lauantai 25. huhtikuuta 2020

Muuan keväinen viikkoJos sanon, että säät ovat olleet vaihtelevat en paljoa liioittele. Kuvat perjantaiaamulta.
Illalla lumi oli jo poissa ja maa kuiva. Kevät se sieltä keikuttelee.

Enää en aamuisin kurki nettihesarin koronauutisia vaan palasin vanhaan tapaani, sääennusteiden tutkimiseen.

Tämä on sitä aikaa jolloin loimitan ponit aamulla lumipyryn takia ja otan loimet pois hikisten hevosten niskasta aamupäiväheinien aikaan.

Välillä hakkaan aamuisin jäätä vesipaljusta rikki ja iltapäivällä kannan selkä vääränä vettä paisteessa nääntyvien hevosten hörpittäväksi.  Ja joka ilta Perikunnan vanhin harjaa kaksi mutasikaa hevosen näköisiksi.

Onneksi nämä viikot vievät meitä kohti toukokuuta ja silloin säät vähitellen tasoittuvat.
Eräänä hienona päivänä tällä samaisella viikolla meinasin saada lämpöhalvauksen, kasvihuoneessa.Kasvimaan sukupolvenvaihdos etenee ja Torpalle kärrättiin Biltemasta läjä uusia kasvilaatikoita.
Koska mustaksi värjätyt olivat niin luokattoman huonolaatuista puuta, vaihtoehdoksi jäi ottaa käsittelemättömät. Ja käsitellä itse.

Koska nämä säät ovat niin vuoristorataa, homma on paras hoitaa kasvihuoneessa, siellä on kuivaa -ja kuumaa. Etenkin jos ei älyä avata ovia tai kattoluukkuja. Olin varmasti aikamoinen näky hoippuessani kasvihuoneen ovelle punaisena kuin rapu kattilassa.

Loistava johtaja kävi tarkastamassa työmaan ja työstettävän tavaran. Viimeinen kuva kertoo tarkistuksen tuloksen.

No, ei se nyt ihan noin huonoa laatua ollut.
Vähän saattoi jäädä tarkastajalle pihkaa tassuihin ja perskarvoihin tai sitten tarkastajaa vain närästi juuri nautittu latz-ateria.

Tätä kirjoittaessa yksi haljennut lavakaulus on palautettu ja ehjä haettu toisesta kaupasta.
Pussimultaa tuli samalla lavallinen. Multien laatu on muuten ihan luokattoman epätasaista.

Pitää nyt vielä nimi tarkistaa pussin kyljestä ennen julkista haukkumista mutta x:n taimimulta on enimmäkseen hiekkaa ja roskaa.
Ei se ihme, että herkemmät italialaiset tomaatit eivät suostu moisessa moskassa kasvamaan.
Nyt on kaikki toivo pantu Biolanin mustaan kompostilla terästettyyn multaan. Sitä voi toki parannella  hevosenlannalla jota meillä kyllä riittää. Ja aina voi hakea kanalasta lisää jytymiittiä. Tulee kuulan kokoisia herneitä.


Tänään sain vihdoin kaikki mönjättyä ja kieltämättä lopputulos on hieno. Ainakin omasta mielestä.

Nyt sitten odotellaan, että kelit vakiintuvat ja pääsen lataamaan lavat.
Paikat niille on jo katseltu ja kunhan ovat oikeilla sijoillaan, niihin ruuvataan mustat säleiköt köynnöksiä varten.

Päädyttiin sitten ostamaan valmiit. Kaikenlaisilla virityksillä on äitikulta tähän saakka herneensä kasvatellut.  Viime kesänä riivin vesiheinän seasta lehteviin pajukeppeihin hirttäytyneitä herneitä ja päätin, että seuraava sato kerätään helpommin. Tämä tapahtuu.

