sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Tsirpulat ja noutajat

Sakkia on kuin SaiPan matsissa

Sunnuntai on oikein hyvä päivä kanalan siivoukseen.
Paskalauta, siis semmoinen orren alla kulkeva vesivaneri oli nääntyä taakkansa alle ja päätin siivota koko hotellin samalla vaivalla.

Avasin ulosmenoluukunkin ja ainakin muutama maatiainen hönöili hyppäämällä lumeen. Rääkymisestä päätellen ei ollut kiva jekkunen, kauheaa motkotusta pitivät sisääntullessaan.
Nyt siellä kelpaa taas potpottaa kun on puhdasta purua pesissäkin. Kylpypaikkaa en nyt sydäntalvella sisätiloihin laita, se on tuhkassa koko kanala jos erehdyn sinne semmoista viemään. Saavat kärvistellä muutaman viikon vielä. Jos sää sallii, vien kylpytynnyrin ulkotarhaan ja avaan aamulla luukun. Äkkiä tytöt hoksaavat että DaySpa on tarjolla ja leyhyttävät haiskahtavaa siivenalustaan tuhka-astiassa enemmän kuin mielellään.

Leif eli tutummin Leffe osoitti luontaisia noutajakoiran taipumuksiaan. Olikohan se perjantai-ilta kun olin kanalassa vaihtamassa vielä kerran vesiä ennen valomerkkiä. Leffe ja Peetu touhusivat pihalla eli kuseskelivat valkoisia lumipenkkoja. Olin maatiaisten puolella eli kanalan takaosassa kun etuosasta kuului kauhea rääkyminen. Leffe seisoi keskellä kanalan lattiaa valkoinen silkkikana suussaan ja heilutti vimmatusti häntää. Niin vimmatusti, että koko koira heilui ja kanaparka siellä suussa sätki myös. Tottakai voittajat tekevät kunniakierroksen ja niin silkkikananen pääsi pikkuiselle pihakierrokselle spanielin suussa.

Eihän Lefa osaa purra ja noutajat toimittavat saaliin vahingoittumattomana metsästäjälle, eli tässä tapauksessa minulle. Mielellään Lefa luovutti rääkyvän kanasaaliinsa minulle ja poistui ilmeisen tyytyväisenä saavutuksestaan. On se pentele. Kana säilyi rytäkästä ilman haavereita ja koska kyseessä on silkkikana, ei mentaalipuolikaan kärsinyt mitään. Mikäs tyhjää särkisi.

Kanalassa kaikki hyvin ja nyt on luukkukin taas kiinni. Haen huomenna kauppareissulla yhden juomakupin lisää ja kummallekin porukalle kaalinpään nokittavaksi.

Viikonloppu sujui ilmanpuhdistuksen merkeissä muutenkin, yksi jos toinen avasi sanaisen arkkunsa ja ehkäpä nyt on taas tilanne päivitetty ja pahimmat angstit purettu. Eikä hampaankoloon jäänyt kenellekään mitään isompaa hiertämään, saati että nenäonteloissa olisi herneitä tai muita ryynejä.

Tummat tytöt ylähyllyllä
Esikoisen Partyt sujuivat hienosti, vieraat viihtyivät ja tarjoilut maistuivat. Me palasimme evakosta kotiin Peetu trimmattuna ja kaikenlaisia tarpeellisia tarvehankintoja tehneinä. Nyt minulla on se ulkoinen usb-liitäntäinen SuperDriver. Oli jo Samsungin versio käsissä, mutta hyllyn takaa salakuunnellut toinen noheva myyjäpoika kipaisi Applen oman (noin tuplasti Samsungin hintainen) driverin kanssa. Olikin heillä hyllytavarana. No sehän me sitten otettiin. Huomenna avaan paketin ja yritän keskittyä koulutusmateriaaliin.

Iso-J lähtee aamuvarhain reissuun ja Esikoinenkin on yhden yön yli tukioppilasreissulla eli me jäädään Nuorimmaisen kanssa kaksistaan. Syödään lohisalaattia ja otetaan rennosti niinkuin parhaaseen maanantaihin sopiikin.

