keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Pöljä päivä

Tupaterrierillä on vainu...
Peetukin ehti jahtiin ja siihen se pupujahti jäikin
Tupaterrieri palaa omia jälkiään takaisin
... ja Peetu etenee umpihangen kautta
Kolme tassua kahdeksasta maassa
Ei järkeä, ei jarruja

Muualla maassa ja muualla maailmassa on kärvistelty sankan ja sapettavan lumentulon kourissa, täällä kurjilla kunnahilla sen sijaan on tarvittu aurinkolaseja. Pakkastakaan meillä ei ollut kuin -8° vaikka aamun rahtikuski tiesikin kertoa aivan hyytäviä lukemia.

Aamulla käväisin siemenpakkaamolla hakemassa kauroja. 40 kiloisen säkillisen hinta oli pompsahtanut kymppiin, pari vuotta se on ollut 8 euroa per nyytti. En minä siitä hinnasta tänäänkään pillastunut, jäin vain miettimään asiaa vähän pidempään. Ajattelu ei tunnetusti ole vahvin lajini, mutta joku tässä yhtälössä ei toimi.

Siis jos kilohinta on jotain hätäisiä senttejä ja luomukauran tonnihinta 300 euron paikkeilla niin mitä siitä sille viljelijälle jää? Työn ilo? En tähän hätään keksi edes valistunutta arvausta kuinka monta tonnia peltohehtaarilta saadaan. Sen näkee sokea otsallaankin, että ilman hel-ve-til-lis-tä puljaamista koneiden ja laitteiden kanssa, ainaista suotuisien ilmojen vahtaamista ja vaivaa se viljelijän homma on ja sitten tulee sadekesä jolloin pelloille ei pääse puimaan. Eikä muutakaan satoa hakemaan, työn hedelmistä puhumattakaan. Sinne meni työtunnit, koneen polttoaineet, lannoitteet, siemenet ja mitä niitä nyt tarvitaankaan.

Minä maksaisin mieluusti vaikka tuplahinnan näistä muutamista sadoista kaurakiloista joita näillä tiluksilla vuodessa elukoiden eteen kannetaan. Siemenpakkaamolta suoraan ostettaessa väliin jää vain pakkaajan kulut. Ja totta hemmetissä 40 kiloinen vähittäispakkaus on arvokkaampi (työläämpi) kuin tonnin säkki. Onneksi niitäkin on meille pienkarjaisille saatavilla.

Arvatkaapa mitä sama setti maksaa osuuskaupan maatalousmyymälässä? Muistaakseni viimeksi kun kysyin, hinta kieppui siellä 23 euron tienoilla. Joku vetää välistä niin roimat katteet, että melkein jo hävettää. Ja surettaa viljelijän puolesta.

Toivon, ettei kukaan nyt alkaisi naukumaan tukiaisista ja muista. Se on kokonaan toinen juttu ja jätän sen suosiolla käsittelemättä. Minä haluan jatkossakin kotimaista viljaa, mieluiten omasta läänistä. Ja olen siitä valmis maksamaan ne muutamat lisäkympit mitä oma käyttöni vuositasolla vaatii.

Päätän maatalouskatsaukseni tähän. Pitkiä piikkejä vaan sinne päättäjien suuntaan. Elovenapaketissani sentään komeilee joutsenmerkki ja muita kotimaisuuteen viittaavia merkkejä. Ehkä ne on pakattu Suomessa, vilja varmaan Puolasta?


Äitikullalla oli tänään piristävä päivä, hän tapasi entisiä työkavereitaan jostain kolmenkymmenen vuoden takaa. Oli ollut hauskaa ja mukavaa ja eniten iloitsi siitä, että muut olivat ihan rupsahtaneita, hän hehkui kaikkien ikävuosiensa hehkeydessä. Ja liikkui ketterimmin. Ja muisti kaikkien nimet. Ja jolla oli lyhin vaivalista. Aika hyvin.

Minä kävin samalla kaupunkireissulla asioilla ja itsekin hämmästyin kun löysin itseni polkemasta crosstraineria. Piti olla kevyemmän treenin päivä mutta katin villat, hirveitä neljän sarjoja ja pitkiä kuin mitkä. Se on uuh ja aah huomenna. Toivottavasti sauna elvyttää ja linimentti hoitaa loput.

No entäs tuo outo otsikko?
Tänään torpan elikoille sattui kyllä niin pöljä päivä, ettei tosikaan. Joku hiihtelijä (siis semmoinen urheilija) hiihti joskus epähuomiossa mitaleille joissain isommissa kisoissa (?) ja hälle sattui silloin kuulema pöljä päivä. No, minä en tiedä millä tyylillä ja millä ilmeellä hän pöljäilynsä tekaisi. Mutta koirista ja hevosista sitä irtoaa kaikenlaista. Laitan vähän mallia. Koettakaa kestää.

