sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Omituista elämää


Siellä se blondi heiluttelee tukkaansa. Koppi on lastattu likaisilla hevosilla ja juhlavan herraskainen vetoauto valmiina koeajoon. Hevoskuljetuskyyti kohti naapurikaupunginosaa voi alkaa. Tuo kahden hevosen lasti ei tuntunut vetoautoon missään, tasaista matkantekoahan se oli.

Silti kopissa odotti hiestä märkä blondihevonen ja viileäncool Vallu. Mitä lie tyttömäistä hätäilyä taas tammalta, se hevonen totisesti jaksaa yllättää.

Tallimies päästi Vallun kotilaumaansa toiselta portilta ja papparainen pyyhälsi kuulema niin vauhdilla  laumaansa, että vetäisi kyljelleen. Onneksi ei tainnut tulla mitään pahempaa, vekki koipeen mutta se ei näyttänyt tämän isännän menoa haittaavan. Melkoisen home coming show'n herra vetäisikin.

Töttis lipsahti laumaan toiselta portilta eivätkä muut hevoset ensin tainneet hoksata, että porukkaan on uinut salaa uusi jäsen. Sinne liinaharjojen sekaan oli helppo maastoutua.


Muiden hevosten mielenkiinto kohdistui Valluun, jokainen vuorollaan kävi tervehtimässä ja jokaiselle tuli palautetta, joillekin inanhdus, joillekin jotain muuta. On se vaan hassu pappahevonen.

Töttis sai kaikessa rauhassa nuuhkia uusien kavereidensa kanssa eikä siitä sitten sen kummempaa draamaa irronnutkaan.

Iltatalliin oli marssinut Vallun perässä ja todennut, että vain yhden boksin ovi on auki enää, sinne siis oman pinkin puurokupin ääreen. Aamukin oli kuulema sujunut yhtä mallikkaasti.

Jos minulla oli jonkinlaisia epäilyksiä Töttiksen suhteen, ne kyllä haihtuivat katsellessani lauman touhuja. Ei sillä ollut ensimmäistäkään hysteriaan viittaavaa ilmettä, ei huolestunutta mutrua suussa eikä muutenkaan hädän päivää.

Tokihan tuleva viikko haetaan lauman järjestystä uuden tulokkaan kohdalla, onneksi Töttis on säyseä ja rauhallinen hevonen. Kunhan on kotiutunut, lähdetään tallustelemaan maastoreiteille, niitä noissa maisemissa piisaa. Asia josta olen avoimesti kateellinen, meillä joutuu joka paikkaan menemään autoteiden kautta ja lisäksi seudulla asuu hevosia pelkääviä/inhoavia ihmisiä. Ja myös niitä yksityistien yksityisyyttä hanakasti vartioivia tyyppejä. Kenenkään kanssa en tahtoisi joutua kahnauksiin joten maastoilu on lähinnä peltojen reunoissa kiertelyä.


Täällä kotipihassakin haetaan uutta järjestystä. Aamurutiinini sujuvat vaikka silmät ummessa, koirille ruuat, takaovesta kanalaan, kanalasta varastoon, vesiämpärit mukaan, tallin läpi tarhaan, ämpärit vesisaaviin, heinät tarhaan valmiilla kassilla, Töttis ulos, kaveri ulos. Sitten koirat ulos ja vihdoin omiin aamuhommiin.

Tänään tuntui ihan hassulta kun ei tarvinnut muuta kuin ottaa koirat ulos ja käppäillä laittamaan kanalaan valot ja päästämään maatiaiset ulos. Ihan toimettomana pyörin pihalla koirien kanssa ja ihmettelin omituista aamujärjestystä. Ehkä tähän tottuu. Heinien vientiaikaan sitä huomaa tekevänsä jonkinlaisia pakkoliikkeitä tallin suuntaan, mutta sitten taas muistaa.

Nyt jää hienosti aikaa korjata tarhan aidat, rakentaa uusi tarha riihen takaiseen koivikkoon ja kenties jopa laittaa se kauan kaivattu kenttä kuntoon. Tarvitaan kaivurimies muutamaksi tunniksi kaapimaan pintamaa kentältä pois ja junttaamaan puhelintolppia aitaa varten maahan.

Kuivakoon nyt ensin tallin piha ja tarha, katsotaan sitten.
Siihen saakka vaan totutellaan hevosettomaan elämään joka sanalla sanoen on omituista.

Subaru on palautettu ja arkeen palattu autojenkin osalta. 
Mukavaa sunnuntaita, missä lienetkin!


PeeÄäs:
on se ihmisen mieli merkillinen. Heti kun ns. arkirealiteetit (hevoset) poistuvat tiluksilta, löydän itseni selaamasta Suomenhevosten orikuvastoja. Täytyy varmaan lähteä talikoimaan tarhasta talven jätöksiä pois, tunnin kun paskassa tarpoo, varsakuume kummasti helpottaa, uskoisin.

PeeÄäs2:
ei se helpota. Kohtalon ivaa, eräs ihminen heitti ilmoille tismalleen sen oriin nimen jota itsekin olen käynyt ihastelemassa moneen otteeseen. Tulisi kyllä parhaimmillaan mahdottoman hieno varsa. Auh.

18 kommenttia:

 1. Töttis on sitä mieltä, että ei suostu antamaan vieraiden miesten (Tuiskun) pussailtavaksi. Ilmekin kertoo enemmän kuin tuhat hirnahdusta, heh!

