lauantai 29. kesäkuuta 2019

Tallinmäen A-katsomo


Kun meille muutama vuosi sitten tehtiin ratsastuskenttä, aloitettiin maansiirtotöillä.

Pintamaata läjättiin kentän päätyyn, paikalla jo olleen kiviraunion päälle. Se oli semmoinen kurja ja viheliäinen rytö, johon edelliset asukkaat olivat vuosikymmenten aikana läjänneet purkamiensa rakennusten peruskiviä ja ympäröiviltä pelloilta nousseita lohkareita.

Taitava kaivurimies taputteli suurella kauhallaan alueen tasaiseksi ja kauniiksi kukkulaksi ja paikkahan sai oitis nimen A-katsomo, siitä on kohtuullisen hyvät näkymät kentällä temmeltävien satunnaisten ratsukoiden tarkkailuun.

Vuosia mietin, miten elävöittää sinänsä kaunista kukkulaa. Aloitin kaivamalla penkin kanadanruusuille, joita minulle oli hetken hulluuspuuskassa kertynyt muutaman purkin verran.


Sitten se visio alkoi hahmottua, halusin sinne väriä ja muotoja, havuja ja värikkäitä pensaita, ruskanvärejä keväästä syksyyn. Yksi legendaarinen ostosreissu Särkän perennataimistolle Raaheen ja homma oli hoidossa. Pääpuutarhuri Särkkä ja Toveri Tita valikoivat kasvit annetun budjettikehyksen ohjeistamana ja minulle jäi työksi ajaa lasti kotiin, kaivaa alue ja istuttaa kasvit. Olihan sitä siinäkin.

Nyt siellä alkaa jo hahmottua se visio, minkä vuosia sitten kitkiessäni kehittelin.

Istutusalue on puolikaaren muotoinen. Oikeasta päädystä kun lähdetään, väriä antavat kaksi hurmehappomarjaa ja hopeakuusi. Reunoissa on jonkinlaisina ryhminä erilaisia kirjavalehtisiä kuunliljoja.

Suunnilleen keskivaiheilla aluetta on lehtikuusi 'Puli' jonka hippimäinen ulkomuoto puhutteli minua väkevästi Titan puutarhassa.

Väriä tuovat heisiangervo 'Jefam',  kuutamohortensiaryhmä, matalat jaloangervot ja muutamat valikoidut perennat kuten kuvassa näkyvä liila sinivaleunikko.


Joukossa on ryhminä erilaisia havukasveja. Tuivio tekee havumattoa, mustakuusi nousee matosta kauniisti ja muut pienemmät havut rytmittävät aluetta nyt jo aika kivasti.Meconopsis 'Henson Violet''Puli'


Sinipallo-ohdake

Tänä keväänä sain homman viimeisteltyvaiheeseen, kitkin sen huolella ja tälläsin kasvien alle aika monta säkillistä kuorikekatetta. Työlistalla lukee vielä 'reunojen kanttaus tai muu pätevä viimeistely' --ja sitten saavat kasvaa rauhassa. 

Syksyllä voin nakata sekaan vielä lisää laukkoja ja ehkä jonkun pinkin palloperennan, isotähtiputki sopisi hyvin.

Kentänpuoleiseen reunaan olen vähitellen kuopannut lisää ruusuja ja sitkeiksi arvelemiani perennoja, punaväriminttu siellä ainakin töpöttää, pieni vielä.

Pitäähän se ruusuporttikin laittaa, hyvä alku minulla sinne on. Omatoimisesti lainasin energiayhtiön tolppaa kun semmoisen ovat tontilleni laittaneet. Sen juurella asuu paksulla hevosenlantapatjalla rautakaupan taimipihan jämäruusuja, vanhaa kunnon Flammentanzia. Ihme ja kumma, ne lähtivät kasvuun ja viime kesänä kukkivatkin. Tämän kevään kasvu on aivan huikeaa ja nuppujen perusteella kohta on väriä tolpassa.


'Flammentanz'


Toistaiseksi kukkulan keskialue on nurmikkoa, kovasti mietin pitäisikö siihen kehitellä vielä jotain. Oleskeluryhmää ei ainakaan vielä, istutukset eivät anna tarpeeksi näkösuojaa maantielle. Jos ja kun on tehnyt mieli istuksia siellä pidempään, olen kantanut korituolin mukanani.

Kyllä tästä hyvä tulee, antaa ajan kulua ja kasvien rauhassa tuuhistua.10 kommenttia:

 1. Oi ei - tuo pitäisi nähdä livenä! Ihan mielikuvien varassa tuota rustattiin kasvien osalta. Olisi ihan timattia nähdä mitä siitä lopulta tuli. Kasvithan on vielä pienokaisia, mutta vuodet vierivät ja lapset & kasvit kasvavat. Me emme muutu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, visio oli kuitenkin vahva. Ja hyvä tuli.

   Me pysymme ja paranemme kun penskat vierellä ikääntyy.

   Poista
 2. Ei sitä kaikilla ookkaan noin hienuu A-katsomoa! Miun Pulille käy köpelösti. Talavella lumikasan siirrossa sai osuman traktorin kauhasta ja varte lähti irti. Harmittaa! Hienot värit noissa happmarjoissa ja entäs tuo, onko valeunikko? Mikähän on nim ja mistä hankittu! Tämän postauksen innottaman taijan uskltoo meillekkin alesta ostoo tuon 'Flammentanz' köynnösruusun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Puliparkaa, harmittava takaisku tuommoinen.

   Se liila on sinivaleunikon lila versio, Henson Violet on nimensä. Ja Särkältä sekin lähtöisin. Voin syksyllä katsoa mikä olisi jakomahdollisuus, toki sinulle lohkaisen jos suinkin irtoaa poikanen.

   Flammentanzia en ole koskaan ennen edes harkinnut, nyt niitä euron jämätaimia muutaman ostin ja ihme kyllä elossa olivat vielä keväälläkin. Talveksi otin ne alas, laitoin vähän paalinsuojaverkkoa päälle ja lumi hoiti loput. Vahva suositus tällekin ruusulle.

   Poista
  2. Anna vapaasti siementää sen sinivaleen, niin poikasia on pian rutkasti kavereille jaettavaksi asti. Siementaimet on lajitaimia, eli Henson Violetia.

   Poista
  3. Pitääpä käydäkin kurkkimassa puskan helmoihin joko siellä on jälkikasvua.

   Poista
 3. Vau, miten hieno istutusalue upeine kasveineen. Mahtaako käydä niin, että hevosten sijaan katseet kääntyvätkin A-katsomoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä millaiselle käytölle alue muotoutuu, ainakin sinne mahtuu vielä paljon kasveja!

   Poista
 4. Upea istutusalue ja hienoja kasviyhdistelmiä! Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnia tästä kuuluu oikeastaan Särkän Perennataimistolle, sen Pääpuutarhuri J.Särkälle ja Toveri Titalle, itse en olisi noita kasveja osannut valikoida.

   Mukavaa viikon jatkoa sinullekin.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com