keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Kaikenlaista, Aye Caramba!

... Tosiaan, kaikenlaista sitä yhden ihmisen tuikitavalliseen päivään osuukin. En nyt lähde ihan tarkkaa lokikirjaa kertomaan, laitan vain ns. isoimmat asiat.

Tämmöinen ihana, kauan kaipaamani kaveri löysi torpanmäelle tänään. Ikkunan (joo joo, on se pesemätön) läpi paparazzattu otos ei paljoa kerro, mutta ehkä olennaisen.

Touhua ja tarmoa oli rastaallisen verran eikä se ole ihan vähän. Pupunpapanat saivat kyytiä kun lintunen myllisti omenatarhassa kaikella tehollaan.

No sitten sellainen Älä Toista Virhettäni -tarina, eli opetuksellinen osuus alkaa.

Tuli eilen hätä niistä chileistä. Koskapa vanhat chilisiementen varastoni ovat muutossa luiskahtaneet samaan mustaan aukkoon kuin Pääsiäiskoristeet, jouduin tänään hankkimaan uudet. Siis ne chilit.

Yksi siemenpussihan ei suurudenhullua kasvituhertajaa tee onnelliseksi. Pitää olla paljon, paljon, paljon.
Kaupan heviosastolta löytyi hieno lajitelma erilaisia chilejä. Semmoinen mukaan ja hommiin. Kuuden erilaisen chililajikkeen edustajat avasin, erotin siemenistään ja laitoin kuivamaan sekä itse hedelmän että siemenet. Tottakai näpräsin koko homman paljain käsin. En kerro mitä suustani pääsi kun kyhnytin epähuomiossa silmännurkkaa kolmannen chilin aikaan. Ja vaikka kuinka yritin pitää näppini kurissa, minua kirveli ja kutitti aivan järjettömästi, korvanlehteä, korvaa, nenää, ikeniä, silmiä ja sormenpäitä.

Tässä vielä googlen löytämää faktaa:
"Yksi hiukan huvittavakin käytännön varoitus liittyy kaikkein tulisimpiin paprikoihin. Jossain nähty kehotus suojakäsineiden käytöstä ei ole vitsi, vaan täyttä totta. Esimerkiksi Habanero on kaikissa muodoissaan niin käsittämättömän väkevää, että sen paljain käsin käsittely voi aiheuttaa parhaassa tapauksessa pientä poltetta iholla, pahimmillaan melkoiset tuskat silmissä tai muissa aroissa ruumiinosissa. Syytä on muistaa sekin, ettei kapsaisiini lähde iholta pesussa, edes saippualla. Murenna Habaneroa sormin tänään - varo hieromasta silmiäsi moneen päivään! Myös wc:ssä on syytä olla varovainen, ellet halua aivan uusia mielenkiintoisia kokemuksia..."
Lähde: http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/C_Info.htm

Voin kertoa, että erittäin mielenkiintoisia kokemuksia on tänään koettu... kiitos Habaneron ja miedompien kumppaneidensa. En viitsi kertoa, että mulla oli suojakäsineet siinä vieressä pöydällä. Mutta eivät ne etänä toimi... :-/ Caramba!!! *##§*¤&!!*

Chilisessiosta uutta potkua saaneena (kirjaimellisesti) lähdin illansuussa toimittamaan (kera kiivaan kutinan) Hassen luennon kuvasaalista paikalliselle hevostilalle (yhdelle niistä). Eikä tarvinnut edes pyytää esittelykierrosta tallissa, semmoiseen oltiin jo varauduttu *aploodit* Ja kyllä, näin hyvän joukon hurmaavia nuoria hevosia, uljaita oreja ja tiineitä tammoja. Ja iki-ihania ruunanretaleita. Samalla tuli paljon uutta tietoa Torinhevosista.

On se vaan aina niin valtavan avartavaa kuulla asiaan oikeasti perehtyneen ja kokemuksista nöyrän ihmisen puhetta hevoskasvatuksesta. Vetistävin silmin minä kierrosta kävelin, erehdyin hieraisemaan silmiäni. Vaan eipä ollut ekakerta kun hevosta katsoin vesissä silmin...

Jotenkin se kierros päätyi siihen, että löysin itseni yhden nelivuotiaan ensanominkärotuisen boksista. Olisi tilausvarsan paikka... Voi vehje, samoja oreja olen itsekin joskus kelaillut käyttäväni jos sopiva tamma kohdalle sattuisi.

Eipä asiasta tällä haavaa enempää. Onhan se hyvä tietää missä mitäkin on. Kieltämättä talliremppasuunnitelma sai vauhtia. Hyvin olisi aikaa laittaa paikat viimeistä naulaa myöten kuntoon. Urakkahan on aloittamista vaille valmis.

