tiistai 24. joulukuuta 2013

Jouluaaton yönä


Rakas päiväkirja.
Kello o nyt 3.09 eli Jouluaatto on jo alullaan. Makoilen tässä tuvan sohvalla koska kinkkuväijy osui tänä vuonna minulle. Iso-J taisi käpälöidä tikunvedon pelivälinettä sillä yleensä hän on aina ollut se vapaaehtoinen joka kinkunpaistoa vartioi.

Mikäs tässä pötkötellessä. Kuusi kimmeltää ja vieno kuorsaus kuuluu yläkerrasta.
Uunissa paistoautomatiikka huolehtii kinkun optimaalisesta kypsyydestä, minä ohjelmoin rutiinilla säädöt sopiviksi.

Tänään kinkkua huuhtoessani mietin, että on se vaan aika karu kohtalo olla kinkku. Ensin sitä elää viattoman porsaan lailla, syö hyvin ja ihanteellisesti. Säännöllisin väliajoin hoitaja käy tarkkailemassa ja taputtelemassa perskannikkaa ja kiittelee hyvästä kehityksestä. Sitten yhtenä päivänä 'valot sammuvat' ja possuressu muuttuu kinkuksi, lihajalosteeksi.

Komea Veli Ponteva saa laatuleiman kankkuunsa, puetaan verkkosukkaan ja ängetään suolakylpyyn. Lopulta se saa paistopussihörselön ylleen ja paistoanturin kankkuunsa ja kohta kuumottaa.

Lopun tiedättekin. Sinappihuntu ja korppujauhokuorrutus, neilikat ja uunikuumennus.

Tässä on nyt vaan semmoinen juttu, että tämä koko kinkunpaiston ihanuus menee tänä vuonna ihan hukkaan. Minua uunista tulvivat tuoksut eivät puhuttele millään lailla. En koe minkäänlaista kutsumusta iskeä aamusella leipäpalaa paistiliemeen tai maistaa pientä siivua. Ei, ei vaan puhuttele.

Onneksi täällä on monta napsavaa suuta odottamassa Veli Pontevan näyttävää entreetä. En siis tässä turhaan valvo.

Nasse muuten tuijottaa uunia, näyttää välillä vaipuvan transsiin. Sitten se rontti nuuhkaisee oiiiiiikein syvään ja painaa huokaisten päänsä jalalleni. Ilmeisesti Joulu on koirankin parasta aikaa.

Laatikot on tehty, perunalaatikko näytti ihan hyvältä joskin se muuntuu paiston aikana ihan mitättömäksi. Uunissa kyllä kuohutaan ja pullistellaan mutta kun ulos tullan, ollaan likilaskuisia surkeita klönttejä. Kuulema maku on oikea. Toivottavasti myös tänä vuonna maku korvaa ulkonäön.

Lanttulaatikosta näpistin pikkuisen ja porkkanalaatikosta toisen mokoman, hyviä olivat.

Peetun oma joulupallo
Tänään on käyty kaupoilla ja haudoilla, toimitettu viimeisiä joulutervehdyksiä. Pyhien jälkeen vielä muutama nyytti kulkeutunee perille saakka, aikataulut eivät kohdanneet ihan niinkuin oli ajateltu.

Siskolikka teki täyden työpäivän tonttujen apulaisena ja kaivelee varmaan teipin ja nauhan palasia hampaistaan vielä vuodenvaihteessakin. Naurettiin äärimmäisen huonoille nerokkaille jutuille niin, että meinattiin haljeta ja pidettiin muutenkin iloista työtahtia yllä.

Yritettiin ottaa sosiaaliseen mediaan pari hienoa selfietä mutta onnistuttiin tyrimään sekin. Oli hirmuisen vaikea mahduttaa kuvaan sekä himmeli, viinilasit, lahjapaperit että kaksi tyrmäävän upeaa (kehekehe) aputottua. Enimmäksen kuvissa näkyi tonttulakin tupsu, himmeli ja hirveän räikeä valo varaston katon loisteputkesta. Se oli varmaan se Joulun Ihme, meidän tumpeloiden versioimana. Onneksi systeriltä loppui akku eikä keretty lähettämään yhtään kuvaa isompaan jakeluun. Kyllä nimittäin aamulla harmittaisi.

