perjantai 21. joulukuuta 2012

Hyvää mieltä

Ei ole maailmanloppu ainakaan vielä ole omalle kohdalle osunut. Aurinko nousi ja paistaa tuolla eteläisellä taivaalla minkä pystyy. Vaatimaton ja vähäinen valo, mutta piristää ihmeesti vuoden pimeintä aikaa.Sain Nollavaimolta haasteen:

"Listaa asioita, jotka tuovat hyvää mieltä. Ihan sekalaisessa järjestyksessä. Haasteeseen kuuluu jakaa vähintään kymmenen hyvän mielen asiaa. Anna eteenpäin ainakin viidelle bloggaajalle."

Eipä ole haaste helpoimmasta päästä kun asiaa ryhtyy oikeasti ajattelemaan. Äkkiä luetellen niitä toki löytyy, mutta kun nyt on tämmöinen kestävä kehitys ja muu hyvyys kovassa kurssissa, asiaa pitää mielestäni puntaroida huolellisemmin. Silti yhtä mainittua kohti jää kaksi mainitsematta. Omat valintani saattavat särähtää jonkun lukijan korvaan/silmään tekopyhyyden huipentumina mutta pahoittakaa vaan mielenne vapaasti jos siitä teille hyvää mieltä syntyy. Luotan kuitenkin niin paljon lukijakuntaani, että uskallan melko avoimin mielin yrittää listausta.


Yritän parhaani ja katson mihin se riittää.

Hyvää mieltä minulle tuovat monet asiat, tässä satunnaisessa järjestyksessä, enemmän tai vähemmän perusteltuina.

1. Koti ja perhe

Ei kai tätä tarvitse kenellekään selitellä. On hyvä ja turvallinen olo omiensa parissa. Oman kodin avaimet ovat tärkein aarteeni. Toivottavasti torpan avaimet pysyvät suvussa ja perheessä. Tämä on hyvä talo jossa asuu ystävällinen kotitonttu. Perhe muuttuu ja kehittyy, me vanhenemme ja lapset kasvavat. Silti me olemme ME.

2. Terveys

Mitä enemmän liikun, sitä paremmin voin. Tämä kumoaa nykyisin entisen luuloni, että tulen kahta kipeämmäksi ja paljon vaivaisemmaksi jos liikun. En tiedä mikä ihme ja missä vaiheessa on tapahtunut. Nyt tunnen olevani enemmän elossa. On valtavan palkitsevaa tajuta, että minä edistyn. Paras kehitys on se, että aamuisin käyn vitamiinipurkeilla, en painkiller -osastolla.

3. Lämpö

Villasukat, sauna, leivinuunin lämmin kylki. Lämmin leipä. Oma peti. Kissat ja koirat. Hevosen henkäys. Kaikki ne ovat asioita jotka lämmittävät. Ruumista tai mieltä.

4. Ruoka

"Eihän ihminen muuta tarvihe ku leippee ja lämmintä" Pidän yksinkertaisesta ruuasta. Fine dining ja molekyyligastronomia ei ole minun juttuni. En pidä monimutkaisista lihamousse -pyramideista koska karjalanpaisti on vain yksinkertaisesti parempaa. Suunnilleen kaikkea muuta syön paitsi sisäelimiä ja äyriäisiä. En hingu tuoreita mansikoita tai edes tomaatteja keskitalvella vaan yritän käyttää sesongin ja vuoden kierron mukaisia ruoka-aineita. Rakastan valkosipulia ja yrttejä, ilman niitä moni ruoka jää mauttomaksi. Tunnen oloni hyvin kotoisaksi kreikkalaisessa illallispöydässä, minussa asuu selvästi pieni, mustiinpukeutunut viiksekäs kreikkalaismummeli.

5. Turvallisuus

Kaiken muun minä varmaankin kestäisin, mutta en sitä, että perusturvallisuuttani uhattaisiin tai se katoaisi. En takaa mitä tekisin jos pahuus astuisi kotini kynnyksen yli, tavalla tai toisella.

On etuoikeus asua maassa, jossa ei ole ainakaan näkyvää pyrkyä maailmanvalloitukseen asevoimin. Vihaisia lintuja ei lasketa. Nekin ampuvat ritsalla, sikoja.

Täällä naiset ja lapset ovat tasa-arvoisia. Tytöt saavat käydä koulua eikä uskonto tai perinteet vaadi lasten silpomista, lapsiavioliittoja tai muita ihmisten keksimiä kauheuksia.

6. Auton penkinlämmittimet
Arkiaamun luksusta.

7. Ystävät
Olen luokattoman huono pitämään yhteyttä. En juurikaan soittele kuulumisia kyselläkseni. Oletan, että ihmisillä on asiat mallillaan kun mitään ei kuulu. Silti olen onnekas, että elämässäni on oikeita Ystäviä. Vähän, mutta sitäkin parempia. Viihdyn hyvin yksin mutta olen onnekas, etten silti ole yksinäinen.

