lauantai 4. toukokuuta 2013

Kettu kuittaa


Nyt ei ole muita kuvia kuin tuo Lätkäkorva esikuvineen. Yksikin kuva riittää kun se on tarpeeksi hauska.

Eipä tänne torpalle mitään mullistavaa kuulu. Äitikulta ja Renkinsä Iso-J ahkeroivat pihaa juhlakuntoon levittämällä kärrykaravaaneittain hevosenlantaa kaikkiin mahdollisiin istutuspaikkoihin, välillä kalkkia ja sitten lisää lantamultaa. Ilmeisesti juhlaväki kantaa pitopaikan aromeita makunystyröissään kotiinsa saakka sillä ensi viikoksi on luvattu lämmintä. Missä lämmin, siellä lanta kärtsää.

***

Haukka on ilmeisesti iskenyt kanalaan, höyheniä on pöllytetty pitkin pihoja. Meistä kukaan ei muista oliko ruskeita rouvia 12 vai 13 ja oliko uusi Nimetön Kukko nuppiluvussa mukana. Nyt ruskeita kanoja on 11 ja pihalla yhden kanan verran höyheniä.

Pulskat pojat Veljekset Hulluudessa eivät iske kanojen kimppuun, molemmat ovat jo pentukesänään saaneet kanannokasta osumaa joten kiertävät visusti kanalan aidan takaa metrin varmuusvälillä.

Koirilla ei ole mitään mahdollisuutta kähveltää kanaa ja raahata sitä löytämättömiin. Joten ainoa vaihtoehto on taivaalta tullut hyökkäys. Ellei se ollut Pohjois-Korean pulskan vauvan ilmaisku, se oli sitten haukka. Niitähän täällä asuu, vuodesta toiseen uskollisina kotimäelleen.

***

Kävin fillarilenkillä ja 21 km sujahti hyvässä seurassa (Me, Myself and I) alta tunnin (59 min). Pyöräilyyn tulee pakosta nyt muutaman päivän tauko sillä rakkine on pakko viedä huoltoon, vaihteisto rutisee ja ulisee melko lujasti. Enkä ihmettelisi yhtään vaikka poliisipartio kyselisi mopokortin perään. Pärinä on kova kun rouva ryykeltää ylämäkeen vaihteet rouskuen.

Poliisipartio pitikin mopotutkaa meidän risteyksessä tänään ja taisivat saadakin pari mopokilleä puhutteluun. Viimeaikoina on taas ollut ikäviä uutisia ratsastajia härnäävistä mopotyypeistä ja viimeisin kohtaaminen päättyi erittäin vakavaan ratsastajan loukkaantumiseen. Siinä ei paljoa kokemus ja turvakypärä auta kun ihmiskeho ottaa kontaktia asfalttiin hevoslingon avittamana.

Kyllähän niitä hulluja täälläkin on, yhden räkäisen ja ilmeisen viritetyn teinibemarin kun saan kiinni, ilmoitan rekkarin poliisille. Samperin terroristi säikyttää puoli kylää ulisuttamalla koslaansa ja käyttää kylätietä kiihdytyskaistanaan. Viis siitä jääkö alle koira, kissa tai lapsi. Varmaan oli sama hyypiö joka keikautti talvella kiesinsä katon kautta kyljelleen hautausmaan portille. Sillä kohtaa on 40 km/h -rajoitus joten melko taidokas The Stig pitää olla että saa kipponsa kumoon sallitun nopeuden rajoissa.

***

Kisakatsomo on saanut uutta vahvistusta Perillisistä. Ei heitä aiemmin ole lätkähoki kiinnostanut mutta tänä vuonna kumpikin on varsin hyvin kartalla pelitilanteista ja katsovat tarkkaan Leijonapelit. Serkkupojan peliuran myötä likkojenkin kiinnostus näyttää heränneen. Esikoinen vähän suree, ettei Filppula ole geimeissä mukana, valehtelisin jos väittäisin itsekään muuta... :D

Tänään oli taas yksi loistava esitys, kaksi nolla voitto.