Yritin lievittää chilikutinaa saunassa mutta edelleen sormenpäitä kihelmöi. Oli muuten työ ja tuska hillitä näppinsä tallikierroksella, en todellakaan halunnut viattomille hevosparoille siirtää oman tyhmyyteni tulosta ;-)

Tänään on ollut tervetullut sadepäivä. On niin helppo hengittää kun siitepölyt, itiöt ja muut ilmaa pilaavat partikkelit liiskautuvat sateen mukana maahan. Ja lunta on enää isoimmissa kinospaikoissa.

Tita ja Tuula ainakin tietävät heti mikä tuossa kuvassa pinnistelee pintaan. Helleborushan se heräilee talviunestaan. Vieressä uinuva lajitoverinsa on vielä talviunesta tokkurainen mutta kenties tuosta vielä kukkiva Jouluruusu tulee. Aina on toivoa.

Pannaas vielä väriksi välimerellistä tunnelmaa. Bougainvilleassa alkaa olla väriä. Ilmeisen hyvä talvehtimispaikka tuo meidän telkkarihuoneen länsi-ikkuna.

Nyt on korkea aika perehtyä pikaisesti fyllin antiin ja sen jälkeen ojentautua piikkimaton kautta Nukku-Matin haltuun. Opettavainen päivä, monessakin mielessä.

Nitalle laitan meilaten pari kysymystä -tiedät kyllä mistä ;-)
Hevosasioissa etenkin better safe than sorry...
Osa ei-julkisista lukijoistani kuuluu nimittäin siihen viheliäiseen kansanosaan joka on ennenkin tiennyt asiani paremmin kuin asianosaiset itse joten he voivat jatkaa valistuneita arvauksiaan edelleen, ihan keskenään ja issekseen. Kiusa se on pienikin kiusa, saati sitten hevosenkokoinen.

Kaikille kuitenkin tasapuolisen ihania unia ja oikein reipasta torstaita. Minulla huominen on kiireinen päivä. Jää blogimerkinnät mahdollisesti väliin. Katsotaan nyt.

6 kommenttia:

 1. Ai ai, kirvelee ihan täällä asti. Habanero on kovan luokan tavaraa, miedommista voi jo ihan henkäisten puhua ääneenkin. Mutta kunnon käpäläote chileistä... on varmasti mieliinpainuvaa. Tästä lähtien tiedät käyttää käsineitä. Niin kuin minäkin jos vesieristystä vielä joudun laittamaan.

  Soon kuitti ja hyvät yöt täältäkin!

  VastaaPoista
 2. Vieläkin kirvelee!! Tietysti olen yön tiimellyksessä räplännyt silmää, nenää, korvaa ja kaikkialla kihelmöi. Voi jestas.

  Päivän agenda on pökerryttävän pitkä, eiku hommiin, baanalle, askareisiin ja silleen. Ja siihen vielä kotihommat päälle. Mie tarviin kotihengettären!

  VastaaPoista
 3. No NYT mä vasta hokasin sun chilit : )))

  Aija baija Alfons Åberg ! Käytä käsineitä !

  VastaaPoista
 4. Jälkiviisautta: jos et pidä käsineitä kädessä chilejä pilkkoessasi, niin pidät niitä seuraavat kaksi vuorokautta yötä päivää välttyäksesi kihelmöinniltä :D

  No eiköhän se ala helpottaa ihan pian. Ihme muuten että chilejä saa myydä laillisesti. Pitäishän niissä olla joku tarra edes - ei alle 3-vuotiaille tai jotain...

  Nyt pitää kiiruusti saada ruokaa pöytään ja laukata samaa rataa joogaan. Palajan myöhemmin toisella väylällä.

  Adios

  VastaaPoista
 5. Kun met seurusteltiin ... niin tehtii tulista ruokaa johon tarvittiin kanssa chilijä ... Neuvoa Antava perkas ne ja kuutioikin valmiiksi ... piipahti sitten vessassa ja kohta oli upea kuumotus yhdessä maagisessa killuttimessa. Muistan hyvin kuinka killutinta pidettiin vesikipossa ja minävaan nauroin! Naurattaa vieläkin kun muista sen ruppusen vehkeen vesikipossa! :D)))))))

  VastaaPoista
 6. Ei voi olla totta Tuula *pyyhkii naurunkyyneleitä*
  Voin niin helposti kuvitella...

  -ja tuohan on kertakaikkiaan oiva konsti palauttaa mahdollisesti kukkoileva miespolo takaisin tossun alle. Pyytää vain kainosti kyökkiapuun chili con carne -päivänä... ja luonto hoitaa loput *njäh njäh*

  Myötätuntoisia ajatuksia kuitenkin Neuvoa Antavan ankeamalle nuoruusmuistolle *hihhihhih*

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com