tiistai 28. huhtikuuta 2015

Se oli kukko

Kukko söhäsi

Merkittävä asia kirjattavaksi Torpan päiväkirjaan.
Vekki otsassa, törmäsin kanalan ilmatilassa lentävään kukkoon. Ja tämä tarina on tosi.

Kyseinen kukko taitaa kärsiä kohtuullisen vaikeista mentaalipuolen ongelmista, koska se on a) vauhko b) hullu c) patakamaa. Kaunishan se on ja ehdottomasti viriili, mutta eihän tuommoista päättömästi lentelevää puolihullua kukonräähkää tohdi kenenkään harmiksi myydä. Tutuille ei edes ilmaiseksi antaa. Kuva kukosta on edellisessä päiväkirjamerkinnässä, se komea heittoheltta.

Tähän saakka kaikki meillä asuneet ja eläneet kukot muinaisesta Urho Kukkosesta lähtien ovat olleet sopuisia, säyseitä ja arvonsatietäviä kukkoja. Vaan tämä pyryharakka on täysin toista maata. Siinä missä muut kukot tulevat katsomaan minkälaista evästä tulijalla mahtaisi olla tarjottavanaan, tämä ottaa siivet alleen ja lentelee päämäärättömästi ja samalla kauheasti rääkyen ympäri kanalaa. 

Sisätilat eivät ole niin avarat, että siellä mahtuisi lentämään tyylikkäästi kurvaillen ja leijuen. Ei, siellä otetaan räpsräps kaksi siivenlyöntiä, törmätään verkkoseinään (tai ihmisen otsaan) ja singotaan hurjasti rääkyen seuraavaan esteeseen. Olen minä nähnyt kun tuo vajakki lensi päin ikkunaa. Ei hajonnut ikkuna eikä kukolta lähtenyt taju. Ikkunan hajoaminen olisi harmittanut enemmän.

Vammat paikattuani siirsin eilen silkkikanat Töttiksen karsinaan. Ne kun eivät lentele eivätkä juurikaan korkealle kurottele eli eivät pasko seiniä. Tehtiin silkkikukon vaihto lennossa, entinen nuori kukko lähti lähikylälle ja tilalle tuli musta silkkikukko. Silläkin on silkkikukon tyyliin kukkakaalimainen helttaruusuke nokan päällä, mutta ilmeisesti se tehoaa kanoihin vaikka onkin aivan naurettavan näköinen. Vanha Hattarapääkin on aivan tohkeissaan uudesta kukosta. Musta Olga sai vihdoin värikumppanin mutta valkea silkkikana jää taatusti seinäruusuksi. Pitää hommata jostain toinen valkea silkkikana sille kaveriksi. Muuttohässäkässä valkean silkkikanan siiven alta tipahti tipu, se onneton oli sittenkin saanut haudottua yhdestä munasta elävän tipun. Ihme! Vanha Gaddafi kulki mukana, se nuokkuu itseksee omassa laatikossaan ja rääkäisee välillä kuin ilmoittaen, että henki kulkee vielä.

Nuoret kukot (3 kpl) siirsin Nuorimmaisen avustuksella kesäkanalaan ja sisätiloihin jäivät vielä Kääpiökochinit (1+3) ja vanhat sekarotuiset kanamummot (2 kpl). Ynnä Vappupilli ainoan elossaolevan rouvansa kanssa.

Näin tänään.
Illan ohjelmassa olisi vielä Esikoisen rippijuhlakutsujen räätälöinti, askartelu jää auttamatta huomiselle. Päätä särkee ja väsyttää, sain varmaan kukolta jonkun hullukukkobasillin.

Mukavaa illanjatkoa, missä lienetkin!

