tiistai 19. toukokuuta 2020

Mustikat suljetulle osastolle
Meillä on ollut vanhan ja taantuneen mansikkamaan jatkona kuusi pensasmustikkapuskaa, äitikullan tasakymmensynttärilahjat.  Eihän niistä ole satoa juurikaan saatu, maistiaisia vain.
Rusakon riettaat ovat typistäneet puskat joka vuosi eikä bonsai näköjään satoa anna.

Eipä siis pantu vastaan kun meille tarjottiin Evitskogin mökiltä kaikki 18 pensasmustikkapuskaa.

Muutaman viikon takaisessa tarmonpuuskassani (tyypillisiä näin keväällä) tempaisin vanhimmasta mansikkamaasta muovit kuljetukseen ja puutarhajyrsimellä pistettiin möyhien.

Roudasin jemmassa olleet kuorikatepussit alueelle valmiiksi ja levittelin mulloksen pinnalle turvetta. Sitten olikin edessä homman vaativin osuus, odottelu ja keskeneräisyyden sietäminen.

Maanantaina odotettu kuorma sitten saapui. Valtavia puskia kunnon juuripaakuilla.

Kuormasta purettiin samalla tutunkauppana hankittua pähkinäpuuaitaa rullatavarana ja hieno käyntiportti tälle mustikoiden suljetulle osastolle. Metrinen aita on kutakuinkin pakollinen hankinta, rusakot elostelevat muuten talven kähmyssä mustikoiden siimeksessä ja keväällä ei ole kuin risuja jäljellä.

Huomenna kaivetaan kuoppaa ja asennetaan aitaa!


Tämä koronakevät on ollut kyllä erinomaista parisuhdeaikaa, tänäänkin oltiin ulkona syömässä.
Kurvattiin rullakebabien kanssa lakkautetun varuskunnan uimarannalle ja taas oli elämässä hyvyys vikana.

Aurinkoista loppuviikkoa sinulle, missä lienetkin!

Ulkoilmapäivällinen Höytiäisen rannalla.
16 kommenttia:

 1. Olette pistäneet tosissaan hihat heilumaan! Meillä meni päivä pienemmillä kierroksilla. Puutarhakalusteet ja grilli otettiin terassille. Huomenna ajattelin, että haetaan multaa ja siitä se sitten alkaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te kyllä kiritte kesällä kiinni ja ohi menette heittämällä valoisilla öillä.
   Ero on aika valtava vaikka välimatkaa on vain reilut 200 kilometriä.

   Meillä on patoutunutta remppatarvetta kertynyt sisällä ja pihalla.
   Oikein antoisaa alkanutta puutarhakautta!

   Poista
 2. Tämäpä taas jännittävää. Kiva nähdä, millainen aidasta tulee, vaikuttaa lupaavalle. Ihan kätevä juttu tuo pysyvä aita. Minä suojasin verkoilla syksyllä mustikat, mutta onhan siinä vähän rakentelemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään aidan tyylistä, ei ole liian sliipattu eikä liian robusti vaan sopivasti sieltä väliltä.

   Ajateltiin kerralla värkätä helppo aita, syksyllä vielä verkko päälle ja rusakot purkoot vaikka toistensa häntiä, mustikkabaari meni koronakeväänä umpeen.

   Poista
 3. Suuret juuripaakut mustikoilla kuulostavat hyvältä, joten satoa tuskin tarvitsee odottaa pitkään. Kaikkineen mielenkiintoinen projekti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tänään urakka kun istutettiin vesisateessa ja pohjoistuulessa kaikki 18 puskaa ja levitin vielä katteetkin. Aidan pystytys jätettiin sovulla toiseen päivään. Sinne ropsahteli kirkkonummelaista jaloa mutamaata muhevan mullan sekaan. Ei tule puskille ikäväl, lähtömaata on mukana reilusti.''

   Muistuta jos kuvia ei ala kuulua.

