perjantai 22. helmikuuta 2013

Ohjelmattomat iltamat

Kisakatsomo jännittää
Suoritusvuorossa Vanha Vaakku.
Ylimääräisiä pelivälineitä areenalla.

Opin tänään uuden asian vuorokaudenajoista. Aamu on ilmeisesti -sanojasta riippuen-  kello 5-8 välinen aika. Aamupäivä on 8-12, eikö? Kun kuljetusliike sanoo ajavansa pellettikuorman meille aamupäivällä, se tarkoittaa täkäläisessä ajanlaskussa 07.45.

Olin juuri taluttelemassa hevosia aamiaiskattaukselle kun Scanian kärsä jyrysi mäkeä ylös. Ja se pellettinyytti pönötti lavalla. Onneksi kuski oli kieputellut autoa ennenkin ja sai sen persus edellä tallinmäkeen. En joutanut jäämään sille työmaalle pomoksi, vaan jätin miehet touhuamaan hiabin kanssa.

Kun tulin seuraavan kerran katsomaan, pellettinyytti nökötti ylhäisessä yksinäisyydessään heinävaraston nurkassa. Niin sievästi omalla paikallaan.

Nyt se on hieman hankalasti tavoitettavissa, mutta kunhan tuo vasemmanpuoleinen heinäpaali on syötetty, minulla on esteetön pääsy kuivikenyytille. Tuolla 1100 kilon nyytillä pärjätään pitkään.

Se, että minä tarvitsen tallin tikkaat säkillä käydessäni ei suinkaan ole este,  ihan vaan väliaikainen hidaste vaan. Vähän akrobatiaa pitää talikkomestarin notkeana.

Jos minusta ei kuulu ensi viikon jälkeen, käskekää jonkun käymään katsomassa olenko luiskahtanut otsa edellä pellettien sekaan.

Aamuun avautui parin tunnin aikaikkuna ja minähän hilpaisin koululta suoraan kaupunkiin. Oli se (toistaiseksi) helpompi kakkostreeni tekemättä. Ennätysten kirjaan voidaan nyt merkitä, lankkupitoa uuteen ennätysaikaan 4.04, hallitusti lopetettu, en romahtanut. En edes notkunut.
Kylkilankuissa rikoin jo helpolta tuntuvan minuutin rajan ja sangen tyytyväisenä poistuin takaisin palvelukseen.

Tällävälin rautavaari Viljami oli tuonut kärryllisen klapeja ja ne oli jo pinottukin omalle paikalleen. Aikaansaapaa miesväkeä tänään. Nostan virtuaalista hattuani. Ja kiristän vähän nutturaani, ei nyt pidä heti luulla...

Kevät saa, minä en
.... luulemisesta puheenollen, taisi jäädä karitsasuunnitelmat tältä keväältä. Laskeskelin juuri, että jos nyt bäbättimille näytetään pässiä, satoa korjataan heinäkuussa. Eihän niitä pikkuisia voi vielä marraskuussa päiviltä päästää, ovat alamittaisiakin. Näin ollen meille jäisi syksyksi/talveksi epälukuinen sakki lampaita. Ei käy. Ei ole tilaa erotella pässipoikia erikseen.

Että hoitakoon kauppias vaan homman, paistit ja fileet haen jatkossakin muualta kuin omasta pakastimesta. Onneksi lähiseudulla on useampikin pientuottaja jolta tietää saavansa lammasta lampaana eikä sikanautaa höystetä hevosella. Kebap -eläinkin paljastui hevosnaudaksi. Hevospaistit myydään täällä ihan reilusti erikseen. Mitä enemmän tätä uutiskouhotusta kuuntelee, sitä tyytyväisempi olen siihen, että pystyy tuottamaan edes osan ruuastaan itse tai ostaa pientuottajilta.

