torstai 30. huhtikuuta 2015

Rosettirauta


Esikoinen kehui heillä olleen valinnaisainetunnilla kotitaloudessa Vappukemut. Olivat tehneet alkujuomat, paistaneet munkit ja muut herkut. Ja ROSETIT!!

Heti kuulkaa vettyi vanhan Hirnakan suupieli, oi niitä lapsuuden vappuja. Sai vappuhuiskan, serpentiiniä, kotona tehtyä simaa ja rosetteja. Kevään ihanin päivä. Kesän paras päivä oli tietysti kevätjuhlapäivä, se oli jo kesää se.

Piti ihan googlettaa rosettiraudan kuva ja pölliä Kinuskikissan blogista rosettikuva. On siellä resepti ja teko-ohjeetkin, tuosta pääset Kinuskikissan keittiöön

Äitikulta paistoi meille rosetteja, munkkirinkeleistä ei ollut tietoakaan, ne oli kaupunkilaisten juttuja. Tippaleivät jäivät syömättä, mutta rosetit, niitä me kyllä mussutettiin ja paljon. Vaadin joskus synttäreillenikin rosetteja, elokuussa.

Rosettirauta on muutoissa kadonnut ja uutta en nyt lähde kyliltä jahtaamaan. Ehkä minä sen ensi vuodeksi hommaan!

Räntäsateesta huolimatta, mukavaa Vappua kaikille lukijoille, missä lienettekin!


PeeÄäs: katsaus vappusäähän:
Ilta todellakin on aamua viisaampi

Aamukuva (ylempi) otettu hirveässä tuulessa työntämällä käsi ja puhelin ovesta ulos ja toivomalla, ettei tuuli vie puhelinta. Alempi on suunnilleen samasta pisteestä noin 12 tuntia myöhemmin.
Sää suosii mutta oma olo ei. Päätä särkee niin, ettei edes sima maistu ja taidankin ryömiä pimeään makkariin pötkönpötkön. Toivottavasti Vappupäivä valkenee pirteämmässä olotilassa.

15 kommenttia:

 1. Brrhhh.... kylmän näköinen aamukuva! Onneksi vain tilapäinen ilmavirtaus. Riittävä muistutus kuitenkin kevään herkkyydestä - kuolevaisuudesta ei enää onneksi tarvi puhua.

  Rosetit on vanha juttu, bongattu jostain vanhasta keittokirjasta. Mutta koskaan en ole maistanut. Mullehan ei maistu mikään makea muutenkaan.

  Osanotto päänsärystä. Mulla kans, mutta johtuu räkää täynnä olevista onteloista. Yrittelen pyhien yli hoidella luomuna, mutta arkena voi joutua nöyrtymään arvauskeskuksen jonoihin. Koko naaman kokoinen päänsärky on viheliäinen. Pelkkä alaspäin katsominen nostaa paineen potenssiin 10. Ei kitkeminen oikein luista... joten leikoin omenapuut kuosiinsa. Useammassa pihassa olen tuon operaation käynyt tekemässä ja omat jäi sitten viimeisiksi.

  Kaupoilla nauratti - puodit on kiinni yhden päivän ja koko kansa oli hamstraamassa evästä! Glada Vappen koko seurakunnalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa rauhallinen aatto, kymmeneltä olin jo nukkumattia odottelemassa.

   Rosetit ovat tosiaan historiaa, ei niiden kanssa enää kukaan jaksa turata kun munkit on helpompia.

   Sama ilmiö oli täälläkin kaupassa. Ilmeisesti eivät aio olla ajokunnossa koko viikonloppuna.

   Sulla muuten on poskiontelon tulehdus, huuhtele ja toivo parasta.

   Poista
 2. Äidillä oli ja on todennäköisesti vieläkin tallella ikivanha rosettirauta. Se oli lapsuudenkodissani niitä juttuja, joita talon muut penskat silmät pyöreinä ihmettelivät mm. puisen kelkan, sähköisen junaradan ja Kimble-pelin lisäksi. Mutta ihan liian harvoin äiti jaksoi ryhtyä moiseen kuumaan hommaan kuin rosettien paistoon. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi meidän äideillä olla muutakin puuhaa kuin rosettien kanssa tusaaminen ;-)

   Kumpikin muori samalla alalla ja meillä ainakin teki kolmivuorotyötä. En ihmettele jos rosetit olivat harvinaista herkkua.

