sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Yksi yö Jouluun

Aamutallista palatessani huomasin uskollisen kynttilälyhdyn vielä tuikuttavan viimeisillään. Tuli väistyi, valo tuli (onko tuo aito haikuruno vai tanka vai mitä niitä nyt on?)

Tänään on ollut perinteinen Naisväen Näytönpäivä enkä puhu nyt mistään vilauttelusta. Ihan on oltu uutterasti kyökissä ja välillä tuuletettu sauhuavaa päätä autonratissa. Pakkasta oli rapsakka -23° joten pahin sihinä viileni heti kun pisti nokkansa töllin ovesta ulos.

Sihinän aihetta riitti. Teinikiukkua, laiskoja lorvehtijoita ja muuten vaan joojooihankohta -verenpaineennostattajia. Kaikki samassa perhan persoonassa.

Eilen värkkäämäni perunamössö oli yön tunteina mutatoitunut joksikin alkuliman näköiseksi notkeahkoksi puuroksi. Voisin kuvitella löytäväni samantapaista koostumusta aamuyön tunteina jostain snagarin ja taksitolpan välimaastosta. Tälläsin puuttuvat aineet sekaan ja tungin loorat uuniin.

Sen verran uskottavan näköisiä niistä kehkeytyi, että uskallan rohkein mielin tarjota niitä jouluaterialla. Itse en kyllä varmalla maista.

Piipahdin kaupungin kautta pohjoisemmassa kaupunginosassa (matkaa 50 km) viemässä kynttilät isovanhempien haudalle. Jätin kolmannen kynttilän kaikkien poislähteneiden vuoksi, ehkä kuitenkin eniten sen omistin tänään kuolleena löydetylle pikkupojalle. Siihen perheeseen en usko enää aidon jouluilon palaavan. Ikinä.Palattuani kotiin tölli oli tyhjä ja autio. Iso-J lähti Perillisten kanssa eteläisiin taajamiin kynttiläkierrokselle. Sain kaipaamani hetken omaa aikaa. Ja vietin sen paperien, teippien ja nauhojen kanssa, Äitikullan tasaisen pälätyksen säestämänä.

Ohimosuoni pullottaen palasin takaisin kyökkiin, vyötin kupeeni ja varasin ulottuvilleni arsenaalin vispilöitä, kulhoja, kippoja, kermaa ja voita ynnä juureksia. Tyytyväisyydestä hyrrittäen tungin leivinuunin jälkilämpöön neljä painavaa vuokaa. Iltapäivän mittaan aromit tuvassa vaihtuivat koiranpieruista kypsyviin laatikkotuoksuihin.

Paistoin läjän pipareita ja läjä hupenee jo lupaavaa vauhtia. Siskolikka kolmen komean poikansa kanssa saapui juuri joulunviettoon ja se tietää myös menekkiä pipareille ja muille makeille herkuille. Kun pääsin vauhtiin, veivasin vielä yhden tujakamman konjakkisuklaakakun. Hyvä tuli. Juuri äsken tuuppasin kinkun verkkosukkineen yötöihin. Kypsyköön yön yli, Iso-J vahtii kyllä.

Minä kuittaan itseni petiin. Tähän loppuun vielä jokunen kuva päivän tunnelmista. Eläimet sen osaavat, rennosti ottamisen. Ota sinäkin, missä lienetkin!

Alussa oli kissa.
Toisaalla oli koira. 

Sitten koira näki kissan...
Just leave me alone. I know what to do.
Usko nyt, pösilö!
Pidä tunkkis, tää läks!
Niin palaa hermot. Niin ne palaa. Nykynuoriso!!
Onneksi on toi Setä Milton vähän kiltimpi
Just jäin eläkkeelle, en kuule, enkä kuuntele!
Joku roti! Ja hajurako!
Neljä kynttilää ja yksi sammutettu järjen valo


7 kommenttia:

 1. Ihana kuvasarja torpan sisäeläimistä. Voih, voisin ottaa rapsutettavakseni tuon sammuneen järjen valon. Täällä syödään pipareita ja lasimestarin silliä, kyytipoikana pänikkä maitoa ja ruisleipää. Olkoon, se on joulu nyt, vaikka olisivat mitkä määräajat odottamassa. OP

  VastaaPoista
 2. Voi Järjen Valo ja HajuRako! Nauroin itseni kippuraan! Ihanat kuvat! Kiitos Hirnakka! Hieno valo myös ulkokuvissa. Sellainen nearly dead-valo. Sitä ei saa ikuistettua kuin tähän aikaan vuodesta. Tosi viistosti taivaanrannasta näköelimiin heijastimien kautta. Vähän hiljennyin katsomaan vangitsemaasi valoa. Puhutteli. Kiitos!

