lauantai 22. marraskuuta 2014

Naapuriapu


Tänään oli hyvä päivä. Naapuri viestitti, että olisi mielellään tulossa tyttärensä kanssa liikuttamaan hevosia valoisan aikaan. No sehän passasi kuin pipari Joulupukille, Esikoinen oli nääs rippikoulupäivässä, Nuorimmainen ei kykene/saa enkä itse ollut yhtään inspiroitunut.

Niinpä naapuri ystävällisesti liikutti molemmat hevoset, ensin Töttis pääsi hölkälle ja sitten Ihmepoika Poni S. Tosin hevoset eivät olisi hevosia jos ne eivät olisi pihistäneet tilaisuutta päästä pikkuisen spurttailemaan. Tällä kertaa se oli Töttis joka lietsoi itsensä erohysteriaan ja kipaisi tallinkäytävältä pellolle juoksemaan. Poni S. kiritti tarhasta minkä kerkesi. Ja kyllä, osaa se Töttiskin sangen lennokasta ravia ja vauhdikasta laukkaa tehdä.

Kun oli palattu ruotuu ja järjestykseen, kaikki sujui kuin unelma. Kaikki olivat tyytyväisiä. Näin toimii naapuriapu.

Ja kuin tilauksesta Esikoinen saapui rippikoulupäivästä Palvelustehtävä mukanaan. Kolme tuntia olisi suoritettava lähimmäispalvelusta. Oitis viestin naapuriin, tarvitaanko apukäsiä. Ja kiitollinen vastaus tuli salamana, kyllä kelpaa.

Niinpä sovimme, että joulunalusviikolla Esikoinen menee leikittämään naapurin lapsia ja äiti saa siivota rauhassa tai ottaa vaikka tirsat.


Aamulla meilläkin oli pikkuisen lisää lunta, kuohkea viiden sentin kerros uutta lunta. Ja pikkuisen pakkasta. Erinomainen talvisää. On se tuo lumi jännä, tuo valoa ja vaimentaa ääniä. Ensin sitä odottaa kuin kuuta nousevaa, sitten keväämmällä potkii kinoksia turhautuneena; sula jo, sula!

Luin jostain, että nyt olisi tulossa kylmin talvi sitten haman vuoden 1981. En kyllä muista kyseistä talvea mitenkään erityisenä, ehkä silloin oli pakkastakin, mutta eihän se meitä silloin millään tavoin rassannut.  Se oli niitä tyhmiä nuoruusvuosia jolloin seistiin pakkasessa kaupungilla ilman pipoa.

Jäin muutenkin miettimään, siitähän on jo yli 30 vuotta, ihmisikä! Kyllä aika rientää ja suorastaan kirii kun elämä vie mennessään.

Nyt olisi vuorossa sauna ja jotain kotimaista tv-viihdettä tallenteelta. Tykkään tämänvuotisesta Putouksesta, erityisesti sydäntä lähellä on ihana Kissi Vähä-Hiilari mutta Svetlana on aivan omaa luokkaansa. Liitto-Oravakin on aika kiva vaikka onkin vähän pehmee porilaisorava.

Eiköhän tämä tästä, huomenna jotain muuta. Ehkäpä ihan itsekin könyän Ponin satulaan ja käyn käppäilemässä peltolenkin. Tai noh, Ponin innokaan asenteen tietäen, lennokasta kauhontaa on luvassa. Parasta etsiä takki jossa on lumilukot hupussa ja hihansuissa... täti ei välttis pysy kaikissa käänteissä mukana. Ja ne käänetet tulevat äkkiä. Se on kuitenkin vissi, että huomenna Ponille leikataan uusi harja, alkaa jo olla mallia huojuva torni.

