keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Rätisevä radio


Valitusvaroitus!

Yksi asia joka ärsyttää ehkä eniten (huomatkaa kuinka vähäiset murheeni ovatkaan), on rätisevä radio.
Minulla on koko vekottimeen varsin angstinen suhde. En voi sietää soittolistojaan orjallisesti noudattavia mainoskanavia. En voi sietää sössöttäviä puolijulkkishönöjä jotka pääsevät kuka milläkin 'ansiolla' omaan radio-ohjelmaansa.

Muistan kyllä kaupallisten radiokanavien ensiaskeleet, vappuna -85 muistaakseni (??) aloitti Radio City ja monet vuodet sain seurata ns. aitiopaikalta radiotouhuja. Moni tuttu ja tutuntuttu teki freelancerina keikkaa kuka millekin kanavalle. Itsekin tein pari käsisrunkoa illan suoria lähetyksiä varten.

Sitten jokin muuttui, asemat eivät olleet enää 'soitetaan mitä halutaan' -asemia vaan yhä tiukemmin konseptinsa vankeja.

Kestoinhokkini oli vuosia Nova, tuo radioasemien osuuskauppa. Sitä samaa samperin tuubaa aamusta iltaan ja väliin aabeeceen mainoksia. Ja sillä Shiideli -savupiippumainoksia.

Nykyisin Voice on vielä ärsyttävämpi, Voice kuulostaa raikkaalta -line on yksi kaameimmista keksityistä radiomölinöistä. Voi jessus. Tuo hokema jokaisen biisin perään ja aina ennen ja jälkeen mainosten. Ei ole raikas ei.

No niin, kun tämä vihapuhe on pidetty, päästään ehkä asiaan. Rätisevään radioon.

Minä rakastan Ylen kanavia. Autossa soi YleX  joka saa paljon anteeksi siksi, että siellä ei ole mainoksia. Tuvassa soi Yle Pohjois-Karjala. Kestän ne Marrrrtti Serrrrrvon rallit ja humpatkin koska lähetys tulee päiväsaikaan omasta kaupungista ja tuntuu kaikkein omimmalta. Eikä tule mainoksia.

Kello viiden jälkeen ja aina viikonloppuisin kanava siirtyy valtakunnalliseen lähetykseen ja sieltähän tulevat silloin Jake Nymanin ja muiden oikeasti osaavien radioammattilaisten ohjelmat. Jopa lauantai-illan Koe-eläinpuisto saa armon vaikka jutut ovatkin silkkaa läträämistä ja sen puutteesta jorisemista.

Jostain syystä tällä torpanmäellä ei kuulu Elisan puhelinliittymät eikä maakuntaradiokaan kunnolla. Antennin pitää olla tismalleen oikeassa kulmassa jotta kanava kuuluu. Pienikin heilahdus ja heilahdetaan etelä/itä/pohjois-Savon taajuuksille tai tärykalvoja runtelee venäjäpoppi.

Ja sitten on näitä päiviä jolloin tulee rätinää. Yrität veivata antennia vaikka miten, niin ei onnistu. Rätisee, paukkuu, surisee ja ritisee. Voi sitä korvienkivistyksen suuruutta. Ei äärtä eikä määrää. Potutuksesta puhumattakaan.

Miksi tuo rätinä tulee vain satunnaisesti? Johtuuko se auringonpilkuista, revontulista, pingviinien askelmerkeistä vai räpsäyttikö joku perhonen nyt efektin käyntiin jossain Niilin suistossa? Ei voi tietää ja sekös harmittaa.

Ainoa kanava joka helähtää heleästi on ylempänä mainittu Nova tai Voice. Se on silkkaa piinaa ja ärsytystä. Tänään oli tämmöinen rätinäradiopäivä. Pienestä sitä ihminen harmistuu. Minulla on mitä ilmeisimmin suuret asiat kunnossa kun näin vähäpätöinen vaiva saa esiin suuren raivon joka antaa koko päivälle tympeän sivumaun.

Helpotti. Sain avautua. Kiitos.

