tiistai 27. toukokuuta 2014

-22° C

Pärskäjuuren viekkaat lehdet

Niin, otsikko pitää ihan kutinsa. Vuorokaudessa lämpötila laski ihan oikeasti -22°C, maanantaina mittarissa oli hyvin lyhyt punainen viiva, vain +5° eli pudotusta sunnuntain huippulukemiin oli todellakin tuo 22°.

Tuli kylmä. Ja se kylmä tuli idästä. Sieltä nyt ei ole viime aikoina tullutkaan mitään hyvää, joten tähän passaa hyvin sanoa jotta ilma on kuin Vladimirin hönkäys. Hampaita kalisuttavan kylmä.

Nytkin tuulee niin penteleesti jostain siperian koilliskulmilta, villasukat visusti jalassa ja pitkälahkeista ynnä pitkahihaista vaatetta on joutunut kaapeista kaivelemaan hellehepenien sijaan.

Hellepäivinä olikin oikein nerokasta ja aineevaihdunnan kannalta tehokasta ryhtyä sekä sonnanajoon, että luumujen istutukseen. Kas tässä pieni kuvakertomus perinneluumun pelastamisesta. Varmuuskopiointia puutarhassa.


Noin kolmannella pistolla kalahti ikiroutaan. Siinä on kivenmurikka mukavasti syrjällään. Ei voi tietää miten iso ja minkä muotoinen se on. Täytyy jatkaa kaivamista. Toisessa paikassa.
Siellä olikin huomattavasti vähemmän ikiroutaa ja kaivaminen edistyi hyvin.


Kuoppa tuli valmiiksi ja pohjalle luonnollisesti paksu patja hevosenlantamultaa. Se ei meiltä ihan heti kesken lopu. Siksipä sitä hyödynnetään kaikkialla missä on tarkoitus kasvaa jotain rehevää. Mukana tulee myös pienviljelijän tarpeisiin pikkuisen kauraa. Nuukana tyttönä taidan syksyllä kerätä kaurat talteen ja värkätä niistä pienen lyhteen.


Tässä vielä sama kuoppa toiselta suunnalta. Taustalla oikealla yläkulmassa jyllää ja myllää pottumopo, Iso-J muokkasi viimekesän porkkanapenkit perunamaaksi.

Tämä istutuksen kohde on naapurista haettu luumupuun taimi. Jotain iänvanhaa kantaa, niin vanhaa, ettei sille ole edes nimeä. Tekee pienen ja makean hedelmän, suunnilleen tumman viinirypäleen kokoisen. Suu napsaa pelkästä ajatuksesta, niin hyvää luumua en muista maistaneeni. Paitsi kerran Olarin Prisman aulassa oli myynnissä hyvin pieniä keltaisia, makeita, ruotsalaisia luumuja. Varmaan jotain serkkuja ovat keskenään ne ja tämä naapurin puu.

Ensi syksynä tuskin sadolla juhlitaan mutta ehkäpä jo seuraavana.


Siinä se nyt istuu. Omalla aurinkoisen rinteen eturivin paikallaan. Pohjoisessa turvana ovat Torppa ja pari vanhaa omenapuuta ja muita puskia. Syksyllä täytyy asentaa rusakkoverkko ja peitellä tämä aarre muutenkin huolella.

Ensimmäisen kuopan ikirouta tuli sekin selvitellyksi ja kuoppa sai kivenmurikkaa toivotumman asukkaan, toisen luumupuun varakopion. Tämä sieltä nousi. Ei mikään pikkumurikka.


Tässä Torpan hedelmätarhan aitiopaikoilla istuvat nyt muualta siirretyt aarteemme. Siellä on Äitikullan Espoosta tuoma omenapuu, moneen kertaan rusakoiden järsimä mutta joka kevät se kukkii ja joka kesä jonkun ompun tekee. Nyt näyttää pikkuisen vahvemmalta joten ehkä se näihin karuihin Perä-Kurjalan oloihin tottuu. Kun vain saisin rusakot pois näiden kimpusta.

