keskiviikko 31. elokuuta 2016

Satoa tulee

Nämä ponnistaa kasvusäkistä
Äitienpäiväkukka vm-2016
Pajukorin punakat

Kuten aina, ne minun keväälliset chilien siemenkylvöni menivät niin komiasti persiilleen. Kai joku muistaa hienot styroxlauttaviljelyt, kelluvan puutarhani? Kompostiin päätyivät suodatinpussit ja kuivahtaneet taimenruippanat.

Onneksi puutarhamyymälöistä saa pontevia taimia. Niin tänäkin vuonna. Perhe ystävällisesti toimitti minulle äitienpäiväkukkana ensimmäisen chilin ja itse ostin vielä pari lisää.

Ja niinhän siinä kävi, että satoa tulee ruhtinaallisesti. Keräsin tänään ensimmäisen satsin uuninpankolle kuivumaan, ihan vaan uunipelleille sanomalehden päälle levittelin pulskat palot. Kunhan ovat vähän kuivahtaneet, siirrän ne ilmavaan koriin klapihellan yläpuolelle killumaan ja siitä ne päätyvät kukin vuorollaan patoihin ja pannuihin. 

Munakoiso ei kyllä kerkee
Vähän hitaalla tämä

Munakoison ostin suurin toivein Lidlin taimivalikoimasta. Kyllähän se on kasvanut komeasti. Nyt se kukkii ja hedelmä on kirsikkatomaatin suuruusluokkaa. Ei tuosta moussakaa saa. Semmoista tehdäkseni on syytä napata valmis munakoiso hedelmä- ja vihannestiskiltä. Pöh ja pöh.

Mutta kuten sanottu, chiliä meillä riittää ja halutessaan saa maistiaisia jos tänne asti piipahtaa.
Valkosipuli on vielä melko pikkuista, yhtään en muista mihin ne giant redit istutin. Taisivat mennä autuaasti sekaisin siellä penkissä. Se oli muistaakseni joku hiton kylmä ja märkä lokakuun päivä kun niitä penkkiin tyrkin. Ei silloin pelaa pää eikä äly.

Pieniä ja tulisia iloja kotikeittiöön

On syksyssä puolensa, yrttimaalle pitäisi pikimmiten hiippailla saksien ja korien kanssa, ei meiltä persiljaa puutu. Ja moni muukin tuikitarpeellinen yrtti näyttää puskevan kohti korkeuksia vielä täydellä vimmalla. 

Aurinkoisia päiviä vain toivotaan, kuka sitä vesisadetta nyt kaipaa?

Vähän jo repsottaa2 kommenttia:

 1. Kiivasta sadonkorjuuta täälläkin. Chiliä tulee paljon hillitymmin täällä, mutta valkosipulia siitäkin edestä. Teillä näkyy olleen oikein onnistunut kasvihuonevuosi. Siellä kun ei ole satanut lähes taukoamatta, kuten muilla viljelyksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoissa puuhissa :D
   Kasvihuonesato on ollut todella hyvä, kesäkurpitsaa ja kurkkua on kannettu sieltä ulos kilokaupalla. Turhan isoiksi vain Äitikulta on karkuuttanut kesäkurpitsat, kätevämpiä olisivat pannulla paahtaa maltillisemman kokoiset palaset. En valita.

   Tomaattien kanssa meni vähän vihkoon. Mistälie mitälie siemeniä kylvetty, hedelmät ovat jotain melonin ja tomaatin välimuotoja, eivät semmoisia perinteisiä ollenkaan. Ja jonnekin ovat kadonneet kokonaan romatomaatin taimet. Poltergeist?

   Tänään on muuten lämmin ja aurinkoinen päivä. Pyykkikone veivaa kun ulkona saa nopeasti kuivaksi vielä. Kohtahan sekin arjen luksus (ulkona kuivattu pyykki) jää syksyn ja talven pituiselle tauolle. Vielä kun ehtisin petivaatteet kertaalleen pestä...

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com