Tällä keväisellä viikolla vaihdettiin myös autoihin kesärenkaat.
Perjantaina olikin Perikunnan vanhimmalla mielenkiintoinen ajo-opetuskerta kun pääsi lumipyryyn kesärenkailla. Tiellä pysyttiin ja kun takaisin Torpalle kurvattiin, kyydissä oli mojova paketti Eurobulbilta, hevosrehujen lisäksi.

Olipa hieno lähetys Hollannista.
Muhkeita daalian juurakoita ja paljon ruskeita paperipusseja joissa anemoneja, leinikkejä, siperian kurjenmiekkoja ja muuta ihanaa.


Illasta keli jo kylmeni joten sain multiin vain anemonet 'Lord Liutenant' ja 'De caen'. Omiin multiinsa pääsivät myös pinkki ja valkoinen leinikki, ranunculus 'Aviv'.

Pyhäpäivänä jemmaan multiin tusinan verran uusia daalioita ja siperian kurjenmiekkoja.

Omaa vuoroaan odottavat vielä ruusuneidikki, tiikerikukka sekä ruostekukka.

Ai että, on tämä vaan niin huikeaa aikaa.

Posti tuo vielä viisi uutta pionia, sitten pitääkin etsiä paikat yhteensä kymmenelle uudelle lajikkeelle. Kasvihuoneessa uutta kasvua lykkää sinisarjojen ohella myös ruukuissa talvetut 'Myrtle gentry', 'Buckeye belle' sekä 'Lady liberty' -pionit.Tähän viikkoon mahtui kieltämättä kaikenlaista.
Onneksi nyt on lauantai-ilta ja aika henkäistä kaiken tekemisen välissä pikkuisen pidempään.

Taidan vielä kurkata Puutarhakausi -sarjan viimeisimmän jakson ja köllähtää sen jälkeen ansaituille unille. Se tässä korona-arjessa on uutta, ilta venyy aina vain myöhemmäksi koska aamutallin jälkeen ei yleensä ole kiire mihinkään. Voi vaikka ottaa aamunokoset. Yleensä otan.

Mukavaa pyhäpäivää ja alkavaa keväistä viikkoa, se on kuulkaas jo vappu tulollaan.

Äitinpojat odottavat koiranpäivän juhlatarjoiluja.

14 kommenttia:

 1. Voi tuota täydellistä kissaa. Ihana se on.
  Mutta näyttää siltä, että Rouvalta on kerrassaan lähtenyt ihan lapasesta tuo taimien sun muiden ostelu 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se, ihana Felix.

   No mieluummin taimihommien kanssa holtiton kuin monessa muussa :D

   Poista
 2. Kaipa kevät joka vuosi vähän keikkuu, mutta tänä vuonna tahti on ollut erityisen epätasaista. Varsin koleassa säässä vappua lähestytään, mutta eipä tarvitse pihatöissä hikoilla.
  Meille sattui viime kesänä hyvätasoiset tummat laatikot Biltemasta. Laskettiin, ettei siihen hintaan kannata itse alkaa rakentaa. Mullan suhteen olen samaa mieltä. Ostankin nykyisin vain tiettyä multaa, vaikka kuinka saisi muuta halvemmalla. Säästän sitten vaikka itseni pukemisessa.
  Tuollaiset Eurobulbin lähetykset ovat mannaa puutarhahörhön sielulle. Toivottavasti teidän kevät keikkuu siihen suuntaan, että se sallii sinulle kaivuhommat.
  Karvaiset tavarantarkastajat ovat parasta mahdollista seuraa myös puutarhassa. Ikävä on omaa kattia, joka lepää kotikiven vieressä mullassa. Onneksi tien toiselta puolelta käy söpö adoptiokissa säännöllisesti meitä moikkaamassa.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epävakaista on ja erittäin tuulistakin. Onneksi voi värkkäillä kasvihuoneessa kun ulkona ei meinaa tarjeta.

   Kyllä ovat tosi edullisia ne Bilteman lavakaulukset. Pitää vaan tosi tarkkaan valikoida. Silti meillä oli yksi haljennut. Sain ihanan mustat kun mönjäsin itse, kuivui nopeasti eikä haise juuri millekään se aine.

