perjantai 18. lokakuuta 2013

Ensilumi ja verottajan tarjoamat naurut


Ensilumi on syksyn tai talven ensimmäinen lumi joka sataa maahan. Suomen Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut, kun aamulla maassa on vähintään sentin lumikerros.[1] Usein ensilumi sulaa muutamassa päivässä kokonaan pois.

Näin opastaa Wikipedia. Ja kun katsoo ikkunasta, lumipeite senkus paksuuntuu. Pyry sakenee, järki pakenee... EN TYKKÄÄ!!!En muista, kerroinko jo, että verottaja tahtoo minun, vähäpätöisen pienyrittäjän osallistuvan verotalkoisiin vielä ylimääräisellä rapsakalla 6000 €:n lisäpanoksella. Ei tässä taida päästä osinkoja itselleen jakamaan.

Piipahdin kuitenkin eilen verovirastossa tarkistamassa pari juttua yrityksen verotuksesta. En minä sinne sillä ängennyt, että olisin pullikoinut verotuspäätöstä vastaan. Semmoistahan se on henkilöyhtiöissä, kaikki mitä viivan alle jää, lasketaan yrittäjän tuloksi ja verotetaan huolellisesti.

Pyysin printtiä yrityksen ilmoituksesta. Se maksaa kympin, sanoi virkailija. Minä maksan, sanoin. Ja ojensin viisikymppisen. Lähti virkailija hakemaan vaihtorahaa ja painoi samalla enteriä tulostaakseen veroilmoituksen.

Odottelin, odottelin ja odottelin. Taisi joutua virkailija verottajan rahasäiliöstä hakemaan vaihtorahat -ajattelin ja samassa pomppasin kauhusta jalkeilleni. Printteri tunki paperia ulos ja koneesta nousi höyryä! Nuuhkin ilmaa, mutta en haistanut palaneen käryä. Mutta höyry senkus sakeni. Verottajan asiakaspalvelukopit ovat kohtuullisen pieniä kammareita, vähän niinkuin katolisten kirkkojen rippituolit. Vertaus on monin tavoin käyttökelpoinen.

Mielessä vilisi tuhat ajatusta sekunnissa:
minua epäillään tuhotyöstä, printteri syttyy just palamaan ja sitä rataa. Juuri kun mietin, huudanko vai soitanko 112:een, tuli virkailija takaisin. En kyennyt sanomaan mitään, osoitin vain kauhuissani printteriä. Virkailija helähti nauramaan ja kertoi, että siellä takana on höyrykostutin kuivan huoneilman ja paperipölyn takia.

Vempele pitää kuulema joskus kurluttavaa ääntä, jolloin monet asiakkaat nuuhkivat ilmaa toiveikkaina. Että jos vielä kahvitkin saisi.

Minä kerroin mitä luulin ja täti hytkyi tuolissaan. Naurunsa lomassa sai sanotuksi, että on niin köyhä firma, ettei ole antaa vaihtorahaa joten saan ilmoituskopion ilmaiseksi. Muistutin häntä, että kohta ropisee fyrkkaa verottajan ränniin kun maksan mätkyni. Siinä vaiheessa kumpikin meinasi tikahtua nauruun. 

Kiittelin verotätiä päivän nauruista ja hän sanoi olevansa tauon tarpeessa. Vielä käytävässäkin kuulin nauruntyrskäyksen takaani ja nauroin itsekin ääneen. 

Harvoin sitä niin ilahtuneena poistuu verovirastosta. Kiitos sinne, vielä kerran. Päivästä tuli parempi.Vielä parempi päivästä tuli, kun totesin kuntosalilla kykeneväni sätkimään crosstrainerissa persjumista huolimatta. Ja kykenin tekemään ihan kunniallisen treeninkin. 