Ehdin kyläleipomollekin leivän hakuun ja sain oman ruislimppuni viime hetkellä. Tiellä taivalsi tomeran näköinen tätijoukko kohti leipomon myymälää. Niiden rouvien jäljiltä hyllyyn ei jää kuin rasvaläntti ja haju. Tästä tulikin mieleen, nyt on etelän rouvilla tilaisuus huutaa Heppiä sillä tuon mielelläni leipäkuorman tullessani jos rouvat ovat tavattavissa 1.-4.3.2013.

Ilmatilassa tapahtuu

Illan ohjelmassa ei ole tämän päiväkirjamerkinnän jälkeen muuta kuin linimenttien läträystä ja ansaittua lepoa. Flunssa piti välipäivän ja toivottavasti unohtaa piinaamiseni tälläkin kertaa lyhyeen.

Huomenna on perillisillä koulupäivä, ulkoiluaktiviteetteja. Eihän niillä raukoilla ole enää määrärahoja jäljellä joten tänään oli tyttöjen käsityössäkin lettukestit. Ilomielin sponssasin munat lettutaikinaan, niitä piisaa. Kankaat ja materiaalit ovat valitettavasti finaalissa. Kuulema koko maan keskiarvo per mukula on n. 140 euroa jolla hankitaan kirjat ja oppimateriaalit. Meidän kaupungissa summa on n. 70 euroa. Siinä saa vanhempaintoimikunta myydä kakkua ja pullaa, että vääjäämätön vaje paikataan.

Jotenkin tuntuu, että päätöksiä ei tehdä järjellä vaan jollain ihan muulla. Ja ensimmäiseksi säästetään opetuksesta. Kuulin, että muutaman kyläkoulun sulkemisella säästetään huimat 200000 euroa. Sehän menee äkkiä siihen, kun lapset kuskataan kunnan kustannuksella isompaan kouluun. Hölmöläisten hommaa sanon minä. Ne koulut jäävät tyhjilleen, kuka niitä ostaa. Joten kunta ei saa latin hyrrää tästä nimellisestä säästöstään mihinkään kassaan.


Tähän loppuun vielä koirien tempaus. Jätkät jallittivat meitä ihan mennen tullen. Kun tulin Esikoisen kanssa kauppareissulta, koirat riehuivat hullun lailla, tuijottivat vaativasti ruokakippojaan ja esittivät nälkiintymisen viimeistä astetta ennen suorilta jaloilta kupsahtamista. Tottakai koirat ruokittiin.

Kun ne roistot nuolivat viimeisiä hitusia kuppiensa reunoilta, tuli Nuorimmainen mummolan leipomistalkoista (koulun myyjäisiin) ja kysyi: ai saiks koirat toisen ruuan? Mä ruokin ne vartti sitten.

Just. Viekkaita ovat retaleet. Mahat pyöreinä lyllersivät iltatalliin ja röyhtäilivät kuin porsaat. Kehtasivat vielä pummia hevosten iltapuuroista porkkanoita ja nuolivat pellavapuuronjämät kuin henkensä pitimiksi.

Ei niillä ole mitään tolkkua tuon ahneutensa kanssa. Saapa nähdä minkälainen silavatiinu Nasse-Chewbaccan karvojen alta paljastuu kunhan se aika tulee. Vielä en ikämiestä riivi aluspaitasilleen, pakkasta tulee kuitenkin, maaliskuu on paskiainen. Lupaa kevättä ja sitten vetää taivaan täydeltä räntää ihmispolon niskaan.

Tälleensä tänään, huomenna jotain muuta.

Leppoisaa iltaa, missä lienetkin.

Talven lumisumma riihen katon pohjoispuolella.


11 kommenttia:

 1. Ihanan tunnelmallinen tuo taivas-kuva!

  VastaaPoista
 2. Kaukoidän kone, keskeneräinen täysikuu ja pari harakkaa :D

  VastaaPoista
 3. Kyllä kissatkin osaavat - valehdella kaikki viisi. Aamuvuorolainen ruokkii kissat purkkiruualla ja viskoo niitä pihalle toimittamaan vessa-asiat. Jossain vaiheessa se unta enempi saanut vanhempi kömpii ylös ja saa osakseen hillittömän mouruamiskonsertin "Meitä ei ole ruokittu!!!"