12 kommenttia:

 1. Voi kukolla ohtaan! Pian direktiivinä on varustautuminen kypärällä kun siirtyy kanalan puolelle... Mietin sopivaa suojavarustusta omaan käyttöön :D

  Ehdottele sopivia noutoaikoja. Miellä on kanatarha aloittamista vaille valmis. Kesäksi tehdään vain kesäkoppi, joka sekin on suurin piirtein pian tehty. Näin voi kesäaikana koppuloida kunnollisen talvikanalan kaikkine nyansseineen. Meille optimaalinen ajankohta on koulujen loppumisesta heti milloin tahansa. Tai ennen sitä, jos teillä tilanahtaus tuottaa vaikeuksia. Ilmoita miten parhaiten passaa!

  Ja katto on pakko verkottaa tarhasta, sillä on täällä eteviä petolintuja merikotkasta lähtien.

  Voimia rippijuhlien väsäämiseen! Se on yksi nuoruuden etappeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä hättäile, teille on tulossa sopuisa kukko, ehta Kiuruveteläinen isäntämies. Kiltti ja kohtelias paitsi silloin talvella erehtyi kananpersauksesta ja piponi tupsusta. Oli vielä kallis pipo, joku Kingslandin ylihintainen hevosväen heimovaate.

   Tehkää rauhassa kanatarha ja mökki, katsellaan tuossa toukokuun puolenvälin jälkeen mikä tilanne. Ja mikä sää. Täällä on nimittäin nyt räntää tulvillaan kevätsää ja kohta pitää kerätä ne hiton kukkopojat takaisin talvikanalaan.

   Ihan fiksu veto se haukkaverkkokin, meillä on myös kanahaukkoja ja yksi kana on lähtenyt ilmavoimiin niin, että vain sulkakasa jäi. Saattoi sel olla pöllökin mutta veikkaan haukkaa.

   Poista
 2. Anteeksi, mutten voinut olla nauramatta tälle kukkoepisodille! Voin kuvitella kun kukko tulee ja kopsauttaa Hirnakkaa otsaan... Ehkä kannattaisi olla siinä suojakypärässä esim. kanahaukan tai kissan kuva varotuksena, jos se vähän antas lisäuskottavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä, nauru pidentää ikää :D
   Voit vain kuvitella tilanteen... minulla oli vielä se silkkikukon tuoja just siinä ja hän sitten vähän hätääntyneenä sanoi, että sulta tulee muuten verta otsasta. No ei onneksi tullut paljon, ei tarvinnut tikata.

   Tänään kyllä repäisin otsani auki uudelleen kun salilla vähän hikeä pukkasi. Siellä mä olen jo ihan katu-uskottava verisine otsineni, kukaan ei (uskaltanut) sanonut mitään.

   Sen kyllä sanon, että jos olisin sen kukon saanut lennosta napattua, olisin vääntänyt varmaan ihan refleksinä siltä niskat poikki.

   Poista
 3. Kukko pataan vain, cog au vin Hirnakan tapaan ja yrttejä kyytripojaksi, voin lähettää hyvän reseptin. Sitä paitsi Vapun lähestyessä muistuu mieleen viihtyisä Vappu, jolloin mm. tutustuimme Ranskalaisen keittokirjan ihmeisiin elokuvan tiimoilta. Nemppa on laskeutunut kotiin nauttimaan valkoisesta Vapusta, on satanut lunta kuin fan, huoh! suunnitelmissa kotona notkuilemista ja kaikkea joutavan päiväistä:) Ihanaa Vappua, yritetään soittaa jossaki kohtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noista nuorista ruipeloista jää pataan pantavaksi paria rintapalaa enempää, viinit voin kyllä juoda kukon muistolle.

   Viileä on Vapun sää, maassa lunta ja myrskytuuli pätkii sähköjä, luvassa mielenkiintoisia tunnelmatuokioita.

   Anyways, glada vappen <3

   Poista
 4. Nonni, sitten vaan kukkoa viinissä virittelemään. ;)
  Aikamoinen kukko, luokittelisin hulluksi näin ensilukemalta.