Kotiin päästyä lämmitin torpan hyväksi ja köllöttelin tovin soffalla kaikessa rauhassa. Torpan nuppiluku lisääntyi yhdellä tytöllä, Nuorimmaisen kaveri tuli pariksi päiväksi. Likat pitävät ponileiriä, eilen ratsastivat molemmat hepat ja tänään katosivat jo talliin siivoamaan. Varustehuollonkin meinaavat tehdä, hyvä hyvä!
Kuka vielä kehtaa sanoa, että kaikki nykynuoret ovat koneella kyyröttäviä nahjuksia jotka vetävät energiajuomia ja roiskeläppäpizzoja? Onneksi meillä on pari poikkeusta.

Kunhan tuo lumipyry asettuu (sen on pakko asettua), pääsevät hevoset taas jumpalle.
Minä lähden kohta Äitikullan kanssa kaupunkiin. Omassa kiesissä on vielä kesäkumit alla mutta Iso-J lupasi tulla ajoissa kotiin jotta pääsen liikkeelle. Tiet ovat sohjossa ja röpössä eikä sinne tee mieli lähteä pliukastelemaan.

Tämmöistä tänne tänään. Illalla aion syrjäytyä soffan nurkkaan lehtipinon kanssa ja kerätä voimia huomiseen functional training -rääkkiin. Kovaa työtä luvassa sanoi yksi, ohjelman itsekseen rehkineenä. Pelkäsi kuulema ensin, että kuolee siihen paikkaan. Ja kohta pelkäsi, ettei kuolekaan vaan rääkki jatkuu ja jatkuu. Saas nähdä.

Mukavaa perjantaita, missä lienetkin!
14 kommenttia:

 1. Oh shit !
  Mikä talvinen keli ja mikä verotuspäätös :(
  Just nyt en kadehdi paikkaasi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitää samaa shittiä mättää taivaalta yhä :(
   Välillä tuli ihan silkkaa vettä, sitten räntää ja taas valkeata ja märkää roinaa. Ei niin kivaa.

   Eikä pääse riistoporvarina tässä yhtään keekoilemaan. Sinne jää taaskin minkkiturkit Ajattaren rekkeihin ja uusi auto kauppaan :D

   Poista
 2. Todella naurettava verottajalla käynti, otan osaa. Meillä mies tuskaili viime viikolla lähes samalla summalla ja sanoi melkein samoin sanoin, että taas se musta mersu jää kauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, se nauru tuli sydämestä, mahanpohjasta ! Ja tuli tarpeeseen.
   Vähemmän v-tutti sen jälkeen.

   Poista
 3. Missähän pohjanmaan verotuspäätökset luuraavat. Aivan liian jännittäviä päiviä joutuu elämään... epäilen pahasti, että myös meillä jää monta asiaa kauppaan. Sentään uuden vetonivelen ja etuiskarit kävin tarvikekaupasta hakemassa. Talvirenkaat vaihdoin eilen korkeimman omakätisesti.

  Loma alkoi! Viikko - ou jees!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne tulevat... hyvä, että kävit tarvikekaupoilla ennen päätöksen tulemista... jälkeenpäin ei ehkä raaskisi ostaa edes kengännauhoja.

   Poista
 4. Teillä tosiaan taitaa pyryttää, ainakin mitä noita säätiedotuksia katselee joten sympatiat teille koska räntälumi on kaikista viheliäisintä. Ei edes silkka vesisade vaikka sitä tulisi vähän reilummin ole niin kurja kuin tuo joka paikkaan tarttuva töhnä.

  Verottajan päätös kirpaisee aina koska harvoinpa sieltä mitään saa mutta eipä se kait ole tarkoituskaan, niinkuin ei isot mätkytkään. Veemäistä veitsenterällä kävelyä etten sanoisi.

  Ajelehan varovasti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kuule Peppone semmoinen jäätynyt helvetti, että ei tosikaan. Myrskytuuli runtelee vanhaa torppaa ja lunta työntää joka suunnalta. Pihalla alkaa tulla kylmä crocseissa.

