tiistai 22. helmikuuta 2011

Paista päivä paista


Yksi jos toinen talven varjoissa kulkija nostaa lämpöä ja valoa kaipaavat kasvonsa, ne olminkelmeät, kohti helottavaa kevätaurinkoa. Eikä ole lammas yhtään sen vähäisempi.
Nuo bäbättimet eivät ole omia eivätkä asu torpalla. Tulivat vastaan Metsänpojan kotitilalla.

Viikko ehti jo tiistaihin mutta minä löllisin mieluusti vielä pari päivää pehmeässä sunnuntaikuplassa.

Tämä tiistai tarjosi haasteita aamusta alkaen. Uhalla kirjoitan pienellä, on niin hankala ja ryttyilevä päivä. Aamujumppana sulakkeenvaihtoa, siellä hangessa töröttävän kaapin luona tietenkin. Suoraan suihkusta. Ja kun pääsin takaisin tupaan, kräts, uudestaan. Teletappisulakkeet.... uudestaan! Kräts, uudestaan! Mä niin sanon että sulaketaulu menee vaihtoon nyt eikä kolmaskymmenes päivä.


Jette ja komea frisyyri

Muutenkaan "mikään" ei toiminut tänään. En minä, ei mun pääni eikä ne teletappisulakkeet. Koira pyöri aina jaloissa, kaadoin kanalassa vedet kintuilleni (villasukat ja crocsit) ja kissat ovat kasvattaneet tassujensa tilalle pirunsorkat. Kopinasta päätellen.

Eilen katseltiin tosiaankin sitä muutosremppakohdetta entistä isommalla porukalla. Asiantuntemustakin alkoi olla paikalla. Se vesihomma on semmoinen homma, että sen(kin) kanssa pelataan varman päälle.

Kristallin kirkkaana mielessäni väikkyy tavoite Toimivasta Kotitallista. Myös silloin ja etenkin silloin pitää homman pelittää kun itsellä on kuumetta samat lukemat kuin mittarissa paukkupakkaset, kipsi jalassa ja viisaudenhammas haljenneena. Että kauhuskenaariot on tiedostettu.  Silloin ei saletisti natsaa jos pitää vielä ryhtyä sulattelemaan putkia ja parsimaan haljenneita elementtejä.

Hevosharrastuksen hohtohetket kauas pois karkaavat jos homma ei toimi. Ja eniten potuttaa aina.

Tytsy Tomera, tuontivaimo etelästä

Meillä on onneksi tuhannen taalan paikka miettiä, harkita ja pohtia. Ja ottaa oppia toisten tekemistä virheistä. Mikäli valmista ei tule ennen ENSI lumia, viedään kopukkaat täysihoitoon, vedetään itse henkeä ja tehdään sitä seuraavaksi talveksi. Nice and easy. Just do it.

Tiedän olevani ärsyttävän inhorealisti mutta kun pessimisti ei pety. Niin se vaan menee.

Säätilasta kuuluu kummia, en ollut uskoa silmiäni kun mittarissa oli ihan lyhyt pakkaspylväs.
Ihan kerjätyt lukemat, -12. Ei sen puoleen, kyllä mulle kelpaa leppoisampikin keli. Forecan loistava täsmäsääpalvelu kertoo, että meidän kylille on luvassa jopa -9 lukemia. Kohta ottaa talven kehnolainen kolmiloikkaa (poispäin) ja kevät pääsee vihdoin hivuttautumaan parempiin asemiin. Aplodit sille.

Aplodit myös lukijalleni Savulle joka elää parhaillaan kihisevän jänniä odotuspäiviä. Kuva tuli perille ja oli typerryttävä! Kiitos. Ja Tita, tuliko jymypotti??

Ja nyt, jokainen lukija antakoon raikuvat aploodit itselleen. Ihan vaan tiistain kunniaksi. Olitpa sitten lomalla tai sorvin ääressä.Paistaa se päivä, kaikille tasapuolisesti. Aplodit elämälle!

11 kommenttia:

 1. Plokkasin tämän tuolta edellisestä postauksesta:

  "Tita kirjoitti...
  Jackpottia lykkää.... verottajan kanssa on mukava asioida!

  22. HELMIKUUTA 2011 15.2 "

  Wheeeeeee! Upeutta! Parhautta! Onnittelut! Koiranpentu! Kasvihuone! Jeeee!

  VastaaPoista
 2. Eikä! Ei saa laittaa noin ihanaa, keväistä, suloista leskenlehteä! Muistutan inhorealistisesti, että leskenlehti on tosi ikävä rikkakasvi...

  Oikeesti - nyt on tosi kivat fiilikset. Mutta ei lipaista vielä, ei kaivella autokatalogeja tai remppareiskojen puhelinnumeroita vielä esille. Pitää hankkia vedenpitävä paperi verottajalta itseltään. Nääs tämän erheen takana on paikallisen verotoimiston antama suullinen päätös.

  Kolme viimeistä vuotta saa oikaista, eli vähän tulee takkiin. Mutta hyvä näinkin. Itse asiassa aivan loistavaa näinkin.

