maanantai 22. joulukuuta 2014

Seisaus


Aamun ensimmäinen seisaus oli veretseisauttavan kokoinen laatikko jota postirekan kuski ja Iso-J retuuttivat Torpan ovesta sisään. Iso-J:n yhden joulupaketin taktiikan perimmäinen ajatus tuli sangen selväksi. Minä en tuon monsterin upeudesta ymmärrä kun en jouda nykyistäkään televiissoria katsomaan. Tuon hankkimalla perhe kuulema säästää silmälaseissakin kun näkee tihrustamatta. Just, vain perheen ainoa ikänäöstä kärsivä voi käyttää tuota ontuvaa perustelua.

No sitten oivalsin, jotta tänään on talvipäivän seisaus. Ja näin auringon. Kalpea pallero eteläisellä taivaanrannalla. Ehkä sillä on jokin isompi ennustava merkitys kun aurinko näyttäytyy juuri tänä nimenomaisena päivänä. En tiedä. 

Autokin seisahtui muutaman kerran jonomuodostelmiin kaupungin muutamassa isommassa tienristissä. 

Likimain kaikki tarvittava on hankittu, postitettu tai toimitettu matkaan. Uunissa kypsyy porkkana- ja lanttulaatikot, piparitaikina jäähtyy vielä tovin pikkupakkasessa, kohta sen voi vatkata, jauhottaa ja laittaa jääkaappiin huilaamaan. Perilliset näpertävät huomenna ne valmiiksi. 


Hevosten jouluakin on valmisteltu, viemme tänään ratsuttajalle ruokaämpärin jossa lämpimät hanskat, suklaata ja hevosille näkkäriä, omppuja ja porkkanoita. Omat hevoset saivat vähän karummat eväät, valkosipulikuuri jatkuu yli sydäntalven. 


Niin ja vielä pari seisausta. Tuvassa seisoo nätti ja komea kuusi täydessä joulutällingissä. Oscar ja Felix eivät ole vielä muodostaneet mielipidettään mutta tiedän niiden kelmien hautovan kaikenlaisia veretseisauttavia tarzanhyppyjä.

Tänään on kuulema myös virallinen munanseisotuspäivä. Tänään ja vain tänään kananmuna seisoo omin voimin. Kokeilin mutta yksikään ei suostunut seisomaan, kaikki kellahtivat kyljelleen niinkuin vuoden muinakin päivinä. FB on kuitenkin täynnään kuvia munista jotka pysyvät pystyssä. Täytyy perehtyä tuohon seisaustaikaan, mikälie henkimaailman homma. 


Nyt sitten sen piparitaikinan ääreen. Siskolikka poikineen pyörähti tovi sitten pihaan, hänen esikoisensa siirtyi torstaina reserviin Kaartin mafiasta sotilaspoliisikoulutuksen saaneena reservin vänrikkinä. Hieno nuori mies joka näyttää selviytyneen myös Ohi on -risteilystä ehjin nahoin. 

Eiköhän tämä päivä käänny aatonaatoksi ennenkuin kuulumiset on vaihdettu. Huomiselle jäivät vain kinkun ja kalkkunan paisto ja muutama tonttuhomma sekö käynnit kaukaisemmilla haudoilla. Sitten voi joulu tulla.

Hyvää yötä, missä lienetkin. PeeÄääs: googlettamalla 'kananmunan seisotus' löytyy hajanaista tietoa asiasta. En jouda googlettamaan, mutta ei tämä minun höyhötyksiäni ole, Karijoella on ainakin seisotettu onnistuneesti, Kaksplussan keskustelupalstalla ei :D

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan Iso-J:lle :D Yhden paketin taktiikka puree oikein hyvin. Seisauttavasti.

  Seisova muna??? Mikä ihme se on? Tai tiedän minä yhden tyylin, mutta kanoilla ei ole tekemistä asian kanssa ja vaikenen häveliäisyyssyistä.

  Tää lähtis laukkaamaan viimeiset jutut, joten iloinen heipatus Torpan vilskeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just, niin on Iso-J voimissaan :D

   Ja nyt sitten kaksimieliset ajatukset toisaalle, tämä seisovan munan juttu on ihan puhtaasti luonnonilmiö, jolla on ilmeisesti jotain tekoa maapallon asennon, napojen magneettisuuden ja ties minkä vuorovesi-ilmiön kanssa ja kaikki nämä ovat niin tasaisessa asemassa talvipäivänseisauksen aikaan, että jopa KANANmunan sisäinen neste seisahtuu stabiiliksi jolloin muna pysyy seisaallaan.