   Ajelen nyt ihan onnellisena ja turvallisesti Isommalla Kiesillä, omassa on vielä alla kesäkumit.

   Poista
 5. Löytyihän se postiläjästä verotuspäätöskin. Vähemän naurattavat yli 6000 euroa mätkyjä. Joulukuulle kun ynnätään noin 1000 alvia ja reilut 2000 ennakkoveroja, niin jostain pitäis löytää joulukuulle 6000 euroa rahaa pelkästään verottajalle. Ei ole sukanvarressa, kun verottaja on vienyt nekin. Helmikuulle jää 3000 euroa mätkyjä jemmaan. Lyönkö kinttaat tiskiin?

  Shit. En kerro, mitä mieltä olen pienyrittäjän elossa säilymisen räpistely. Mutta älkää helvetissä edes ajatelko alkavanne yrittäjäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, sieltähän se tuli. Ja samoilla lukemilla meilläkin mennään kohti joulukuuta. Tammikuussa lankeaa taas isot alvit ja mätkyt ja ennakot... ja vielä pitäisi työllistää.

   Se, että nyt osakeyhtiön omistajana maksan satunnaisesti palkkaa itselleni (veroprosentti 42) ja Iso-J:lle ja lisään palkan päälle pakolliset kulut niin moro. Joskus vähän sylettää. Mutta pakkohan se on rimpuilla.

   Onneksi yhtiömuoto on nyt oy. Suosittelen teitäkin harkitsemaan sitä vaihtoehtoa.

   Säälittää ne pakkoyrittäjyyteen ajetut, yleensä naiset, jotka eivät saa edes töitä ilman omaa toiminimeä. Palkkaaminen kun on tehty ihan sairaan kalliiksi. Itsensä vielä työllistää. Hädin tuskin.

   Poista
 6. Kylläpä tuntuu suurelta tuo verosumma, mutta näin täältäkäsin ajateltuna tuo olisikin puolen vuoden eläke, joten katsantokulma on hieman eri. Täällä ei koskaan tuollaisia summia näy edes verotiedoissa.
  Samaa räntää ja sohjoa se on Kokkolankin suunnalla ja kun siihen lisää vielä uusiutuneen räkätaudin, olo on ruhtinaallinen.
  Kivoja koirakuvia. Minäkin yritin ottaa meidän koirista edustuskuvat, mutta piskiläiset oli eri mieltä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, asioilla on aina puolensa. Ja yleensä ne järjestyvät jotenkin.

   Talvi löi mieltä kyllä täysin jalat alta. Onneksi ei ole räkätautia. Parantelehan sinäkin ja koeta pitää varpaat lämpiminä. Onneksi on koiratermokset :D

   Poista
 7. Elina - sun eläke voi olla sangen kilpailukykyinen siihen mitä käteen jää, älä anna suurten summien hämätä. Se viivan alla oleva luku ratkaisee, ja siitäkin verottaja ottaa osansa.

  Siis ensin maksetaan arvonlisäveroa 24% myynnistä. Toki siitä saa vähentää siihen kohdistuvien ostojen alvit, mutta meillä niitä ei juuri ole kun myydään osaamista. Sitten maksetaan ennakkoveroina arvioidun tuloksen mukaan mukavat summat - lopulta mätkyinä kaikki se mikä jäi puuttumaan.

  Jos tuota arvonlisäveroa sais vähän pienennettyä, niin olis aavistuksen helpompi hengittää. Mutta sitä vain tasaisesti nostetaan, joten pian tämä on kannattamatonta hommaa kun valtio nielee kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen to that. Arvonlisäveroa voisi kyllä jotenkin porrastaa. Onhan se ihan hassua, että käsillä tekijät ja osaamisen myyjät maksavat samat prosentit kuin jokin suuryhtiö. Pikkuisen on kuitenkin enemmän pelivaraa mitä isompi buulaagi.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com