keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Raskaasti rullaa


Valvoin viime yön. Nukuin aamulla kahdeksasta kymmeneen, sitten toisen pätkän puolesta päivästä kahteen. Ei sovi lääkekuuri tälle pääkopalle, parantaa toisaalla, hajottaa toisaalla. Onneksi tätä douppausta ei enää montaa päivää kestä ja särkylääkettä vähennän sitä mukaa kun totean pärjääväni edellisellä annoksella.

Ravasin viime yönä kerroksesta toiseen, ikkunasta toiseen ja olin liian levoton nukkuakseni. Ulkona oli sumuista ja sateista. Kävin takaovella hengittelemässä raikasta yöilmaa ja totesin nykyisen tammikuun säätilan olevan Perä-Kurjalan ihmiselle vieras, luonnoton. Ei pauku kuusen kyljet pakkasen kourissa, ei narise hanki rusakon alla. Pelkkää märkää lätinää.

Sehän tässä tietysti on hyvä puoli, ettei talvikengistä pohjat kulu eivätkä toppatakista hihansuut. Pipokin pölyttyy ihan rauhassa. Hevosille voisi kohta hommata jotain levänestoainetta ja toivoa, etteivät ne muunnu sateessa lilluessaan merihevosiksi.

Iloa elämään tuo se, että olen kuitenkin kotona ja parantuminen ei ole ottanut takapakkia. Yksi valvottu yö ei tunnu oikeastaan missään, sillä uskon ensi yön kuittaavan univelat. Eikä niitä joutilaalle kerry, nytkin lojun ihan kaikessa rauhassa tuvan sohvalla.

Kun on aikaa ajatella, päässä pyörii kaikenlaista. Niinkuin nyt tämä edellisissä postauksissa rääpäisty aihe hyvinvointiyhteiskunnasta.

Minunkin on ollut luvattoman helppo ummistaa silmäni kaikkein räikeimmiltä epäkohdilta, sillä en ole joutunut juurikaan taistelemaan oikeuksieni puolesta. Kaikki on tullut mitä on tarvittu, muodossa tai toisessa. Ja mitä ei ole yhteiskunta tarjonnut, se on hankittu yksityisiltä palveluntuottajilta.

Siellä ensiavun nurkassa pötkötellessä sitä pääsi näkemään myös asioiden toista puolta, ei niin kaunista, ei niin helppoa, elämää kaikissa sävyissään, etenkin niissä tummemmissa.

Minulle se oli visiitti, palasin takaisin turvalliseen arkeeni omieni pariin.
Maksan veroni taas vähän aikaa nurkumatta. Mutta totisesti toivon, että verovarojen käytöstä pystyttäisiin lohkaisemaan edes pikkuisen pulskempi siivu sinne missä sitä oikeasti tarvitaan, hyvinvointiyhteiskunnan huojuvien vankkureiden perusteisiin.

Noin äkkiä ajatellen, taustoja sen kummemmin pohtimatta, minun leikkauslistallani olisi muunmuassa näitä kohteita:

Puolueet
Tulkoot toimeen omillaan. Miksi niiden toimintaa pitää vapaassa valtiossa tukea verovaroin? Niilläkin tukimiljoonilla saisi palkattua jokusen opettajan, hoitajan tai yöpäivystäjän.

Hallinto-organisaatioameebat
Tuhannen monta miljoonaa irtoeuroa lilluu päällekkäisissä hallintorakenteissa kaikissa maamme verovaroin rahoitetuissa kunnissa, kaupungeissa, virastoissa, laitoksissa. Sinne höylää ja leikkuria hemmetin äkkiä.