Minä niin tykkään, että nuoret, suurelle yleisölle tuntemattomat liigajannut pääsevät isoille jäille ja tulee paljon onnistumisia. Nimikundeilla on paljon painetta, näillä nuorilla polttoaineena vain menestyksennälkä.

Erityisen paljon tykkään Don Tamin väri-iloittelusta. Siinä on mies joka paranee vanhetessaan ja osaa todella kantaa kostyyminsä, olematta silti naurettava pellehermanni. Aivan sama vaikka hänellä olisi akuankkapuku, asiaa ja prinsiippejä tulee kuin tuutista ja kaiken takana silkkaa faktaa, ei arvailuja. Ja hän sanoo asiat suoraan, just niinkuin ne on eikä mielistele ketään. Koskaan. That´s my kind of man.

***

Huomiselle on aikataulutettu pari hommaa ja jos suinkin säät sallivat, ratsastan molemmat hevosetkin ainakin jollain tavalla niiden osaamisen rajoissa läpi. Sörsselsonin kanssa se tarkoittaa suurinpiirtein hallittua liikehdintää kuskin valitsemassa askellajissa suunnilleen haluttuun suuntaan. Ei enempää. Töttis saattaa päästä peltolenkille, katsotaan nyt miten jännäksi menee.

***

Iltasaunan jälkeen istahdin toviksi saunan kuistille. Linnut pitävät kiivasta huutokauppaa solmiessaan kesäromansseja. Vähän säälin urospeippoja ja muita lintuherroja, julmetun kosinnan jälkeen päätyvät kantamaan matoja kyltymättömän ahnaan jälkikasvunsa ammottaviin nokkiin ja syksyn tullen akka dumppaa jäpikän historiaan ja potkaisee pennut pihalle.

Semmoista se on. Hetkittäin käy kateeksi.

Hyvää yötä ja mukavaa sunnuntaita! Missä lienetkin.


10 kommenttia:

 1. Hetkittäin käy kateeksi... helpotan vähäsen ja kerron, että useimmilla urospikkutirpoilla on muutamakin "etäpesä", joilla käydään polkemassa lisää jälkikasvua ja koitetaan selvitä kolmen pesän (ja jälkikasvun) loukosta. Siinä onkin talviloma tarpeen kesän hulinan jälkeen. Ja lopultakin naaras kantaa kuitenkin päävastuun pesästään huikentelevan koiraan koittaessa sotkea kuviotaan.

  Maailma on julma. Myös pikkutirpoilla...

  Vielä yksi päivä töiden rutistusta ja ruhtinaallinen maanantaivapaa edessä. En valita, sillä on vain kaksi päivää töitä ja neljä vapaata sitten ihan putkessa. Parhaassa keväthulinassa puutarhassa!

  Onko teillä kotiloita? Minä listin löytämiäni karikkeen seassa talvehtineita yksilöitä... liian paljon niitä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa että ei ole koiras miestä viisaampi ;-) Omaan otsaanhan se huikentelevaisuus useimmiten kopsahtaa.

   Kotiloita ei toistaiseksi ole näkynyt, varjelkoon Luoja meitä niiltä ja sitä seuraavalta kemialliselta sodalta.

   Poista
 2. Tämän luettuani tiedän, että haluan asumaan maalle. Mitä kauemmas sivistyksestä, sen parempi. <3 Äläkä nyt vaan ala puhua mitään todellisuuden karuudesta tms. ja romuta tätä mielikuvaa, jonka juuri rakensin päässäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En romuta en, inhorealistista arjen kuvausta löytyy päiväkirjani arkistoista ;-)

   Olisi mukava tietää mikä osa tekstistä aikaansai tämän maallepakorefleksin, Don Tamin pikkutakki vai käryävän lannan lemu?

   Poista
 3. Koska päivä oli märkä aamusta alkaen, hevoset saivat taas yhden vaparin. Kärräsimme yhden suurpaalillisen heinää vattujen katteeksi ja hain uuden palleron hevosille. Nyt olikin priimaa tavaraa ja tuoksui ihan kesälle <3

  Eilisen fillarilenkki yhdistettynä tämän päivän jalkajumppaan tietää kivistystä ja vaivaa huomiselle, menee maanantain piikkiin.