Paistaa se päivä onneksi risukasaankin. Tänään pääsin kampaajalle ja se oli terapiaa. Sen jälkeen poikettiin Iso-J:n kanssa syömään. Ei, ei valitettavasti suosikkiravintolaani, yhteenkään niistä. Ihan peruspertsameiningillä marssittiin lähimpään kepab-pizza-massapaikkaan. Söin, koska oli nälkä. Enkä valittanut yhtään. On nimittäin niin harvinaista herkkua tuo ulkona syöminen, ettei parane valittaa yhtään. Loppuu tuokin satunnainen lysti lyhyeen.

Päivä on ollut aurinkoinen ja niin lämmin, että tallihommatkin sujuivat t-paidassa. Illalla sekoitellaan kanoja ja kukkoja uusiin parviin ja potkaistaan ainakin kiuruveteläiset kanat Kukko Nimettömän kanssa samaan aitaan. Saapas nähdä mitä siitäkin tulee.

Mukavaa perjan... eikun keskiviikkoiltaa ja hyvää Helatorstaita, missä lienetkin!


PeeÄääs:
Meillä on äkkiä laskien useampi radiotoosa joissa soivien kanavien säätöön en puutu. Tupa, talli ja oma kiesi ovat mainoskanavattomia vyöhykkeitä, muilla raikaa Iso-J:n valitsemat kanavat. Ne pöljimmät...

16 kommenttia:

 1. Jooooooo, mä oon niin samaa mieltä!!!

  Aamuisin työmatkalla kuuntelen kyllä Radio Rockin Korporaatiota, mutta muuten olen ihan hirveän allerginen näille soittolistahömppäasemille. Kampaajalla soi aina Nova ja oksu meinaa tulla sen kampaamosession aikana aina.

  Meillä autoradio rätisee enemmän tai vähemmän säännöllisesti tietyllä tieosuudella työmatkalla ja siksi tuleekin usein kuunneltua ihan omia ämppäreitä kun ei närvi kestä sitä rätinää. Ja siksi olen ihan pihalla "uusimmista tuulista", mutta ei haittaa.
  Tänään autossa oli soitossa Amorphiksen uusin. I like it. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehä kolmosella on yksi pätkä jossa rykii kaikki, radiot ja puhelimet, siinä Tuupakan tienoilla.

   Nyt kutsuu seireeni nimeltä Mertaranta, ukko on niin vedossa!

   Ps. Se vähä mitä olen A:n uutta kuullut on hyvää shittiä ;-) Juoksumusaa!

   Poista
 2. Rätisevä radio on yksi pahimpia mitä tiedän ja olenkin aika hyvin oppinut olemaan ilman sillä en kestä samojen asioiden toistoa, se on itsestään perkeleestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näppään mieluummin toosan mykäksi kuin kuuntelen säkätystä ja rätinää tai mainoslällätyksiä. Nyt ei suju hoki, ote lipsuu :-/

   Poista
 3. Nettiongelmat on ratkenneet ja pätkä uutta piuhaa on asennettu linjalle naapurin kuusen tietämille. Samalla kuusesta lähti oksia, niin ehkä nettikin toimii jälleen jonkin aikaa.

  Radiota en tahdo jaksaa kuunnella, kun ne mainokset vie hermot. Ja miksi hitossa mainosten aikaan volyymit nousee yli sietokynnyksen? Sama juttu telkkarissa - jos ohjelma on passelilla volumella, niin sitten mainostauolla pitää kuulua näköjään jääkaapille asti. Mutta jos ei käy jääkaapilla, niin tärykalvot hajoo. Argh!

  Kulotuskausi on avattu - pyromaanina olen riehunut kun oli täysin tyyntä. Ei vain tahtonut kaikin osin palaa, joten pitää palata myöhemmin asiaan. Kivaa hommaa - tuli tekee siistiä jälkeä nopeasti ja helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt selvisi syy *köhköh* radiohiljaisuudellesi. Sopii terminä päivän teemaan niin hyvin :D

   Olisipa se nettipiuha saanut kulkea parin koivun kohdalta, eikös niille ole jo madonluvut ja kaatoloitsut luettu?

   Sie huima kulottajapyromaani :D
   Löysin muuten ainakin osan talvivalkosipuleistani. Piippaa työntävät, mutta rivit ovat rakoilleet. Peetulla saattaisi olla sopivia selityksiä miksi juuri siitä kohtaa piti kaivaa ja kissoilta sopii kuulustelussa tivata syytä miksi piti sontia viaton valkosipulin istukaskynsi tukehduksiin.