Tössen laukkapiruetti
Another one bites the dust.... snow
Soosin tyyliä takasuoralla
Tösse kiilaa sisäkautta rinnalle
Ja sitten ohi
Ponikepponen;  täyskäännös!
*lällätilää taakse jää*

Näillä kahdella oli kevättä rinnassa ja järki jäässä. Ihmeen hyvin niillä riittää virtaa ja intoa. Soosin selkää olen katsonut pelonsekaisin tuntein. Tuohon leveään, lyhyeen, pyöreään selkään ei taatusti istu se markkinoiden edullisin, ei keskihintaisinkaan satula. Varmaan pitää olla joku hellin kätösin värkätty ziljardin hintainen satula. Huok. Sen minkä kaurassa säästän, sen varusteissa menetän, monikymmenkertaisesti.

Onneksi nyt virallisena ratsutusvuotena pärjäämme olemassaolevalla satulalla, mutta ei sekään lysti pitkään kestä. Älkää kertoko Iso-J:lle, hänellä on valitettavan rajallinen käsityskyky hevosten varusteiden tarpeellisuuden suhteen. Me emme kuulema tarvitse kaikkea sitä sälää ja kamaa jota nurkkiin on kertynyt. Miespolo, eihän tässä ole vielä vauhtiin päästy ensinkään. Saapi olla lompsa levällään moneen kertaan kun lähdetään valjaskaupoille.

Loppupäivä olikin sinne sun tänne kurvailua. Palauttelevalle lenkille en todellekaan lähtenyt, vaikka säiden puolesta olisikin vallan optimaalinen tuulentuiverrus. Hyvällä tuurilla saattaisi saada vaikka luntakin naamalleen, myräkkää on kai sittenkin tulossa tännekin päin.

Minä lähden nyt talliin laulelemaan iltaviisut ja tankkaamaan vedet. Sitten hiihtelen saunaan.
Mukavaa illanjatkoa, missä lienetkin.

"I´m with this stupid"
*winkwink*
Blondi tässä moi!

PeeÄäs. No nyt on uusi Paavi, olivat savuttaneet valkoista merkkisavua. Hauska yhteensattuma, tänään on kuulema myös Aku Ankan kuoriutumispäivä, 130313

24 kommenttia:

 1. Kiitos kuvasarjoista, molemmista.
  Ja onnittelut ikääntyneemmälle emännälle onnistuneesta tapaamisesta. Tuo on mitä parasta lääkettä naisen sielulle tuommoiset tapaamiset. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä, parhaani yritin, ainakin sen mitä tältä väsymykseltä jaksoin :D
   Äitikulta hyrritti hyvää mieltä ja se hänelle suotakoon.

   Poista
 2. Sepä on tuo välistä vetäminen se kaiken pahan alku ja juuri ihan joka alalla. Rakentamista ja rakennustarvikkeiden hintoja kauhistellaan mutta jos kaiken tarvittavan voisi ostaa suoraan, olisi homma ihan toista.
  Tässäpä yksi kummallisuus; Tikkurilan tuotteet maksavat Virossa kolmasosan Suomen hinnoista vaikka ovat laivoilla kuskattu lätäkön toiselle puolelle ja molemmissa maissa on eurot käytössä. WTF?

  Toinen juttu, nykyään ei sitten saa ostaa kyläsahurilta (vähäoksaista, priimaa) lautaa ja lankkua torppansa rakennustarpeiksi koska joka saatanan kalikan on oltava leimattua. Kyläsahuri saa kyllä leimausoikeudet jos on valmis pulittamaan useamman tonnin sekä suostuu älyttömiin pilkunnussimis-talkoisiin. Näin,tapetaan sekin lisäeurojen tienaamisen mahdollisuus ja maalla asuvien vaivaton rakennustarpeiden saanti, etenkin kun tavara on oikeasti ihan ykköstä kun sitä vertaa isojen puutavaraliikkeiden vastaaviin. Priima kun viedään ulkomaille ja sormijatkettu sälä jää kotimaan markkinoille. Tässä on muuten yksi syy maneesien ja muiden romahtamiseen ja se on totuus joka ei koskaan näe päivänvaloa. Vai mitä sanot jos mitallistetussa (höylätty)kakkosnelosessa on metri kahdenkymmenen sentin matkalla kolme jatkosta? Mulla pitäisi olla kuvakin siitä.

