keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Keskellä viikkoa keskellä talvea

Pupunaamat

Nuoremmalla perillisellä on tapana sanoa, että eläimet tekee söpöjä ilmeitä. Kyllä.
Onko kissannaamaa pehmoisempaa? On, se on Pupunaama! Ja sen ilmeen mestareita ovat Veljekset hulluudessa, Veli Milton ja Veli Winston.

Huomaathan, että Nasse-sedän koulimat kattivelloset lojuvat eteisen matolla vahtikoiran väijypaikassa. Siitä näkee moneen suuntaan. Joskin pahin uhka yritti portaista alas.... seuraava kuva kertoo tilanteen kehittymisestä enemmän.


Mummokissa Justiina oli matkalla alakertaan kun huomasi Kukkaispoikain vartion. Justiina jäi siten katselemaan portaikon ikkunasta pimenevää iltaa ja odottelemaan ilmeisesti myös sitä, että jätkät painuvat vielä pihapartiointiin. Mutta ei, jätkät senkun jäkittivät matolla. Joten mummokissa nukahti portaille. Valitettavasti en saanut kuvaa siitä, kuinka Justiina nyykähti aina alemmas ja tipahti lopulta nenälleen.

Ellihän ei tunnetusti portailla nuoku eikä oikoudu lattiallakaan. Tyyny pitää olla ja mieluummin pehmoinen patja. Vähintään. Justiinakin oli ennen varsinainen primadonna mutta on nykyisin ihan vaan vanha homssuinen höpsö. Takana loistava tulevaisuus.

Keskiviikkoaamu oli hieman ankea, koska nuorimmainen perillinen oksenteli viime yönä ja luonnollisesti jätti koulupäivän väliin. Onneksi meillä on Äitikulta joka kirmaa pihan poikki pieniä potilaita hoitelemaan. Toivottavasti tauti ei ole tarttuvaa laatua, olisi hitusen paljon muutakin hommaa kuin halailla oksuämpäriä.


Yöllä pakkanenkin oli kiristynyt ja tupa jäähtynyt vilpoisiin lukemiin. Nyt mun ennakointini kyllä petti, pakkanen iski ihan takavasemmalta enkä tajunnut panostaa eilen lämmityshommiin. Aina ei voi voittaa ja mitään ei ole hävitty, vielä. Iso-J joutaa halkoja kärräämään minua ennen.. Tämä hinaa bärssen spinningsalille ja kitkuttelee kohti ketterämpää elämää.

Lumisateissa taitaa olla ns. luova tauko? Käsittääkseni tämäkin pakkasjakso päättyy ankaraan pyryyn. Niinhän se aina, purku pakkasen perästä.

Perästä kuuluu myös kanalassa. Nyt ne pienet chabot ja ilmeisesti pari silkkikanaakin ovat alkaneet muninnan. Minipieniä pikkumunasia löytyy pikkuväen pesästä. Hienoja helmiäishohtoisia munauksia. Isommat kanat rykivät munukoita varsin epäsäännölliseen tahtiin. Ilmeisesti useampikin Vanhan Liiton Rouwa laittaa lapun luukulle ja siirtyy eläkkeelle.

Se on kyllä sitten niin, että osa siirtyy taivalliseen kanalaumaan. Väistämättä.
Onneksi Rouwa Browneja on melko vaivattomasti saatavilla. Munivat verrattoman uutterasti ja ovat suoraan sanoen paljon seurallisempia kuin nuo pienet koristekanaset. Hyötykanoja kerrassaan! Sitä paitsi meillä on viriili kukko joka tarvitsee laumansa. Niin kauan kuin Kullervossa kiekua riittää, meillä on oltava isoja kanoja.


Mitään erityisempää torpan rauhaan ei sitten kuulukaan. Oksutaudit tulee ja menee ja elämä jatkuu.
Tämän päivän aikataulutettua ohjelmaa riittää iltamyöhään saakka ja mm. matkahuollon piippaama noutopaketti jää huomisen huoliksi. Kaikkeen ei vaan ehdi. Huomenna lienee lupa odottaa Nemin jalkautuvan Joensuuhun? Teretulemast! Olen varannut iltapäivän vapaaksi joten helistele kun olet maisemissa.