  Niin ja tarjoilussa on non-stoppina niitä kissan raksuja... joku menee joskus halpaan, ja katit nuolevat tyytyväisinä suupieliään tupla-annoksesta vatsanahka pinkeänä.

  Kuka kokematon ajattelija on lanseerannut "Eläimet eivät valehtele"... mulla olis kokemusta jakaa tästä aiheesta.

  Rentouttavaa viikonloppua Torpan väelle ja lukijoille! Minä painan viikonlopun taas vaihteeksi töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole pyyteetöntä kissankaan rakkaus. Meillä muo koirat käyttävät ällistyttävän paljon aikaa ja energiaa ruuankerjuuseen, varsinkin kun hyvinsyöneen näköisiä ovat kumpikin.

   Tsemppiä koulutuksiin.

   Poista
 4. Kisakatsomooli kyllä hyvä, kanat tuijottivat perin intesiivisesti jotain?, vai oletko huumannut ne ;D

  Totta turiset tuossa koulutoimen ja koulujen säästötouhuissa. Ei mene jakeluun että samaan aikaan kun lakkautetaan kyläkouluja, kohistaan siitä kuinka isojen luokkien opettajat ovat stressaantuneita eikä laset saa isoissa luokissa tarpeeksi henkilökohtaista ohjausta. WTF?

  Muutenkin tuo kaikki keskittäminen on lievästi sanottuna perseestä, mitä isommalta alalta kasataan yhteen pisteeseen (teveyspalvelut hyvä esimerkki) - sen surkeampi palvelu ja mielettömät jonot ovat valmiit. En tiedä kuka viime kädessä näitä kuningasideoita keksii eli se taitaa olla joidenkin sellaisten piipertäjien keskittymä jolla ei ole omia lapsia ja joilla on varaa hoitaa kaikki (<-kursivoitu) lääkärin tarpeensa yksityisellä.

  Koiruuksille iso peukku jallittamisesta ja terkkuja teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja voi perävaltimo noita kirjoitusvirheitä...

   Poista
 5. Orrella kykkivät tosiaan seurasivat ihailtavalla intensiteetillä hautomisen edistymistä. Vielä reilut kaksi viikkoa saavat vahdata ennenkuin kanamamman alla piippaa.

  Noita kuntatason päätöksiä ei voi järjellä tajuta, ehkä pitäisi ollaa ajattelun avuksi tuo mainitsemasi perävaltimo :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurraa tätä puhelimella vastaamista, edellisen vastauksen "ollaa" on tietysti ottaa ;-)

   Poista
 6. Hip ja hep :-)

  Teillä alkaa pian ja meillä käy vähiin ennenkuin loppuu. Lukiolainen on viettänyt puolet lomastaan koiravahtina exrallimestarin huushollissa. Tänään pitäisi hakea kotiin.

  Kelit ovat suosineet ja sama taitaa jatkua edelleen. Torstai aamuna mittarissa tökötti - 18, mutta muuten ollut mukavan lauhaa.

  Huomenna naapuritalossa näyttö. Saas nähdä minkäänlaisia tarjokkaita tähän meidän kommuuniin tulee...

  VastaaPoista
 7. Aamu... minusta klo 5 - 8 on myöhäisaamua. Aamu alkaa n. klo 3 - 4 :) Teillä eletään selkeästi minun laskuoppieni mukaan. Varmaan löytyisi sopivia aikoja aina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aina on oikea aika ja jos ei siltä vaikuta, laitetaan sopimaan. Minä käyn aamuisin 'vähän' hitaalla joten nämä paikalliset ajanlaskutavat aiheuttavat armottoman jetkagin ;-)

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com