   Poista
 3. Rosettiraudoista en muistaakseni ole kuullutkaan mutta ainakin nuo kuvassa olevat näyttävät paljon herkullisemmilta kuin ne perinteiset tippaleivät. Täytyykin tutkia löytyykö suurtalouspuolen sivuilta tuollaisia ja mitä ne maksavat jos vaikka joskus tulisi kokeiltua.

  Pusuja päänsärkyyn joka toivon mukaan on jo hellittänyt ja tietysti hyvää vappua koko orkesterille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päänsärky ei ole helpottanut, se on nyt todella ilkeästi oikealla ohimolla, kolmoishermoa tykyttämässä.

   Meinaatko semmoista kymmenen rosetin kimpparautaa? Mieti miten iso soikko pitäisi olla kattilana ja sata litraa öljyä ;-)

   Poista
 4. Olen viimeksi saanut Rosetteja kun niitä tehtiin koulun kotitaloustunnilla. Siitä on aikaa 51vuotta ... ei edes maku muistu enää, mutta silti tuli vesi kielelle. Pitänee googlata josko rautoja olis myynnissä jossain lähimain. Hauskaa Wappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, sinä sentään tiedät rosetit! On niitä rautoja ihan netistä tilattavissa, Kokkipuoti mm. toimittaa.

   Ensi vuonna on täällä kalut ja kaulimet, haen Valamosta pashamuotin ja Kokkipuodista rosettiraudan. Sitten ei puutu enää kuin buttercurler, voirauta jolla saa kiehkuroita voista.

   Poista
 5. Voi että! Minullakin on jossakin rosettirauta, ei ole ollut käytössä vuosikymmeneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisteet sinullekin, nyt elvytetään talkoilla wanhat herkut!

   Poista
 6. Mä en ollut ennen kuullutkaan mistään roseteista. Ei vissiin kuulu kulttuuriin täällä päin... ?

  Kuule, voisitkohan tehdä mulle pikku palveluksen, kun sulla näyttää olevan noita käännössuhteita. Haluaisin nimittäin tietää, mitä linnajärvi on islanniksi. Kun siitä tulis mun tulevan varsulin sukunimi. Ja taivutuksen pitäs olla sit just silleen, kun niissä hevosten nimissä on siinä maassa. Kun niillähän tuntuu kans olevan siinä kielessä kaikenlaisia eri muotoja. Että jos tila on vaikka Vorsabaer, niin hevonen on frá Vorsabae eli ilman sitä ärrää perässä. Ja noi ae tietty semmoisena yhdyskirjaimena. Mutta niin, jos sun suhteilla olis mahdollista kääntää linnajärvi hevosen sukunimeksi, niin olisin aivan superkiitollinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä ovatko rosetit itäistä ruokaperinnttä, unhoon vaipunut herkku. Ja sä olet vielä niin nuorikin että ikä suojelee mokomilta herkuilta.

   Kysyn käännösapua, tämä tyyppi tietää hyvin issikoiden nimikuviot kun on hevosväkeä osittain itsekin.

   Poista
  2. Kiva kiitos! Mun yksi kaveri kävi juuri Islannissa katsomassa siellä kasvavaa hevostaan ja olin agiteerannut hänet selvittämään käännöksen, mutta eihän tuo tietenkään siellä hevosenmuotoiset silmälasit päällä kulkiessaan muistanut meikäläisen käännösasioita selvittää ;)

   Poista
  3. Islannissa voi tapahtua mitä vaan ;-)

   Poista
 7. Hirnakan kiännösvälityspalvelusta päevvee.
  Vastaus kysymykseen on saatu, tässä vastaukset a ja b perusteluineen:

  a) frá Kastalafjallinu <- kirjaimellisesti oikein (määräinen muoto)

  b) frá Kastalafjalli <- (on islantilaisempaa säilyttää tälläisessa erisnimessä epämääräinen muoto)

  Eli kumpikin on oikein, mutta minustakin tuo b) on se oikea muoto.
  Välitin jo kiitokset :D

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com