   Vastauksia en tule saamaan, vain söpöjä ilmeitä ja viatonta korvien luimistelua.
   Roistot!

   Poista
 4. Kokkolassa Yle Keski-Pohjanmaa, kuuluu ajoittain hyvin, muttei alkukeväästä ja alkusyksystä. Liekö syynä liian lähellä Kruunupyyssä sijaitseva Digitan linkki ja sen harvakseltaan tehtävät huollot ... vaiko armeijan suorittamat kovapanosharjoitukset Lohtajan Vattajalla. Taitaa syy olla osin molemmissa. On muuten ainoa asema jota kuuntelen, muiden asemien mainoksista saan näppyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ne linkit toimivat pyhällä hengellä ja ainakaan huoltoihin ei taida olla varaa.

   Meillä on käsittääkseni ne taajuudet aika piukassa kun rajantakainen naapuri luukuttaa täysillä omia aaltojaan.

   Poista
 5. Täällä on Radio Suomi aina ja sitt paikalliskanava. Rätisevään radioon vaan piuha, mulla kiipeää pitkin yöjalkalamppua - jo alkoi toimia paljon paremmin, tosin se piti sitaista kiinni tiettyyn asentoon :)

  PS: Tuosta tietää, että vanhuus tekee tuloaan (Radio Suomi alkaa maistua...)

  PPS: Erityisesti tämä rakastaa Merisäätä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös kissaveljekaet tykkäävät istua tuparadion päällä joten aikansakuluksi roplaavat antennia, siinä yksi syy rätinäradioon.

   Merisää on huippu ;-)
   Enää ei tule radiovastaanottimien viritysohjetta, muistatkos ne?

   Poista
 6. Hih, novaa ja harvemmin voiceakaan tulee kuunneltua, mutta ... tittididii ... NRJ aamupoikia tai NRJ iltapäivälähetystä ei vaan voita mikään, suosittelen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jilla, yksi autoni radiokanavista on viritetty NRJ:lle.... Ja talliradio, lantaralli sujuu vauhdilla kunnon popituksen tahtiin. Renne on aika Äijä, melkein pelottava.

   NRJ saa paljon anteeksi, myös mainoksia juurikin Aamupoikien ansiosta. Suolipopin Jaajon juttuja en kestä mutta propsit hälle raviurheilun eteen tekemästään pr- työstä.

   Poista
 7. Merisää on tärkeä juttu, ainakin kesällä kun ollaan veneilemässä. Meillä on oikein kello herätyksellä ettei se mene ohi.Polga asuu tietysti sellaisessa paikassa ettei vettä ole kuin pytyssä. Talvella joskus ärsyttää veneilysää, kun meri on metrisessä jäässä. Päivä tunnissa on toinen, paremmin sopisi päivä vartissa. Muutoin olen jo niin vanha, että yle Suomi ja paikallinen sopii minulle. Viikon must ovat bluesministeri, kantrytohtori, poppikoulu ja Aristoteleen kantapää ja tietysti yhdeksän uutisetillalla ja kasin aamulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtisumua on ihanan iisiä kuunneltavaa ja Aristoteleen kantapää toinen huippu. Merisäästä tulee aina mieleen tutut rannikkokaupungit. Olisi ehkä hyvä tehdä vaikka tunturisää sen lisäksi...

   Poista
 8. Radio on ihan paras media. Paitsi rätisevä radio. Se on yhtä sietämätön kuin pätkivä netti.

  Mulle ainoa oikea kanava on mainokseton radio suomi.
  Sen tarjonnasta nautin tarpeen mukaan tasatunnein. Uutiset tulee siis kuunneltua radiosta. Myös jo mainittu merisää on minunlaiselle maakravulle täysin turha,mutta ah niin rakas. 5.50 se toimii kirittäjänä, on suunta länsi tai itä tiedän missä kohtaa auton keulan pitää olla siihen aikaan. Vastaavasti 12.45 lähetys on rauhoittumisen hetki. Jos koti kahvikeitin porisee siihen aikaan, on takana ollut tosi hyvä työpäivä :)

  VastaaPoista
 9. Iloa, hyvää sykettä ja onnea pirskeisiinne! Ja tietenkin Onnea!

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com