lauantai 4. huhtikuuta 2020

Heilahdettiin huhtikuulle


Tässä kummallisessa maailman ajassa oikutteleva kevätsää tuntuu oikeastaan aika lohdulliselta.
Se sentään on ja pysyy vuodesta toiseen oikullisena.

Talvi yrittää roikkua vallan kahvassa vaikka auringon sulatustehot on jo käännetty kesäsäädöille. Välillä kevät etenee kolmiloikalla, välillä talvi tupsauttaa lunta silmille. Sitten puree pakkanen ja kalventaa poskien pisamat.

Huhtikuun ensimmäisellä viikolla saatiin maa valkoiseksi. Samaan päivään mahtui huikean sininen taivas ja häikäisevä auringonpaiste. Ja sakea lumipyry.
Lopputulos on kuitenkin varma, kevät etenee ja kesä tulee.

Historiallinen kevät ja kesä meillä varmasti on. Se, milloin poikkeustila ja liikkumisen rajoitukset puretaan jää nähtäväksi. Tämä erikoinen ajanjakso koskettaa meitä kaikkia ja aika tärkeä läksy onkin hetkessä elämisen läksy. Toisaalta on hurjan vapauttavaa kun perinteiset kesäsuunnitelmat on nyt pyyhitty pois ja kalenteri tyhjä. Näillä näkyminen lentokoneet pysyvät maassa ja ihmiset kotona.


Olen pikkuhiljaa varmistellut itselleni kesähommaa, taimikasvattelun ensimmäinen aalto alkaa olla ihmeen hyvällä mallilla. Seuraavaksi siemenlaatikossa odottavat kylvöjä basilikat ja muutamat muut yrtit.

Viime postauksessa taisi jälleen kerran manailla kiukuttelevia tomaattejani. No, niillä taisi olla vain surkeat oltavat. Lisäsin kaikille uutta multaa, pikkuisen lannoitin ja ennen kaikkea, kastelin ne kunnolla. Reppanat kituivat kurjassa ja aivan liian kuivassa mullassa. Nyt näyttävät jo paljon paremmilta ja elinvoimaisemmilta.



Lelluparka sen sijaan ei voi kovin hyvin.
Perjantaina se touhusi ja hössötti pihaan ajavasta autosta. Äkkiä se kiljaisi ja  hätääntyi ihan kamalasti, aivan kuin olisi astunut nastan tai jonkun terävän asian päälle. No ei astunut eikä kukaan häneen koskenut. Jokin koiran sisällä nitkahti väärään asentoon tai muuten vain teki kipeää. Näin on tapahtunut yhden kerran aiemminkin, silloinkin se touhusi eteisessä minua tervehtimässä.

Koska se kuitenkin rauhoittui ja myöhemmin ulkona ravaili aivan entiseen malliin ilmavasti ja puhtaasti, en lähtenyt etsimään päivystävää eläinlääkäriä.

Lauantaina aamulla se loikkasi sängystä pirteänä ja oireettomana, ihan oli Lellu iloinen ja ennallaan.
Hoidettiin aamutalli ja aamuhommat ja mentiin sitten vielä vähäksi aikaa jatkamaan unia.
Havahduin kiljahtelevan koiran hätään, taas sama homma. Kipukohtaus iski kuin salama taivaalta - ja meni nopeasti ohi.

Se kuitenkin makoili pöydän alla ja oli silminnähden hämillään. Inahti pelkästään siitä, että sen viereen meni, ei tarvinnut edes koskettaa.

Aloitin kipulääkkeellä koska en halunnut lähteä retuuttamaan pelästynyttä koiraa autoon ja etsimään päivystävää. Kipulääke näyttää auttavan. Jos sen avulla pärjätään maanantaiaamuun niin hyvä, silloin on klinikka auki ja röntgenit käytössä. Päivystävä ei voi kuitenkaan muuta kuin määrätä tuhdimpaa kipulääkettä.

Sielua särkee ja tuntuu kamalalta kun toisella on kipuja. Kyseessä on melko herkkä ja dramatiikkaan taipuvainen otus joten reaktio on jokseenkin näyttävä ja säikäyttää tehokkaasti.
Joka tapauksessa kivun syy selvitetään ja hoito hankitaan.


Perjantain ohjelmaan kuului koiran lohduttelun lisäksi epäergonomisiin työasentoihin tutustuminen ja oman kropan kivunsietokyvyn havainnointi. Oikea polvi on edelleen kipeä taannoisesta jäälle lankeamisesta.  Näin ollen minäkään en ilosta kiljunut portaiden alla kyykätessäni.

Nyt on kuitenkin alakerrankin aulan seinät sävyä 'herkkusieni', nappivalinta jälleen kerran.
Joudun piakkoin palaamaan portaikon alle, pitäähän portaiden alapuolikin maalata. Onneksi näitä puuhia ei ihan joka vuosi tarvitse tehdä. Otetaan homma huvin vuoksi ja urheilun kannalta.

