maanantai 23. joulukuuta 2013

Kun orava joululohen söi


Torpan joulunseutuun kuuluu monenlaista. Aina sattuu ja tapahtuu.
Tänä vuonna oravanpirulainen söi joululohen.

Onnistuin onkimaan (kaupan laarista) puolen kilon verran kylmäsavustettua lohta. Tuoretta ja freesiä ja pitkällä päiväyksellä. Hamusin mukaan toisenkin paketin. Puoli kiloa ei riitä mihinkään.

Kotona nostin muovipussin (jossa lohet) takaoven portaille odottamaan. Tarkoitus oli heti seuraavalla talostapoistumisella kipaista viemään lohikilo pihasaunan ulkopenkin uumeniin, se on kätsä jääkaapin lisävaruste näinä ruokaruuhkaisina aikoina.

No eipä siinä mennyt kuin vartti kun Äitikulta ilmoitti, että orava on sitten maistanut lohta. Kamerankin unohdin kun säntäsin raivopäänä ovelle todistamaan tapahtunutta. Kyllä. Lohijööti lötkötti keskellä pihaa, aukiraadeltuna.

Pihalla notkunut röyhkeä orava oli iskenyt tahmaiset käpälänsä suoraan talipallosta loheen ja jälki oli sen mukaista. Ja pilasi pirulainen vielä koko lohen riipimällä auki sekä päät että keskikohdan. Kanalassa juhlittiin illalla, lohta riitti kaikille.

Että minuu harmitti. Onneksi oli toinen kaupunkireissu edessä ja kaupan lohilaarista löytyi lisää herkkua. Voin vannoa, että kun seuraavan kerran näen sen oravanpirulaisen, nakkaan sitä talipallolla. Niin kuin minä olen sille söpöläiselle pähkinöitä kantanut ja tämän teki. Ikävä elukka.

Näiltä pihavahdeilta näemmä ote lipsuu. Oravat hilluvat mennen tullen ja nämä vain haisevat tuvassa.


Iloisiakin sattumia mahtuu mukaan. Yksi sellainen oli lauantai, onnenpäivä kirpputorikierroksella.
Kävimme lataamassa molemmat myyntipaikkamme paikallisilla kirppiksillä ja sen jälkeen otettiin pikainen silmäys muiden myyntipaikkojen antiin. Hajaannuimme jotta olisimme tehokkaita.

Minä löysin puuttuvan kokoisen osasen Iso-J:n mummovainaalta jääneeseen arabian tarjoilukulhosarjaan, sen suurimman. Hintaa oli huimat 25 € joten sen kummemmin miettimättä se lähti mukaan.

Iso-J bongasi länget, nuo suomenhevosen aateloineet kaulakäädyt. Hintaa oli 15 €. Mukaan.

Seuraavan löydön tein minä, englantilainen metsästysaiheinen vanha tarjotin, kymppi -25 %

Ja lopuksi, täydellinen pieni kirjoituspöytä minun työpöydäkseni tuvan nurkkaan. Sitä ei pakattu mukaan sillä auto oli täynnä muita hankintoja. Palataan asiaan joulun jälkeen.

Aikaisempiin löytöihin kuuluu tämä jo kertaalleen esitelty soppakulho. Helkatin hieno hyasinttipytty.


Tämän joulun muistan toistaiseksi oravan tihutöistä ja peikkomaisesta tuurista kirpparilla.
Saas nähdä mitä muuta viikko tuo eteen.

Nyt maanantain kimppuun!

13 kommenttia:

  1. Ensin hiiret ja sitten oravat. Nyt olisi kurinpalautuksen aika tuvan eläinkunnalle... Jätti kai orava sen toisen paketin rauhaan? Meillä muistaakseni hävisi joulunaikaan ulkosäilytyksestä hauki. Minkin ajattelimme olleen asialla, mutta saattoipa se sitten olla oravakin. Se on muutenkin aika peto niin söpöksi olioksi.

    Itse en joulua vietä nyt, mutta porkkanalaatikkoa, rosollia, lasimestarinsilliä ja pipareita on, samoin lohta, siikaa ja poroa eri muodoissaan - ihan muuten vaan. Amazonin kirjaviidakosta urhea postipoika (siksi, koska hän on kantanut myös Gaudi-taidekirjapostit Barcelonasta kotiin) kantoi luettavaa. Niin ja suklaatakin on. Joten ei kai tässä nälkään kuolla, jos kauppa ei olekaan auki 3 päivään. OP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just kun me päästiin siitä viinakaapin taparikollisesta, tuli tämä ulkoinen uhka. Palasi tänään rikospaikalle, mokoma riiviö!

      Sun eväät ja oheisasiat kuulostavat hyviltä, juuri noin minäkin tekisin jos tilanne olisi toisenlainen. Mukavia ja leppoisia pyhiä sinulle.

      Poista
  2. Röyhkeä elukka! :D
    Nyt laitat pihavahdit vähemmälle sapuskalle niin löytyy intoa siihen pihan vahtimiseenkin vähän enemmän.
    Meillä on ne perrrrhanan harakkaveljekset, jotka ovat riittävän ovelia haksahtaakseen pihalla oleviin pussukoihin, mut ans olla jos jotain vie parvekkeelle eikä muista piilottaa penkin uumeniin. Juu, sinne meni.

