maanantai 11. toukokuuta 2020

Toukokuu, maanantai ja kepponen!


Oi mikä ihana aamu !

Aamulla kuuden aikaan tallustelin uudenkarheissa äitienpäivälahjaksi saamissani kukkakuosicrocseissa talliin. Vaikka tuuli oli viileä, ilmassa oli lämpöä sillä aurinko paistoi täydeltä terältä.

Aamupäivällä hankkiuduttiin kaupunkireissulle ja mittarissa jökötti jo suloiset +16° lukemien ollessa yhä nousussa.

Sitten tapahtui maanantai. Pilvimassa sammutti auringon lämmöt ja vesisade alkoi tihuuttamalla. Kohta ropisi jo kunnolla.

Mitäpä siitä. Täyttelin kasvilavoja ja kesäkukka-astioita valmiiksi, laitoin köynnöskrassin siemenet likoamaan. Ensimmäisessä daaliassa on tupsu pinnalla. 'Vulcano' on hyvässä kasvussa, sen pitää saavuttaa reilu metri luvattua korkeutta kesän aikana.

Sitten pelasin kasvihuoneen lämmössä pokeria porkkanansiemenpakkauksilla. Ehkä jonkinlainen viljelysuunnitelma on kehittymässä, valmista siitä ei tänään tullut.

Olen suoraan sanoen jo nyt hurjan tyytyväinen keittiöpuutarhaani -ja se on vasta ihan kesken.


Yhdessä lavassa alkaa näkyä piippoja viime syksynä siihen lataamistani valkosipuleista. Toisaalla maahan syksyllä unohtuneet yksittäiset valkosipulit ovat hyvässä kasvussa ja saavat kohta seuraa puna- ja salottisipuleista.

Mikäli tänään leikkelemäni bataatin versot juurtuvat, laitan bataattikokeiluni varmaankin kasvihuoneeseen.

Huvimajakatosta en sinne tänä kesänä saa, mutta se on asia joka ei haittaa ensinkään.
Tavoitteena on saada siisti, selkeä ja esteetön keittiötarha jonka käytäville mahtuu kottikärryt
- ja rollaattori. Pitäähän Seniorikansalaisenkin päästä ryytimaalle.


Raparperilla on muuten hurjan hienosti taitellut lehdet tässä vaiheessa kun se vasta puskee maasta ylös. Noita on laskosteltu talven pimeydessä ajan ja ajatuksen kanssa, luonto on nerokas.

Silmut odottavat pullahtamistaan.
Tänään totesin muun muassa kirsikan, koivun, tammen ja syreenien olevan aivan hilkulla, tuomi hosui taas itsensä ensimmäiseksi. Ruusuilla on kiivas loppukiri ja aurinkoisimpien paikkojen asukit läväyttävät omat lehtensä auki ihan pian.

Luumut, omenat, vaahterat ja pihlajat ovat maltillisempia.

Mutta sitten maanantai toi mukanaan kepposen, jekun ja muistutuksen kevään oikullisuudesta.
Lämpöennätyksestä lumisateeseen.


Keskellä yläpihaa odottaa nuppikuormallinen multaa.
Se on tarkoitus siirtää salavien alle ja tehdä sinne vähän maisemointihommia.

Tämä kaivos tuli ihan yllättäen ja pyytämättä. Vähän niinkuin ne pihatiilet ja laatat.
Ilmeisesti puolileikillä ilmoille heittämäni idea oli Iso-J:n mielestä toteuttamisen väärti koska mullat ja tiilet ovat nyt pihassa. Kannattaa näköjään vähän harkita sanomisiaan, minun tuurillani joutuu lapiohommiin.

Tänään sille ei kuitenkaan tehty yhtään mitään ja nyt se on jo lumen peitossa.

Ihan hyvä selitys sille miksi laiskuri jää päivällisen jälkeen tuvan lämpöön eikä aherra pää märkänä kottikärryjen ja lapioiden kanssa, eikö?