Kaverina ompulla ovat vanhasta mummolasta tuotu kirsikantaimi, nämä kaksi naapurin luumua ja yksi paikallisen kannan päärynäpuu. Ja toki Torpan omat, ikivanhat käppyräiset omput joille toivon vielä monia satoisia vuosia. Tänä vuonna täytyy ehdottomasti ottaa niistäkin varmuuskopiot, ovat nimittäin nekin jo kadonnutta kantaa ja siksi koen velvollisuudeksemme turvata niiden säilyminen.

Naapurista saan Sokerimiron -lajiketta vaihtarina koska naapurin Pappa on hakenut näistä meidän puistamme jalostusoksia. Omiin taitoihini en varttamisessa  luota, joten on turvauduttava taas kerran naapuriapuun.

Karhunvatukkaakin päätimme hommata pari puskaa ja ikihaaveeni viinirypäle saattaa hyvinkin saada sijan tulevan kasvihuoneen liepeiltä. Siinä olisi oivallinen, aurinkoinen ja hyvä etelänpuolen paikka viiniköynnöksen kasvaa.

Kunhan nyt ensin saataisiin se kasvihuone harjakorkeuteensa. Turha kai mainita, että eräs Seniorikansalainen kihisee nahkoissaan kun odottaa kasvihuonettaan. Nytkin hän kyykkii tuolla pionipenkin vuohenputkikasvuston kimpussa.
Tarmoa on, kärsivällisyyttä vähemmän…

Tämä viimeinen kouluviikko on ihan risa ja repaleinen. Huomenna Esikoinen on kotona paistamassa kakkuja luokkansa myyjäisiin, Nuorimmainen käväisee koulussa.

Torstaina on pyhä ja silloin leivotaan lisää myyjäistuotteita. Perjantaina ovat Esikoisen luokan myyjäiset ja Nuorimmaisen viimeinen Suomen Suven avaus Laulurinteeltä. Kyläkoulumme on huhujen mukaan erityisen hyvin esillä tuossa tapahtumassa joten kummit ja sukulaiset, varautukaa televiissorin ajastukseen, Nuorimmainen saattaa hyvinkin olla pian telkkarista tuttu. Lupasi vilkuttaa kameralle ja hymyillä leveästi.
Lauantaina lauletaan Suvivirttä, Nuorimmainen jättää hyvästit alakoululle ja Esikoinen kuittaa ekan yläkoulutodistuksen. Mitä nyt olen Wilmasta vilkaissut, kiitettävää pukkaa molemmille.

Minä vilkuttaisin jo innolla hyvästit näille kylmille idän puhureille ja toivottaisin leveästi hymyillen auringon ja lämmön tervetulleeksi uudelleen.

Enää on muuten 20 päivää varmaan aurinkoon… ei tarvitse murehtia juhannussäistä, ne ovat taatusti lämpimät ja mukavat.

Mukavaa tiistain jatkoa, missä lienetkin!11 kommenttia:

 1. No johan kelit siellä heittelee! Täälläkin piti vielä puuhellaan viritellä lämmittävät tulet. Sentään +10 astetta ulkona ylittyi, mutta pirtissä oli enää +18, mikä tuntuu aavistuksen kolealta. Eikä pyykitkään kuiva niin sipevästi.

  Kevät hyökyy huikeassa vihreydessä päälle. Eilen Maestro jyrsi traktorin kanssa hyötymaan, olis nyt kylvökuntoista maata kun ehtis siemenien kanssa liihotella paikalle. Ja pottua sais panna kans.

  Töiden osalta on vapaata tiedossa kohtuullisen mukavasti ja loppui nämä viikonloppukoulutuksetkin. Lunki kesä tiedossa - mikä voi osoittautua kuitenkin optiseksi harhaksi riippuen siitä miten asiat sujuvat.