Mukavaa illan jatkoa, missä lienetkin!
6 kommenttia:

 1. Jahas, teilläkin lunta. Meille annettiin vain kevyt härmäkerros maahan ja tiet on pliukkaat!

  Naapuriapu on täällä maaseudulla kovaa valuuttaa monella tapaa. Kaupungissa se taitaa olla tuntemattomampi toimintatapa. Tosi jees se on, kun toimii puolin ja tosin eli apua annetaan ja saadaan. Maalla myöskin yhteisöllinen silmälläpito on hyvä asia. Tulee vahdittua koko kylän penskatkin ikävyyksiltä. Vastaavasti epärehelliset kulkijat tulevat huomatuiksi, tai yksinäisten ihmisten asumukset katsottua että hengissä ollaan. Kaupungissa sille on termi naapurikyttäys.

  Minusta täällä maalla on paljon mukavampaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, maalla mukavaa, etenkin silloin kun on kivat naapurit. Onhan meillä se yksi lietteellä läträäjä mutta jatkossa kylvää omille mailleen, minun puolesta vaikka viikottain.

   Etenkin tuo vanhojen perään katsominen on tärkeää. Ettei niitä muumioita tulisi.

   Poista
 2. Syrjäselkosilla naapuriapu on joissakin tapauksissa jos ei nyt ihan elinehto niin aika hemmetin tärkeä juttu koska täälläkin asuu aikas paljon yksinäisiä ihmisiä jotka eivät esim. fysiikkansa takia pysty tekemään kaikkea.

  Tundralla tuli toissayönä se vajaa viisi senttiä ja hetki sitten alkoi satelemaan uudestaan, tosin hyvin hiljalleen joten enpä usko lumentuloa kovin pitkäaikaiseksi.
  Mieluummin ei koville pakkasille eikä niitä näytä ainakaan vielä olevan sillä katselin eilen pitkäaikaista ennustetta joka lupasi että ensi vikko mennään nollan tuntumassa, vain muutaman päivä näytti olevan -2 astetta.

  Mukavaa sunnuntai - iltaa koko Torpan muonavahvuudelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin vaan monesti sitä, miltä vanhoista ihmisistä tuntuu jättää monta sukupolvea asuttamansa tila, kun eivät enää pääse omine kyyteineen asioille ja kaikki palvelut keskitetään isoihin taajamiin.
   Yksikin ivallinen kommentti: 'no hei, pakkoko oli korpeen lähteä asumaan' ei taatusti lohduta pätkääkään. Korkeintaan sen typerälle sanojalle tulee hetkeksi hyvä mieli. En kyllä ymmärrä miksi. Hävetä sietäisi.

   Siksipä olenkin iloinen jokaisesta uudesta talosta joka näillekin kulmille rakennetaan, se tietää lisää elinvoimaa pienelle kylälle. Ja on sekin ihan kiva, että tietää naapurin olevan jos ei huutomatkan päässä niin ainakin sen verran vihmerä, että katsoo vähän rakennusten suuntaan. Jos pihavalot loimottavat neljättä päivää putkeen, tulevat kyllä katsomaan mikä on tilanne. Niin teen itsekin.

   Kerran naapuri viestitti Kreetalta, että voisitko pyörähtää heidän pihassa kun talon liiketunnistin hälytti öisin. Vikaa ei löydetty mutta takapihalla ja takaterassilla oli hitosti rusakon papanoita ja jälkiä. Ehkä ne olivat rymistelleen ikkunoissakin niin, että takaoven liiketunnistin ne noteerasi.

   Oi, tästä asiasta jaksaisin paasata vaikka maailman tappiin :D
   Ehkä minusta tulee vielä elävän maaseudun äänekäs aktiivi.

   Poista
  2. Voin jo sieluni sieluni silmin nähdä teidä kyläyhteisön kokouksen missä puheenjohtaja ilmoittaa: "Ja seuraavana asialistalla on Maaseutuaktivisti Hirnakan tekemä aloite..." :D

   Poista
  3. Ahhhaahhaaa, mietipä niitä kyläläisten ilmeitä kun riistoporvariespoolainen tulee kertomaan mielipiteensä maaseudun elävöittämisestä. Kyllä siinä käy tekohampaat iltaisin tyhjäkäynnillä tovin jos toisenkin kun asiaa pohditaan :D

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com