torstai 9. joulukuuta 2010

Maalaisromantiikkaa


Pehmeän lämpimät kesäyöt, kuin lampaanhönkä, tulivat kuva-arkistoa selatessa kovin elävästi mieleen. Tuommoinen kesäyön idylli meillä oli 7.7.2010. Ennen tuota idylliä oli muistaakseni vimmattu lambijahti kun kelvoton Liehu lähti hyphyyn eli hatkaan. Itse asiassa, puolet katraasta töllisteli aidan väärällä puolella mutta vain Liehulla oli niin kova vapaudenkaiho, että meitä tarvittiin monta kiinniottajaa ja kopparia.

Hauska kesämuisto kuitenkin. Kuin myös nuo kesälampaamme kaikenkaikkiaan. Ensi keväänä pääseekin varsinainen valiojoukko valmiiksi aidatulle laitumelle, toivottavasti naapurinsetä tuo ne ajoissa. Nokkosharvennukseen.

Kesä on nyt kuitenkin kaukainen muisto ja uusi tulossa, kaukana vielä. Nyt eletään talvea ja hyvä niin. Neljä vanhaa kunnon vuodenaikaa ovat tuikitarpeellinen asia vuodenkierrossa.

Illaksi on luvassa lumitöitä ja niiden perään huomisaamuksikin riittää lumensiirtohommia. Pitää skarpata ja heti torpalle päästyä purkaa autosta purut ja rehut, umpihangessa on sangen haasteellista keplotella sikapainavia rehusäkkejä säilytyspaikoilleen. Purupaalit vielä menee vaikka pulkalla vetämällä. Nokkakärryillä ei näissä keleissä oikein etene.

En vielä ole laatinut strategiaa jolla keplottelen keinutuolin verstaalta tupaan. Lumikolalla??
Luovan arjen luovia ratkaisuja.

Semmoista maalaisidylliä :-)

Eihän tästä puutu kuin ripaus romantiikkaa!

Tältä päivältä pajatso on ns. tyhjä, ei heru kummempia. Ei uusia kuvia eikä puolikastakaan uutta ajatusta. Tässä vaiheessa viikkoa ei kykene kummempiin. Enkä ole edes pahoillani.. ja teen sen mielelläni. Nyt duunit pinoon, läjään ja läppärin kannet kiinni. Kotitorppa kutsuu.

15 kommenttia:

 1. Kiikkustuolissa on muuten jalakset alla. Ei tarvi kuin työntää tai hinata perässä. Mutta muutoin lumikola on loistava taakkojen kuljettaja lumikeleillä. Itse haen puut liiteristä pakaten puukopat lumikolaan ja vedän tuvan ovelle.

  Noi ekoleikkurit on kyllä aivan ihania!

  VastaaPoista
 2. Nopsasti terveisiä jälleen hetken tauon jälkeen täältä Loviisasta! Ja saman tien vanhasta tutusta Espoosta sekä peräti Stockmannilta!!! Kiikutin tytön tänään mummilaan Tapiloaan kuten hän sen lausuu ja piti sitten tehdä samalla treffit vanhan hyvän ystävän kanssa Stockalle lounaan merkeissä. On se suuri se suuri kaupunki, melkin oli jo onnellisesti päässyt unohtumaan...ja Helsingissä on täysin ala-arvoisesti hoidettuja katuja lumen suhteen. Kyllä on kaikki paremmin täällä pienemmässä kaupungissa.Ja nyt on myös muutaman päivän lomailua mammalle :-)

  Oltiin pari päivää koko perhe - koirat ja kissa mukaanlukien - tallin- ja talonvahteina. Olipa mukavaa. Tosin hiukan tuli sitten maanantaina sitä lunta, että sitä piti lopulta pakoon lähteä sillä hetkellä kun saatiin traktori avaamaan tie pellon halki. Vahdinvaihto piti siis todellakin ajoittaa aurauskaluston mukaan, koska edes nelivedolla ei olisi muuten päässyt yhtään minnekään. Jännityksellä seurattiin meidän maajoukkuelaisten matkaa Ypäjältä Porvooseen traikun kanssa. Onneksi tulivat hitaasti ja turvallisesti perille asti.