Tiistaina suuntaan Kuopijoon, tahtovat näpistää karjalaista verta näyte kerrallaan eikä täällä otettu näyte kelpaa. Niinpä yhdistän reissuun pari muutakin käyntikohdetta. Onhan se nyt ihan tyhmää ajaa sinne vartin käynnin takia. Ikeassa syön lihapullat.

Kalenterissa on muitakin sovittuja menoja. Koska tämä on viimeinen viikko ennen Toimenpidettä, on pakko hoitaa muutama rästijuttu pois. Sitten sopii hankkiutua sairaalaan. Pitävät siellä yhden yön ennen Toimenpidettä ja pentele soikoon, Toimenpidepäivän iltana en pääsekään kotiin vaan pitävät yön yli seurannassa. Tulee kiire loppuviikko. Torstaina on pakko päästä kotiin. Tuleeko Torpan päiväkirjaan merkintä "Pako Savosta", se jää nähtäväksi.

Siitä sitten enemmän ensiviikolla.
Ponimies pääsi tänään hankitreeniin ja Nuorimmainen sai tuta isot liikkeet kun Ponimies tarpoi hangessa raviaskelta. Huomenna auramies tulee katsomaan miten kenttä saataisiin vähemmälle lumelle mutta säilyisi silti sopivan pitävänä eikä jäätyisi luistinradaksi. Linkous lienee ainoa vaihtoehto. Onneksi on tilaa lingota. Pitää vaan yrittää muistaa sanoa, ettei linkoa hevostarhaan päin, voi nimittäin olla villiä menoa kun hevoset saavat lumitykistä täyslaidallisen.

Mitäpä tässä pidempään. Sauna on lämmin ja viikonloppu on mukava päättää ansaittuihin löylyihin.
Mukavaa viikonalkua, missä lienetkin!

Peltotyöläinen


11 kommenttia:

 1. Kyllä taas hengästyin jo pelkästä lukemisesta! Touhua Torpalla on täynnä päivät! Itsekin mietin, mihin nämä kaikki päivät katoavat??? Yksi toisensa jälkeen aamusta iltaan - mutta jokainen päivä kohti kevättä on hieno saavutus :D Siemenpussit alkavat kohta poltella... multapusseja jo silmittelin, josko lämpimään kantaisin.

  Meillä on kanojen rypylaatikkona hiekkaloota. Toissaviikolla sain kunigasidean nuohottuani muovikassillisen tuhkaa pesistä - vein hyvän annoksen rypylaatikkoon kanojen iloksi. No kyllä kanat nauttivatkin, mutta kanalan ilmakin oli ihan harmaa. Ei hjuva idea.... en toista erehdystä. Saavat seuraavan tuhkakylpynsä sitten ulkokanalan ajassa.

  Torpan Armolle toivotan energisen aikaansaavaa aikaa, kunnes tulee aika kiskaista itsensä hetkeksi telakalle. Älä ole korvaamaton, jälkikasvulle voi tarjota vastuuta lisää. Tätä itsekin opettelen. Kanaemot ovat huolehtivaisia, toisinaan liikaakin.
  * tuijottaa peiliin *

  Mutta hyvällä sykkeellä kohti alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä nyt Toveri hyvä hengästy, ihan samaa koen minä kun luen sinun aikaansaannoksistasi. Että tasapeli.

   Tuota verihommaa mietin. Pitääpä ihan urheilutapahtumakalenterista katsoa onko joku Savo-Karjala turnaus tai muu vastaava tulossa kun meitsin verta tahtovat varastoihinsa saada. Se on nimittäin stydiä tavaraa, kaikki arvot niin priimaa, että Hiihtoliittokin maksaisi mokomasta isot summat. Pitääkin Toimenpiteen jälkeen kirjelmöidä lajiliitoille ja kartoittaa kuka tarjoaa eniten :D

   Ai enkö muistanut talvituhkasta varoittaa? No oivalsit kerrasta miksi talvella ei kanalassakaan ripotella tuhkaa ylleen.

   Vielä pari juttua, sitten saunan kautta vaateriin.

