tiistai 26. maaliskuuta 2013

Tuntematon: Pääsiäistrolli yrittäjyydestä


Valitettavasti en tiedä tämän tekstin alkuperäistä kirjoittajaa joten laitan tekijäksi Tuntematon:

Lapsi kävi eilen äitinsä kanssa hakemassa pajunkissoja metsästä ja yhdessä he tekivät virpomisoksia. Tänään lapsi kävi sitten virpomassa naapuritaloissa ja sai kerättyä koriin 20 pääsiäismunaa.

Iloisena hän alkoi nauttia ansaintaansa, mutta minä ilmoitin, että äidille pitää myös maksaa palkkaa, koska hän auttoi oksien tekemisessä. Äiti teki neljäsosan työstä, joten hänen palkkansa on 25 % eli 5 pääsiäismunaa. Harmistuneena, mutta ymmärtäväisenä lapsi antoi äidille osan. Tämän jälkeen ilmoitin, että hänen pitää maksaa myös työntekijästä pakolliset sivukulut kuten eläke-, työttömyys-, ja tapaturmavakuutus sekä lomarahat ja muut kulut, jotka ovat noin 60 % äidin palkasta, joten otin häneltä vielä 3 pääsiäismunaa. Jäljelle jäi vielä 12 pääsiäismunaa.

Kun hän oli juuri avaamassa ensimmäistä tinakääröä, ilmoitin, että hänen pitää maksaa myös yrittäjän lakisääteiset yrittäjäneläke- sekä sairas- ja tapaturmavakuutusmaksut, joten otin häneltä pois vielä 2 pääsiäismunaa. Itku silmäkulmassa hän tyytyi kohtaloonsa.

Nyt kun jäljellä oli enää 10 munaa kerroin, että Suomessa pitää yrittäjän maksaa yhteisöveroa, joka on 20 % voitosta, joten otin häneltä pois 2 pääsiäismunaa.

Jäljellä oli enää 8 munaa ja kun hän oli ottamassa ensimmäistä haukkua suklaamunasta, sanoin, että ei hän voi syödä munia, sillä ne ovat vielä yrityksen omaisuutta, ei hänen henkilökohtaista suklaata.  Neuvoin, että hänen pitää maksaa itselleen palkkaa tai nostaa osinkoja. Jos hän aikoo ottaa kaikki suklaamunat palkkana, pitää hänen maksaa progressiivisen verotuksen mukaan 60 % veroa, koska hän on se, joka saa eniten suklaata. Vaihtoehtoisesti hän voisi nostaa osinkoja, joista tarvitsee maksaa pääomaveroa ”vain” 30 %, joka olisi 3 munaa.
Itkien ja kiukutellen lapsi päätti nostaa osinkoja ja maksaa pääomaveroa, mutta sanoi, että ei ymmärrä miksi häneltä otetaan koko ajan vain lisää ja lisää. Minä lohdutin häntä, että en minäkään ymmärrä, mutta näin suomalainen yhteiskunta vain toimii ja verottomia osinkoja ei enää ole! Suurten krokotiilin kyyneleiden jälkeen lapsi osasi hienosti laskea, että 20 munasta hänellä olisi jäljellä enää 5 suklaamunaa.

Sitten lapsi kysyi, saako hän nyt syödä loput 5 suklaamunaa? Sanoin että kyllä saa, mutta kysyin aikooko hän todella olla niin ahne, että ei anna pikkusiskolle yhtään? Pikkusisko on se yhteiskunnan heikko-osainen, joka ei pysty itse hankkimaan elantoansa. On vähintäänkin kohtuullista, että hän antaa pikkusiskolle osan suklaasta.
Lapsi katsoi hölmistyneenä ja ihmetteli miksi pikkusiskolle pitää antaa suklaata, vaikka hän ei ole tehnyt yhtään mitään. Kerroin hänelle, että Suomessa ei välttämättä tarvitse tehdä töitä ja on silti oikeutettu etuisuuksiin. Kerroin hänelle myös, kuinka suomessa ”rikkaat” yrittäjät rahoittavat mm. lastensairaaloita ja lahjoittavat paljon hyväntekeväisyyteen. Lapsi ei voinut käsittää, miksi joku saa suklaata, vaikka ei ole tehnyt yhtään mitään sen eteen, mutta ymmärsi, että hyvää pitää tehdä, joten hän päätti antaa pikkusiskollensa 2 suklaamunaa.

Lapsi katsoi koriinsa ja laski, että jäljellä oli enää 3 suklaamunaa. Hän totesi, että yrittämisessä ei tunnu olevan mitään järkeä. Vastasin hänelle, että ”Niimpä, mutta näin Suomessa kannustetaan yrittäjyyteen!”

17 kommenttia:

 1. Hoh! Just niin. Voisi myös hyvin poistaa sanan "trolli", kun ei edes ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan tuo on sanasta sanaan eli trollin tunnusmerkit eivät täyty. Mutta kun se tuolla nimellä eteeni avautui niin olen uskollinen slkuperäiselle tekstille.

   Huoh, yrittäjä jakelee saallistaan joka suuntaan ja jotkut vielä kadehtivat ;-)

   Poista
 2. Voi vitsit - paras teksti yrittäjyydestä mitä ikinä olen lukenut!!!!

  Tuohon voisi lisätä luvun harmaasta taloudesta ja siitä kuinka saadaan edes yksi suklaamuna hivutettua järjestelmän ohi. Tietenkään ei pidä olla samaan aikaan ministeri.

  Kiitti hirmusti päivän hauskimmasta tekstistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä, kuomaseni. Pistä teksti toki jakeluun, arkirealismia pahimmillaan.