    Ihania kirppislöytöjä! Ja tuo pilkkumi, sitä kehuin jo aiemminkin, on todella kaunis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Röyhkeitä ovat, penteleet. Mutta Luojan luomia jokainen, mieliharmi tai ilontuoja. Espoossa meillä oli oma kotiparvi lokkeja, hakivat kyllä kaiken mitä koirilta jäi syömättä, etenkin grillausiltojen jälkeen terassilla kävi prrrkeleenmoinen säksätys kun lokkijengi tuli jatkoille. Meidän makuuhuone oli siinä yhden ikkunan päässä eli kuultiin kyllä kokoontumisajojen agenda ja usein.

      Pilkkumi on ihana. Mie tykkeen.

      Poista
  3. Vaikka musta joulu ei niin herkullinen ajatus olekaan, niin yksi hyvä puoli löytyy - kylmä porstua toimii jääkaapin jatkeena ihan suvereenisti! Iso jääkaappi jää joulutarjoomusten äärellä liian pieneksi, maakellari toimii iloisesti jatkona ja nyt vielä lähmpää ulkoporstua. Se on muuten hiirenpitävää mallia, joten ei huolta osiaan venkovista luontokappaleista. Niille on juhlakattaus ulkona.

    Tämä päivä rutistetaan täysillä keittiötaiteen äärellä, onneksi on kiertoilmauuni! Leivinuuni saa lempeästi kinkun paistaa, mutta monet muut tarjoomukset laitetaan sähköuuniin. Pitää sitä sen verran osallistua sähkönkulutuspiikkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun väri löytyy tänä vuonna muualta kuin hohtavista hangista.
      Kiertoilmauuni on ihan ykkösvalinta silloin kun tehdään isolle porukalle ruokaa. Alussa se vähän opetteluttaa mutta kun oppii oman uuninsa säädöt, ei löydy kiertoilmalle haastajaa.

      En viitsi edes ajatella mikä värien ilotulitus omassa sähkötolpassamme tällä hetkellä on, leimuaa ja loimuaa revontulina.

      Poista
  4. Hienoja kirpparilöytöjä, sopuhintaan. Soppaskoolia ihailin jo aiemmassa postauksessa, on kuin luotu viettämään eläkepäiviä jouluisten kukka-asetelmien seurassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, äläpä muuta virka. Täällä on sattuneesta syystä kirpparit kovassa huudossa (rajantakainen kysyntä hyvähintaiselle tavaralle) ja melkein mikä vain menee kaupaksi kun hinta on hyvä. Ja joskus noita löytöjä osuu omallekin kohdalle.

      Nyt on osunut monta. Iloitsen. Minä kun en mitään osta pelkän 'halavalla sai' ajatuksen takia. Joku käyttötarkoitus tai muu juttu on oltava. Kaikella tavaralla on oltava tarkoitus. Joskus pelkkä mielihyvä riittää tarkoitukseksi :D Länkiä ollaan kyllä etsitty pidemmän aikaa ja nyt ne sitten tuli kohdalle.

      Jos te ikinä tänne Perä-Kurjalaan eksytte, teille tarjotaan kahvit tuolta antiikkitarjottimelta.

      Poista
  5. Liekö nyt kuitenkin niin, että Peetu & Co. viettävät ansaittua joululomaa, eivätkä siitä syystä panosta pihan vahtimiseen. Vanha herra kun ei niiltä silmälaseiltaan erota enää noita pienempiä riistaeläimiä ;D

    Uskon kyllä että sulla on kierrokset nousseet eikä oravia suotta sanota tuuheahäntäisiksi rotiksi sillä eivät ne ainakaan röyhkeydessä häviä yhtään ja ovat monta kertaa ovelampiakin kuin maata pitkin menevät.

    Hyvää ja Rauhallista Joulua kuitenkin toivotan teille kaikille ja luonnollisesti onnittelut hyvistä löydöistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ja Torpan Pojat kiittävät ymmärryksestä. Aina kun ei välttämättä jaksa nurkkia turvata, koirakin lepohetkensä tarvitsee.

      Törkyorava ilmestyi taas ikkunan taakse ilvehtimään mutta en joutanut silloin sitä talipalloilla tulittamaan. Kosto elää.

      Hyvää ja mukavaa Joulua teille. Lätkikselle toivon tontun tuovan nakkikäädyt kaulalle.

      Poista
  6. Ikävää, että lohet meni oravan suihin, mutta pakko silti sanoa, että tosta casesta sai hyvät naurut. Etenkin tosiaan sen hiirihässäkän jälkimainingeiksi. Kirjoitat sen verran hauskasti näistä. Jään odottamaan, mikä elukka seuraavana löytyy ja mistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vähän semmoinen hytinä, ettei tämä talvi jää talvieläinten osalta vielä tähän, hiirillä aloitettiin ja jo seuraavalla viikolla tuli tämä pahuksen orava. Ensi viikolla varmaan joku supi jumittaa kanalan luukulla… varjele!

      Hulluksi täällä tulisi jos kaikkeen kauhean vakavasti suhtautuisi. Ei pystyisi elämään ensinkään. Parempi siis ottaa huumori ensisijaiseksi aseeksi ja kaikilla on paljon helpompaa.

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com