  Peetu kävi koirakoulussa ja on open lellioppilas. Hyvin se piski toimii, melkein ällistyin. On se pentu vaan niin kiva. Ja oma teini kans <3

  VastaaPoista
 4. No täällähän on tuttu meininki, miesten rienaamista ja masokismia fillarin kera. Ei vaan ja jos totta puhutaan niin tuo alle tunnin aika tuolla matkalla on varsin kunnioitettava saavutus sillä tuskin siellä pelkkää tasamaata on.

  Mikäli haukka on kanojen harventajana, sun on parasta varautua uusiin hyökkäyksiin sillä se on sellainen perkele että vierailee niin kauan kuin kanoja piisaa.

  Mukavaa sunnuntain loppua sulle ja alkakoon viikkosi suotuisissa merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toveri Peppone on aivan oikeassa, ei ole tasamaata, mäkiä on matkan varrella. Pahin on loppupään vajaan kilometrin nousu, hidas ja näännyttävä. Se poljetaan vaihteet ryskyen tolpanväli kerrallaan.

   On muuten tosi palkitsevaa päästä ylös ja tietää, että kotiin on enää 3,5 km, melkein tasamaata. Yleensä vastatuuleen.

   Sportstracker kertoisi tarkkaa dataa mutten osaa tulkita, siksi tavoittelen vain parempaa aikaa.

   Haukka istui ihan pokkana sähkölinjalla mutta kukko oli hipihiljaa ja kanat hiippailivat aidanviertä. Tänään ei ollut ilmavoimien kutsunnat. Laitamme ne siimat ja verkon lopullekin kattamattomalle alalle hetimmiten. Ei meidän kanala mikään ulkoilmabuffet ole :-/

   Poista
 5. Ulkoilmabuffet...

  Ja kotiloita, niitä tosiaan riittää meidän palstaviljelyalueella. Viime kesä taisi oikein suosia niitä eikä tämä talvikaan kai ollut huono niljakkeiden talvehtimiselle. Muutaman olen litistänyt maata muokatessa, totuus paljastunee kunhan maa tästä vehreytyy. Salaatit ja sipulin varret olivat viime kesänä erityistä herkkua.

  Lopuksi täytyy tunnustaa, että olen kateellinen teille tuosta lähipaskasta ;). Mun pitää käydä ostamassa kompostoitu hevosenlanta puutarhakaupasta ja kuljettaa säkki pyörän tarakalla kasvimaalle.
  Hevosenlanta ei kuitenkaan haise lähellekään yhtä vahvasti kuin kanankakka, sitä jos ripottelisitte kukkapenkkeihin juhlien alla, veikkaan että kylillä olisi taas hyvä puheenaihe ;)
  /Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taaskaan eivät kysyntä ja tarjonta kohtaa, hevonsontamultaa olisi riesaksi asti täällä.

   Silti pidän mieluummin lantatuotannon kuin kotilot. Ajan kysymyshän se vain on minkä ostokasvin mukana ne tänne rantautuvat. Kannan jokaisen iljetyksen kanoille sitä mukaa kun/jos niitä löytyy.

   Esikoinen pääsi kaupunkiin kouluun, kunniakkaita Norssin perinteitä jatketaan. Tutut ja koulukaverit voitte lopettaa naurunremakkanne, nykynuoriso on toivoakseni viisaampaa kuin meidän aikana ;-)

   Tänäänkään ei tule uutta päivitystä, minulla on niin järkyttävä lihaskrapula päällä ettei uskalla edes venytellä.

   Poista
 6. Ja mulla netti pätkii - antaa keskimäärin 2.5 minuuttia aikaa vierailla netin syövereissä. Vika on jossain meidän ja palveluntarjoajan välillä. Kummassakin päässä kaikki kunnossa. Katotaan lähteekö tämä viesti...

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com