Nyt on syytä pistää silmät hetkeksi lepoon. Aattona on armo uus.

Mikäli meistä ei pariin päivään kuulu mitään, ollaan keksitty jotain muuta tekemistä.
Tai mistä sen tietää.

Joka tapauksessa, hyvää ja mukavaa Joulun aikaa kaikille Torpan päiväkirjan lukijoille ja kestotilaajille. Niin  minäkin teitä. Missä lienettekin.

Nasse: Mä niin osaan tämän homman
Peetu: Nasse, näytä nyt vielä kerran toi poseeraus
Piis änd laav 9 kommenttia:

 1. Hyvää Joulun aikaa ja taikaa koko Torpan poppoolle !

  Tässä on ehkä sopiva hetki kiittää ihanasta hyvänmielen blogistasi, tämä on lajissaan lyömätön. Täynnä täyttä elämää ! Että älä liian pitkäksi aikaa eksy muiden viihteiden pariin, sinulla on varmasti laaja lukijakunta joka tarvitsee säännöllisesti Hirnakka terapiaa ja Torppa hoitoa :) *viittaa*

  p.s jouluiset kortit jäivät tänäkin vuonna lähettämättä, mutta saatuja ilolla arvostetaan ! Ja lämpöisiä ajatuksia, niitä kyllä lähetetään, läpi vuoden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiittelyistä! Lämmintä ja leppoisaa Joulua teille kaikille. Toivottavasti Jilla laittaa jouluisia kuvia näkösälle, niissä on aina niin hyvä ja lämmin tunnelma.

   Poista
 2. Hyvää ja rauhaisaa joulua koko Torpan porukalle!
  Kerrohan koiruuksille terveisiä ja Nasselle erityisesti, täällä eräs beagle-neito tuijotti uuninluukkua perin haltioituneena koko paistamisen ajan ja se on osoitus siitä, että kyllä koirilla kärsivällisyyttä riittää ;D

  Levollisia pyhiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin.
   Kuten jo aiemmin sanoin, toivon tontun tuovan sinulle hyvät yöunet ja pikkuisen helpommat oltavat selkäsi kanssa.

   Poista
 3. Ihanaa ja Rauhallista Joulun aikaa Torpalle! Päivät on ollut touhua täynnä jopa siinä määrin että seuraavan osalta tutkailen kyllä mahdollisuutta lentää jonnekin kauas pois. Ei joulukirkko Montramartella, Malgan vanhassa kaupungissa, Wienin Raatihuoneen torilla tai vähemmän perinteisesti Hiltonin Lost Paradisessa taidakaan olla niin huono juttu vaan varteenotettetava vaihtoehto pohdiskelee Nemppa:) Nasselle erityistoivotukset suuren luun muodossa, joka löytyy Pukin kontista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin kuomaseni. Yhteinen ystävämme teki tilapäivitystä Martiniquen saarelta, näytti oikein hyvältä vaihtoehdolta.

   Yritetään soitella jossain välissä. Rentoa ja leppoisaa oloa sinulle ystäväni <3

   Poista
 4. Lämmin joulutoivotus Majakarilta. Kinkku pääsi (jälleen) vähän ylikypsäksi, mutta raakaahan ei viitsi syödä :P

  Nakkaan läppärin kannet minäkin kiinni ja sukellan Joulun viettoon. Mitään joulufiilistä ei ole vielä näkynyt, mutta joskohan se tästä...

  Koko sakillenne lämmin halaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika murea tuli meidänkin kinkustamme mutta eikös tämän vuoden kinkkutrendi olekin hiutalemaiseksi revitty nyhtökinkku?

   Lämmin halaus teille kaikille sinne. Erityisterveiset Ellin sukulaiskissoille, yksi on täälläkin joukosta poissa.

   Poista
 5. Tuolla vanhemmissa kirjoituksissa on muuten juttua ja kuvia sunnuntain piparitalkoista, taisi jäädä se päivitys lohicasen taakse.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com