  Valokuvat ja elikoiden tekemiset olivat taas hauskaa katsottavaa, tällä kertaa varsinkin noiden hepoisten riemu.
  Terveisiä kaikille ja koiruuksille erityisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kuule moni tuttu talonsa vesikalusteet, tapetit ja maalit, kaakelit ja hanat sun muut kiukaista lähtien hakeneet Viron puolelta. Ja toki ohentimet siinä samassa kuormassa.

   Kun me tallia rakennettiin, puutavara haettiin paikalliselta sahurilta. Sieltä saatiin superpriimaa mitallistettua puutavaraa, rimaa, riukua ja hirttä. Niissä oli joku semmoinen vika, että mitat heittivät 10-30 cm per kalikka. Mutta meille ne kävivät hyvinkin kun loppujen lopuksi aika lyhyitä, noin nelimetrisiä rakennelmia tehtiin.
   Meidän timpuri kertoi kyllä kokemuksen uskottavalla äänellä nuo samat.

   Se on vielä semmoinen paikka joka myy periaatteessa vain valmista x-tavaraa (en kerro tässä mitä) joten koko tuotanto on myyty etukäteen. Mutta välillä tulee noita hukkapätkiä, superpriimaa kuten sanoin ja niitä myydään harvoille ja valituille. Ei niitä mullekaan olisi myyty ilman tuota kullankallista timpuriamme.

   Terveiset välitetty.

   Poista
  2. Siis ne mitat jotka heittivät olivat tietysti PITUUSmittoja.

   Valitettavan moni oikaisee (hinnan takia tietenkin) materiaalin lujuudessa ja seuraukset ovat sitten aikanaan otsikoissa. En tarkoita nyt osoittaa sormella erityisesti mihinkään suuntaan. Näkeehän tuon nykytekemisen meiningin itsekin, kaatosateella vetävät villoja ja muita eristeitä seiniin, sitten paikkaillaan jälkeenpäin. Jos jäädään vilungista kiinni.

   Poista
  3. Totta, esim. elementtirakentamisessa kamit (elementit) seisovat sateessa ilman suojia jolloin juurikin ne eristeet ovat losomärkiä. Talopakettitehdas? Teidän suunnalla on ainakin yksi.

   Poista
  4. Ai 'se' talopakettitehdas.... Mitä isot edellä ;-)

   Kaupungilla rakennetaan paljon ja viime syksyn kaatosateilla värkkäsivät eristeitä. Just nyt nousee taas uusi kolossi keskustaan, nopeasti ja tehokkaasti, säistä viis.

   Poista
  5. Näinhän se menee eli turha on enää Suomessa puhua säähaitoista yhtään mitään. Eihän niitä voi olla kun mitään ei kerran suojata?

   Poista
 3. Oi noiden hepojen iloa! Näyttävät olevan aika samankokoisia. Tuli vaan mieleen, kuinka tärkeää eläimille on lajitoverin seura.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tamma on pienhevonen ja Soosi on poni. Vaikka kummankin rotunimessä lukee Hevonen.

   On niillä kyllä ihan oma taajuus jolla toljailevat. Tyhmyys tiivistyy ja riemu repeää.

   Poista
 4. Ennen EU:ta myin kauraa 2700-3300 markalla tonni, (vaihteli vuosittain ja tietysti viljan laadunkin suhteen, mutta keskimäärin). Viimeisenä vuonna v. 2006 tai 2007 sain kaurasta 200 euroa tonnilta. Nykyisin taitaa olla vielä surkeampi hinta tavallisessa myllykaurassa.

  Elovena-hiutaleet valmistetaan toistaiseksi Suomessa, mutta nyt jotain muroraksuja tulee Saksasta Elovena-merkin alla.
  EU pissi lopunkin mielekkyyden maanviljelystä eikä helpota tulevaisuudessakaan. Suomen päättäjät ovat pieniä pelinappuloita, kun eeuussa hintoja ja tukiaisia poljetaan alemmas suurempien maiden toimesta. Suuren suuri rispekti heitä kohtaan, jotka vielä jaksavat jyvää jemmata karuun maahamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tulihan sitä faktaakin. Kiitos. Ja samalla v-tutuskäyrä kopsahti kattoon. Se vaan on niin väärin, että kaikessa mennään isompien ehdoilla.

   Poista
 5. Pahana Oraakkelina ennustan, että vielä ajat muuttuvat ja kotimaisen maanviljelyksen arvostus nousee kohisten. On peräti vaarallista jäädä ulkomaisen muonatuotannon varaan. Ihan kuollut ajatus.

  Jostain syystä koen hyvinkin tarpeelliseksi nähdä vaivaa ja viljellä itse mitä pystyy. Vähintäänkin omat juurekset, kesävihannekset ja yrttit mausteiksi. Jos olis parempi äiti, niin kotimaisen luomujauhon leipoisin leiviksi. Nyt leipomukset on satunnaisia.