  Pitää rustata paperitöitä ihan tosissaan ja toivoa, että saan sorvattua kaikki asiat kohilleen. Voihan sitä kohtalo vielä potkia munillekin, ja löytyä jokin pienellä kirjoitettu nyanssi laissa ja sen kirjatuissa tulkinnoissa... Varma on varmaa, kun se näkyy tiliotteella. Vasta.

  VastaaPoista
 3. Älä ny ihmees sulakettauluu vaihtoo laita, pöljä. Se napsahteleva sulake on vaa ylikuormitettu, eli liikaa kuormaa takana. Eli esim lämminvesipoileri ja lämpöpattereit. Sähkäri jaottelee helposti kuormituksen sulakettaulul uutee uskoo ja sulakkeitten napsahtelu jää historiaa. Kerrot sille vaa mikä sulake napsuu ja se osaa korjata vian tunnis.
  Ellei sit ala vedättää teitä, rahanhimo silmis.
  Mut kerro, et joku sähkäri kävi jo kattoos, mut silt meni jalka poikki, käski sanoo tällaset terkut.
  Ja taas säästy tuhansii.

  VastaaPoista
 4. Partapappa puhuu vähän mutta asiaa : )

  Taitaa kuormitukset olla epätasapainossa.

  Meilläkin lauantaina pamahti sulake kun yli-innokas äiti-ihminen lykkäsi kaikki keksimänsä sähkölaitteet yhtaikaa päälle...

  Onneksi vika oli helposti korjattavissa ja opiksi otettavissa.

  Titalle peukut pystyyn, että verottajan kanssa käy hyvin !

  Savu, kuvia ! Hetipaikalla myös mulle : )

  VastaaPoista
 5. Hmmmm, Partapappa tosiaan porisee asiaa. Se tässä nyt vähän arveluttaa jotta mikähän lienöö Iso-J:n serkkupojan (sähkäri) motivaatio nostattaa perusteellisen tutkimuksensa jälkeen taulun tehot 25:sta vähintään 35:n tehoille? Eikä serkkupoika edes tee omaa bisnestä.

  Faktahan on se, että nyt meillä on kaksivitosessa taulussa 2 taloutta ja piharakennukset. Yksi harmillinen teletappi siellä taulussa huutaa kräts, uudestaan, kräts. Se kuormittuu kyllä selkeästi. Silloin pimenee vain puolet torpan alakerrasta, ja vain puolet keittiökoneista.

  Se on tonnin paukku nostaa tehot 35:lle ja vajaat kolme tonttua kun puhutaan seuraavasta tasosta. Aimo nivaska rahaa jota ei ole ikinä tarpeeksi muutenkaan.

  Voi kun saisin itsekin verottajan käpälälautaan yli-innokkaasta veronperinnästä ;-) Titalle pidän hissunkissun edelleen peukkua tanakasti töpöllään.

  Aivan kumman outoa kun pakkanen ei ole vieläkään saavuttanut -20 lukemia. Kesäkeli... *tra-la-laa*

  VastaaPoista
 6. Ihan on kevättä ilmassa kun pakkaslukema on sen kymmenen asteen verran vähempi edelliseen päivään. Varsin jees!!
  Onpa sitten vähän kevättä rinnassa meidän kimollakin. Tai taitaa olla vaan kertynyttä energiaa menneen pakkasjakson liikkumattomuuden ansiosta. Lehmänhermoinen otus tekee tosi näyttäviä sliding stoppeja, keulii ja pomppii ilmaan ties mihin suuntiin ja vetää aivan herneen nenäänsä kun selässä mamma välillä yrittää komentaa...nyt kaipaisin sitä täydellistä ja vahvaa istuntaani. Joka siis vielä antaa odottaa itseään. Päädyin jarruilemaan hevosta aivan liikaa sieltä edestä päin. Höh. Mutta väitän että komea oli otus, moottori takana jylläsi enemmän kuin lääkäri määräsi ja kuitenkin muoto oli korkea ja oikein - harja senkun hulmusi. Missä on kuvaaja silloin kun näkymät olis otolliset..? :-)
  Mutta juu, kaikille kovasti kevättä rintaan ja hyvää fiilistä muutenkin. Ja olisko jollain heittää jotain tosi mojovaa shoppailuvinkkiä Tukholmasta? Nää nimittäin lähtee huomenna naapurimaahan ja palaa sieltä launtaina. Ja torstaina mulla on ihan vaan omaa aikaa kun mies istuu palavereissa - amex saattaa saada kyytiä :-)

  Terkkuja siis Loviisasta!

  VastaaPoista
 7. Paplu, vastaus on Stockholm Quality Outlet, Barkarby/Jakobsberg -alueella. Aivan superhyperultimateparas kohde.

  Äläkä missään nimessä missaa Börje Salmingin kalsarikauppaa samalla alueella. Himlan butiikissa on kodintekstiilejä ja *hyperventilaatio* sitten siellä on iso Puman kauppa ja ja ja... oijoijoi! Mene sinne ja valaistu.