  Toivotan Torpalle hyviä kelejä kasvihuoneen nostatukseen ja Seniorikansalaiselle hyviä hermoja sen odotteluun. Lykkää hän tomaatintaimet isoihin ruukkuihin lämpimiin paikkoihin ja lannoittelee menemään. Ne puskee satoa vaikka ruukussa. Makoisat kirsikkatomaatit on niitä parhaita! Maukkaiksi todetuista kannattaa poimia siemenet talteen ja kuivata seuraavan kevään idätyksiä varten.

  Valoa, lämpö ja iloa jokaiselle askeleellesi!

  VastaaPoista
 2. Laita mulle sänköpostissa sun osoite! Kun tulen Ruotsin reissulta, niin laitan sen Kriikunan tulemaan. Siihen menee noin kaksi viikkoa, sillä lähdemme ens tiistai aamuna.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Mikäs tv-kanava näyttää tuota "Suven avausta" ja milloin?

  VastaaPoista
 4. Karhunvatukka....Toivottavasti jalostetumpi versio on piikitön ja pysyttelee ruodussa. Meillä on viharakkaussuhde, kun se pentele leviää niin tolkuttomasti ja ne piikit on todella ikäviä. Ja meidän tapauksessa on kysymyksessä se villiversio. Elän toivossa, että jos sille näyttää niittokonetta tarpeeksi usein se katoaa vai käyköhän niin, että katkominen vahvistaa vain juuria? Meidän naapurilla on tuossa rajalla sellainen keltaisia pieniä luumuja tekevä puu. Naapureita ei näyttänyt sato kiinnostavan, joten surutta nautin meidän puolelle kasvavista oksista nuo herkulliset luumuset.
  Kirsikkapuuta eilen vilkaisin ohimennessäni ja tänä vuonna taidetaan jäädä ilman omia kirsikoita ei silti pieniä ja kovin kirpeitä olivat. Sen sijaan omenapäärynöitä (?) näyttää tulevan edelleenkin runsaasti, siitä huolimatta, että leikkasin puut aika rankalla kädellä. Omppupuuvanhusta en ole käynyt katsomassa (ne penteleen piikikkäät siinä ympärillä) ja päärynävarkaisiin taidan mennä taas naapurin puolelle.

  Sen verran ollaan teitä edellä, että peruna puskee jo vartta ja porkkanaa sais varmaan alkaa jo harventaa. Siemenpussejakin vielä löytyi, joten lisää kylvöjäkin taidan vielä tehdä.

  Mutta tänään taas tuonne toiselle työmaalle. Aikaiset aamut on kyllä kivoja, mutta iltapäivästä täällä haahuilee joku zombie, Pitää taas opetella ottaa pikku päikkärit työpäivän jälkeen.

  Koittakaahan tareta!

  VastaaPoista
 5. No jopas on ollut haasteellista saada tänne kommenttia mobiilibloggerin kautta. Ei onnistu niin millään. Toivottavasti nyt tulee läpi.

  Tita, täälläkin kevät otti pienen paussin, kylmää on todellakin ollut mutta nyt näkyy jo aurinkokin ja viikonlopuksi pitäisi vielä lämmetä. No ei ainakaan juuri enempää voi kylmetä, silloin mennään jo pakkaselle. Hallaöitä on luvassa, täytyy varmaan suojata salaatit harsoilla.

  Seniorilla on tomaatintaimet vielä taimikaupassa, en ole häntä sinne vienyt riehaantumaan kun ei ole sitä kasvihuonetta vielä. Vasta kaksi litteää pakettia autohallissa.

  Tuula, laitan. Ja anna sinä Pönölle rapsutukset.

  Anonyymi,
  Yle Pohjois-Karjala sen on aina lähettänyt radiosta suorana, niin varmaan nytkin. Perjantaina alkuillasta se yleensä on ollut. Aikatauluja en vielä ole saanut vahvistetuksi. Yle Areenasta tulee kuulema lähetys, senkään suhteen en ole hullua hurskaampi. Yritän saada jotain tolkkua ja ilmoittelen vaikka täällä blogissa jahka tiedän.

  Nyt otan kopion tästä kommentista ja painan Julkaise -nappulaa. Toivotaan, että viides kerta toden sanoo...