   Sain kaikki daaliat ruukutettua ja kerrankin olin fiksu, merkkasin nimisäleeseen oletetun korkeuden ja kukinnan värin. Toivottavasti saan koottua niistä sitten aikanaan järkeviä värikokonaisuuksia jossa korkeimmat taustalla ja matalammat edessä.

   Kasvihuoneessa onkin nyt jo ihana mullantuoksu.
   Mukavaa pyhäiltaa sinnekin !

   Poista
 3. Kevätsäät keikkuvat täälläkin. Navakkaa tuulta on ollut liiankin kanssa ja öisin on sen verran pakkasta, että maa on jäässä puolet päivästä. Eilen kanttasin kukkapenkin reunaa lumisateessa. Olipa elämys sekin :D
  Lavoista tuli oikein tyylikkäät ja kuulostaa siltä, että kasvimaan uusi ilme on jo hyvin suunniteltu. Minkälaista ainetta käytit lavakaulusten käsittelyyn? Voisikohan samalla mönjällä käsitellä jo pari vuotta ulkona olleet käsittelemättömät lavat? Mieli tekisi vähän uudistettua ilmettä, kun kerta lavatkin siirtyvät toiseen paikkaan.
  Olen huomannut saman, että osa varsinkin taimimullista on kummallista pölyä. Siirryinkin viime kevään positiivisten kokemusten rohkaisemana käyttämään kasvusammalta esikasvatuksissa ja jätin kylvömullat kauppaan. Nyt kokeilen, millaista on saman valmistajan sammalmulta. Turvepitoisissa kasvualustoissa on sellainen huono puoli tällaiselle huolimattomalle hoitajalle, että kun ruukut pääsevät välillä lipsahtamaan liian kuiviksi, niin turve muuttuu pölyksi eikä meinaa kastua millään. Sammal antaa sellaiset lipsahdukset paremmin anteeksi, vaikka onhan se pikkuisen tyyriimpää kuin halvemmat kylvömullat.
  Kunnon satsi juurakoita ja mukuloita! Siinä on mukavasti lisää kukkaloistoa tulossa kesäksi :) Aurinkoista vappuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaassa veneessä keikutaan kohti kevään seesteisempiä säitä.
   Minäkin ruukutin daalioitani kasvihuoneessa, mullat hain ulkoa lumipyrystä, elämys isolla eellä.

   Lavoihin käytin Osmocolorin Eco garden -litkua, se on käypäistä ja turvallista, myös eliöille. Värimorsingon mehu on se värjäävä ainesosa. Jo yhdellä käsittelykerralla sain hyvän peittävyyden. Aion mönjätä myös kaksi vanhempaa ulkona olevaa lavaa tuolla samalla litkulla, haluan yhtenäisen värimaailman lavoihin.
   Minulla on ollut näköjään Kekkilän kylvömultaa ja saman lafkan taimimulta. Tähän jälkimmäiseen olen kyllä äärettömän pettynyt, siellä on kiviäkin seassa ja pölyää hurjasti. Ei se ihme, että osa tomaateista näivettyy. Pitää kiikuttaa tomaatit kasvihuoneeseen elvytettäväksi tanakammalla mullalla. Sammalmullasta minäkin olen lukenut mutta en sitä hoksannut katsoa kun viimeksi multakaupoilla käytiin.

   Kuin myös, aurinkoa sinunkin viikkoosi!

   Poista
 4. Kyllä se työnjohtaja täytyy joka työmaalla olla! Ilme kertoo mitä johtaja on laadusta mieltä...näillä vain mennään meilläkin. Meillä Nöpö on tosi tiukka pomo ja mitään en saa tehtyä ilman valvontaa, eilen hänellä vaan aika tuli pitkäksi kun valvottava työ kesti kai liian kauan!

  Komea lavakaulusmaa tulee torpalle, hieno!