  Ja vielä tuosta lumesta ja kissasta...meidän Milou on ollut hiukan kriisissä, kun lumi on ulottunut selän tasolle matkalla kellarin luukulle. On siis pitänyt joka ikinen askel harkita ja selvästi psyykata "uskallan hypätä, hyppään nyt - ihan kohta - hyppään joo ihan kohta uskallan hypätä" -tyyliin...raukka :-) Nyt on mamma käynyt polkemassa herralle polun ovelta luukulle. Huhhuh.

  Terkkuja kovasti kaikille! Tää lähtee nyt urheilemaan!

  VastaaPoista
 3. Lambit ovat kyllä todella kesäisiä, ihanaa. Rukkailin sitten vähän matkavaraustani ja nyt se on mieluinen- we'll see. Tuiki tavallinen torstai ja hyvä niin, vaikka on jotensakin takki tyhjänä-fiilis pohjoisessa tervakaupungissa edelleen. Pitäisi varmaan kömpiä paikalliseen tavarataloon noutamaan vähän suklaata asiakkaille joulun toivotukseksi kun meikä ei osaa enää laskea. Nyt ei parempiin kommentteishin pysty, Nemppa vaikenee!

  VastaaPoista
 4. Liityn Pauliinan tavoin siihen kuoroon joka ylistää pienten kaupunkien etuja. Kadut on liipattu aamusta alkaen asteikolla 1-10 sinne kympin paremmalle puolelle. Jopa täällä meidän maalaislähiössämme pääsee jopa hirmu jyrkän koulunmäen hallitusti molempiin suuntiin.

  Mutta täällä onkin tilaa niitä lumia työnnellä. Toista se on stadinniemellä ja jossain Espoossa. Monta pihaa, katua, kujaa, parkkipaikkaa ja muuta väylää puhtaanapidettävänä. Eikä paikkaa mihin niitä lumia lykätä. Iso-J siunaili Kaivopuiston alueen kapeita katuja, siellä on oikeasti nyt citymaasturit tarpeen :-)

  Meillä ei ole vielä pyry alkanut, tuulee jo muikeasti kaakonkulmalta, sieltä sitä aamujumpan aihetta on tulollaan.

  Milou on liikkis. Mokoma makean elämän makuun päässyt tallikissa. Minä muistan kun niitä kissinpentuja sieltä tallinvintiltä jahdattiin.

  Nempan väsymyksen ymmärrän niin hyvin. On sulla huima tuo matkatahti. Pidä ystävä hyvä lomastasi kiinni ja pidäkin ne päivälleen. Myös kompparivapaat.

  Keinutuoli on nyt ajeltu tupaan, ihan tuli omilla jalaksillaan. Saivat taas ohikulkijat juorun aihetta kylille vietäväksi: "se hullu kaupunkilainen ei erota potkukelkkaa keinutuolista"

  Nyt lepo!

  VastaaPoista
 5. Ja pidähän Torpan emäntä samalla huolta myös siitä, että itsellesi jää aikaa huokaista edes joskus...

  Minäkin täällä katselen ihmetellen Helsingin lumimäärää. Kaveri kertoi eilen, että 51 cm on tullut taivaasta lunta siellä.

  Uutiskuva myös valotti Keski-Euroopan tutustuvan samaan materiaaliin vähintääkin riittävässä määrin. Säälittää ihan - eihän niillä ole kämpissä kunnon lämmitystä, ei talvirenkaita, ei osaamista liikkua lumessa, ei kunnossapitokalustoa... Eikä varmaan kunnon vaatteitakaan.

  Vähän aikaa sitten Kalevassa oli lehtikuva Espanjasta. Siellä hillittömässä räntäsateessa siro espanjatar eteni sateenvarjon alla minihameessa ja hitonmoisissa korkkareissa. Ympäristöön nähden täysin naurettava pukeutuminen. Mutta kuka kertoisi espanjattarelle toppahousuista, kalsareista, villasukista ja kunnon saappaista?