Tietorakennelmat
Oikeasti, miksi pitää olla loputon suo tietoverkkoja jotka kulkevat limittäin, ristiin, rastiin ja päällekkäin, kuormittavat toisiaan mutta eivät vahingossakaan keskustele keskenään, vaihda tai toimita tietoja useampaan suuntaan? Siksi kai, että rakenteiden purkamisen ja yksinkertaistamisen tielle ei kukaan uskalla lähteä.  Mikä suunnaton rahasampo tuo moniportainen mutta keskenään mykkä tietorakennelmaverkosto onkaan monikansallisille yhtiöille. Niinpä.

EU:n rahankäyttö
Tarvinneeko perustella? Kansalaisjärki vaatii kunnostamaan kotimaan perusrakenteet ensin säädylliseen kuntoon ja auttamaan sitten muiden maiden hallintorakenteita.

Joo. Huokaus.

Lista olisi vielä yksityiskohtaisempi jos minulla riittäisi rahkeita pohtia asioita isommin.
Harmikseni veroeurot valuvat ihan hassulla jakaumalla ja varsin vinoutuneesti. Lähtökohdat valtion budjetissa ovat jossain ihan muualla kuin oman maan omien kansalaisten asioissa.

Tälleensä tänään, täältä sohvanpohjasta. Synkkiä aikoja eikä lumikaan sada lumena vaan valkeana vetenä.

Onneksi nuoret jääkiekkoilijat osaavat lyödä hokia niin, että länsinaapurissa purraan terapiaistunnoissa lesekeksejä koko joukkueen voimin!10 kommenttia:

 1. Vähän minua nauratti tuo kolmen pikkukruunun terapia...
  Otahan rauhallisesti. Tää on brittiläinen talvi Ja muuten, tuossa yhteiskuntakritiikissäsi osuit naulan kantaan. Meillä on lisäksi se vinouma, että on päälliköitä ja suunnittelijoita ja koordinaattoreita. Esim. Ruotsissa on enemmän henkilöstöä suorittavalla tasolla - opettajina, lääkäreinä, sairaanhoitajina kuin meillä, korkeasti koulutettua porukkaa sekin, hyvinvointivaltiota turvaamassa. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heja grabbar, frisk humör, det är den som susen gör! Suunnilleen näin muistelen erään ruotsin oppikirjani tsemppihuudon menneen!
   *hihihihi*

   Brittiläinen talvi, nähty on jo brittiläinen kesä ja syksy. Kiitos riittää ja paluu perinteiseen. Onneksi vuodet eivät ole veljiä keskenään ja tämä on kai nyt sitä poikkeusta joka vahvistaa säännön. Myös neljästä vuodenajasta.

   Just toi vinouma, hallintoa on hallinnon päällä ja niin paljon ettei kukaan enää muista miksi mikäkin hallintoporras on perustettu. Sitten kun kuluja pitää karsia, irtisanotaan ensiksi ne suorittavan työn tekijät.

   Poista
 2. Samaa mieltä ollaan ja yksi mikä sieppaa on tuo lastensairaala. Siihen ei sitten löydy varoja. Politiikkaan ja ulkomaille rahaa riittää mutta ei kotimaan tarpeisiin.

  VastaaPoista
 3. Eduskuntaan pitäis saada YT- neuvottelut. Puolet porukasta ja avustajat kortistoon. Tosin eihän ne kortistoon joutuis, kunnon toi hyvävelisysteemi.

  VastaaPoista
 4. Ja sitten kun asetut politiikkaan ehdolle, niin varpisti äänestän sinnuu! Siellä olis monta norsunluutornia kaadettavaksi. Sä olet nyt reenannu niin piruusti siellä salilla ja sateisilla kylänraiteilla, että johan se perusmuurien kaataminen ei olis homma eikä mikään.

  Respektiä sanoistasi! Kielen terävyyttä ei tarvi enää treenata. Sen lahjat on geeneihin kirjattu :P

  Meillä vielä neuvotellaan sopimuksista noiden koulutustöiden osalta. Kovaa vääntöä pelimiehen kanssa. Melkein saatiin tänään nimet soppariin, mutta kalkkiviivoille kaatui se. Tänään. Huomenna matsi uusi.

