maanantai 30. tammikuuta 2012

Taivaalla kiehuu


Kuvalla ei taaskaan ole mitään tekemistä otsikon kanssa, kuvia en lähde tuohon naukuvaan pakkaseen ottamaan, käsivaralla varsinkaan.

Siellä kuitenkin riehuu, kiehuu, velloo ja leimuaa vihreät valot. Revontulet huimissa kiemuroissa, pohjoisen taivaan yllä. Tosi hienot.

Ihmettelin pihan outoa loimotusta sipsutellessani reinotohveleiden lipevien pohjien vaatimalla tarkkuudella iltatallikeikalta tupaan. Käännyin ja olin lentää persauksilleni kun näin mikä näytös siellä ylhäällä olikaan.

Siinä välissä kun kipaisin tekemään hälytystä Äitikullalle, ne olivat jo muuttuneet ja hetkeksi hiipuneet. Mutta onneksi vain palatakseen entistä näyttävämmälle uusintakierrokselle.

Seuraavaksi riivin uniset perilliset pedeistään luonnon ihmeitä ihastelemaan. Molemmat seisoivat nenät kiinni ikkunalasissa ja toljottivat outoa näytöstä, kerrankin hiljaa.

Voin vain kuvitella miten upeasti ne leimuavat pohjoisempana ja pimeämmällä alueella.

Taivaalla on nappikauppakin auki, miljoona eri kokoista tuikkivaa nappia. Vilkutin isävainalle joka tuon Nappikauppa-termin aikanaan lanseerasi.

Marsutrio muutti pikaevakuoinnilla saunatuvalta torppaan, olihan siellä tuvalla pikkuisen turhan viileää, lattia on kylmä vaikka lämpöpatterilla pidetäänkin peruslämpöjä yllä. Ja saunailtoina lämmitetään varaava takka.

Nyt kissat saivat uutta ällisteltävää ja yöllinen ralli on siirtynyt vanhemman perillisen huoneeseen. Torpan yölliseen äänimaailmaan (kakofoniaan) liittyy siis tuttu marsukuoro vinkumisineen ja kui-kui-kurnutuksineen.

Onneksi ostin äskettäin uuden askin korvatulppia.Onneksi tämä ilta päättyikin upeaan valokeitokseen, päivällä mieltä kiehutti moni muu asia. 
Jotenkin arkipäivän pikkupikku vastukset pakkaavat päälle juuri silloin kun aikaa niiden kanssa takkuamiseen olisi vähän, Iso-J reissussa ja vanha kehno päänsärky tärvelee kaiken ilon tekemisistä.

Nyt on kuitenkin kaikesta vastustuksesta huolimatta tupa lämmin, kaikki ovat saaneet lämpimän ruuan, läksyt tehty ja hevoset peitelty nukkumaan. Kissat, koirat, marsut ja muu pikkuväki kukin omilla yösijoillaan unta odottelemassa. 

Paitsi Elli joka tepastelee, hyvin äänekkäästi; töps-töps-töps... nau... töps-töps-töps... kurr... töps-töps-töps... mirrr.... jne. Tuo lienee Ellin juoksuaika.  Hulluinkaan Veli tai huikentelevaisinkaan Elli ei kuitenkaan poistu pakkaseen vapaaehtoisesti. Enkä päästäisikään.

Päänsärky vain ei hellitä. Päivän särkylääkekiintiö on yhtä yötä varten säästämääni vaille täysi, joten taidanpa kulauttaa sen käkättimeen ja hiippailla peiton alle minäkin.
Pakkaslukemat vaihelivat aamun -28 hyytävistä iltapäivän -22 lukemiin. Nurkissa napsuu taas ja ulkoilma on melkein liian raakaa hengitettäväksi. Tulee kylmä yö.

Villasukat jalkaan ja paksun peiton alle. Huomenna meillä on perillisen kaveribileet joten puuhaa riittää.

3 kommenttia:

 1. Kaunista, aurinkoista pakkasilmaa täällä pohjanmaallakin! Pakkaslukemat on siedettävän -15 tietämillä. Talven ennätys on -21,3 eikä sekään paha. Khyyyllä tähän taitaa tottua. Lisää vain villaista päälle, niin kyllä auttaa. Paitsi perheen teiniä, joka ei mitenkään voi pukeutua kunnolla. Ou tsiisööös! Ei auta vaikka kuinka puhuu...

  Toivotaan pikaista kevättä. Monestakin syystä. Ja paranemista Hirnakan päälle! Tekis mieli käskyttää taas näin etänä huoltoon mars. Siis hierojalle. Mitä tuota kitistelet jomotusten kanssa, kun apuakin olis saatavilla!

  Leppoisaa viikon jatkoa. Mulla on toinen kotityöpäivä peräkkäin. Saa olla tukka kampaamatta ja lököhousut jalassa!

  VastaaPoista
 2. Pakollinen lomaviikko ulkohommista meillä ollut, johtuen juuri noista ihanista pakkasista... :p No, isäntä on käynyt asentamassa keittiökaappeja ja portaita yhteen mökkiin, ettei ihan kerjuulle tarvitse vielä lähteä.

  Meidän vastakuoriutuneet tipuset on erityisvalvonnassa, vaikka kanalassa on kyllä ihan lämmintä ja lämpölampun (ja äitikanojen) alla pienet pötköttelevät, mutta silti. Hitsinpimpula näitä pakkasia.

  Oikeastaan ihanaa, kerrankin miun ei tarvitse oleskella ulkona, paitsi käydä koira pissittämässä ja kipittää tallille, mutta muut ajat saa kyyhöttää sisätiloissa! Ihan luksusta!

  VastaaPoista
 3. Kanaemolle tiedoksi, meilläkin valkea silkkikana hautoo! Yritin tänään kopaista kananalustaa ja inventoida munamäärää mutta tuli kiukkuista nokkaa sarjatulella. Jätin tarkemman inventoinnin väliin :D

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com