  Loistavaa vappua Torpalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätetään se kukko, nautitaan viinit ja viritellään vaikka vappuviisut. Eikä kun Maamme -laulu tietty, hokiahan tässä pelataan taas seuraavat 2 viikkoa.

   Iloista Vappua vaan teillekin, joko potilas tokeni?

   Poista
 5. Viime kesä tais olla pöljien kukkojen vuosikertaa. Meillä on tuo vanha Vappu-Valdemar, joka hoitaa tehtävänsä kanojen parissa paremmin kuin hyvin, mutta on kuolemaantuomittujenjonossa, koska on ihmisille niin vihainen. Perry on kaunis ja harmiton, mutta ei sillä taida siellä heltan alla kovin suurta aivokapasiteettia olla, mutta sitten nämä kaks viime kesäistä...a) rumia kuin mitkä b) ääni on suoraan....syvältä c) juoksevat/pyrähtelevät säikkyinä ympäriinsä kirkuen kuin päättömät kanat ,hah! Eikä ne edes kojooteille kelpaa, mokomat ruikut. Toisen niistä tehohoidin viime kesänä, kun hautonut kanarouva päätti tarkistaa miltä tipun selkäranka näyttää (ei ollut nätti), jos oisin tiennyt, että kukko siitäkin tulee ois saattanu jäädä hoitamatta....Meidän viime kesän tipusaldo oli kolme kukkoa ja kana....Yhden komean Vapun pojan sain uudelleen sijoitettua työkaverille, josta vanha kukko ajoi mokoman tulokkaan naapuriin...elelee sitten yhteisomistuksessa siellä.

  Kylläpä kukot kirvoittivat kielenkannan. Muutoin täällä painetaan töitä, vähensin jo tunteja rutkasti, kun alkoi tuntua, ettei siellä ilman minua pärjätä lain ja kotiosoitteessa vähän sama ongelma. Löysin myös kadonneen motivaation ja kohta kanafarmari on -10kg keveämpi ja kiinteämpi, vielä tekemistä riitää tälläkin saralla. Muu aika meneekin sitte siellä kiekkokaukalon reunoilla..

  Vappuhumua Torpalle,

  Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa saada kuulumisia sieltä!!
   Hullujen kukkojen vuosikerta oli 2014, sitten oli myös niitä sukupuolineutraaleja lintuja jotka eivät oikein tienneet kumpia ovat ja meille jäi yksi raivokkaasti kanoja polkeva kana sekä poika nimeltä Päivi. Voi että. Olkoon tämä vuosi parempi!

   Kehno on ollut jos ei edes kojootille kelpaa :D
   Vietättekö vappua siellä, edes perinteen vuoksi? Munkkeja?

   Poista
 6. Mun vappuperinteet on pitkälti hurjasta nuoruudesta, joten niitä ei elvytellä eikä niistä puhuta ;) Pähkäilen riittääkö tahdon voima vastustamaan itsetehtyjä munkkeja, jos olisin niin reipas että niitä tekisin...yhden toki sallisin itselle. Suomalaisten vappupicnic olisi lauantaina jos vaan aikatauluun sopii niin voishan ne käydä katsastamassa. Enemmän on kaupunkilaisten juhla tämä vappu, ei me täällä maalla tämmösiä ennätä juhlia ;D

  Mullon menny ihan taustailuksi ja hengessä elämiseksi tämä bloggailu, mutta Torpan kuulumiset tarkistan ainakin viikottain...Oma elo on välillä niin tylsää että ei siitä enää riitä raportoitavaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, samoilla linjoilla vappuperinteiden kanssa. Hyshys vaan :D
   Ja mitäänhän ei tunnusteta!

   Bloggausväsymys on kausittaista. Joskus vaan ei jaksa ja tuntuu, että kaikki on sanottu jo moneen kertaan. Silloin on paussi paikallaan ja kenties uudella innolla myöhemmin. Kiva kun käyt sentään kurkkaamassa!

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com