Joka aamu armo uus, multakasa tuskin yön aikana itsestään levittyy ja porkkanoille tulee vielä monta parempaa kylvöpäivää.

Pensasmustikoille varattu alue vanhan mansikkamaan paikalla on kunnostettu ja katteiden levittämistä vaille valmis, vain aidat ja puskat puuttuvat. Aikataulussa ollaan silläkin osastolla.

Mansikkamaa on harjattu puhtaaksi vanhoista kasvustoista ja paikkaustaimien tarve on suunnilleen selvillä. Lajike vain pitäisi valita. Varmaankin päädyn 'Koronaan', ihan vain muistaakseni jatkossakin tämän kummallisen kevään.


Pikkuinen santtu innostui hoidostani huolimatta kukkimaan, tänään se päätti lähteä ryöppyämään ruukusta eteen ja alas.

Koiratripla ja kissat saivat punkkikarkoitteet niskaansa ja perhe pitkästä aikaa uunifetapastaa.

Että ei tämä nyt ihan sysikehno maanantai ollutkaan. Sitä paitsi, maaperä oli todella kuivaa ja nyt satanut vesi ja lumi tulivat ihan oikeasti tarpeeseen.

Nyt onkin hyvää aikaa (vältellä sisätilojen siivousta) keskittyä hiomaan kasvilavojen kylvösuunnitelmia ja tutkailemaan otollisia suorakylvöjen ajankohtia kuukalenterista.

Viikolle ennustettu sää lupaa koleampia päiviä ja kylmiä öitä.
Toukokuulla on onneksi taipumus olla lisääntyvän valon ja lämmön kuukausi joten ei tämä nyt mikään järkyttävä käänne ollut. Odotellaan muutama päivä ja pesen odotellessani vaikka niitä ikkunoita.

Mukavaa viikkoa, kaikesta huolimatta!

Äitienpäivän pionot ovat kuin vaahtokarkkeja.

20 kommenttia:

 1. Niin se on vielä kevät, jos asut p-karjalassa, niin siellä tulee myöhemmin kesä, täällä turussa kukki jo tuomikin aurinkoisessa paikassa, mutta kesä tulee kuitenkin kaikkialle, sitä odotellessa hyvää kesän odotusta sulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ole ihan ennenkuulumatonta tämmöinen. Joskus on saatu lumikuuro kesäkuun puolellakin.
   Kiitos Piritta kommentistasi ja aurinkoista kevättä sinulle sinne kauas etelään.

   Poista
 2. Taas tuli todistettua, että ”kevät keikkuen tulevi”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta virka. Nyt voisi keikahtaa lämpimälle.

   Poista
 3. Niimpä vuan sato lunta, vaikka en uskonu ennenkuin näin sen. Kun ei vuan pitkäksaikoo jiä nämä epävakaset, kylymät ilimat piälle. Noilla ruuvantuottajilla ois pellolle piäsy mielessä, jatkamaan töitä!
  Minnuu kyllä kovasti kiinnostaa, mistä multakuorman tilasit. On kiven alla meilläpäin.
  Miulla vielä osa daalianjuurakoista on kellarissa ja tälläviikolla esikasvatukseen meinasin käyvä.
  Pionit maljakossa onkin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän tuo rytkähti taivaalta paksu kerros valkoista. Onneksi nyt jo suhisten sulaa.

   Peltohommat ovatkin päässeet hyvin käyntiin, tämmöisiä takapakkeja ei montaa tiukkoihin aikatauluihin tarvittaisi, arvaan.

   Multakuorma pihan paikkausta varten otettiin Viherkeskukselta, sieltä Pilkon suunnalta. Lasku ei ole vielä tullut, mutta meille tuotuna puhutaan reilun parin sadan euron ostoksesta. Maanrakennukseen ja nurmikon korjaukseen on varmasti ihan hyvää tavaraa. Kukkapenkkeihin ja lavoihin laitan pussimultaa ja hevosenlantaa.

   Ne loistosalviat eivät ole vielä kuulema valmiit, eilen sain viestiä puutarhalta. Ilmoitan sulle heti kun ne ovat minulla täällä noudossa.