   Poista
 4. Upeaa että saitte noin komeat mustikkapehkot. Me siirsimme myös useamman vuoden kasvaneet mustikat uuteen paikkaan viime keväänä. Tein siitä postauksen. Nyt ne on lavaistutuksessa ja antoivat heti uudessa paikassa hyvän sadon. Teillä kyllä ne varmasti juurtuvat kun on noin iso paakku mukana. Niillä on itsessään aika pieni juuristo ja se on ihan pinnassa. Meillä on yksi tuttu ketä sai mustikoistaan yli sadan litran sadon. Häntä nimitetään " mustikka mieheksi " en tiedä kuinka monta pehkoa hänellä on mutta ei niitä voi kovin montaa olla kun alaa on noin kahden aarin verran ja he viljelee kaikkea muutakin paljon. Kaksi puutarhapalstaa oma ja pojan nimissä toinen. Teille voi tulla huima sato kun on noin monta puskaa. Aita on kyllä ehdoton ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä käydä sinun projektiasi kurkkaamassa. Voi kun olisin älynnyt lukea sen ennen istutusta...
   Luettuani nimittäin varmaan lyön kättä otsaan hyvin spedemäisesti ja huudan jälkiviisaasti voi rähmä! No, ne on nyt istutettu ja kate levitty, vain aita puuttuu.

   Paakut olivat isot ja painavat mutamaan näytteet, ei tule ihan heti juuristolle koti-ikävä.

   Satoa ei odoteta vielä siirtovuotena, mutta jokainen marja maistellaan jos niitä tarjolle tulee.

   Poista
 5. Valtavat mustikkapehkot isoilla juuripaakuilla kuulostaa sellaiselle unelmien täyttymykselle, ettei paremmasta väliä! Pensasmustikallakin kestää niin monta vuotta tulla kunnolla satoikään, että tehän pääsette harppaamaan monen vuoden kasvatuksen yli. Aita kannattaa ehdottomasti laittaa rusakoiden takia ja talvella vielä huolehtia, etteivät pääse mistään sen yli. Linnut ja supikoiratkin ovat pensasmustikoiden perään, joten suojaamista piisaa jos meinaa saada kunnolla satoa. Odotan mielenkiinnolla kuvia koko alueesta; tuollainen aita on todella kivan näköistä. Sopivasti aurinkoa ja sadetta mustikoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Nämä tulivat vähän yllättäen ja ehdottomasti pyytämättä, mutta mieluusti otettiin ne tänne vaikka ihan ylimääräisen jumpan aiheuttivatkin.

   Huomenissa viritellään aita, tänään iltaseitsemän jälkeen meistä molemmista loppui veto ja virta.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, horisontti on millin pari vinossa mutta kaunis se on, Höytiäinen.

   Poista
 7. On teillä mahoton vauhti päällä kaikkien remonttien ja istutusten kanssa! Istuhan välillä nauttimaan kätten töistä :D

  Meille lämpeni kelit viimein! Ei t-paitakeleiksi, mutta kelvollisiksi puuhata ilman pipoa pihalla. Hiirenkorvia odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi näiden kanssa ei joka vuosi tarvitse telkuta. Ja onneksi pihalla on jo monta istuskelupaikkaa valmiina jossa pitää suunnittelupalaveria.

   Ihanaa että lämpenee, johan sitä tässä vaiheessa toukokuuta on kohtuullista laittaa pipo pesuun ja kesätauolle.

   Juuri tänään puhuttiin, että olisipa juhlavaa saada teidät kesällä visiitille!

   Poista
 8. Kommeita mustikkapuskia ootta suanukkin ja satoa varmaan jo tuottavat tänäkinvuonna. Kannattaa hyvästi suojatakkin, ei rusakot juhlimaan piäse. Myö suatiin muutama iso taimi tuonne mehtäalalle siirrettyy omista puskista.
  Toivotaan tuulen kiäntyvän ja kelien lämpenevän, jo tätä kylymän kynsissä on kärvisteltykin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, satoa odotellaan. Toivottavasti eivät nyt järkyty ihan kokonaan muutosta.
   Nythän sääkartat näyttävät jo paremmilta, vielä kun tuuli kääntyisi pohjoisen kylmältä etelän lämmöille.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com