perjantai 20. joulukuuta 2013

Jouluruusuni mun


Kyllä, jouluruusulle eli Helleborus nigerille voi olla allerginen. Minä olen kävelevä (ja nyt niiskuttava) esimerkki.

Juttuhan on nyt niin, että minä tykkään tuosta leinikkikasveihin kuuluvasta jouluruususta ihan älyttömän paljon. Iloni on suuri, kun niitä nykyaikana saa kohtuullisen vähin etsimisin, myös jouluisin. Puutarhoiltahan niitä yleensä saa kasvukaudella.

Takavuosina Espoossa sattui sitten semmoinen tapaus, että jouluruusu pönötti ensimmäistä iltaansa olohuoneen pöydällä ja minä meinasin saada hengitysahistuskohtauksen. Huimasi ja aivastutti, pää turposi (kuv.) sisältä päin ja silmät valuivat solkenaan. Kävin koiran kanssa ulkona ja olo helpottui.

Palasin pian kotiin ja myös oireet palasivat. Tunnustan, että kesti muutaman päivän ennenkuin hokasin pöydällä söpöilleen helleboruksen ja kohtausteni välisen yhteyden. Kiikutin kasvin Äitikullalle. Hän ilmoitti parin tunnin päästä, että rehun saa hakea pois, hän ei kestä sen kanssa yhtään.

Lopulta kukka päätyi Anopille. Hän ilahtui valtavasti ja mahtui samaan huonetilaan kukkasen kanssa. Se tarina päättyi siis oikein onnellisesti. Paitsi minun ja jouluruusun tiet erosivat jo ennen joulua.


Sen jälkeen olen haalinut pientä helleborus -kokoelmaa pihapenkkiin. Siellä ne kököttävät sievästi ja hyvinvoivasti vuodesta toiseen, kaksi valkoista ja yksi viininpunainen.

Tänä vuonna Anoppi sai jo perinteisen jouluruusunsa enkä minä voinut hillitä itseäni vaan tänään yksi matkasi mukanani kaupungista kotiin. Vajaat puoli tuntia samaa huoneilmaa riitti. Jouluruusu siirtyi ulkoeteisen ikkunalle, talvehtivien pelargonian raaskujen seuraan. Minä jäin perään niiskuttamaan. Kirjaimellisesti.

Se on sitten ensimmäinen ja ainoa (toistaiseksi näin) kasvi jolle olen noin voimakkaasti allerginen. Harmi.

Onneksi näitä ryllispylliksiä on montaa sorttia ja värivariaatioitakin useampi. Kukkivat pitkään ja kiitollisesti niin, että maaliskuussa tekisi mieli jo vauhdittaa kukan nahistumista. Tämä ensimmäinen ehtii juuri parahiksi jouluun.


Nuorimmaisen joulujuhla oli keskiviikkoiltana kylän kirkossa. Minä tykkään pikkuisen kirkkomme karusta ja kruusaamattomasta tilasta. Urut soivat kauniisti ja kaikki jouluun kuuluvat laulut tulivat kuulluksi. Mikä parasta, lasten laulamina.

Tähän väliin voin mainita (mun blogi, mun mielipide), että saan inhonväristyksiä lähes kaikista joululevykokoelmista. Tänäkin jouluna yksi jos toinen iskelmäpimpula tahtoo herkistyä oman joululevyn verran, anna mun kaikki kestää. Aidoimmat herkistymisen hetket veikkaan heidän kokevan verkkopankkinsa tiliotteen äärellä kun teostokorvaukset pätkähtävät taiteilijan tilille.

Ja mikä kauheinta, Tero Vaaran joululevyt ovat edelleen radioitten soittolistoilla. En tykkää. En yhtään tykkää. Olen niille vähintään yhtä allerginen kuin helleborukselle. Reaktio on niiskutuksen sijasta raivontärinää ja pakkoliikkeitä joiden tarkoitus on säätää volyymit minimiin. Tai tuhota mölyn lähde.

Näin!

Tähän loppukevennykseksi vielä pari otosta viime sunnuntain kotiinpalusta. Ette kai te ole unohtaneet, että tässä on koko viikko vietetty Nassen Juhlaviikkoa. Veteraanisankari on saanut puruluita, ylimääräisiä makkarasattumia ja muita Jymy-Yllätyksiä koko viikon. Peetukin on päässyt juhliin ja ihmeen sopuisasti pojat ovatkin bilettäneet.

Iso-J ja Nuorimmainen olivat askaroineet varsin näyttävän kattauksen voittoisalle Veteraanillemme. Huomatkaa myös Peetun saama sangen ruokaisa pokaali.

Ken elää, hän näkee

Ja vielä tähän loppuun, ylivoimaisesti paras uusi joululaulu, olokeepa hyvät!
18 kommenttia:

 1. Meinasin tukehtua omenanpalaseen :) :) ))))
  Nasse on hurmaava silmälaseissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen tilapäistä hengitysvaikeuttasi, omena päivässä voi tuoda lääkärin kotikäynnille :-)

   Nasse on MahtiMies

   Poista
 2. Luulenpa, että pojat osaavat arvostaa saamiaan makkaraisia kattauksia.
  Laulan korkealta ja kovaa "aamen, aamen aamen" kannallasi joululevyistä. Ja vaikenen sitten. Minulla menee Amerikan mustat jazzklassikot ihan ok, muut ei. Yksi levy, jota ei soiteta nonstoppina.
  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojat olivat ihan vilpittömän ilahtuneita ja luvan saatuaan imaisivat herkut käkättimiin.