   Poista
  2. Iske SPR:n veribusineksellle Karjalan Vastaisku - terästettyä verta kelpohintaan :D

   Tuhkaopit tuli kerrasta kuitattua. Huippuimurin olis tarvinnut hengitysilman selvittämiseen, mutta lopulta fysiikan lait hoitivat homman. Rypevä kana tuottaa maksimaalisen alatuuletuksen hienoille tuhkapartikkeleille. JOS olisi ajatellut, niin olisi hoksannut toki etukäteen. Mutta kuten aina ennenkin, toiminnan jälkeen tulee vasta oivallus. Siitähän se kokemus kertyy...

   Huomenna hevoshommiin ilolla ja kameran kanssa. Tarjolla on osaavan Kuiskaajan kanssa pyöröaitausta OttoTytön uuden ponin kanssa. Tässä aletaan verestellä pitkän tauon jälkeen hevosoppeja, vaikka perse EI mahdu entisiin ratsastushousuihin. Suoritan kieltäytymistä ravinnon määrän suhteen. Laatu on ollutkin ok, määrät vain suhteessa kulutuksen ihan väärät. Haluan mahtua entisiin talvi- ja kesäratsareihin.

   Poista
  3. Pitää vain varoa huoltoasemia ja salkkuja ;-)

   Mullakin on tasan yhdet ratsastushousut ja niihin survoutuminen on aina yhtä kuumottavaa.
   Ihana kun pääset taas ponittelemaan!

   Poista
 2. Voi Leif! Tuo toffeelta vivahtava Järjen riemuvoitto! Muistan kuulleeni jotain samantyyppisiä manöövereita joskus boksuihin liittyen...Kanasen kannalta loppu hyvin, kaikki hyvin. Onneksi ei ollut Sulju harjoittamassa suolistamisen jaloa taitoa... Täällä on lepäilty ja hikoiltu it-haasteiden parissa, nyt onneksi Ison Veden päivitykset olivat lokasahtaneet uomiinsa ja goalit kirjattu kauniisti, odottavat vain toteuttamistaan...Ti huristan Savonmuan ohi Kainuuseen, torstaina tai viimeistään perjantaina Redsy kääntää keulan kohti Karjalan kunnaita. Juhlia tiedossa niillä huudeilla myös seuraavalla viikolla. Let's see!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä olisi silkkikanasta kaakattamaan bokserin kidassa käytyään, nyt asialla oli onneksi Torpan hönöin koira joka ei osaa näpistää henkeä kanalta vaikka se olisi suussa. Turmiolan Terrieri, Peetu 'Sulju' Suolistaja katsoi nyt kateellisena vierestä. Yritti se haukkumalla huutaa 'nirri pois!' Mutta onneksi Leffe tyytyi juoksemaan showravia rinta kaarella kanaparka suussa ja luopui saaliista sovulla.

   Tervetuloa Torpalle, niinhän me sovittiin?

   Poista
 3. Meillä kanat kylpee turpeessa ja nyt kun pakkaset hellitti, vaihdoin kanalaan olkien tilalle turvetta. Mahdoton on meno kun kuopsuttelevat siellä sulkiaan pitkin pituuttaan. On vähemmän sotkuista kuin tuhka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turve on hyvä kylpyvaihtoehto. Hyvin on kelvannut olkipellettimuhjukin. Isoja maansiirtotöitä kanatkin voivat kylpiessään tehdä, meilläkin on kanalan lattia-aines liikkuvaista tavaraa rouvien rehkiessä kylpypuuhissaan.

   Jäi harmittamaan se ajelun missaaminen, ehkä vielä armo uus?

   Poista
  2. Eiköhän se vielä saada järjestymään :D

   Poista
  3. Kananjalan ruopimisen maansiirtokyky olisi vaikka maansiirtofirmoille aika kova selvittämisen paikka. Pieni eläin pienellä jalalla, mutta tiuhalla viuhtomisella saa oikeasti aikaan hämmästyttäviä maansiirtoja. Tosin ikävä kyllä, aika väärissä paikoissa. Tuotekehittelyn paikka...

   Poista
  4. Heidi, pidetään tästä kiinni!
   Tita, aivan käsittämätön tapaus koko kana. Mieti nyt, mihin kana ei pysty, sitä ei tarvita :D

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com