keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Ruokaa ja raitista ilmaaJoulun ulkoiluaktiviteetteihin kuului nelivedot. Kolmena päivänä Torpan mäellä pärräsi kaksi supermönkkäriä. Söpöin neliveto on Kasper joka tuuletti kaupunkilaisia yhden hevosvoimansa tarmolla. Otto sai ansaitun joululoman ja nautti varmasti täysillä siitä, että Kasper sai touhuta muualla eikä pyörinyt koko aikaa jaloissa kärttämässä huomiota.

Aaton kattauksessa oli 11 ruokailijaa ja jokaiselle löytyi jotakin. Itse nautin ehkä eniten aaton puurolounaasta. Se on tarjolla perinteiseen tapaan heti joulurauhan julistuksen jälkeen. Tuhdilla puurolla ja hedelmäsopalla pärjää pitkälle iltaan, aina isoon kattaukseen asti.

Ruokaa oli tuttuun tapaan tarjolla runsaasti. Kinkusta on jo menossa versio 2. Olikin ihan fiksu veto ostaa kaksi pienempää pötikkää yhden ison possunpakaran sijaan.


Kinkkua ja muita herkkuja sulateltiin ulkoilma-aktiviteeteilla. Meillä oli kaksi nelivetomönkkäriä vähän hupina, vähän koeajolla. Onhan se kieltämättä kätevä vempele, ratsastuskenttä on nyt aurattu ja muutkin pihapolut ja väylät avarrettu herraskaisen leveiksi. Tänään Tapaninpäivänä pihassa pyörähti traktori, lumitöiden toivossa. Eipä ollut niitä tarjolla tällä kertaa vaikka lunta satoikin Joulupäivänä liki 10 cm.

Säätkin meitä suosivat. Aattona oli rivakat -22° ja porukka tulikin hautausmaareissulta ennätysnopeasti. Tuskin ehdin kattaa glögipöydän ja ottaa hätäiset nokoset.

Jouluyönä lauhtui ja vuoden laiskinta päivää vietettiin leppeässä -5°:n pakkasessa. Tähän on syytä mainita, että itse jätin mönkkärirallin väliin. Ulkoilutin sen sijaan kameraa ja uutta yöpaitaani. Ihan sujuvasti hengailin pihalla karvatossuissa ja tasaraidassa. Oli sentään untuvatoppis päällä.

Tänään Tapaninpäivää kiritti muutama aste enemmän, ehkä -10 enimmillään. Oikein hyvä siis.

Koirapojatkin ovat päässeet pitkille lenkeille ja se on aina positiivista. Tokihan meillä saavat juosta vapaana pihalla aina kun joku jaksaa vahdissa (vilkas maantie) kytistää. Peetua ei hankiralli isommin kiinnosta, mutta Lellu pinkoo siellä pidempine koipineen kuin iso rusakko.


Tätä kirjoittaessa vieraat ovat jo vähitellen saapumassa pääkaupunkiseudulle ja tuttu rauha on laskeutunut Torpalle. Välipäivät vietetään ihan entiseen rauhalliseen tahtiin. Mitään uusia urakoita ei ole meininkinä aloittaa tälle(kään) vuodelle.

Olen kyökkihommissa ahertaessani kieltämättä pohtinut olisiko kuitenkin mahdollista jotenkin vaihtaa jo hankittujen keittiön välitilan klassisten valkoisten tiilikaakeleiden tilalle ihana  fasettihiottu, smaragdinvihreä isompi laatta. Minullahan on ollut varastoon hankittuna kaakelit jo vuodesta 2009. Toisaalta, tätä remontointitahtia tuvan keittiöseinustan retrot tulevat aivan lähivuosina uudestaan ajankohtaisiksi.

Ajattelin poiketa katsomassa uusia laattaihanuuksia kaupassa heti huomenissa, samalla kun haen muutaman uuden tapettimallin. Remonttien aloittamisajankohdista ei ole minkäänlaista optimistisintakaan arviota, unelmiahan voi silti elätellä. Nyt pyhinä olen kahlannut läpi koko vuoden ajan säästämiäni kuvastoja ja teemalehtiä. Sieltä niitä ideoita nousee.

Halvin remontti on haaveissa tehty.

Nyt on aika ottaa nelisen tuntia muhinut hirvi-juurespaisti uunista ulos ja ehkä ottaa pieni kökkäre vaahtokarkin pehmeäksi hajonutta lihaa iltapalaksi.

Leppoisia välipäiviä, missä lienetkin !

4 kommenttia:

 1. Kasper on ihanan liukuvärjätty joka suunnasta! Vimpan päälle söpöjä kuvia siitä saa, mikä herättää epäilyksen melkoisesta vintiöstä.

  Jouluaika on vietetty, mikä on minusta aina tosi kiva asia. Nyt on ne tarpeelliset lepopäivät kohdalla. Ekan lomapäivän tosin vietin kampaajan vuotuisessa kohtamisessa. Nyt on taas kiharaa!

  Vähän remonttihaaveita täälläkin, kun Joulupukki oli kuullut toiveeni kolmesta litrasta muuri-maalia. Olohuoneen takka saa jossain välissä blondauksen. Jos joku olisi oikein innokas, niin olohuoneeseen pitäis laittaa uusi lattia vinyylikorkista. 20 vuotta muovimattona elämistä lapsi/eläinperheessä on riittävästi. On vaihdon aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulunjälkeistä joutoaikaa !

   Kasper on todellakin varsinainen riiviö ja tuo ylisöpö ulkokuori on silkkaa hämäystä.

   Kävin minäkin tänään k-raudan kaakeliosastolla pyörimässä, ei se ollutkaan ihan niin kiva laatta, että varastossa odottavan valkoisen siihen vaihtaisin. Ainakin pari koelaattaa pitää saada kotiin, että voin tuvan valossa sitä tiirailla ja arvioida.

   Jahka sinä olet muurisi sutinut, vaadin työraporttia kuvineen. Täällä olisi tummaa leivinuunia katseltu nyt se kymmenisen vuotta, alkaa olla jo nähty ja aika olisi valkaistua. Lähipiirissä aika moni on itse sutinut muurinsa ja tiilensä ja uuninkylkensä, eiköhän tuohon itsekin uskaltaisi ryhtyä. Toki jos sen tekisi niinkuin oikeasti haluaisin, koko uunisysteemi rapattaisin uudelleen ja semmoiseen hommaan tarvitaan ammattimiestä, käsittääkseni.

   Enkähän minä tiedä edes milloin täällä niitä isompia remppoja tehdään, pikkuisen elättelen toiveita saada edes tupa tälle vuosituhannelle ennen kevään lakkiaisia.

   Saas nähdä -ja odottaa vielä toinenkin vuosikymmen. Eihän tässä jäniksen selässä kai olla.

   Poista
 2. Nekalan kirkon vieressä (keltainen talo) on kiva kahvila, odotas kun kysyn tarkemmin, se on joku kotiapulaisten eläkeläiskoti tms alkuaan. Minusta kauppahallista on saanut hyvää purtavaa aina. Taitaa mennä fine dining puolelle, mutta Tampere-talon ravintolan lounas on jees (ja normaalien lounaiden hinnoissa). Ja jos Tampereella vielä on viikinkiravintola Harald, niin se on jees, vaikka ketju onkin. Kysyn vielä tuota kahvilaa Nekalassa, minun kaveri asuu siellä.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos OP, helppo on kurvata Nekalan kirkon kulmille ja jos kaffila löytyy niin aina on aikaa kupilliselle kun kerran lomalla olen.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com