keskiviikko 29. marraskuuta 2017

MunataksijonossaKuvat lainattu munataksin nettisivuilta, linkki ylhäällä.

Niin, mitä tekee kotikanalanpitäjä kun omat kanat ovat koko lössi kaamostauolla ja perheessä on yksi fitnesskissa joka ahtaa sisäänsä munia puoli tusinaa päivässä (osa valkuaisina)? Kaupassa olen yrittänyt etsiä freerange -munia eli mahdollisimman hyvissä oloissa ja vapaasti ulkoilevien tyttösten munauksia. Pikkuisen nousee aina puklua kurkkuun kun tehdaskanalan tuotoksia pitää kuitenkin ostaa jos muuta ei ole tarjolla.

Tässähän on takana siis se, että eivät nuo tehdaskanalan tuotokset kertakaikkiaan maistu miltään ja minusta on rahan haaskuuta maksaa pahasta tavarasta. Kyllä sen tuotteen mausta huomaa onko eläin saanut raitista ilmaa, saanut touhua ja toimia lajityypillisesti ja onko stressikäyrä ollut tapissa koko tuotantoprosessin ajan.

Niinpä olin aivan touhua täynnä kun sosiaalisesta mediasta hoksasin munataksin avanneen reitin tänne Kurjalan perukoillekin. Aivan sille ekalle rundille en kerennyt mukaan, mutta tälle toiselle tein tilaukseni heti kun se avautui tilaussivulle. Vesi vallan herahti kielelle kun selasin tuotelistaa.

Kohta tilauksen jätettyäni viesti kilahti takaisin ja siinä oli yhteenveto tilauksesta, noutopaikka ja -aika sekä tilauksen loppusumma.

No minä sitten tiistaina kökötin kiltisti Koskiparkissa käteiset käpälässä ja arvuuttelin mikä auto on se oikea josta voi lähteä munasia kyselemään. Tarkistin kuitenkin viestin ja olin erehtynyt päivästä, se oli 29.11.

Tänään kurvasin samaiseen parkkiin ja siellä oli Jokilaakson lihan punainen paku ovet ammollaan. Kyydissä avokennoja särmät pinot. Meitä oli useampi hakija eikä kello ollut vielä ihan pykälässä edes. Kun minun vuoroni tuli napata kenno ja kilo lampaanlihaa mukaani, jonossa takanani oli jo useampi hakija. Että kyllä se täälläkin alkaa asiakaskuntansa löytää, kunnon ruoka.

Eipä sillä etteikö täällä olisi aina vähän herkkusuita oltu, karjalanpiirakat ja karjalanpaisti eivät turhaan ole asemaansa kansallisruokina ansainneet.

Friidan munauksia
Kotona testikäyttäjä otti iltapalaksi neljä Friidaa ja tuomioksi tuli paistamisen jälkeen 6/5.
Uskallan siis sanoa, että nyt korvike on aivan alkuperäisen veroista. Ei kuulema erota munia oman kanalan tuotoksista muuten kuin leimasta.

Toivottavasti yhä useampi kuluttaja alkaa vaatia ruualtaan muutakin kuin halvinta hintaa, maku nyt pitää ainakin saada kaupan päälle.

Täältä vahva suositus munataksille ja seuraavalla kierroksella tilaukseni on pikkuisen isompi, lihaa pitää saada myös. Ja juustoja. Ja jauhoja. Jajajajaja, oi että.

Minulle ei sitten maksettu tästä postauksesta mitään.

Alemmissa kuvissa tupaantuliaiskanoja ja ihan niitä ekoja omia Friidoja.

Leppoisaa torstaita, se onkin marraskuulta viimeinen huokaisu liki vuoteen. Hyvä näin.

10 kommenttia:

 1. Oikeiden maalaisten munat on parraat. Kiitos sinun, täälläkin nautitaan A-luokan munauksia. Joka päivä pari munaa menee ääntä kohden per aikuinen persoona. Omavaraisia ollaan, sillä kanat munaa nyt seitsemää munaa päivässä. Sulkasadon äärellä saatiin vain neljä munaa päivässä.

  Ilolla tervehdin yrittäjää, joka tarjoaa priimaa ja suoraa kuluttajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mukava kun voi auttaa kanahommissa alkuun.
   Mulla on niin paljon nuoria kanoja, että ne eivät edes kerenneet aloittaa munaamista ennenkuin tuli syksy ja sulkasato. Nuoret orpingtonit kypsyvät hitaammin muutenkin.

   Minä arvostan ihan todella paljon kaikenlaista tervettä ja eettistä yksityisyrittäjyyttä ja siksi tein tämänkin postauksen.