   Mullakin on vain harvat ja valitut joululevyt joiden kuulemisesta aidosti ilahdun. Ja niistäkin riittävän harvoin kuultuna.

   Chris Rean Driving home for Christmas pitäisi lailla kieltää!

   Poista
 3. Minulla on ilmeisen hyvät musiikkisuodattimet, kun en tunne tuota kappaletta - ja siksi kävinpä kuuntelemassa juutuubissa - mulla katkesi nettiyhteys abt 10 sekunnin jälkeen. Mutta jo tällä perusteella voin sanoa, että voisin tehdä aiheesta kansalaisaloitteen...allekirjoitatko?
  Viime jouluna ystäväni vei minut Hesassa King's Singers' (muistaakseni se oli se) joulukonserttiin ja se oli hyvä se.

  Aa, mutta noiden lasien kanssa Nasse muuten muistuttaa erehdyttävästi erästä tuntemaani professoria.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanko laatia listan? Niistä kiellettävistä jollotuksista? Nimi kansalaisaloitteeseen tulee niin että napsahtaa :-)

   Nasse on talon lukenein mies, ulkonäöstä päätellen. Ehkä proffienkin intelligentsian takana ovat Tiimarin lukulasit ?

   Poista
  2. hihii, tunsin yhden toisen proffan, joka rikkoi silmälasinsa, ja kyllä, koska ei jostain syystä ehtinyt optikolle tai silmälääkäriin, käytti vuosia tiimarin/huoltsikan lukulaseja. Eli kysymykseesi voin vastata kyllä.

   Poista
  3. niin ja jatkan vielä, olisi hyvä, että kaikki musiikki, jossa on tingelitangelia, niin olisi sillä meidän kansalaisaloitteen kiellettyjen listalla. Edellinenkin kommentti oli muuten minun OP

   Poista
  4. Nasse menisi täydestä kuin seitsemän euron seteli jossain ydinfysiikan kampuksella.

   Mistähän proffat sitten ostavat lasinsa kun viimeinenkin Tiimari lopettaa?

   Siitä tulee kuule hyyyyvin pitkä lista, pitää tehdä luettelo esittäjien mukaan koska niin moni on pilannut saman laulun.

   Näin muuten unta että sain lahjaksi Tauski ja Pikkuoravat levyn, brrrrrrhh. Alitajunnan kosto!

   Poista
  5. Aika paha. Itse olen joskus oikeasti saanut joululahjaksi Kätkät-joululevyn - voi apua. Siitä huolimatta, että molemmilla on musiikin alan koulutus

   Lapsena meillä oli kotona lasten soiva joulukalenteri -älppäri. Ja minusta se oli kiva. Pikkuoravineen, Kuurapartoineen kaikkineen - mutta sitä ei soitettukaan nonstoppina ad finitum.
   OP

   Poista
  6. Ei kai tarvitse sanoa, ettei sitä levyä enää ole? Kävin muuten juutuupissa verestämässä muistoja vuodelta hmph -94?. Ei olisi tarvinnut. Sain pääsäryn ja silmät kipeäksi, onneksi ei verkkokalvo irronnut. OP

   Poista
 4. Voi helleborus sentään ja iso kiitos kauniista joulupostista! <3
  Oikein harmittaa kun en silloin taannoin udellut teikäläisen osoitetta sillä tuntuu niin koruttomalta toivotella Hyviä Jouluja näin kommalaatikossa mutta jos nyt tämän kerran annat sen anteeksi.

  Peetulla ja Herra Nassella on kyllä maailman parhaat olot ja noista viimeisistä kuvista kiittää myös vaimoni, räkätettiin täällä vedet silmissä (varsinkin viimeiselle) :D

  Oikein hyvää joulun odotusta teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollia hyvä vain, sekä kortista että iltanauruista :D

   Terveisiä sinne teillekin. Leppoisaa ja rauhallista joulun aikaa, toivottavasti Nukku-Matti muistaa sinua oikein pitkillä ja elähdyttävillä yöunilla.

   Poista
 5. Huikee biisi! Kiitti linkkivinkistä. :)
  Nasse on ihana tai ylipäänsä vanhat koirat ovat ihania. Meillä vanhin pieru elikkäs PP täyttää 12 vee! Mun etuaikainen joululahjani... Tai no, enhän tiennyt silloin, että kotiin tuo palaa parin mutkan kautta, mutta kuitenkin.

  Mullekin jouluruusu aiheuttaa algeerialaisen ja samoin hyasintti. Meillä ainoa sallittu joulukukka on amaryllis ja kaktus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon ja luotan Teidän Kuninkaallisen Korkeutenne tarkoittavan huikeella biisillä #Joulusinkkua EIKÄ yhtään Tero Vaaran tai Chris Alejannu Rean tuotosta?

   Ikämiehet, etenkin koirina ja hevosina ovat upeita elämänkumppaneita. Onnellinen on hän jolla sellainen on seuranaan.

   Ruusuksi tekeytynyt leinikki ja myrkyllinen sellainen on kaunis mutta petollinen.
   Onneksi minä ja hyasintti mahdumme saman kurkihirren alle, vielä.

   Poista
 6. Toivottavasti sormi paranee, eläimet sekä ihmiset pysyvät terveenä ja jouluvalmistelut siedettävässä rodissa. Kuulumisia odottelen :D

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com