Nyt niitä oikeita töitä... lounaan metsästys lienee akuutein ;-)

12 kommenttia:

 1. Kun lukijoiden joukossa on myös kanojen käyttäytymiseen minua huomattavasti paremmin perehtyneitä, esitän kysymyksen.

  Mitä meillä on pielessä kanojen hoidossa kun ne eivät malta pitää munintataukoaan? Sulkasatokin on varsin maltillinen. Eikö niiden pitäisi juuri nyt huilata ja uusia höyheniään? Turbokanoja?

  VastaaPoista
 2. Käsittääkseni valo ja ruokinta vaikuttavat munitukseen rodun lisäksi. Maatiaiset pitävät paremmin huilitaukoa keskitalvella. Mutta mähän en mitään asioista oikeesti tiedä, pelkkää mutu-juttua jälleen.

  Koittakaahan muu porukka pitää vatsalaukun sisällön suunta entisenlaisena...

  Moikat! Työt kutsuvat...

  VastaaPoista
 3. Hmmmm, sitä minäkin olen funtsaillut, että luonnonvalon varassa elävät kanat pääsevät paremmin noudattamaan luontaista rytmiään. Hyvä tai paha... meidän kanalaumat elävät päivittäin lämpölampun loisteessa sillä tuo vanha kanala vaatii lisälämmitystä. Pelkkä öljykiertoinen seinäpatteri ei riitä.

  Kesällä kyllä uusivat sulkiaan, osa meillä käyneistä ehkä muistaakin vajaasulkaiset helttapäät?

  Noh, pirteitä ja iloisia kanarouvia ovat, eikä ruokintakaan voi olla ihan onnetonta kun pysyvät terveinä ja munintakuntoisina. Näkisittepäs kun Iso-J muussailee tipusilleen aterioita. Hakee kaupalta päiväysvanhoja leipiä ja väsää ties mitä herkkuhakkelusta. Jyvät ja puolitiiviste on toki se peruseväs.

  Katsotaan sitten uuden kanalan myötä kuinka valot riittää, lämpö nyt ainakin piisaa. Olisi kiva jos intoutuisivat munimaan kevään tullen. Yksi chabo jo näytti vähän mallia. SItten taisi innostus lopahtaa kun lehahti yöksi orrelle ja jätti munat keskenään köllimään.

  Varsinaisia sotkokotkoja niistä kyllä tulee, silkkikukon hedelmöittämiä chaboja... varsinaisia vapaan rakkauten hetelmiä, tsirbuja ;-)

  Nyt vielä vähän oikeita töitä ja sitten takaisin ajatustyöhön. Näin se menee...

  VastaaPoista
 4. Kyllähän se niin on, että Isat ovat vain munimiseen jalostettuja. Ne ovat niin sanottuja hybridejä, ihmisen viisuden(ko?) tuloksia.
  Siksi ne ovatkin hautomis- ja poikastenhoito taidottomia, ja hyvin lyhyt ikäisiä.
  Tuo kuvan rouva näyttäisi olevan jo iltapuolella elämäänsä.

  Justiinakin näyttää iälliseltä ja arvonsa tuntevalta, mutta kissan elämähän voi olla tooosi pitkä, minun ensimmäiset kissani elivät 18-vuotiaiksi.

  VastaaPoista
 5. Miten olis takaisinristeytys maatiaisten kanssa...? Heh - tiedän että se on kerettiläinen ajatus, maatiaisten rotupuhtautta ja ominaisuuksia pitää tietenkin vaalia.

  Puuh... oli sitten heti pitkä työpäivä. Tultiin just kotia. Tavallisesti hoidan kolme ihmistä päivässä - nyt urakoitiin Maestron kanssa yhteensä 10. Ja olo on tattis...

  VastaaPoista
 6. Rotupuhtauden vaalimiseen ovat sitoutuneet MTT:n kirjoissa olevat säilyttäjät.
  Säilytysrekisterissä olevat eivät voi sopimuksen mukaan risteyttään ja tietysti vaarana on "lehtolapset" jos on useampaa sorttia kanoja tai kukkoja.