8. Minä
Viihdyn nykyisissä nahoissani. Oli aika, jolloin lähestulkoon hukkasin itseni. Elin suhteessa josta en nähnyt ulos enkä uskaltanut ehkä katsoakaan. Minussa oli kuulemani mukaan kaikki vialla, syntyperästä, syntymäpaikkakunnasta, nimestä, puhetyylistä, työpaikasta ja harrastuksista lähtien.

Pääsin irti vasta kun tajusin olevani toiselle vain väylä paeta ja keino paikata hänen omia puutteitaan. Kaikki hänen väärät valintansa oli helppo kanavoida kauttani, purkaa paha olo minuun. Minä luulin pitkään, että semmoista se elämä on enkä uskaltanut ajatellakaan osakseni muuta. Onneksi se aika on kaukana takana ja mitä pidemmällä, sitä parempi.

9. Hyvä käytös
Tulen iloiseksi huomaavaisuudesta, luontevasta kohteliaisuudesta ja kauniista käytöstavoista. Kiitos, tervehdys ja jokunen kohtelias sana saattavat pelastaa monen ihmisen päivän. Eivätkä ne maksa muuta kuin sanomisen vaivan.

10. Huumori
Se pelastaa paljon. Kyky nauraa itselleen, tilannekomiikka, arjen hölmöt tilanteet. Niistä tulee hyvä mieli. Oivaltaminen ja nokkeluus tekevät minuun aina vaikutuksen. Kissa paperikassissa, ei sitä voi nauramatta katsoa.

11. Musiikki
Kaikkiin tilanteisiin ja tunnelmiin on sopivaa musiikkia. Usein parasta musiikkia on hiljaisuus. Tietyt musiikkikappaleet tuovat mieleeni tietyt ihmiset. Esimerkiksi Vesku Loirin tulkitsema Lapin kesä tuo minulle aina isäni mieleen, aina. Ja ikävän. Olisi mukava näyttää isälle, kuinka elämä on minut tänne torpalle tuonut ja kuinka pärjään. Ehkä hän sen jostain näkeekin. Toivottavasti on edes pikkuisen ylpeä.

12. Puhtaus
Puhdas pyykki, puhtaat hiukset, puhdas ilma. Puhdas luonto ja juomavesi. Eivät itsestäänselvyyksiä mutta meille etuoikeuksia.

13. Hyvä mieli
Ei tarvitse perustella. Usein v-ituttaa, masentaa ja vähintään väsyttää. Hyvää mieltä ei kuitenkaan saa ostamalla, lainaamalla eikä varsinkaan varastamalla. Kyllä se pitää ihan itsestä löytää. Monelle on syystä tai toisesta, lähes mahdotonta nähdä missään mitään hyvää. On sitä. Ihan varmasti.

---

Haastan vastaamaan Hirnakan torpan julkilukijoista viisi uusinta. Neo siellä ainakin on. Ja bonuksena Tita, siellä omassa päiväkirjassasi.

Tähän loppuun kuvakaappaus Rami Saarikorven mestariotoksesta: Maailmanlopun aurinko Joensuun horisontissa 21.12.2012.

Ole kiltti itsellesi, missä lienetkin!PeeÄäs....
tämä tuottaa aina hyvää mieltä, linkki OP:n pyynnöstä:

Monenlaista virvontaa Feat. Nasse

13 kommenttia:

 1. Olipa hyvä lista. Osapuilleen samanlainen olisi omanikin, lisäisin ehkä vain kirjat ja käsityön tuon musiikin kohdalle. Mutta ikävä oman listani selityksissä näkyisi myös, monellakin tapaa. OP

  VastaaPoista
 2. Otan haasteen vastaan, mutta varaan oikeuden tuottaa tekstin sopivana ajankohtana. Jonakin yönä siis.

  Siun arvot on rehellisien maanläheiset ja lämpimät. Aivan ko sie itteki.

  (mä jatkan joulun valmisteluita suunnitellun agendan mukaan. Porkkanalaatikkoa ja pullaa lukee listassa. MOlempia olis saanut kaupasta, mutta itte tehden saa parempaa.

  Kaupassa oli edelleenkin helvetti irti. Samoin liikenteessä. Ja kuuleman mukaan huomenna on oikea kliimaksi joulukaupassa. Mullapa on ihan kaikkea mitä tarvitaan!

  VastaaPoista
 3. Amen Hirnakka. Aika monta noista voisin itsekin listata ja samalla olen vähän häkeltynyt samanmoisesta ajatuksenjuoksustamme. Kohta 8 sykähdytti. Olen itse ollut aikoinaan miltei identtisessä tilanteessa. :-/

  Sama haaste odottaa siellä minuakin, kiitos Nolliksen. Mutta annan ajatuksen vielä kypsyä ainakin huomiseen, ehkä jopa ylihuomiseen. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitoskiitos, lämpimiä kommentteja :D
  Musiikki korvaa nykyisin käsityöt ja lukemisen. Sitä voi kuunnella myös lenkillä, kutominen tai helmikirjonta olisi hiton haastavaa kun tekee leg pressiä :-)

  Oli melko vapauttavaa tajuta joskus kolmenkympin kriisissä, että ei miusta tän fiksumpaa, kuuluisampaa tai kummempaa tule vaikka miten rimpuilen. Kortit on annettu ja pariin kertaan katsottu. Näillä mennään.