Huvin vuoksi innostuttiin Perikunnan nuoremman kanssa leipomaankin.
Olin jo tovin mielessäni herkutellut 'Key lime pie':llä ja se pyöräytettiin perjantai-iltana tekeytymään Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogin innoittamana.

Voin kertoa, että on todella hyvää, ei montaa murua jäänyt jäljelle. Pohjan digestivekeksit voisi ehkä korvata jollain pehmeämmällä mutta en nyt ihan heti keksi millä. Oli riittävän hyvä noinkin ja pääsee ehdottomasti jatkoon. Kuva ei todellakaan tee oikeutta piirakalle.

Aurinkoista huhtikuun alkua, missä lienetkin !












12 kommenttia:

  1. Kerro sitten Lelluskan jatkoista, josko löytyisi jotain valaistusta asiaan. Voi pientä. En edes muista, mistä muusta kirjoitit, hän vei kyllä kaiken huomion.
    Pärjäilyjä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kerron kyllä. Potilas ottaa kaiken huolenpidon ja huomion vastaan ja hetkittäin heiluu ihan entiseen tahtiin. Makailee kuitenkin paljon eikä edes yritä tanssia yläpystyä niinkuin normaalisti. Maanantaina mennään sitten läpivalaisuun ja muihin tutkimuksiin heti kun klinikka aukeaa.
      Kaikkea hyvää teillekin.

      Poista
  2. Voi Lellukkaa. Toivottavasti maanantai tuo tullessaan valoisia uutisia ja koira saa apua kipuihinsa. Huoli lemmikin voinnista on yhtä raskasta kantaa, kuin parhaasta ystävästä.
    Portaiden alusen "herkkusieni" on maukkaan näköinen. Kipeästä polvesta aikanaan kärsiessäni laitoin tyynyn sen alle joutuessani joskus polvien varaan. Voi olla, ettei se sinun vaivaasi auta, kunhan sanoin.
    Meillä ei oikein keksipohja juusto- ym. kakuissa kelpaa. Dominokeksipohja ehkä paremmin, kuin digestive. Niinpä yleensä leivon kolmen munan kakkupohjan, halkaisen sen ja laitan toisen puolen pakastimeen seuraavaa kertaa varten. Koronaeristys on innostanut pitkästä aikaa leipomaan. Pääsiäiseksi ajattelin tehdä sekä rahkapiirakkaa että appelsiinilla ja persikalla maustetun juustokakun. Suolaista en ole vielä päättänyt.
    Lellukalle pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohtui: blogissani on sinulle haaste, jonka voit ottaa tai jättää.
      https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/04/10-kysymysta-ja-vastausta-haaste.html#comment-form

      Poista
    2. Onneksi kipulääke ja pakkolepo tepsii eikä uusia kipukohtauksia ole tullut. Heti aamulla alkaa eläinlääkäriajan metsästys.

      Itse asiassa, portaiden alla seinässä on vielä vanha väri, perinnevärikartalta joku vihreän sävy. Kaunis sävy sekin mutta nyt jo kaipaa uutta ilmettä. Herkkusieni on lähinnä puuterin sävy.

      Minä kaivelen pashamuotin kaapin perukoilta ja jysäytän kunnon perinnepashan pääsiäispöytään. Muutama tuorejuustokakkukin on suunnitelmissa.

      Onkin kiva pitkästä aikaa leipoa. Sitä lajia sai harrastaa aika paljon kun Perikunnan koulujen myyjäisiin piti leipoa harva se viikko, kyllästytti aivan.

      Poista
    3. minäpä käyn kurkkaamassa haasteen, kiitos.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistin pikavippimainoksen. Ei kuulu blogin aihepiiriin.

      Poista
  4. Voi Lellua, kaverin kipujen katsominen on niin kurjaa. Toivottavasti ei ole mitään vakavampaa. Leivonnainen kuulostaa herkulliselta, leipominen olisi kivaa, mutta on liian riskialtista leipoa usein, jos ei ole tiedossa vieraita (tai lapsia). Itsehän syön kaikkea hyvällä halulla ja juuri sen vuoksi ei uskalla ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään hän on ollut melkein oma hömelö itsensä. Koska kirjoitin sanan melkein, aloitan aamulla klinikka-ajan soittelun.

      Leipomisessa on riskinsä :D Nykyään leivon tosi harvoin kun kukaan ei nykyisin käy missään eikä tarvitse oikein vierasvaraa pakkaseenkaan.

      Poista
  5. Voi Lellua, kun tuommosta kippuu kärsii! Huomenna viet Ahon Jarille niin apua suat. Aho ol tuossa Kitteellä ennenmuinoin eläilääkärinä ja tuotantoeläinten kanssa tutustuttiin. Hyvästi hoitoo osas!
    Leipomista on miunkin suunnitelmissa, eilen ensimmäisen kakun tein, ruisleivän paiston jäläkeen leivinuunissa. Rauhallista hiljasta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aholle varmaan saakin ajan helpoiten, pätevä heppu hän onkin.

      Pääsiäiseksi voikin hyvin leipoa vähän ekstraherkkuja.
      Suuren viikon rauhallisuutta sinullekin Ulla.

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com