  Mitä tulee kimohevosten kevätpörinöihin, kuulostaa tutulta. Hevosvoimat jyllittävät -ja niin pitääkin. Meitsi nynny himmaili aina käsijarru pohjassa omalla harmaallani mutta kyllä siellä hanurin alla jytisti ihan ehta Iso Eläin.

  Jäin pohtimaan pitäisikö torpan blogia remontoida. Facelift? En ole vieläkään saanut aikaiseksi listata omia blogilöytöjäni tuohon sivuun lukijoiden saataville. Äsh, nyt menen maate. Huomenna olen ainakin päivän lähempänä valoisaa vanhuutta ja toivottavasti pisaran verran viisaampi.

  Sitä odotellessa.

  VastaaPoista
 8. Pauliinalle lisää flow-kokemuksia hevosen selässä - ehkä joku papparazzi osuu paikalle otolliseen aikaan!

  Hirnakka "Voi kun saisin itsekin verottajan käpälälautaan yli-innokkaasta veronperinnästä ;-) Titalle pidän hissunkissun edelleen peukkua tanakasti töpöllään."

  Yli-innokas veronperintä pitää vaihtaa formaattiin "yli-innokas veronmaksaja". Itse olen maksanut liikaa veroja, johtuen paikallisen verotoimiston suullisesta päätöksestä. Nyt alan kinuamaan viimeisen tapin takaa faktat kaivellut päätökset - kirjallisesti. En halua ikäviä ylläreitä. Jos jotain saan takaisin, niin se on positiivinen ylläri. Kieltämättä ajatus juoksee jo kovasti, mitä tuolla rahalla saisi aikaan... pitää kovasti himmata tahtia. Uskon kun näen.

  Huomennan lyödään niittejä tähän caseen toivottavaseti. Koko ketju verohallintoa alkaa olla pulkassa. Kaikki myötämielisinä. Paitsi jos löytyy joku pienellä präntätty teksti jälkikirjoituksena jonkin lain tulikinnan koukeroissa. Tutkimattomat ovat nämä tiet...

  Mutta kieltämättä - nyt mennään hyvällä sykkeellä - Hirnakkaa lainatakseni. Entä jos se leposyke on yli 90?

  VastaaPoista
 9. Tähän risukasaan alkoi päivä paistaa siihen malliin että tallilla todella juoksee vesi viimeinkin. Nyt selvisi miksi putki oli alunperin jäätynyt; tänä talvena on aurattu tallin pihaa hieman radikaalimmin kuin viime talvena (jolloin harpottiin haaroihin ulottuvassa hangessa), eli lumi ei ole ollutkaan tänä talvena suojaamassa vesiputkea niin paljon. Näin kävi vaikka putket on hyvin eristetty ja syvään kaivettu, eikä edes vanhat systeemit, kun tallikin on rakennettu vuonna -08.
  Tiedätkö, tallin omistajalla on näppärää olla hyvinä ystävinä sähkö- ja putkimies. Miulla on molemmat. (Ja oma ukko vielä timpuri.) Sähkömiesystävä toimitti 10 m sulatuskaapelin, joka pitää vesiputken vastaisuudessa sulana. Ja putkimiesystävältä sain muuten vaan hyviä neuvoja. :) Ja se oma kulta iltamyöhään saakka ahersi tallilla putkihommissa ja iltasyötti elukat, kun tämä täti "nautiskeli" olostaan sohvan uumenissa korkean kuumeen kourissa.

  Että kyllä nyt elämä hymyilee! :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkeistä!!! Mies raukka mietti miten pärjään ihan itsekseni yhden päivän Tukholmassa kun hän istuu palaverissa...höh, mikä hätä mulla muka olis kun on korteilla saldoa :-O No joo, kohtuu kaikessa toki.

  Onnea sulaville vesiputkille kanaemolle! Olen seuraillut tutun taistelua vesien kanssa ja täytyy sanoa, että hattua nostan tämän talven olosuhteissa tallia pyörittäville. Meillä on hevonen ihan tuliterässä tallissa (valmistui muuttokuntoon marraskuussa) ja silti on ollut pientä laittoa koko talven. Kaivo tyhjeni yllättäen ja seuraavaksi vesijohdot jäätyi mutta ennen kaikkeahan tänä talvena on saanut taistella valtaisia lumimassoja vastaan, ihan jokainen. Tsemppiä ja taputuksia olalle meille jokaiselle!
  Ai flow-kokemuksia hevosen kanssa.....ei tainnut eilinen ihan täydellinen sellainen olla ;-) mutta muistanpa niitäkin kokeneeni ja siitä ei hetket paremmaksi tule. Niitä odotellessa.

  Nyt se on moro ja pakkauksen kimppuun.

  VastaaPoista
 11. Se sähkokaapeli vesijohdossa on ainoa sähkövempain josta en luovu!

  Sanoo 100-vuotiaassa rossipohjaisessa talossa asuja.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com