   Normaalistihan munan ja (kaiken muunkin nesteisen olomuodon) nestesisältö hakeutuu mahdollisimman laajaan pinta-alaan eli muna kellahtaa kyljelleen.

   Tuo ylläselostettu on puhtaasti omaan vajavaiseen fysiikantaitooni ja päättelykykyyni perustuva juttu, En ole joutanut googlettamaan.

   Ilmeisesti kokeilin liian myöhään ja päivä oli jo vanhentunut eivätkä olosuhteet olleet enää munanseisotukselle suotuisat. Toisaalta, meidän kanasten munat ovat erittäin luovaa muotoilua ja olisi suoranainen ihme jos ne kaikki puikulat ja pallerot pysyisivät edes hetken paikoillaan, ihan missä vaan asennossa.

   Poista
 2. Kuulin toisaalla blogistaniassa, että joulu ei ole joulu, jollei kissa ole puussa.
  Hyvää joulua Torpan väelle, niin ihmisille kuin eläimille. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos OP, olenkin sinua kaipaillut kun ei ole puumerkkejä näkynyt.
   Toivottavasti elämä on mallillaan ja flunssapöpöt pysyneet loitolla. Eikä vampyyreitakaan pyöri nurkissa ruuhkaksi.

   Hyvää ja rauhallista Joulua sinullekin.

   Poista
 3. Joo ei ole näkynyt eikä kuulunut. Olen tyhjentänyt sanallista arkkuani opinnäytteiden arvioihin. Sekä suullista että kirjallista.

  Meillä vietettiin sattuneista sylstä joulua jo tuossa itsenäisyyspäivän viikonlopussa, ihan lahjoineen päivineen.

  Eikä ole sen enempää pöpöt, ellei lorvikatarria ja unitautia, sitä eurooppalaista muotoa, lasketa, eikä vampyyreitäkään näkynyt.

  Just mietin tuossa miten saisin tehtyä vielä valkosipulisilakoita. Vai sopisiko kynsi savusilakkasalatin kastikkeeseen (Keit. riisiä, jämät käy, omenaa, suolakurkkua, pakasteherneitä, perkattua savusilakkaa [tai lämminsavulohta, silakka paras, siika liian hieno]. Kaikkea yhtä paljon, abt desin verran, kastikeeksi kermaviiliä, joka maustetaan suolalla, sokerilla ja tillillä, kaikki sekaisin)?

  Lähden testamaan.

  OP


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, kerta kerralta kun noita reseptejäsi luen, kuolaläntti rintamuksellani laajenee. Ihan on aito pavlovin koira -ilmiö. Pelkät nimikirjaimet OP saavat aikaan kiivasta kuolaneritystä. Ja nälän.

   Oioi, tämä loppuvuosi tuntuu olevan monellakin taholla erinäisten opinnäytetöiden ynnä muiden tutkielmien sesonkia. Toivottavasti sait homman niin hyvään vaiheeseen, että voit joululomaa viettää hyvällä omallatunnolla? Ja jos et saanut, mitä hittoa siitä. Elämä jatkuu heti arkena.

   Poista
  2. Tuota, osaan minä pahaakin (mautonta) ruokaa tehdä. Yhdetkin punajuuririsototja papusopat pilasin niin maan perusteellisesti. Kyllä niitä nyt söi, mutta lisää ei tehnyt mieli, kun eivät maistuneet miltään. Epäilys oli jo, kun hommaan rupesin, tein silti. Mutta ne reseptit, jotka jaan, on aika kysyttyjä. OP

   Poista
  3. Se on kyllä jännä miten jotkut ruuat eivät vaan puhuttele vaikka miten taiten tekisi.

   Poista
 4. Hitto, kun en lukenut tätä postausta ajoissa. Tarvii laittaa ens vuoden kalenteriin, että munan seisotusta on testattava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saamani tiedon mukaan myös muita seisauspäiviä kannattaa kokeilla. Se on tunnin tarkkaa hommaa.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com