  Tuo hybridin hyvä/erinomainen munantuotanto kyky ei vaan ole enää toisen polven jälkeläisten ominaisuus. Näin olen lukenut viisaampien juttuja.

  Jos kuitenkin on mahdollisuus saada esim. maatiaiskukko nuorien, vaikka Isa Brownien kaveriksi, selvää on että siitosmunia munivat.

  Sitten olisi hankittava hautomakone tai hautomisintoinen ja kykyinen kana.

  VastaaPoista
 7. Juu, luin jo fyllin puolelta Titan työkeikasta. Hurjaa mutta tarpeellista. Hyvä kun jaksatte.

  Maria, kyseessä on ties miten vanha Rouwa Brown. Ekat saatiin tupaantuliasilahjoina syyskesällä 2009, seuraava setti tuli loppiaisena 2010. Ja kaikki elossa! Kolmesta "mitä ne nyt on ne valkeat" blondista vain yksi elää. Leghorn?

  Puuh sanon minäkin. Easy-tasoinen spinningtunti oli kieltämättä melkoinen haaste. On se kyllä aika hölmön hommaa kun täysi salillinen hyvinsyöneen näköisiä rouvia kitkuttelee oman fillarinsa kuskina. Musana pauhaa tukanheilutushevi ja angstigangstaräppi. Ja ohjaaja on ajokoiramallinen rimppakinttu. Tunnusti tunnin jälkeen pitäneensä epähuomiossa vähän rankemman treenin...

  Mutta minä olen ollut aina aika lahjakas lietsomaan itsestäni fyysisen luolanaisraivon päälle. Silloin mennään ja tehdään. Pois ajattelu ja lihakset töihin.

  Nyt on tankattu, saunottu ja venytelty. Olo on aika ihana. Tupa lämmin ja lasissa helmen verran punaviinin hyvää tekeviä flavonoideja.

  VastaaPoista
 8. Maria, minä hommaan Brownit valmiina kanoina. Annetaan noiden puolivillien puskakanojen ja silkkilauman hautoa jos siltä tuntuu. Rouwa Brownien laumassa on Alholaiskukko ja yksi Pata-Ässä niminen alholaiskana. Kullervo Kukon laumassa on siis yksi Leghorn, yksi alholainen ja 7 Brownia.

  Silkkilaumassa on ööööh.... vanha kukko ja nuori kukko sekä kaksi nuorikkoa ynnä kaksi aikuista kanaa.

  Chabolaumassa ei kukkoa lainkaan, neljä nuorta ja kolme vanhempaa rouvaa. Nuori silkkikukko näyttää hätyyttävän chaborouvia.

  Viimetalvena meillä talvehti alholaisparvi mutta ne lähtivät kevään tullen omaan kotiinsa. Kukotkin lähtivät ja saatiin tuo nuori Kullervo meille kukonvirkaan. Pätevä on. Ja aika mamero.

  VastaaPoista
 9. ja vielä sananen kanasista. Nuo chabot (?) meille tuli naapurin mummolta rescue-kanoina. Niitä piti saada talven alta pois ja salapesiähän siltä pihalta löytyi.

  Silkkikanat ovat isännän kotkotuksia, haettiin nekin talven alta kotieläinpuistosta. Nuori kukko voidaan palauttaa keväällä jos alkavat nokittelemaan. Hyvin on mennyt toistaiseksi.

  Viime talvena meillä talvehtineessa alholaisporukassa oli kaksi kukkoa, Urho Kukkonen ja Turha Kakkonen. Ja nekin tulivat ihan hyvin juttuun. Joskin Urhoa v-tutti kun Turha pääsi nuorena ja ketteränä useammin ns. pukille.

  VastaaPoista
 10. Luulet vain, että Urhoa veetutti. Sillä on hyvä ns. kakkosmies hoitamassa lomatuurauksia. Katos vaan yksityisyrittäjänä - että toimelias lomatuuraja on arvokas ja arvostettu...

  :D

  Loppuviikko aukee just nyt... pari pientä vääntöä töissä ja sitten huilia. Jeah sanon minä!

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Sotkeuduin sanoissani, yritän uudestaan kunhan nukun ensin vähän. Anteeksi!

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com