  Arttoriuksen laskelmaa katsoessa muistan tuskallisesti, että se mikä ennen maksoi markan maksaa nykyään euron. Siinäpä suhteellisuusteoriaa maanviljelyksen kannattavuudesta.

  Nykyään kannattaa vilja polttaa lämpöenergiaksi. Ei tuottaa syötäväksi. Näin muuten on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljan polttaminen lämmöksi taas on niin järjetöntä puuhaa ettei niin mitään järkeä. Siitä taas "kiitos" politiittisille päätöksille, joka moista älyttömyyttä edesauttaa osallistumalla ylimääräisten elintarvikkeiden myymisellä pilkkahintaan maailmalle.

   Poista
  2. Isot laivat kääntyvät hitaasti. Haluan uskoa siihen, että jonain päivänä ihmiset tajuavat, ettei puhdasta vettä ja puhdasta ilmaa voi, eikä kannata rahdata ulkomailta. Jos edes jokatoinen jauhopussi ostettaisiin kotimaisena versiona, se tekisi vuositasolla paljon.

   Viljaa polttoon, my ass. Kotipolttoisen vielä tajuan mutta tuota rehun energiakäyttöä en.

   Poista
 6. Pistänpä minäkin lusikkani tähän soppaan.

  Olen aikaisemmin popsinut suurella ruokahalulla Snellmanin kalkkuna-ja broilerleikkeitä. Kunnes älysin, että 'herra Snellman' roudaa ao lihatuotteensa raaka-aineet BRASILIASTA !

  Oikeesti.

  Eikö Suomesta saisi raaka-aineita ?

  VastaaPoista
 7. Toi Herra Snellman Pietarsaaresta on hienosti rakennettu markkinointinäyte. Aika nulju temppu toi brassilihan kanssa puljaaminen. Dislike!

  Meilläpäin on onneksi lähilihamyynti ja opetusteurastamo jonka karjalanpaistilihoja saa kaupasta. Sen harvan kerran kun paistia ostan, valitsen lähituotteen. Hinnat ovat toki korkeat ja monelle kuluttajalle se ratkaisee.

  Aika moni kuluttajatutkimus kertoo, että lähituotetta haluttaisiin tuontikaman hinnalla. Onhan siinä tietysti keskusliikkeiden massiivinen rintama välissä mutta joskus voisi kai vähän kapinoida ja hakea kauppahallista paikallistuotteen.

  Mä niin kaipaan italian lähikauppoja...

  VastaaPoista
 8. Ihanat kirmaajat.Koirat ja Konit <3
  Kevät sekoittaa päät.
  Ja kaipa se kevättä on,vaikka vaikeeta on saada itsensä maaliskuu moodiin,kun lunta tulee joka päivä lisää ja pakkasmittari käy päivittäin kahdenkymmnen kamalammalla puolella. Tulis jo. Kesä.

  Lähi ja luomuruualle ääni täältä,samoin kivijalkakaupat,kauppahallit ja maatilapuodit kunniaan. Ääsmarketit ja ketjukeskot pannaan.
  Mutta kolikolla on kaksi puolta. Ketjut eivät ota pientuottajien tuotteita myyntiin,joten niitä käyttääkseen täytyy ajaa jumalattomia matkoja ja sehän se ekologista on. Not.
  Kauhun tasapainoilua tekee niin tai näin.
  Pitäis tehdä Titat ja Hirnakat ja alkaa edes osittain omavaraiseksi,mutta pahus,se on ahkerien ihmisten laji joten taitaa sekin vaihtoehto vihellellä ohi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just nikn, riittäis jo tämä talvi. Meille ei ole onneksi tullut lisää lunta mutta yöpakkaset käy alhaalla.

   Minä kyllä kiittelen meidän isoja marketteja, oman läänin eväitä on aika hyvin saatavilla. Ja kylän leipomo on ihana <3

   Pitää kai vaan yrittää nähdä se mitä jo on saatavilla ja toivoa, että ostajia riittää.

   Kyllä sä Salla voisit muutamaa kesäkanaa pitää vaikka tallin takapihalla. Ja yrttejä kukkapenkkiin :-)

   Poista
  2. Just samanlainen karvapöheikkö on Pönö kuin mitä Nasse kuvissa, mutta huomattavasti paksumpi. :D))

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Se on kyllä jännä miten tuommoisen talvipalttoon alla löytyy trimmauksen jälkeen ihan sutjakka piski. Pönölle rapsutukset.

   Poista
 9. Jotenkin tunnen syvää lukkarinrakkautta Soosia kohtaan :) *mistäkähän mahtais johtua*

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com