätä. Huomenna on treeneistä lepo ja Nuorimmaisen huoneen remontti alkaa. Se on siis jo toinen sisäpintaremppa asumishistoriamme aikana... omaa makkaria ei olla saatu alulle ensinkään. Sinne on vain kerätty kaikkea kamaa. Ja käyty nukkumassa.

Sisäsaunan osalta ei ole edistytty, siinä on ilmennyt yksi tuumaustauon arvoinen miettimisasia ennen loppurutistusta.

Palataan näihin, huomenna yritän ulkoiluttaa kameraakin. Mulla on sovittuna ensimmäinen oikea henkilökuvauskin, meidän salilta ihana piiskuri lupautui malliksi ja minä koetan olla tuottamatta isoa pettymystä. Ihmiskuvaus on niin oma taiteenlajinsa, että olisi parempi jättää osaavammille. Mutta toisaalta, enhän minä opi jos en kokeile. Ja onneksi urheita mallejakin löytyy.

Hypi lätäköissä, missä lienetkin!

14 kommenttia:

 1. Iso kello isoille, pieni pienille?

  Samaa samperin sateen lotinaa täälläkin. Oli tarkoitus käyttää tyttöjä Oulussa shoppailemassa syysloman ratoksi (mä kun niiiin nautin rättishoppailusta..) mutta sade näytteli yhtä merkittävää osaa siinä, että yhdessäkään kaupassa ei käyty. Ihan penkin alle koko reissu ja monta äkäistä ihmistä autossa paluumatkalla. No oli peräkärryssä yksi vene paluumatkalla.

  Seuraavalla reissulla on mukana vain minä ja tytöt. Eikä yhtään mitään muuta asiaa koko reissulle. Ei sukulaisia kahveineen, ei auton huoltotarpeita tai yhtään mitään muuta.

  Te reippaat saatte remonttiakin tehtyä! Minä ostin keväällä maalipurkin, että saisi uuden maalin makuukamariin. Sen huoneen tyhjentäminen tuli ylivoimaisena vastaan, joten homma on tasan samassa pisteessä kuin keväällä. No ehtiihän sitä... :D

  VastaaPoista
 2. Jostain syystä kukot riemastuvat kellojen kalkatuksesta ;-)

  Voin kuvitella paluumatkan tunnelman, turhauttaahan se jos on ostosorientoitunut teini eikä sitten saa muuta kuin ohikiitäviä maisemia katsella. Jokusen kerran teidän suomaisemia katselemaan voin kertoa että koomaan vaipuminen on totinen uhka teidän selkosilla. Ainakin turistia se 'maisema' syö rotan lailla.

  Nuorimmaisen huone on toisella kierroksella, muut huoneet saavat olla. Tämä nuorin venkula katsoo aivan liikaa tv:n sisustusohjelmia. Siksi isi maalaa ja asentaa kaappeja.

  Oma makkari voi odottaa toiset neljä vuotta, riihen katto todettiin tänään vuotavaksi joten siellä on seuraava rahareikä. Aitta pysyy kasassa hyvällä tuurilla.... Tämmöistä se on, aina joku työmaa odottaa ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulu-Raahe väli on vailla mitään silmään pistävää - metsää, risukkoa ja suota. Puuduttavaa ihan satasella. Ja liian moneen kertaa nähtyä. Kooma iskee muihin paitsi kuljettajaan. Se saa kahtella kahden viivan välissä tietä. Sumu oli palatessa niin rankka, että maisemasta ei näkynyt kuin se tien keski- ja laitaviiva. Ei menetetty mitään.

   Että osaa tympäistä vieläkin, vaikka parilla viskillä jo voitelin vitutusta.

   Huomenna istutan loput kukkasipulit ja katan kasvimaan käytäviä. Teen vain semmoista mikä itestä on kivaa. Nih.

   Poista
  2. Viskillä voitelu kuulema auttaa moneen vaivaan, taitaa olla toimiva voiteluaine. Minä en tiedä kun en väkevien kanssa läträä.

   Mukavaa Teen mikä on kivaa -päivää!

   Poista
 3. Täällä lotisee myös,vesisadetta tällekin päivälle.maa on ihan sula,,Oudolta näyttää tähän aikaan vuodesta,pitäis olla lumivalkoinen maa,mut ei ole.Lenkillä ollesani housun puntit rappaantuu,hiivatti,kun on tiet mitä ovat,lötköä:(,vaan muuten on hyvä sauvakävellä noita sivuteitä,samoillen eteenpäin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi on ehdottomasti nätimpi ja kiva. Mä vaan en ole vielä valmis talven tuloon.

   Tasduväki pysyy siistimpänä, se on lumelle eduksi luettava.

   Poista
 4. Muuten jäi kertomati,jotta jos kiinnostaa uusi blogini,sinne pääsee http://tuulenhenkays.blogspot.com,tervetuloa vaan kattelee kuulumisiani ja ihania kuviani,joita otan miellelläni luonnosta,eläimistä...Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kutsusta, poilkkean visiitillä kunhan joudan. Mukavaa viikonloppua sinullekin.

   Poista
 5. Ihana naapuri olet. Kyllähän sen matkan kevään aikana kävelee, vaikka on se 3 kilsaa aika pitkä matka noin pienelle mennen tullen. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu antoi fillarikiellon yöpakkasten jälkeen, mahdollisimman paljon kulkevat pyörällä.

   Poista
 6. Täälläpäin (maallapa tietenkin) keräillään kans pieniä pipopäitä kyytiin sen minkä mahtuu. Nykyään kummankin ollessa yläasteella ns. kävelymatka rajoittuu yhteen kilometriin onnikkapysäkille. Mutta jos onnikka on aikaisessa, niin saa niitä myöhästyneitä kerätä koko matkalta (8 km) koululle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin. Jos meidän Esikoinen missaa bussin, ajoa tulee 20 km/suunta tai tunnin päästä toinen bussi ;-)

   Poista
 7. Korvessa tuo kilometriraja on muistaakseni viisi kilometriä tasan,siitä ei tingitä tippaakaan. Sinänsätyperä juttu koska valtaosa alakoulun (no 1-5 luokkalaiset) toiminnoista on siirretty viereiseen ja pienempään kyläkeskukseen ja varsinaiseen keskustaan rakennetussa ja myöhemmin kahteen kertaa laajennetussa koulussa ovat yläluokat. Matkaa tuonne sivukylän kouluun on neljä kilometriä joten koulukyytejä ei järjestetä. Voi jessus mikä neronleimaus kunnan isiltä.

  Vettä on saatu täälläkin joskin tänään taivas selkeni mittarin näyttäessä kuitenkin mukavaa +6 asteen lämpötilaa. Haastattelin eilen erään isomman rakennusyhtiön mestaria ja kysyin häneltä sääennusteista, he kun ovat töidensä ja firman koon takia astetta paremman sääpalvelun piirissä, niin tämä kertoi että lämpöisiä päiviä on vielä luvassa ainakin kaksitoista päivää! Hittolainen, silloinhan ollaan jo marraskuun puolella joten ei tästä talvesta ehkä tulekaan niin pitkä kuin pelkäsin.
  *Koputtaa puuta*

  Kaikkea hyvää Torpan väelle ja terkkuja koiruuksille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi päätökset on just niitä järjen säästöjä :-/
   Täällä lakkautetaan kouluja ja säästöt menevät koulukyyteihin.

   Helpottava tieto, ettei talvi vielä tule, paljon on hommia vaiheessa.

   Terveisiä sinne ja etenkin Lätkikselle meidän pojilta.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com