   Pionit ovat ihania. Minä vaan en meinaa raaskia leikata pihalta maljakkoon.

   Poista
 4. Kukkakuosicrocsit kuulostavat hyvälle. Aina tarvitaan nopeasti jalkaan sujahtavia läpykkäitä.
  Keittiöpuutarhasi näyttää todellakin lupaavalta, jopa sillä rollaattorilla liikkumiseen.
  Onnittelut multakuormasta, kyllä mullalla on aina tarvetta, eiköhän tuokin tuosta hupene.
  Meillä on vielä lunta maassa, mutta kohta voi lähteä jo jotain touhua tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkacrocsit ovatkin vallan mainiot. Minulla on sairastelun jäljiltä pahuksen herkkä verenkierto jalkaterissä ja oikeastaan ainoat miellyttävät sukat ovat villasukat. Ainoat sopivat kengät villasukkiin ovat crocsit. Että se puutarhurin eleganssi täällä perustuu aina näistä pyhistä vaatekappaleista. Toki puen jotain muutakin päälle. Kaupunkireissuilla sitte ihmisvaatteissa.

   Kyllä siitä keittiöpuutarhasta on tarkoitus tehdä toimiva ja kerralla hyvä. Eipähän tarvitse toivottavasti parsia vuosittain.

   Lumet suli ja ekat kylvöt tehty!

   Poista
 5. Voi jestas kävin lukemassa vastauksesi ja kerroit että olet ollut lukijani jonkin aikaa. Tervetuloa lukijaksi. Aina ei tiedä kuka on liittynyt. Anteeksi kun en ole reagoinut. Liityn myös itse nyt lukijaksi ja laitan blogisi listaani niin yhteys onnistuu paremmin. Multaa on meilläkin aina pihassa etenkin nyt kun kaikki on vielä kesken. Pionisi on aivan ihania ja kohta saadaan ihailla niitä myös puutarhassa. Raparperiä poimin jo ja teen piirakan ja kiisseliä. Ikkunanpesua on täälläkin vielä.. huh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, huomaanpa etten ole itsekään sinua lisännyt tuolle blogilistalle. Pitääkin vähän ylläpitohommia tehdä. Vielä kun saisi oman blogin ulkoasun kuntoon.

   Multaa pitää aina olla jemmassa!
   Nam, rapaperipiirakka on ihan superhyvää ja kohta sitä saa!

   Poista
 6. Ai teilläkin satoi lunta. Me heräsimme tänä aamuna lumiseen maisemaan. Todella paljon lunta oli satanut. Mutta nyt on lumi onneksi sulanut. Upeita pioneja! - Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, satoi oikein riuskasti. Aamulla kuuden maissa maassa oli useampi sentti. Onneksi ne sulivat kaikki pois päivän auringossa, maisema vihertyi hurjasti saatuaan kosteutta, sitä tarvittiin kyllä !

   Pionit ovat ihania, kukista huikeimpia.
   Nuo k-marketin äitienpäiväpionit olivat nupulla korallinpunaisia ja nyt lähes täysin aukinaisina kermanvalkoisia.

   Kivaa viikkoa sinulle Anneli.

   Poista
 7. Aikamoista vuoristorataa teillä olikin maanantaina! On jotenkin helpompaa pienen puutarhurin käsityskyvylle, kun säätilan huimat muutokset tapahtuvat hiljalleen yön aikana kuin että ne rysähtävät päälle kesken parhaan puutarhapäivän.
  Keittiötarhastasi muodostuu oikein kaunis. Kulkuväylille onkin hyvä jättää reilusti tilaa, niin kaikki askareet helpottuvat huomattavasti. Seniorikansalainenkin varmasti nauttii päästessään rollaattorilla kasvimaalle katselemaan.
  Työn iloa mullan kärräykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tosiaan aikamoinen vaihtelu säätilassa. Tiistaina aamulla oli maa valkoinen ja pihalla todella maaginen tunnelma kun kevätaurinko paistoi lämmöt täysillä ja oksilta tippui lumikökkäreitä ja toisaalla helotti lumen alta tuore vihreä nurmi.

