perjantai 7. joulukuuta 2018

Pitkä kotimatkaItsenäisyyspäivänä tällä meidän pikkuisella kylällä oli harvinainen jumalanpalvelus.
Silloin sankarihautaan siunattiin 16.9.1942 Maaselän rintamalla kaatunut 22-vuotias nuori mies. Hänen ruumiinsa jäi silloin taistelupaikalle, mutta hänet siunattiin poissaolevana sodan ajan sankarihautajaisissa.

Nyt tuo 76 vuoden kotimatka päättyi.

"Suomalaisten sotilaiden jäänteitä on löytynyt talvi- ja jatkosodan aikaisilta taistelupaikoilta säännöllisesti, kun suomalaiset ja venäläiset sotahistorian harrastajat ja asiantuntijat ovat tehneet etsintöjä"... "Etsinnöissä on löytynyt noin 1350 vainajaa, joista noin joka kolmas on tunnistettu"
Karjalainen 6.12.2018

Kirkonmenojen jälkeen oli hautaanlasku sotilaallisin kunnianosoituksin. Myöhemmin tilaisuus jatkui päiväjuhlan merkeissä.

Äärimmäisen kaunis suoritus seurakunnalta. Tätä arvostan.


Torpalla itsenäisyyttä juhlistettiin syömällä yhdessä pitemmän kaavan mukaan ja toki myöhemmin vahtaamalla tv:stä linnan juhlia.

Suurta inhoa, kuvotusta ja kiukkua nostattivat pintaan 'isänmaalliset' marssit. Hetken aikaa Helsingin katukuvassa on liehuteltu jopa natsien hakaristilippuja. Onneksi poliisijohto oli tilanteen tasalla ja otti nämä liput pois.

Minulta puuttuu varmaankin jokin suvaitsevaisuusgeeni kun en kertakaikkiaan ymmärrä mitä hittoa nuo vähä-älyiset öyhääjät kuvittelevat saavuttavansa noilla muka isänmaallisilla marsseillaan.

Isänmaallisuus on minusta jotain ihan muuta. Jos nuo 'marssivat isänmaan puolustajat' eivät älyä arvostaa heillekin tarjottua ilmaista peruskoulusta edes sen vertaa, että oppisivat hakaristin ja siniristin välisen eron, ei heidän mahdollista sanomaansa voi kukaan ottaa vakavasti. Oksettavaa.

Kaikesta huolimatta, toivottavasti saadaan elää rauhassa, itsenäisessä maassa seuraavaankin itsenäisyyspäivään saakka. Ja monia vuosia päälle.
7 kommenttia:

 1. Tärkiitä työtä tekköövät nuo vapaehtoset, ehtiissään sinne jonnekkin jiäneitä. Arvokas assii jotta suavat sotilaat viimesen leposijan kotmuan mullissa.
  Vanhempi poikamme Olli käy lukion Pyhäselässä. Joku tillaisuus silloin ol teijän kauniissa kirkossa. Pitäs tehä näihin Pohjois-Karjalan kirkkoihin ja sankarihautausmaihin retki kesällä. Alottoo kirkonmeiningillä ja siitä jalakautuu hautausmaille! Olin silloin emäntäkoulussa, kun Lieksan kirkko palo, muistan sen järkytyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä etsijä oli omien sanojensa mukaan semmoisen komppanian verran löytänyt kaatuneita ja saatellut kotimaahan.

   Kauniita kirkkojahan nämä vanhat ovat, harmi kun mikäliehippi Kiihtelyksen kirkon poltti. Muistan hämärästi Lieksan kirkonpalon, mummo erityisesti asiaa suri.

   Poista
 2. Luin Karjalaisesta tuosta sankarihautauksesta. Löydettyjä on monessa pitäjässä haudattu aikaisemminkin. Historiallinen hetki olla seuraamassa varmaan.
  Mun eno on haudattu sinne Kiihtelyksen (palaneen)kirkon viereen. Kyllä sieppas ja harmitti (suorastaan oksetti) kun luin siitäkin tuhotyöstä. Ei ois sitäkään tarvinnu tapahtua.
  Ei niillä kadulla marssijoilla saata olla aavistustakaan niistä itsenäisyyden alkuajoista tai myöhemmistä vaiheista. Mikä lie tarkotus, aiheuttaa sekaannusta? Mieluummin pitäsivät sambakarnevaalit ja hitkuttelisivat siellä pienissä vaatteissa. Vähä "viilenis" vihaset tunteet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän kylän vainaja oli ensimmäinen näin pitkältä kotimatkalta palannut.

   Minä en onneksi ikinä varmaankaan pysty tajuamaan millainen ihminen hölvää arvokkaan rakennuksen seinän bensalla ja pistää sytkärillä perään. Ihan kylmää ajatuskin.

   Ei noita hakaristilipun heiluttajia meidän tavallisten kansalaisten tarvitse ymmärtää eikä heidän motiivejaan käsittää, toivottavasti nämä ovat todellakin yksittäistapauksia ja sinänsä harmittomia hölmöjä. Mielestään koviakin sankareita ja omiensa joukossa ehkä ihailtuja. Urotöistä tuskin kenelläkään on seuraavana aamuna muistikuvaa.

   Kiinni jääneet todellakin sambakulkueeseen, aasinmyssyt päähän !

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com