  VastaaPoista
 6. Vaan toisaalta jäin sitten sitä miettimään, että eikös meillä pienemmissä kaupungeissa ole kadut hyvässä kunnossa siksi, että täällä on aurattavan lumen ja katujen määrään nähden riittävästi tai ainakin sopivasti niitä auraajia...että Helsinki siitä vaan ottamaan sieltä pitkäaikaistyöttömien joukosta vaikkapa muutama aura-auton kuski hommiin. Yölisineen luulisi palkan ja duunin kelpaavan. Vaan taitaa olla poliitikot laittaneet budjetit siihen malliin, ettei tähän ole varaa...
  Porvoo on kuulemma Hesan kanssa Suomen lumisinta seutua, mutta ei me tässä naapurikaupungissa paljoa jäädä jälkeen. Ja lisää tulee koko ajan taivaan täydeltä. Ja meidän talossa ei vielä ole muuten näkynyt yhtäkään miestä tekemässä lumitöitä.

  Oi joo, nyt muistankin että oltiin kimpassa pentuja metsästämässä tallin vintissä :-) Oli ne suloisia silloin ja ovat yhä vaan. Ja vaikka Milou onkin ehkä vähän hyvään tottunut, niin hoitaa kyllä yhä ja aina vaan erittäin esimerkillisesti hiirenmetsästyshommansa. Tallikissan geenit on hyvä olla, ja onhan se nättikin :-)

  Tyttö mummilassa, mamma treenannut ja nyt on lasissa valkoista viiniä. Ei ihan pahasti mene. Että öitä :-)

  VastaaPoista
 7. Just mietin, miten mahtaa anoppiarmaalla naama venähtää kunhan Espanjan alepa-airline laskeutuu yöllä Helsinki-Vantaan kentälle. Onneksi ei tarvitse aamulla kuunnella sitä pajatusta ;-) Mankkaalla ON lunta, näin Iso-J:n lähettämästä kuvasta karun totuuden.

  Ja kyllä, sääliksi lähinnä käy ei niin karaistuneita manner-Euroopan asukkeja. Ranskanmaallakin näyttää liikenne hieman takkuavan.

  Mutta hei, ainakin italiassa pärjäsi talvella kelissä kun kelissä kunhan piti huolen, että La Bella Figura oli kunnossa. Siis nätti ulkoasu ;-) Eihän siellä tarvinnut ikinä olla ajoissa missään ja kaiken voi selittää sanalla traffico... nykyisin myös la neve (lumi) kelvannee hyvin.

  Tita, kyllä laiska huolen vapaistaan pitää. Koko viikonlopun pidän leediä ;-)

  VastaaPoista
 8. Oijoi, Paplu osaa chillata! Ihanaa!

  Siellähän me tallinvintissä tosiaan rymisteltiin ja jollain heinäharavalla hätisteltiin pennuset pois jonkun soffahäkkärän takaa. Niitä sukupuolia tunnistin, muistaakseni. Milou oli ihan ylisöpö jo silloin.

  VastaaPoista
 9. ... montakos vuotta siitäkin muuten on? Me oltiin jo Inkoossa. Vuosi 2004?

  VastaaPoista
 10. Just joo, paljon melua tyhjästä. Yöllä piti tuiskuttaa taivaan täydeltä... katin villat, mitään tuiskuttanut. Tuuli oli kyllä levitellyt perillisten pulkat pitkin takaportaita mutta muuten maisema oli entisellään.

  En tosin tiedä mikä mahtaa olla tilanne sitten kun lähden töistä. Savu saisi heittää raporttia kaakon puolesta, sataako ja jos sataa niin mitä?

  Reipasta työpäivää.

  VastaaPoista
 11. Milou syntyi 2006 keväällä, eli ei siitä ihan niin montaa vuotta vielä ole :-)
  Ei teillä ei sit tullut lunta? No ehkä se vaan keskittyi tänne meille....hiukan oli taas aamulla autossa putsaamista. Ajelin aamusta Kirkkonummelle hommiin ja välillä Loviisa - Gammelby näkyvyys oli lähes nollassa. Lunta satoi vaakasuorassa ja pakkaslunta kun se oli, se pöllysi erittäin kovasti. Ei nähnyt edellä ajavia eikä vastaantulijoita ennen kuin olivat kohdilla. Mutta kummasti se tuntuu aina olevan säärajana tuo Gammelbyn ABC, siitä eteenpäin ei pyryttänyt ja taivas alkoi vilkuttamaan sinistä. Lännempämä jopa paistoi aurinko. Ja kotimatka olikin sitten jo ihan normia.
  Mutta jälleen meillä nainen päätyi lumikolan varteen. Ei todellakaan ole sellaisessa näkynyt miehen otetta...hmmmm....