   Kiitos, yritän tehdä toimivan ja selkeän keittiötarhan. Ja todellakin esteettömän.

   Multaa riittää, jaksaminen meinaa loppua kesken. Onneksi ei ihan joka kevät ole tämmöinen poikkeuskevät. Tai mistä senkään loppujen lopuksi tietää.

   Iloista torstaita, viikonloppu lähenee!

   Poista
 8. kadehdittavan komea multakuorma! hyötypuutarhastasi tulossa mahtava, kun kerralla tekee kunnolla, niin siitä on iloa pitkäksi aikaa. voin oikein nähdä Sinut uusissa kukkakuosicrocseissasi liihoittelevan tallille onnellinen hymy kasvoillasi, elämä on ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multakuormasta tuli tänään lasku, jäätiin reilusti alle kolmen sadan euron ja se on kyllä kohtuullinen hinta. Laatu on kuitenkin pihan pintojen muokkaukseen priimaa.

   Elämä on aika ihanaa, onnen pipanoita sinunkin polullesi!

   Poista
 9. Lumisade kesken toukokuisten puutarhahommien ei tunnu kovin kivalta. Tauko on toki tervetullut kaiken aherruksen keskellä, kunhan ei pitkäksi veny.
  Crocksit villasukkien kera on mukavan näppärä puutarhajalkine. Minun läpysköissäni ei ole kukkia, mutta ei menoa haittaa. Läpyskät on välillä niin multaiset, että työnnän ne hanskojen kera pesukoneeseen.
  Monet ovat jo kylväneet kaikenlaista lavakauluksiin. Meillä kasvaa syksyllä istutetut talvivalkosipulit ja viikko sitten multaan tungetut sipulit. Mitään muuta en ole vielä saanut kylvettyä. Ehkä huomenna, toivon.
  Mukavia puutarhapäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se lumi suli muutamassa tunnissa pois ja luonto kiitti alkujärkytyksestä toivuttuaan entistä helakammalla vihreällä.
   Minä myös nakkaan crocsit ajoittain pyykkiin, siellä ne putsautuu ihan hienosti. Jännästi meni minulta ääreisverenkierto sekaisin niiden sairastelujen seurauksena, onneksi on villasukat!
   Minäkin sain lavoihin porkkanat ja pinaatin kylvettyä, samoin mustakuminan ja korianterin laitoin tulemaan. Kaikki muu onkin kasvihuoneessa.
   Nythän se suorakylvöaika vasta oikeastaan alkaakin.

   Kivaa loppuviikkoa sinulle Between.

   Poista
 10. Mun postaus on näköjään kadonnut kuin tuhka tuuleen... mutta uusinta tässä: Kevään tulo on hidasta aina. Semmoista turhan pitkää vetkutusta selvän asian äärellä. Lähtikö kevään tulo lausuntokierrokselle byrokraateille vai peräti Brysseliin? No tulee se kun kerkiää. Sitten aikoinaan.

  Onnea tiilistä, laatoista ja mullasta. Teillä riittää actionia! Iloa ja valoa viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kun piti ottaa videota pihalla juoksevista spanieleista totesin, että nyt ei kuvata, piha on ihan hirveän näköinen. Projekteja jokaisella kantilla. Jotenki olen onnistunut ketjuttamaan ne kaikki niin, että aina joku odottaa edellisen valmistumista. Tänään sain onneksi etupihan loistopenkin raamit valmiiksi ja sieltä alusmateriaalia keittiöpuutarhan rajaukseen. Saa nähdä mitä hitollisen kipeäksi äitynyt selkäparka sallii huomisen ohjelmistoon.

   Tiilet ja laatat värkkäillään paikoilleen kesän aikana, eivät ne leipää pyydä kun ovat nätisti lavoilleen lastattuina.

   En uskalla toivottaa rentoa pyhäpäivää, lataa akkuja parhaaksi katsomallasi tavalla!

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com