  VastaaPoista
 5. Hyviä juttuja, oikein hyviä. Paljon oli samoja ajatuksia kuin itselläni. Oikein odotan tätä karavaanin siirtymistä, että ehkä päästään sitten tutustumaan paremmin IRL, koska miulla on sellainen kutina, että aika samantyylisiä ollaan, elämäntilanteesta lähtien. Samanlaiset on ajtukset monesta jutusta ja sellainen lämmittää mieltä, kun aikuisella iällä tapaa jonkun, joka "tajuu." ;)

  VastaaPoista
 6. Kanaemo, samoilla taajuuksilla :D
  Muuttakaa oi muuttakaa tänne pikaisesti, päästään kaikenlaisiin talkoisiin. Ja maailma senkun paranoo!

  VastaaPoista
 7. Voih huomasin vasta nyt tuon tipulinkin. Nasse the Tu(r)paterrrierin ilme on varsin arvoituksellinen...hyvä kuitenkin, että palkka tempusta oli vähintäänkin kohtuullinen. Josko joulupukki jatkaisi pääsiäispupun anteliasta linjaa. Meniköhän ne virpomislorun sanat ihan oikein noin, siis kokonaan? Ja juu on mielenkiintoinen suka sinulla myös tuossa linkittämässäsi postauksessa...Jouluja torpan väelle, erityisesti eläinkunnalle.OP

  VastaaPoista
 8. Torpan väelle ja muillekin lukijoille rauhoittumista Jouluun! Glögiä runsain mitoin ja hyvää ruokaa, siinäpä reseptiä ressaantuneille!

  VastaaPoista
 9. Lauantain agendan kaksi ensimmäistä etappia on suoritettu. Perilliset on kuskattu hakemaan todistuksiaan ja tommoseen ysin pintaan keskiarvot molemmilla. Ahkeria tyttöjä. Vielä.

  Yhdelle vanhalle, yksinäiselle hevosmiehelle käytiin esikoisen kanssa runttaaamassa joulusiivot. Hyvän mielen teko sekin.

  Nyt odottais oman huushollin joulusiivot siinä laajudessa kun sattuu saamaan aikaseksi. Paras luottaa yleiseen järjestykseen ja kynttilänvaloon. Johan se tekee joulutunnelmaa kun silittää joululiinat ja nakkoo joulumatot lattiaan. Ja laittaa Vesa-Matti Loirin ulisemaan joululauluja (puist)

  Maestro on kuusivarkaissa, eli homma sujuu suht suunnitelmien mukaan :D

  VastaaPoista
 10. Pitkästä aikaa Torpan kaunis emäntä, elämä on mennyt niinkuin tiedätkin joten en ole tahallani vierailematta jättänyt. Oikein hyvää joulua sulle ja koko Torpan väelle, sano Peetulle kiitokset manauksiin osallistumisesta ;)
  Auta rakas Hirnakka tuon Titan taivuttelussa, sulla kun on sitä taitoa.
  Rauhaa rakas ysäväni, pidähän Iso-J lämpöisenä joulunpyhien pakkasilla..;)

  VastaaPoista
 11. Hyvä Peppone, mihin ihmeeseen pitäisi minua taivutella? Totuus on jo pyyhkäisty näkyviin - ei ole minulla Blogia.

  "Suljettu Osasto" on vertaistukiryhmä saman diagnoosin ihmisille. Sisään pääsee vain jos sattuu saamaan oikean diagnoosin merkinnällä "parantumaton". Hirnakalla on sisäänpääsy samaan tukiryhmään, vaikka hällä on vasta keskivaikea aste. Hänellä on kuitenkin perinnölliset tekijät niin vahvat, että on katsottu tarvittavan vertaistukea (mikä saa aikaan illuusion ns. normaalista elämästä)

  Lakkaan välttelemästä siivoamista just nyt. Vetäisin vähän henkeä ja yhden Gin&Tonicin.

  VastaaPoista
 12. Vastasin Hirnakan haasteeseen Suljetulla Osastolla. Saa kopioida tännekin, jos Peppone sais sillä rauhan...? Torpan Korkein Oikeus päättää asiasta.

  Mitenkä PikkuMiwwit jaksavat? Joko mönkivät maailman valloituksessa? Hattaran mahdollisen pentulaatikon taidan korjata joulun pyhien ajaksi pois visuaalista ilmettä pilaamasta. Arvioin että aika ei ole vielä. Kuka viimeisillään tiine hyppisi seinille? Ei ole vielä aika. Hope so.

  VastaaPoista
 13. Tita, harkitsen huomiseen. Kinkunpaiston aikaan sitten tuumailen mitä julkaistaan ja mitä ei :D

  Nyt pikainen statuspäivitys etusivulle ja sitten Armo kaatuu petiin. Oli pitkä mutta pahuksen työteliäs päivä.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com