perjantai 24. helmikuuta 2017

Tietääkö vanha kansa?


Lomat heinkuulle!

Tänään on Matin päivä, onnea vaan nimipäivämiehille!
Lukaisin paikallislehdestä vanhan kansan ennustuksia Matin päivän säästä. Nämähän ovat melko hauskoja:

Matilta pitäisi toinen silmä jo vuotaa vettä eli räystäiltä alkaa vesi valua. Jep, tapahtuu koko ajan.

Matti maata näyttää, jos ei muualta niin ainakin kaivon pohjalta. Sanonta Viitasaarelta, se selittääkin paljon, meillä ei paljasta maata näy. Kunnan vesi lienee ehtymätön, onhan sitä kylällä koko tornillinen. Ja omien kaivojen lisäksi meillä on lähde, ehtymätön sekin. 

Matin päivä aloittaa pyryt eli kahdeksan lakkia kannon päälle tulee Matin jälkeen. No hitto, nytkö ne vasta alkavatkin, minä jo elättelin toiveita varhaisesta keväästä.

Jos Matin päivänä sataa lunta, niin lunta tulee vielä niin paljon, että koira peittyy kokonaan lumeen. Pitääkö olla huolissaan, minulla on vain pieniä koiria mutta nekin polvenkorkuisia? Aamulla satoi vähän.

Kun Matin päivän jälkeen ensimmäisen kerran räystäät tippuvat pohjoiselta puolen kattoa, on yhdeksän viikkoa jäiden lähtöön. Aha, okei sit. Ei ole järveä näköetäisyydellä. Ehtiikö Norppa pesiä Saimaalla? Miten käy Pullervon ja Norppalive -webkameran?

Kaunis tai edes puolikaunis ilma Matin päivänä tietää kaunista heinäkuuta ja pitkää kesää. Tuota, oli tarkoitus viettää heinäkuu Hipsaaniassa joten tää on ihan saletti kuin Moskovan baletti :D

Matin päivänä ei saa kammata hiuksia, sillä se aiheuttaa hiustenlähdön. Matin päivänä ei myöskään saa pitää neulaa rinnassa, muutoin alkavat pistokset kehossa. Haittaako jos harjasin? Aamulla olin kuin Röllipeikon ja Mörököllin lemmenhetelmä, ei ole järin paljon parempi harjattunakaan. Eikä ole ainakaan ahkeruusmitalia rinnassa roikkumassa.

Jos Matin päivänä ryyppää maitoa, kuolevat lehmät kesällä ja jos Matin päivänä syö perunoita, tulee ajoksia koko kehoon. Nonni, onneksi ei ole lehmäkarjaa, kahviin nimittäin lorottelin pirkkamaitoa. Perunoihin en ole tälle päivää vielä ryhtynyt, enkä ryhdy. Ei ajoksia kiitos (pitää tarkistaa sanakirjasta mitä ne ovat, jotain paiseita kai?)

Hauskaa viikonloppua! Laskiaispulla päivässä pitää pyllyn pyöreänä ja luut piilossa.

Matin päivän sää

4 kommenttia:

 1. Jahas - kansanperinnepläjäys. Meillä on tullut toista vuorokautta lunta taivaan täydeltä. Nyt osin kirkastuu. Sellainen pieni epäilys on runsassateisesta maaliskuusta - ja kaikki lumena. Katsotaan kuinka käy.

  Hilpeetä viikonloppua! Mullehan se tietää työpäiviä, mutta niistä nautin!

  VastaaPoista
 2. Taivas meni pilveen ja hiljaksiin sataa lunta. Olisiko jo ensimmäinen lakki kannonnokkaan? Semmoinen ohut.

  Työniloa!!

  VastaaPoista
 3. Nemppalassa sataa lunta ja PALJON! Tätä nyt. En jotenkin jaksaisi, olin niin orientoitunut kevääseen. Ehkäpä sitä sitten ehtisi vaikka murtsikkasuksille, olisi syytä pitää treenit ennen viikonlopun minilomaa. Komppasin edellisessä kiommentissa Peetua! Pidä huolta Lefasta, ei maailman kilteiintä saa kiusata. Viikonloppua Torpalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoja ovat lumisateet, meillä tuli vähän aikaa ja lakkasi. Pakkanen toki kiristyi eli ehkä ne siihen sitten hyytyivät enimmät sateet.
   Voittopuolisesti nätti päivä oli tänään. Sen varaan en kuitenkaan kesän säitä ennustele eli varmaan joutuu ne lennot ottamaan ensi kesänäkin.

   Leifrauha on turvattu, minä vahdin kattikelmejä.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com