lauantai 19. syyskuuta 2015

Isommat lelut

Hiekkalaatikko
Sen verran rehvakkailla leluilla leikittiin tänään, että hiekkalaatikkokin pitää olla passelin kokoinen. Konemies aloitti aamulla kl. 8 ja jo puolen päivän aikaan oli homma näin pitkällä. Hirmuisen vaikea oli kuvata mittasuhteita, ei se oikein onnistu. Tuolla kuitenkin taputellaan kentän peräpäätä, sen takana alhaalla näkyvät valkoiset lauta-aidan rajat. Sinne jää hevosten talvitarhaksi ihan hyvä alue. Eiväthän ne ison hangen aikana kummoisia liiku.

Soraharjusta oli helppo kuoria pintamaat pois eikä salaojia tarvita. Ihan on kallistukset niinkuin pitääkin, luonnon muovaamat. Valokaapeli piti alunperin tulla kentän poikki pituussuunnassa, nyt se jätetään aidan viereen, säästyy muutama kymmenen metriä kaapelia, eikä tule turhia mutkia tai vekkejä kaapeliin.

Soratöyräällä kun ollaan, muutama kivikin löytyi. Mietittiin tovi mitä niille keksisi. Ja keksittiin, tehdään pieni maisemointityö.
Pari kiveäkin löytyy
Tuossa missä kaivuri alakuvassa on, on ollut kivirytö, siinä on vanhan kivinavetan perustaa ja ties mitä muuta ollut, nokkosia kasvavana rytönä. Lampaat pitivät sen puhtaana, mutta nyt viime vuosina näky on lähinnä kirveltänyt silmiä. Vaan ei kirvele enää. Tuohon taputeltiin kentän pintamaasta nätti kumpu joka viettää kauniisti takaosasta, ihan maastoon passaavasti. Kivet on aseteltu viistottuun reunaan ja päälle tulee A-katsomoksi nimetty uusi viheralue. 

Istutamme vaahteroita puolikaareen ja sijoitamme henkeensopivan puutarhakaluston, sitten kun alkaa pohjatyöt olla valmiina. Varastosta löytyi passelisti golfkenttänurmen siemeniä, ne pärjännevät kilvankasvussa nokkosten kanssa. Ravinteitahan tuosta ei puutu, hevosen ja lampaan jätöstä on reilu metrinen kerros.

Ruohonleikkuualue lisääntyi juuri melkoisesti, mutta helppo tuossa on pyörähtää päältäajettavalla koneella.

A-katsomossa on luonnollisesti A-oikeudet, kivasti lämmittää ilta-aurinko istujan selustaa. Oi että, hieno se on jo nyt, valmiina aivan upea. Taustalle, vanhaan lammashakaan on tarkoitus istuttaa tarkoin valittuja puuvartisia kasveja, Toveri Tita on hyvä ja laatii ehdotelmaa. Samoin kentän pitkälle sivulle, naapurin rajalle, pitäisi keksiä jotain tuulensuojakasvustoa. 

A-katsomon pengerrys
Kaukana katsomossa
Tulee parempi kuin osasin kuvitella. Mutta niinkuin sanoin, kun omalla rahalla tekee omaan käyttöön, on parempi tehdä hissuksiin huolella harkittuja siirtoja kuin rykäistä kerralla kaikki valmiiksi ja parsia jälkikäteen. Ja harmitella kun tuli tehtyä hätäisenä virheitä.

Monta vuotta olen seurannut miten mikäkin kohta läpäisee vettä, mihin se kerääntyy seisomaan ja missä on aina kuivaa. Ja sen tiedon perusteella sitten oli aika huoletonta ohjeistaa tekemään.

Iltapäivällä, noin kahden maissa päästiin jo paaluttamaan. Haluttiin tehdä kentälle kunnon aita ja korjattiin samalla vanhaa. Nopeasti kävi homma, koneella viilto maahan, tolppa vaateriin ja koneella taputeltu ympärys pitää routimisen kurissa. Eikähän soramaa isommin roudi.

En viitsi muistella mikä homma oli, kun itse lapiolla kaivettiin ensimmäiset tolpat maahan silloin vuonna 2011. Nyt tehtiin parin päivän homma tunnissa.

Paaluttaminen alkaa

Neljän aikoihin oli reunat tasattu, portin paikka tehtynä ja valotolppa siirretty odottamaan huomista ylösnousemusta.

Tippaakaan en liikaa kehu, mutta hiton hienoa tulee. On se niin ilo katsella ammattimiehen työtä, ei yhtään turhaa liikettä ja millintarkasti juuri siihen mihin osoitettiin.

Talkoolaisia ei tarvittu tänään eikä varmaan huomennakaan. Sitten kun aitalankkuja pitää maalata, raahata maisemaan ja ruuvata eristimineen paikoilleen, voisin keitellä talkoosopat ja hälyyttää apuja paikalle. Nyt olin minäkin välillä jaloissa pyörimässä, turhana. Mutta pomoja pitää aina olla. Näin isoa työmaata valvomaan tarvitaan minuakin isompi herra, se on tietysti Ponimies.

Huomenna alkaa Sandstorm, soraa ja hiekkaa luvassa useampi kuorma. Onneksi ei tarvitse käsipelillä itse niitä tuuppia paikoilleen, kone hoitaa senkin.

Oli pitkä ja kiva päivä, työnjälki on priimaa ja mieli hyvä. Nyt tovi televiissorin ääressä ja sitten unille. Aamu alkaa varhain.

Kivaa sunnuntaita, missä lienetkin!

Työnjohto tarkkana

6 kommenttia:

 1. Ooiiiih.... ooijoijjjoiiii! Tsiisöös ja hatunnosto! Ihan toooosihienoa ja nyt loppui sanat Kuvat kertoi niin paljon iloa, onnea, unelmien toteutusta ja kaikkea riemua!

  Palaan kommentoimaan kun alkaa taas henki kulkea. Kertalaakista mykisti Torpan päivitys! Wheeeee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mykistynyt olen minäkin, nyt se on valmis. Paitsi aidat puuttuu ja kentän portti.

   Poista
 2. Olent tässä kaksi päivää miettinyt tuota edellisen postauksen runoa. Miksi siinä mainitaan kaksi kertaa salaatti?
  Ei mulla muuta. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että sanat on jotenkin väärin. Pitäisi etsiä alkuperäinen ja oikea versio.

   Poista
 3. Hieno tulee, hyvin hieno :) Tuolla on mukava pyöritellä poneja ! Meidän hiekkalaatikossa nähtiin tänään sellainen ihme, että kuopuksen poikaystävä kapusi ensimmäisen kerran hevosen selkään. Voi ihanuutta ;

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com