torstai 28. joulukuuta 2017

Ryskettä


Lumentulo on hauskaa tiettyyn rajaan saakka. Se raja alkaa nyt lähestyä. Puut eivät enää kestä märän lumen painoa, sähkölinjoille taipuvista puista puhumattakaan. Täällä kun ei ihan jokaista kaapelia ole vielä jemmattu maan alle.

Meillä rytisi eilen illalla oikein komeasti. Yksi iso salavan oksa murtui painon alla, rytisi ja ryskyi alan rojahtaessaan. Eikä se tule jäämään tänä talvena viimeiseksi, sen näkee sokea otsallaankin.

Pitää olla huolissaan myös vanhoista omenapuista, eivät nekään määräänsä enempää painoa kestä. Viime syksynä yksi vanhus halkesi, omenakuorma oli liian painava.

Sääennusteen mukaan tänään on pilvinen päivä (totta), lämmintä (totta sekin), illalla menee pakkaselle ja sumu muuttuu lumisateeksi. Koko yön tulee lumena, aamulla sitten kosteampana.

Sähkökatkoiltakaan ei voida välttyä, radiossa on jo luettu hätätiedotteita koskien yleistä hätänumeroa (ei toimi kaikkialla maakunnassa). Tästähän tulee jännä vuodenvaihde.

No, tänään tulee klapikuorma joten ei meiltä lämmin lopu vaikka sähköt menisivätkin.
Ja maalla asuessa sitä oppii varautumaan vähän kaikkeen. Pitääkin täyttää hevosten juoma-astiat jo nyt ja varata muutama sankollinen vettä aamuksikin. Vaikka meillä on pari omaakin kaivoa, ei niitä ihan ensimmäiseksi kukaan jaksa lähteä tuolta kinosten ja hankien alta kaivamaan.Eilen illalla oltiin lätkämatsissa. U-17 maaottelu Suomi-Tsekki. Pataan tuli 2-0 mutta hienoa peliä ja tulevaisuuden taitureita nähtiin. Vauhdista ja laitojen ryskeestä huolimatta pojat pelasivat siistiä kiekkoa. Lopputulos oli kolme maalia liian vähän mutta joskus tarvitaan tuuriakin. Nyt sitä ei ollut.

Tämmöistä tänään, nyt vähäisiin velvoitteisiin, moikka !

8 kommenttia:

 1. Viimeiset vuodet on olleet sellaisia, että kun sää ottaa yhden kantin, niin sitä "hyvää" piisaa vain pirun pitkään. Teille lumisateita tällä kertaa. Onneksi maalaistalosta löytyy puuhella, leivinuuni ja kaffepannu. Pysyy lämmin ja nälkä loitolla. Moni varmaan miettii aggregaatin hankintaakin.

  Kohti vuoden loppumista ja uuden aloitusta. Näin sitä vain taas yksi kalenteri elettiin läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin toivoisin, että keväällä tänne sää ottaisi semmoisen normaalin kesäsään kantin ja pitäisi siitä kiinni ihan tuonne syyskuun loppuun saakka. Hirmuhelteitä en toivo, poutaa ja sopivasti sateita (miel. öisin).

   Täällä on nyt hieno hehkuva hiillos isossa uunissa, klapeja puuhellan vieressä ja muutenkin kaikki valmiudet vaikka sähkökatkoksen varalta. Aggregaattia ei ole vielä nähty tarpeelliseksi hankkia.

   Tämä vuosi saa minunkin puolestani loppua, samaa settiä edellisten kanssa.

   Huomaan kevään todella polttelevan mielessä kun tekisi mieli laittaa hautomakone tulille. Mutta menin tyhmä myymään omani kesällä.

   Poista
 2. Huhhei, mietinkin tänään kuinka Torpalla lumen kanssa pärjäillään kun porhalsin Redsyllä Turkkuseen ja takaisin, toisin sanoen oli aikaa miettiä:), nyt kuitenkin onnellisesti Nemppalassa,jossa on palattu spinning-pyörän sarviin. Paluu sujui hyvin: ja huomenna jatketaan kurin palautusta. Jos ei maailma heitä kärrynpyörää, voitaisiin olla koodissa huomenna liittyen Uuteen Vuoteen. Hugs from Nemppa

  VastaaPoista
 3. No huh, kommentti katosi taas....
  Täällä pärjätään, tupa on lämmin ja töpselistä tulee sähköä ihan tauotta. Sähkökatkoksia on ihan kilometrien päässä ja uutisissa kerrottiin, että viimeksi täällä on ollut lunta näin paljon vuoden lopussa joskus hamalla 80-luvulla. Silloinhan talvet olivat talvia.

  Soittelemme!

  VastaaPoista
 4. Mietinkin itsekseni, että onko Torpassa sähköä vai ei. Vaan ilmeisesti hyvin ovat siltä kantilta asiat.
  Meillä sataa vaan vettä... Sanoinkin, että on tainnut sattua ilmastonvaihdos brittien kanssa, sinne kun luvattiin pakkasta ja lunta tälle päivälle ihan isommalla kädellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on sähköä riittänyt meille, aivan yhtä onnekkaita eivät ole ne noin 10000 taloutta, mukana hoitolaitoksia, hiihtohissejä, koteja, maatiloja. Meillä on tänään satanut vettä ja penkat vajuneet näkyvästi.

   Nyt illasta näytti satavan jo lisää lunta, ihan hiutaleina tuli alas. Toivottavasti ei enää illemmalla tarvitse lähteä autolla, jäätä riittää.

   Poista
 5. Oliskohan ollut kolmisen vuotta sitten, kun oli lunta niin paljon, että monta salavaa pihasta meni poikki. Hurjan taipuneita ovat nytkin jäljellejääneet.
  Hyvä se on ihailla lumia ikkunasta, jos niille ei tarvitse mitään tehdä. Mutta kun alkaa tulla ikkunasta sisään tai ovesta ei pääse ulos, niin enpä ihaile. Kukaan ei jaksa siirrella niitä kasoja ilman traktoria. Eikä näy traktoreita. Nyt sataa vettä, katoilta on nyt lumet vähissä. Toivottavasti vesisade vähän madaltaisi kinoksia.
  Täällä on talvella joko kireät 30 pakkasta tai tällaista jatkuvaa lumisadetta. Kumman kestää paremmin, en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on meillä sahattu autohallille menevää tietä reunustavien salavien roikko-oksia pois. On ollut ihan vain ajan kysymys milloin ne rojahtavat tielle. Mieluummin ottaa nyt pois, eikä jonain tuhannen kiireen aamuna.

   Ja ihan samaa mieltä olen kanssasi, toivoisin kohtuutta sekä lumeen, että pakkaseen. Katolta alas rojahtanut märkä, painava lumi on viheliäistä lapioitavaa.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com