maanantai 23. marraskuuta 2009

Rouwain Salongin pehkut pöllyävät

Hyvää iltaa, oikein erinomaisen hyvää iltaa! Meillä on uusi kukko. Itseasiassa tässä ensimmäiseksi esittelen Herra Isoherran. Hän on erinomaisen äänekäs ja ponteva kukko. Parasta Alhon kantaa.


Laumaansa kuuluu 5 rouvaa, neljä mustanharmaata ja yksi pieni valkoinen kananen.
Sekä tämä Oppipoika:

Oppipoika vaikuttaa herrasmieheltä ja sai ainakin Blondeilta välittömän hyväksynnän, katsokaas tätäkin raatia:

Siinä kävi pulina melkoinen kun Vanha Lauma sai talviasukkaat seurakseen. Vanhan Lauman pomokana, ruskea Viivi nokitteli mustan rouvan kanssa mutta Isoherra kävi ojentamassa molemmat rouvat takaisin ruotuun. Vanha Lauma (tai ainakin Blondiosasto) ihastui ikihyviksi nuoreen Oppipoikaan ja järjestäytyi kiireesti hänen hovikseen. Uskotaan vanhan kansan viisautta ja annetaan yöpimeyden hoitaa laumat taas balanssiin. Mukavia ja rauhallisia kanojahan nuo näyttävät olevan joten en usko sulkien pahemmin pöllyävän.
Tilaahan meillä on kanalassa vieläkin vallan hienosti, 9 munintapesää ja 11 kanaa, ei käy ahtaaksi kun lattianeliöitäkin on reilut 10. Turvepatja, kutterinpurua ja olkea pehkuna. Ulkoilutarhan luukku aukenee päivittäin ja ulkona on tilaa paljon. Käsittääkseni vallan mainiot oltavat.

Toukokuussa molemmat laumat muuttavat omiin oikeisiin koteihinsa, ovat meillä vain talvehtimassa ja odottelemassa omien kanaloidensa valmistumista. Näistä naapurin tänään tuomista Alholaisista haudotetaan meille oma lauma. Pääsiäisen aikaan kerätään munia ja sitten haudotaan. Naapuri meinasi hautomakoneeseen laittaa satsin, saas nyt nähdä miten tässäkin käy. Pitää eriyttää laumat ennen munienkeruuta että munat eivät mene sekaisin, samoihin pesiin kun munivat.
Ja tässäpä vielä viikonlopun saalista, suoraan munintapesästä haalittuna:

Suurimmat valkoiset ovat lähinnä ankan munan kokoisia, aivan järisyttäviä megamunia. Onkin jännä nähdä millainen värisuora munakennoihin kertyy tulevan viikon aikana. Vähitellen vähennetään valoisaa aikaa jotta saavat pitää sulkasatonsa ja munintataukonsa. Keväällä sitten pukkaa munukkaa, plop-plop-plop.

Äitikulta käytti kanahässäkkää hyväkseen ja vyöräsi kamansa jo omalle puolelleen. Käyttää kuulema vielä meidän keittiön palveluksia eli lounas- ja päivällistarjoiluun meinasi osallistua kunnes saa oman kyökkinsä asennuksen päätökseen.

No onhan se ihan mukavaa saada Äitikultakin omiin oloihinsa, pihan toiselle laidalle. Ehdotimme Iso-J:n kanssa, että viemme tupaantuliaislahjaksi ainakin kissamummot. Ei kuulema huoli semmoisia suursyömäreitä eläteikseen.

Tässähän nämä tämän päivän hohtohetket sitten taisivat ollakin. Kävin minä kaupungissakin. Ostin kanalaan toisen orren. Ja Iso-J osti kasan lautoja. Hulluksi menee mun hullu elämäni *virn*

4 kommenttia:

 1. Off Topic: Jumaleissöni kun käy matkamittarissa raksutus, ilmoittautukaa nyt visiteeraajat vaikka sähköpostilla tai tekstarilla jos ette rekkaudu Guugelitilin kautta lukijoiksi. Olisi kiva saada numerot nimiksi ;-)

  VastaaPoista
 2. Ihania kanasia ja kukot peräti komeita! Minäkin haluaisin viisi kanasta ja siivon kukon. Maatiaiskantaa, kuten Alholaista. Mutta kun niitä ei niin vain saa...

  Jos niitä Hirnulle pukkaa isompaakin settiä, niin voisin poiketa hakemassa keväällä. Tulisi samalla se puutarhan suunnittelu siinä muun kevytmielisen elämän sivussa...

  Pannaas hautumaan...

  VastaaPoista
 3. Tita, mä luulen tietäväni paikan josta aitoja Alholaisia saattaisi keväällä herua *viheltelee* Juttelen toki vielä kanojen oikean omistajan kanssa ja kysyn onko hänen puolestaan ok haudottaa kaksi pesyettä. Ja kenties kustantaako se lysti jotain. Tästä tulee vielä niiiin lystiä ;-)

  Nyt on pakko vetäytyä itsekin orrelle (no ei nyt "sillai", maanantai-ilta ja kaikkea) alkaa väsy painamaan, puolikuntoisena tänään häärännyt siellä sun täällä.

  VastaaPoista
 4. Laitetaan tillaukseen! Monta vuotta olen kanoja vinkunutkin, mutta kun aitoja maatiaisia saa vain sikakaukaa... Nyt olis sitte hyvä syy lähteä sikakauas kanojen hakuun...

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com