lauantai 30. marraskuuta 2013

Riihipirut

Varaosia

Katto-Kassinen pyrkii katosta läpi
Tämmöinen Riihimörkö tällä kertaa
Kurkihirren asukkaan kesäkoti
Märkää puuta

Perjantaina puoliltapäivin pihaan pörhälti Serkkupoika, hirsimies jo kolmannessa polvessa. Mukana oli muutama varaosa riihivanhukseen. Taustatietona kerrottakoon, että syksyn kurjilla sateilla pitkien polttopuiden päällimmäiset olivat märkiä. Pikaisen päättelytuokion tuloksena katseet korkeuksiin ja siellähän se oli, reikä. The Hole. Holy shit.

Perjantain Katto-Kassiset ryykelsivät välikatosta läpi ja sieltähän se paljastui, vajaan neliön ala kastunutta puuta ja vanhassa varttikatteessa reikä. Serkkupoika tälläsi völjärit paikoilleen ja teki jotain muutakin, nyt riihi saa rauhassa odotella kattoremonttia. Sitä ei sovi liian pitkään vetkutella, peltikattoa vaan asentamaan heti sopivilla helteillä. Mukavaa kesähommaa tiedossa. Siinä äkkinäiseltä asentajalta kärähtää persnahka ja kintut kun pelti oikein kivasti korventaa ahteria.

Noh, ennenkuin niille helteille päästään, edessä on pitkä talvi.

Tässä vielä mallia eristeistä, asennusaika jossain viime vuosituhannen viimeisen vuosisadan alkuhämäristä.Jep, välikatolla on multaa, savea ja heinää. Mitälie tappuraa tuo alimmainen. Hyvä riihi meillä on, laitellaan kuntoon niin kestää taas toiset sata vuotta. Noiden toimitusaika on suunnilleen saman verran joten kannattaa pitää alkuperäisestä huolta.

Etupihalla nököttävä kolmikamarinen aitta saa sekin tukivöljärit talveksi ja eteläpääty oikaistaan hyvän tuurin sattuessa jo tänä talvena.

Tämmöistä perjantaina.

2 kommenttia:

 1. Mitälietappuraa on metsänpohjan kariketta ja varpuja. Tuommoisia meilläkin on poistettu remontin alla olevasta vanhasta hirsiaitasta. Talon yläpohjassa on hiekkaa, sahanmuhaa ja metsänpohjaa eli sammalia ja varpuja. Mielenkiintoinen sotkos. Kai se toimii - tai on toiminut toki vuosikymmenet.

  Hienoa että teidän perinteiset hirsirakennukset saavat ylöspitoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa hipheihurraata huudan teidän korjausprojektillenne. Se vasta onkin työmaa, hattu päästä moisen edessä.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com