  VastaaPoista
 6. Jahas, nyt tuli kommentti läpi. Ihme!
  Suvilla on hyvin pullat uunissa kun naapurin luumut ovat ihan luvalla poimittavissa. Onko teillä siellä rusakoita tai muita talvitihulaisia jotka syövät hedelmäpuutkin? Kojootit eivät varmaan kasveja järsi vaan kyttäävät kanoja?

  Mulla on pari muutakin kirsikanraaskua tuolla kasvamassa, moneen kertaan jänisten runtelemia ja yksi onneton 'suklaakirsikka' joka kyllä joskus kukkii mutta jonka marjat (kaikki kaksi) menevät räksien suuhun ennenkuin ehdin itse väliin. Nassella on myös tapana syödä suoraan pensaasta vadelmia, miksei siis nappaa kirsikkaakin jos kirsun korkeudella semmoinen möllöttää.

  Karhunvatukka on täällä ihan suhteellisen siivoa sorttia, reheväkasvuista toki, mutta ei ihan niin holtitonta kuin villit sukulaisensa.

  Pitääkin kysäistä taimistolla millaiseksi se pahimmillaan voi villiintyä kun saa hikevän maan ja hevonsontabuusterin niskaansa. Tuota hikevä -sanaa muistan aikanaan arponeeni, Toveri Tita sitten valisti, millainen maa on hikevä. Luonnollisesti olen jo unohtanut hikevän virallisen määritelmän, mutta Titahan sen oitis kertoo :D

  VastaaPoista
 7. En tiedä miten viisasta se on, mutta kieltäydyin eilen ja tänäänkin siirtymästä takaisin takkiin ja otin päälle vain pitkän villatakin. Tänään jo hieman kadutti. Se kesä oli jo luvattu, on epäreilua perua tässä vaiheessa!

  Tunnistan niin hyvin päivitysturhauman. Olen tänään taistellut työpaikan nettisivun linkkien päivitysten kanssa. Vaikka kaiken teki oikein, muutos ei tallentunut. Vartin - vajaan puolen tunnin homma tuli kuntoon vasta iltapäivästä.

  Mulla on vielä kesäkurpitsan ja avomaakurkun taimet hankkimatta, sillä olin lähes koko viime viikon poissa. Toivottavasti niitä vielä löytää eivätkä innokkaat puutarhurit ole hellepäivien aikana tyhjentäneet puutarhaliikkeitä.

  Toivotaan kaunista keliä huomiselle ja paistetta Laulurinteelle. Koululaiset ovat ansainneet kesälomansa,

  /Anu

  VastaaPoista
 8. Sä olet taikonut sinne varsin eksoottisen puutarhan jolle toivotan menestystä ja runsaita satoja.
  Jääkausi taitaa olla valtakunnallinen ilmiö sillä täälläkin mennään +5 asteen lämpötiloissa med jäätävä vesisade joka tulee - tottakai - viheliäisen tuulen saattelemana. Taidan muuttaa saunaan asumaan.

  VastaaPoista
 9. Viinirypäle! Hyvä, kun muistutit. Mun on ehdottomasti pyydettävä sitä mun kaverilta, jolla sitä kasvaa kasvihuoneellinen. Vaan hitto, sille pitäs tehdä melki oma kasvihuone... Argh. Mutta ne on niin mainioita. Ehkä voin hankkia toisenkin vaaksiaisen. Vaan vaaksiainen ei taida kestää talven yli, pahus...

  VastaaPoista
 10. Onko teiniosasto tytyväinen todistuksiinsa? Onnea heidän laitumelle laskun osalta! Kesä on lyhyt, kun lapsilta kysytään - ja pirun pitkä meidä vanhempien mielestä... Mutta nyt nautitaan täysillä - kesä on antoisuudessaan täysillä edessä!

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille kommenteista, värkkään tuolla luonnoksissa parhaillaan viime päivien käänteistä koostetta joten siellä kohta lisempää.

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com