torstai 28. toukokuuta 2015

Brinsean perilliset

27.5. Eka vekara
27.5. illan nokankoputtelua
Laadunvalvoja Felix
Ja taas on jännää
Uunituoreet tirppaset 28.5.15

Näin siinä sitten kävi. Kymmenen maatiaiskananmunaa latasin eläinkoe mielessäni 8.5. lainakoneeseen. Läpivalaisun mukaan yksi ei ollut itänyt, jäljelle jäi yhdeksän. Toissapäivänä kuulin piipitystä ja keskiviikkona eka ipana potki yksiönsä seinät halki ja pungersi maailmaan. Koska tyyppi oli ihan orpo ilman yhtään ystävää, kiikutin ekan hosulin talliin kanamammojen hoiviin, siellä se menee kuudentena kuin tyhjää vain. Nokkii seesaminsiemeniä ja on vain aavistuksen verran hitaampi kuin pari päivää vanhemmat 'sisaruksensa'.

Eilen kaikkiin kahdeksaan jäljellä olleeseen munaan ilmestyi nokanmentävä reikä ja tänään näitä piipittäviä kirppuja on plopsahdellut tasaista tahtia. Ilta yhdeksän kieppeillä kaksi viimeistä räpiköi ulos kuorestaan. Aamulla kuoriutuneet ovat jo paljon pontevampia ja nämä viimeiseksi tulleet vetävät vielä happea.

Yön saavat vielä viettää brinsealaisessa kodissaan, sitten sammutan koneesta virrat ja siirrän tipuset laatikkoon. Laatikko viedään saunatupaan jossa on lämmin. Siellä saavat kasvatella sulkia ja liittyvät sitten aikanaan kahden kanaemon kaitseman kuuden tipun sakkiin. Ja siitä vähitellen kesän edetessä kanamammat paimentavat tipuset uloskin. Eipä käy kateeksi kanamammoja, 14 vikkelää pikkutirppaa tietää kiireistä kesää. Onneksi maatiaisilla toimii vanha kunnon koko kylä kasvattaa -periaate ja isot katsovat pienten perään.

Kone oli varmatoiminen ja helppokäyttöinen, voin suositella lämpimästi. Itse en välttämättä omaa hautomakonetta hommaa, koska luomutipu on aina luomutipu. Mutta mukava toukokuun projektihan tämä on ollut meille kaikille. Kyllä näistäkin ihan kelpo eläjiä tulee. Kukot siirtyvät sitten uusiin koteihin tai ilmavoimiin, kanat jäävät kasvamaan.

Se on kyllä jännä, että luomusti maailmaan tulleet kanat ovat loistavia emoja, konehaudotut (joita meillä on vielä 4 aikuista) eivät halua hautoa. Täytyy nyt näitä seurata miten vaistot kehittyvät. Laitan nilkkahilut kinttuun niin tiedän kuka on mitäkin sarjaa.

Tänään on näiden tipuhommien lisäksi varauduttu huomiseen reissuun. Kanalassa on tehty illankähmyssä pientä siirtoa ja säätöä, Titan parvi (plus The Bonus) odottelee jo omassa osastossaan. Siihen liittyy aamulla vielä muutama munaturvajoukkolainen ja sittenpä lähdetäänkin reissuun.

Kotiin tullaan sunnuntaina, voipi olla hiljaista tällä kanavalla siihen saakka.
Mukavaa viikonloppua ja ihanaa kesäloman alkua niille, joiden koulutyön kesä katkaisee!

Heipatirallaa, missä lienetkin!


PeeÄääs:
otsikon nimi johtuu tietenkin hautomakoneen merkistä, ettäs tiedätte.

6 kommenttia:

 1. Kanatarhan nimikilpailu lähestyy finaalia. Kukkenheim taitaa johtaa, uusia ideoita ja ehdotuksia keksitään.

  Viime yönä kello kävi kahta, kun löin maalipensselin likoon. Kanala valmistuu, mutta saapa nähdä onko kaikki ihan valmista iltaan mennessä. Pieniä puutteita ehtii paikkoa jälestäkin.

  Turvallista matkaa Hirnakalle! Illalla nähdään :D

  VastaaPoista
 2. Hieno projekti ja lopputulos oli parempi kuin ajattelinkaan koska olen aina suhtautunut skeptisesti kaikkiin laitteisiin jotka joko liittyvät elämän luomiseen tai ylläpitämiseen mutta mistä sitä tietää vaikka parinkymmenen vuoden päästä muksuja väsättäisiin vastaavalla menetelmällä?
  Ei sentään, se olisi jo suoranainen rikos kunajattelee....hmm....inhimillisen lämmintä, perinteistä ja luonnonmukaista tekotapaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huspois moiset konehommat ihmisten lisääntymisestä.

   Poista
 3. Kiitoksia Hirnakka visiitistäsi! Kukkenheimin kansalaiset kujertavat ja kotkottavat tyytyväisinä. Sujetulla osastolla kuvien kera, turvallista paluumatkaa Karjalan kunnaille. Ensi kerran vähän pitemmän kaavan kautta... pikainen oli visiittinne, mutta elävän kuorman kanssa niin ymmärrettävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaikesta myös teille. Taimilaatikkojen valikoima on typerryttävä, valtava saalis kaikkea ihanaa ja erikoista.

   Ensi kerralla sitten vähän armeliaammalla aikataululla.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com