  Eurobulbin laatikot ovat aina mielenkiintoisia, kuin joululahjoja! Mistä tilasit pioneita ja mitä sorttia!

  Mukavaa vappuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin pientä työmaata ettei sinne pomoa tarvittaisi, kissoista saa aina vapaaehtoisen valvojan.

   Kyllä oli mukava ruukuttaa Eurobulbin lähetystä, kaikki mukulat pulskia ja silmuja löytyi etsimättä.

   Pioneja on tulossa Pionien kodista. Olin ottanut jo aiemmin Eden's perfumen ja Candy stripen, ne minun piti noutaa Tampereen messuilta.
   Mutta koska messuja ei tänä vuonna ole ja laittoivat messutarjoukset nettiin, olin samoilla kyytimaksuilla pakettiin myös Sorbetin, Green lotuksen ja Angels cheekin. Kasvihuoneessa odottaa viime syksynä Mielyltä tulleet Myrtle gentryt ja muutama muu. Istutettavaa siis riittää, onneksi on tilaa.

   Jotenkin harhauduin Mustilan sivuille ja löysin sieltä kauan jahtaamani Queen of Sweden -ruusunkin :D

   Koleaa on, ihan perinteinen vappusää luvassa !

   Poista
 5. Voi että tuo suunnittelu, istutus ja muu puuhailu pitää varmaan mielen virkeänä. Kyllä täällä yks on aika kateellinen.

  Jotenkin samaa mieltä multien laadusta. Viime kevääksi koetin hankkia sopivia multia, kun ei jaksa kantaa niin lähikaupasta ja pikkupusseissa. Tutkin niitä niin kyllä näytti taimi-, kesto- ja kaktusmullatkin ihan samalta turvesotkulta, johon ei saa vettä mitenkään uppoomaan. Että Mustaa multaa vaan on ostettava nyt, jos ei löydy sitä Sammalmultaa tai -kasvualustaa mistään ulottuvilla olevasta kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on ihan totta, että mieluisa tekeminen on tässä ajassa ihan parasta. Toivottavasti sinullekin on jotain mukavaa tekemistä vaikkei pihahommia taida nyt olla?
   Ihan kamalaa semmoinen multa, joka ei edes vettä ime vaan vesi jää siihen pintapölyyn lillumaan. Sääli, että laatu vaihtelee niin paljon.

   Koetahan jaksaa, kevät etenee kuitenkin!

   Poista
 6. Mahtavasti on pihapuuhat edenneet. Toooosi mielenkiintoinen aarreboxi Hollannista! Mukavia puutarhatyökamuja tuollaiset loistava työnjohtaja ja äitinpojat <3
  Minä levittelin tänään lunta puutarhassa, kun muutamia sulia kohtia löysin. Lunta on satanut kuuroittain sakeasti!
  Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarreboksit on parhaita. Pitää heti heinäkuussa laatia seuraava tilaus kevätsipuleista, tuli ihan uusi alue johon tarvitaan kiloittain kukkasipuleita.

   Voihan rähmä tätä maamme suuruutta ja pituutta. Eihän meillä nyt ole väliä kuin reilut parisataa kilometria ja teillä on noin kamalasti lunta, meillä juolavehnä on jo hyvin elinvoimaisen väristä. Lunta satoi meillä viimeksi tänään, semmoista höttä kun jotain piti näköjään taas sataa. Kamalan kylmät tuulet ovat puhaltaneet viime päivinä.

   Hyvää vappua sinullekin Tarja !
   ps. kateellinen niistä roseteista.

   Poista
 7. Ihania pihapuuhia teillä ja kivaa postia! Toivottavasti kelit jo lämpenisivät ja yöpakkaset jäisivät pois. Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan kevät on totta vie ihmisen parasta aikaa.
   Pakkohan tämän kylmyyden on joskus väistyä keväisen lämmön tieltä. Sitä odotellessa. Mukavaa vappua sinulle Tiiu ja kiitos kivasta kommentista.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com