   Poista
 2. Minä sain viimein tänä syksynä liityttyä paikalliseen Reko:n (eli tuottajien tuotejakelun) facebook-ryhmään ja voi pojat! Tuottajilta, leipojilta ja kaikenlaislta ruuan ja herkun tekijöiltä ympäri Suomea löytyy nyt kaikenlaista tilattavaa.
  Kunhan kaapit ja vatsa vetää (ja lompakko myös vähän rajoittaa). Olen toistaiseksi tilannut lähinnä just luomumunia, kasviksia/marjoja ja viljatuotteita. Jouluksi pitää tilata kyllä jotain hyvää syötävää. Joulun laatikotkin tuolta saisi, jos niitä söisi. Ehkä yllätän ja tilaan falafeleja...

  Mielelläni ostan suoraan, kun on mahdollista. Ja munat luomuna. Toivottavasti teidän omat kanasenne pian tointuvat talvimasennuksesta (näin pimeässä itsekin saa hakea innostusta asioihin) ja munaränni aukenee.

  /Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi REKOt on ihan huippuja ! Kiva kun sinäkin semmoisen läheltäsi löysit.

   Noi mun kanaset olivat vielä syksylläkin niin nuoria, etteivät vielä aloittaneet munimisurakkaansa ennenkuin sulkasato iski. Vaikka niillä on valoa aina vähintään 12 tuntia plus ikkunasta luonnonvalo, ne haluavat pitää kaamostaukonsa.
   Eikä se oo näin kotikanalassa niin justiinsa se munantuotanto.

   Poista
 3. Tuo on kyllä hieno homma ja olet oikeassa siinä että ihmisten pitäisi enemmän käyttää/vaatia tällaisia palveluita. Meidänkin torilla käy liha - ja leipäauto ja liha-auton tuotevalikoima on paljon muutakin kuin lihaa jota kyllä on huikea valikoima ja vaikka se himpan kalliimpaa on, niin so what?

  Erityisen iloinen olen (vaikka nyt sä kyllä kauhistut) sinkkumunista ja siihen on syy: koska olen aina pitänyt ruokaisista salaateista sen takia ettei niistä tule ähkyä ja jopa minä osaan niitä tehdä, niin tähän salaatin tekoon nämä laitialaisen Munax Oy:n valmiiksi keitetyt ja yksittäispakatut munat ovat ihan omiaan. En kuitenkaan käytä niitä läheskään joka kerta, samoin kuin en käytä valmiiksi kuorittuja ja keitettyjä perunoita joita silloin tällöin tulee ostettua tukusta mutta silloin kun laiskottaa, niin sinkkumunat on ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonnih, että siellä teilläkin on myös vaihtoehtoja tarjolla, hieno homma.

   Arvaa oliko mulla nieleskelemistä kesällä Espanjassa kun perheen fitnesskissa kuljetti kaupasta tetrallisen valkuaista. Paisteli sitä salaattiinsa. Jotta kyllä mulla sinkkumunalle ymmärrystä heruu, elämme outoja aikoja.

   Näissä munataksi ja REKO -jakeluissa palataan tavallaan takaisin menneisyyteen. Yksi teki hunajat, toiselta sai voita ja kolmannelta jotain muuta. Ihan äärettömän hieno ja arvostettava asia.

   Poista
  2. Kiitos ymmärryksestä!
   Ei ehkä kaikkien mieleen mutta tällaiselle yksineläjälle kaikki ruoanlaittoa helpottavat tekijät ovat tervetulleita koska tosiasia on, että mitä isompi souvi, niin sen vähemmän innostaa tehdä (yksin) ruokaa ja tämähän se on monen vanhuksenkin ongelma. Ongelma siksi että heillä se syöminen tuppaa jäädä tykkänään jos eivät pääse käymään syömässä jossain.

   Menneisyys hyvästä ja ehkäpä kaikkien raskasmetalli-, hyönteismyrkky- ja muiden ylimääräisten jäämien löytyminen raaka -aineista saa ihmiset tajuamaan että se lähiruoka on se juttu mikä on turvallista, tuoretta ja jota kannattaa suosia. On siis kyllä hieno asia kuten totesitkin.

   Poista
 4. Nyt kun ei oo oikein munivia kanoja hoodeilla, niin en viitsi edes juuri syödä munia. Kaupan tavaraa en viitsi ostella ja kun ei kaverin kanat muni, niin olkoon... Ehkä joskus taas on toisinkin :) -Marra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Parempia aikoja odotellessa syödään jotain muuta, satokausiajattelu yltää myös kanalaan.

   Kyllä se munaränni tosiaan vielä aukeaa ja sitten niitä kennoja taas kuumeisesti jakelee sinne ja tänne.

   Poista

Tip of the day:
Kannattaa tallentaa vaivalla väsätty kommentti ctrl-c komennolla ja mikäli julkaisuvaiheessa tekstisi lehahtaa taivalle, sen voi palauttaa ctrl-v komennolla takaisin.

Ja nyt sitä kommenttia väsäämään. Saa lähettää terveisiäkin!