   Poista
  2. Kiitti - meni jo Suljetulle Osastolle, kuten varmaan huomasitkin. Ihan helmi tekstiksi!

   Mutta tiedättekö - mulla on oikeasti terveen paperit. Ne on ajalta ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Nyt en kehtais edes yrittää terveen papereita. Ei irtoais. Hirnakka hyvä - samassa paatissa mennään ilman pohjatappia... Joten melat käteen ja soutamaan :D

   Poista
  3. Tismalleen! Äyskäriäkin tarvitaan jotta paatti pysyisi pimnalla ;-)

   Poista
 3. Wau, nyt mä kertakaikkiaan mykistyin viisaudestasi! ;)

  Tämä pitäisi jakaa kaikille lapsille ja aikuisille(kin), jotka ovat tietoa vaille jääneet kansantalouden toiminnasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polga, teksti EI ole oma tuotokseni mutta on niin oleellisten asioiden ytimessä, etten voinut olla jakamatta.

   --

   Tämä aamu on ankea. Kurkussa takiainen ja päätäkin särkee. Huitaisin lusikallisen tyrnirouhetta kitusiin ja buustaan kahvilla. Nyt ei olisi aikaa (eikä varaa) rokulipäivälle.

   Poista
 4. Ai niin, eilen julkaisin kaksi tekstiä, se toinen ei ole ihan yhtä ansiokas kuin tämä ;-)

  VastaaPoista
 5. Todella vaikuttava teksti ja kuvastaa yrittäjän asemaa täällä Suomessa enemmän kuin hyvin. Tosin rehellisyyden nimissä on sanottava, että minä olen se joka saa suklaata tekemättä mitään. Kela näet maksaa sairaspäivärahani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jokainen suomalainen jossain vaiheessa saa suklaata tekemättä "mitään". Jokainen meistä on koulua käynyt ja saanut yhteiskunnalta jotain apua. Ehkä tuossa tekstissä tarkoitettiin niitä, jotka eivät tee mitään kun ei nyt vaan huvita? Kun työstä joutuu maksamaan veroja tai sitten ei jää vapaa-aikaa ollenkaan.   Poista
 6. Mitenkäs, kun olen kuullut tuttavapiirissäkin yrittäjien hankkivan firman piikkiin sitä sun tätä yksityiseen kulutukseen tarkoitettua...no ehkä nimellisesti ja verottajaa varten. Eikä muuttomiesyrittäjä halunnut antaa kuittia, ei sitten millään. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä sitä onkin arvailemista että tuletko tästä kopiopapeririisistä yhtään paperia lapsille piirustuspaperiksi ja vippaanko postimerkkejä omaan käyttöön.

   Kyllähän sitä kaikenlaista on yrittäjän eteen ansaksi asetettu mutta fakta on se, että samat pakolliset kulut maksaa pienryittäjä ja suuryhtiö. Pienyrittäjien verot ja maksut sentään jäävät pääsääntöisesti suomeen, isommat tekevät raskaan sarjan verosuunnittelua ja siirtävät rahansa monen mutkan kautta pois.

   Vielä sekin on syytä huomata, että se on kaikki pienyrittäjän munakorista pois, eikä palkkaa ole välttis mahdollista nostaa kun mitään ei jää.

   Kukin tavallaan. Harmaalla alueella olisi paljon tarkasteltavaa.

   Poista
 7. Olisiko siinä mitään, että alv laskeittaisiin pieniltä yrityksiltä? Tosin tässä tulee eteen kysymys siitä, mihin tuo raja vedetään. Ainakin työn teettäminen pitäisi tehdä yksinkertaisemmaksi. OP

  VastaaPoista
 8. Oi kyllä! Tai sitten edes muita maksuja liikevaihdon mukaan porrastetusti. Monet naisvaltaiset alat voisi vapauttaa tietyistä maksuista ainakin alkuvuosiksi. Työntekijöiden palkkaus olisi silloin mahdollista useammalle. Nyt esimerkiksi kaupan alalla pienyrittäjä tekee pyhinä ja iltoina työt koska palkattu työntekijä tulee niin kalliiksi ettei päivän myynti välttämättä riitä tuplapalkkaan, lisiln ja sivukuluihin. Yrittäjän aikahan on 'ilmaista'.

  Suo siellä jne... Huoh!

  VastaaPoista
 9. Teksti oli loistava, pyrstölle pitäisi potkia niitä, jotka eivät tee mitään kun ei ole pakko, ts. tukijärjestelmä siten työttömyysturvan osalta remonttiin että ET voi kieltäytyä työstä ja kuitenkin siten, että se toisi lisäansiota siten että työn tekeminen olisi mielekästä vaikka aikajakso olisi lyhyt. No niin se maailmanparannuksesta, uutisiakin Nemppa ajelee uudella valkoisella kaunottarella kohti uusia seikkailuja. Joudun pyörtämään puheeni ko automyyjästä:) Kun vähän ärähdin tiistaina niin kyllähän alkoi homma toimia ja Poliisiauto saa varmasti hyvän uuden omistajan Muikkukaupungin autoliikkeen toimesta. Nyt vähän vielä töitä ja sitten huomenna nenä kohti Isoa Kirkkoa ja sitten Norwegianilla kohti cavan kotikulmia. Mukavaa Pääsiäistä kaikille ja älkää laittako Orvokkia, Vappua ja Veeraa vielä parilalle. P.S nyt tuon valkoisen kaunottaren takapenkille sopisi paremmin kuin hyvin valkoinen westie nimeltä Toivo.

  VastaaPoista
 10. Onnea uudelle kiesille! Samaa merkkiä?
  Turvallisia ajokilometrejä ja lentomaileja! Vie Cavamaahan terveiset ja muista chillailla.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com