  Tää keväinen vesisade on jatkunut marraskuusta asti. Alkais minusta jo piisamaan. Soratiet on kuravelliä ja asfaltit montuilla. Iskarit alkaa parkua elinkaarensa loppua. Muutama kuukausi sitten katsastuksessa priimoiksi todetut.

  Mä alan keskittymään nyt virtuaalirahan käsittelyyn. Tili tuli ja nyt se saa jatkaa virtuaalista matkaansa kohti pohjattomia syvyyksiä.

  VastaaPoista
 5. Joku tossa mainitsikin jo ton lastensairaalan. Olen pohtinut paljon tätä asiaa. Hienoahan se on, että ihmiset siihen keräävät rahaa, että saadaan se tehtyä, mutta on se nyt melko vinoutunutta, että sellaiseen ei löydy valtion budjetista rahaa ilman jotain kansalaiskeräystä. Ja sitten joku haluaa vielä rakentaa jonkun Guggenheimin. Oikeesti, hiukan pitäs miettiä tota prioriteettijärjestystä...

  Lisäisin vielä säästökohteisiin pari: yhdistyvien kuntien johtoportaalla on viiden vuoden suojatyöpaikka kuntien yhdistyttyä, vaikka työ olis jo mennyt. Noin pitkä siirtymäaika ja sopeutumispalkka on "pikkasen" liikaa. Ja juu, yhdistyvien (pakkoliitos) kuntien hallinnon normityöntekijöillä ei yllättäen ole moista oikeutta.

  Ja puolustusvoimien viinakulut yms hallintaan kanssa. En kannata säästöjä varuskunnista yms oikeista asioista, mutta on se nyt naurettavaa, että puolustusvoimien viina ym edustuskulut on noussut vuosi vuodelta ja sitten esim kertausharjoituksista on säästetty.

  Tulipas poliittista...

  VastaaPoista
 6. Koitahan nyt rakas TKE keskittyä siihen paranemiseen äläkä murehdi tuollaisia vaikka tärkeitä asioita ovatkin mutta kaikkea tuota liikutellaan rahalla, kun taas meidän rakasta Hirnakkaa sen oman elimistön voimin ja siksipä sen kunto on kaikkein tärkein.

  Kiukkuat sitten kun olet taas iskussa :D
  Niin, ja paranemisia <3

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille, Harry, Amalia, Tita, Marrastethics ja Peppone.
  Niin paljon on kiehuttanut tämä otsikon alla mainittu aihe ja kaikki sen sivuversot, että olen tuuletellut päätäni ihan muissa puuhissa. Sen kerron, että tieto lisää tuskaa. Tänäänkin ylen kanavilla on käsitetty aihetta poliittinen lobbaus ja vallankäyttö kulisseissa…..voi saakuti kun sappirakko pullistelisi jos minulla semmoinen enää olisi.

  Tänään otin kuvia. Pitkästä aikaa käppäilin (en päässyt lujempaa) kameran kanssa siniharmaansumuisen tuhunuisessa tammikuun British Winter -ilmastossa.

  Jos tässä nyt ei ihmeitä tapahdu (kop-kop kovaa puuta, kop-kop omaa päätä), saatan saada niitä jopa julki huomenissa. Joka on käsittääkseni perjantai. Sitä ennen kyllä seuraan suurella mielenkiinnolla mikä tämä suuresti hehkutettu huomenna saapuva talvi muka on.

  Höh, suutariksi jää kumminkin, niin on surkea alkukin ollut.

  VastaaPoista
 8. Meillä on jo maa valkoisena ja lisää lunta tupruttaa taivaalta. Pakkasta on viitisen astetta. Toivon että aamulla on 25 sentin hanki, jolloin pakkanen saa tullakin. Hanki suojaa arimmat kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se talvi on vielä matkalla tänne, ei juurikaan muutosta eiliseen.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com