  Mä olen viettänyt maratonin paketoimalla lahjoja +2 asteen lämpötilassa entisessä hevosten tallissa. Eihän se suju ilman pakkasnestettä. Rhum Bacardi Oakheart on kyllä loistava lämmitin. Ekaa kertaa maistoin ja kyllä pakettien teko luisti! Listataan tuo huonosti säilyviin aineisiin.

  Eilen yritin rommiosastolla Rhum Martiniqueta, mutta päädyin kaatamaan lasin sisällön takaisin pulloonsa. Mielikuva Raid-hyönteismyrkkyyn oli liian elävä. Pthui! Ehkä glögiin sekoitettuna se kelpaa. Raakana ei.

  Viattoman sian takakintun osa hautuu leivinuunin leppeässä lämmössä. Talon vegaanin Seitan "kinkku" marinoituu jääkaapissa. Ties mitä siitä huomenna uunissa tuleekaan. Olen uusilla vesillä vegaanilapsen ruokahuollossa. Köh.. köh... avartavaa tämä lapsen elämäntapavalinta kyökin kauhan valtijana.

  Mielestäni vegaanit ei pärjää Suomen talven oloissa. Mutta se on vain minun mielipide. Saa heittää kivillä tähän suuntaan, jos siltä tuntuu.

  No eniveis - Torpan runsas eläjäimistö tuotti runsaasti iloa kuvien kautta. Kiitos kuvaajalle ja kuvaajalle. Ymmärrä sanojen ero :D

  VastaaPoista
 3. Enpä muista koska olisin nähnyt yhtä eläväistä kuvasarjaa ja vielä eläväisempiä kuvatekstejä. Nauroin itseni tärviölle ja nyt on kyljet kipeät. Tienaisit omaisuuden toimittamalla jotain "Torpan eläimet"-sarjakuvaa, joka perustuisi valokuviisi ja teksteihisi. Kauniita olivat maisemakuvat sillä niissä näkyi se hiljaisuus minkä vain talvi voi saada aikaan. Nauttikaahan Joulusta ja kerro pesueelle terveisiä.

  VastaaPoista

 4. Ihanan rauhaisaa jouluista eloa ja oloa Torpan poppoolle !

  Kitheen-kummipoijjaat pitävät näemmä uuden tulokkaan visusti herrojen kurissa ja nuhteessa :) Hienoo.

  Täällä kinkku otettu uunista ja puurokattila hautumassa.

  Uutta lunta on yön ja aamun aikana tupruttanut parikymmentä senttiä, joten saadaan sananmukaisesti nauttia valkoisesta joulusta täällä etelässä.

  Kiitos Hirnu jouluisesta muistamisesta ! Itse en tänä jouluna lähettänyt yhden ainoatakaan pahvista korttia, laiskuus, kiire vai mikä lie iski.

  Mutta ystäviä muistan aina lämmöllä sydänalassani ja tätä kautta terveisiä laitan paitsi Hirnakan porukoille, myös Titalle ja Sallalle, joiden tiedän tätä lukevan :)

  Toki rauhallisen joulun toivotukset lähtevät kaikille muillekin blogin lukijoille ja kommentoijille.

  Nautitaan yhdessäolosta ja makoisista ruokahetkistä.

  Hyvää joulua !

  VastaaPoista
 5. Hyvää joulua teidän suuntaan täältä vähän etelämmästä!
  Aamulla kun päästin kissat ja koiran ulos tapasin pikkuipanan vetämässä juhlamekkoa niskaan ja itkua tuhertamassa "ei niitä lahjoja tullutkaan!!" ja osoittamassa tyhjänä möllöttävää kuusenalusta. :D
  Yritin lohdutella ja sanoin, että kyllä se pukki varmasti jotakin tuo, mutta ehkä vasta illalla.
  Rauhaisaa oleilua teille, meillä otetaan kyllä nyt ihan löysästi. ;)

  VastaaPoista
 6. Tätä kautta Nitalle ja Sallalle Hyvän Joulun toivotukset! Samallahan nuo menee Pepponellekin :D

  Torpan Armo taitaa olla keittiön kenraalina tänään, tulkoon hänellekin ihana, rento ilta kera punaviinilasillisen. Vatsat täpösen täynnä.

  VastaaPoista
 7. Kiitos te kaikki ihanat lukijani! Torpan tiluksille on julistettu joulurauha ja läppärin kannet pysyvät nyt vähän aikaa kiinni. Palataan sopivan tilaisuuden tullen asiaan. Hyvää Joulua kaikille!

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com