  Tuo jono ol niin mainio! Naurattaa vieläkin. Vasemmalta; Skipi (huom. ikä 25v), Tuisku (16v), Usva (3v), Pouta (13v), Vallu (19v) ja Hänen Korkeutensa-Ihanuus (jonka ikää en enää muista, oliko kympin pintaan?). Ei ole monen kirjava joukko, paria poikkeusta lukuun ottamatta väritys on täydellinen, mutta ikähaitarissa piisaa. Hyvä on lauma, siihen on hyvä uudenkin heposen liittyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsit kun niissä kuvissa oli hyviä ilmeitä, mutta en nyt saa niitä sulle pätkivän yhteyden takia.

   Töttis on vm-05 eli kymppikerholainen.
   Jono oli kyllä hupaisa. Vallu on tuossa portsarina ja Töttis odottelee mitä tuleman pitää.

   Lähden tästä pian kurvailemaan teille päin, tuon Vallun kivennäisämpärin ja tikulla kuvia.

   Poista
 2. Kannattaa kysyä jostain luotettavalta taholta järjen ääntä :D Pahoittelut, etten parempaan pystynyt.... mutta SE ori on lupaavan upea ja bonuksena mahdollisuus monen hyvän lisäksi väriin. Jos oli suomentamma, niin saattaisin sekaantua itsekin harkitsemaan yhtä jos toistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jukolauta Tita, kiinni veti! Tamma(varsa) sulle, orhi (ruuna) mulle <3

   Poista
  2. Miten tämä näin lipsahti? Kanat olis ihan jees ja riittävä seuraavaan 10-vuotiskauteen....

   Poista
  3. Tita, sua puhutteli nyt Järjen Ääni. Ei ollut folioturbaani päässä ;-)

   Poista
 3. Eihän tässä ole enää mitään mietittävää, noin upealta ja vielä VOIKOLTA suomenorilta sun on pakko tehdä varsa!

  Sorru, sorru, sorru... Minäkin lankesin tähän tukkajumalaan, vaikkei mulla ole edes omaa tammaa... https://www.facebook.com/pages/Kapall-fra-Kalfholti-Pasi/375850159258742

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä taas yksi yllyttäjä! Mä niin tiesin, että tästä ei hyvä heilu kun asiasta julkisesti puhuu :D

   Enpä kyllä ihmettele miksi tuohon tukkajumalaan lankesit, on aivan älyttömän hieno! Pasi tai Reiska, hienoja oreja kumpainenkin.

   Poista
  2. Oh my... mikä issikka! Notkahti jalat, paitsi että istun persiilläni....

   Poista
  3. No kuule niin notkahti mullakin. Mulla on ilmeisesti hovulaatio, kuulin tämän termin blogimaailmasta ja se kuvaa hyvin tätä 'näen pikkuvarsoja kaikkialla' olotilaa.

   Sinähän otat sitten sen kulomustan issikan tälle voikolle tammalle kaveriksi? Lähemmä kimpassa Islantiin valkkaamaan :D

   Poista
  4. ... kanoja... vain kanoja... niin ja yksi kukko. Siinä kulomustaa riittävästi :D

   Poista
 4. Alahan ottaa puhelua sille teitin mahottoman hyvälle autokauppiaalle, että laittaa varauskirjaan auton lainan astutusreissulle. Nyt mie oon silimä tarkkana ja vahin ne kiimat, kun näköjään varsan omistajuuskin on jo selevä.

  Mie toivon kaksosvarsoja, ori ja tammaa, saisitte Titan kanssa yhellä kertaa molemmat oman pikkuhirnukan. Eli homman osalta mitään epäselvää ei ole, näyttää tämäkin homma sujuvan kuin vettä vaan. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Näin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jestas sun kanssais, mieti nyt mistä tämäkin älynväläys lähti, siitä naapurin orista puhuttiin ihan läpällä ja nyt ollaan jo astutusmatkalle lähdössä. Ei järki mukana pysy. Ja Töttis on ollut teillä vasta yhden kokonaisen vuorokauden. Mihinköhän me tässä vielä ehditään?

   Tässähän katsos käy vielä niin, että sinä sitten astuttelet ja minä lekottelen jo Costalla, meinaan olisi syytä nyt sitä hännänalusta tulkita että ollaan ajoissa asialla. Toki pitää kai odottaa orinomistajan kommenttia asiaan. Että ei me voida kai tallin ovenkarmit kaulassa ryystätä sinne ja hihkaista jotta tultihin tammaa naittamahan!

   Huhhei, nyt lienee syytä ottaa neuvoa-antavat yöunet tähän väliin.

   Poista
  2. Heidi sentäs sinua villikkoa! Olen mykistynyt....

   Poista
  3. Tita; minähän en tässä ole asian alkuunpanija sitten laisinkaan. Itse Hirnakka on hörähtänyt aivan itse ja omatoimisesti. Välien säilymisen vuoksi olen hälle vain myötäillyt miten on hyvä idea ja niin pois päin. Heheeehheee.

   Se on vähän kuin (ihmis)vauvakuume tai joku vastaava kuume, se kun tulee, niin se on tullakseen. Että kiitos Rouva Hirnakka tekstiviestistä kesken luennon, että pitää Iso-J:lle kertoa että teille tulee vauva!!! Meinasin kuolla nauruun. Haluaisin kyllä myös kuulla miten ilolla tämä uutinen otettiin vastaan???

   Poista
  4. Aijahhaa, vai että myötäillyt... Okei, sanotaan näin, että idea tipahti otolliseen maaperään ja näin keväällä hullutkin ideat ottavat tulta alleen.

   Vauvauutiseen suhtauduttiin oikein asiallisesti, eihän se enää noilla jälkeläismäärillä Iso-J:tä hetkauta isommin. Kadehti vaan orien kesätienestien määrää ja kesätyön laatua :D

   Poista
 5. Hihhii, Tita, kerranhan täällä vain eletään.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com