  VastaaPoista
 12. Juu raportoidaan toki...lunta on tullut koko päivän ja hirmuisen tuulen voimalla joten jossain on lunta yli puoli metriä kun taas toisaalla tuuli on puhaltanut maan aivan paljaaksi. Saihan tuota pihalta lykätä ihan piisalle asti, onneks tuo miespuolinen hoiti päävastuun ja mie vaan avustelin. Nyt näyttäis sade jo lakanneen.
  Kovasti olivat kolaroineetkin kutostiellä. Mies joutui työreissulla mennen tullen odotteleen kun oli kolarin takia tie poikki. Onneks tällä kerralla henkilövahingoilta säästyttiin.
  Ohjelmassa seuraavaksi glögitarjoilua, koirien ulkoilutusta ja sitten saunaan :D

  VastaaPoista
 13. Ai, se oli vuosi 2006... noh, aina ei voi muistaa ihan just prikulleen ;-)
  Taitaa olla Loviisassa sama homma kuin täälläkin, lumi ei ikinä sada isosti silloin kun talossa olisi joutilaita miehiä. Sataa aina silloin kun ovat viettämässä leppoisia officepäiviään jossain Helsingian konttuureillaan...

  Juu, meille ei pyryt yltäneet. Ihan ihmeenä kuuntelin radion liikennetiedotteita, täälläkin pitäisi olla tiedotusvälineitten mukaan ns. piru irti. Vaan kun ulos katsoo, on ihan kirkas taivas ja puhdas piha. Mediapeliä, mediapeliä!! Dislike!

  Kiva kun Savukin kävi kuittaamassa. Mua vieläkin naurattaa se sun viime kesälle suunnittelemasi juhannusolusten kylmäkaappi, lumikinos. Mutta kun kesän mittaan kaakonkulmalla pariin otteeseen piipahdin, siellä oli niiiin kuuma että ei mitään älyä. No hätä, kyllä ne sulaa, ne lumetkin.

  Kaakonkulman tuliaisista muuten sen verran että laskettu aika taitaa osua kesäkuun neljännen tienoille. Ja tammavarsa on tallin parhaan mahanmuotojen tulkitsijan vahva veikkaus.

  Hmmmm... mie tilasin tumman tähtiotsaorhin ja nyt sitten se b-skenaario, merkitön punarautias tamma onkin ns. niskan päällä.

  Vielä ehtii jännätä moneen otteeseen, onhan tässä vielä talvea jäljellä ja kesäkuu kaukana.

  Iso-J on lähempänä kuin kesäkuu, puolen tunnin päästä pitäisi hujopin kolistella eteisessä. Tämä olikin toiseksi viimeinen Helsingian reissu totutuissa merkeissä ja entisissä osoitteissa. Uutta kohti suuntaa myös vanha sotanorsu. Ihan kunnioitettavaa sinänsä sanoo hän, joka vannoo irtiottojen (ja happy landingsien) nimeen.

  Onneksi tulin maininneeksi jo päivällä, että tänään torpalla pyörii yhteensä 5 pellavapäätä. Ei tule ihan yllätyksenä eteisessä oleva toppahousujen, tretornien ja pipojen määrä...

  Happy landings vaan sullekin, se on viikonloppu! Ilo irti ja vähän lepoakin adventtipuuhien oheen.

  VastaaPoista
 14. En kyllä kirjota tänne, ennekö tulee päivitystä... en kirjota... päivitä menemään Hirnakka... :D :D :D

  VastaaPoista
 15. Happy landing uuteen viikkoon. Nemppa chillasi koko weekendib iloisesti nauttien kotona olosta ja urheilusta...siis tv:stä. Se on joskus tosi mukavaa kun voi vain peiton sisällä kippurassa katsoa taitoluistelua, maastohiihtoa ja ihmetellä ulkona paukkuvaa pakkasta. Nyt suunta länteen again! mukavaa pakkasmaanantaita!

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com