torstai 27. kesäkuuta 2019

Kaupunkimme ruusupuisto


Joensuuhun aloitettiin puuhaamaan ruusupuistoa vuonna 2016 paikallisten Lions Clubien toimesta. Puiston on suunnitellut jo eläköitynyt kaupunginpuutarhuri Kai Ahmio.

Useiden talkoiden jälkeen Penttilänrannan ruusupuisto avattiin kaupunkilaisille vuonna 2017. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista ruusutarhoista (1,4 hehtaaria), pensasruusuja on 131 eri lajia ja lajiketta, yhteensä ruusuja on n. 900 kappaletta.

Ruusupuistolla ei käsittääkseni ole omia virallisia nettisivuja ja aika nihkeästi tietoa löytyy kaupunginkaan tiedotuksesta. Hakusanoilla Penttilänrannan ruusupuisto löytyy ainakin ajo-ohjeet ja joitain aiheeseen liittyviä artikkeleita.

Vierailimme siellä juhannusviikon perjantaina. Sattui huisan kuuma ja paahteinen päivä, joten kuvat eivät todellakaan tee oikeutta näille kaunottarille. Tuoksu leijui ilmassa jo kauas, se toimikin opasteena paremmin kuin muutama satunnainen pikkuinen opaskyltti (jotka huomasin vasta poisajaessani).

Autolla pääsee melko lähelle, vielä jää pikkuisen kävelymatkaa joka kannattaa ainakin ikäihmisiä tai vaikeasti liikkuvia kyyditessä ottaa huomioon.

Käyntimme aikaan nurmikko oli leikkaamatta ja muutenkin puisto oli vähän nukkavieru. Koska ruusut ovat ihania, kasvoivatpa ne melkein missä tahansa, huomio kiinnittyi väistämättä niihin.


Puisto on jaettu alueisiin, jotka on kaikki rajattu harmaalla sepelillä. Itse ruusujen alue on katettu hakkeella. Näin ruusut erottuvat alustasta hyvin. Jokaisen lajikeryhmän edessä seisoi siisti  metallinen nimikyltti josta selvisi laji ja nimi ja ruusun lahjoittajat. Kutakin lajia ja lajiketta oli hyvänkokoinen ryhmä ja oitis korvissani soi Toveri Titan hokema: kolme kappaletta on ryhmä.

Ruusut saivat kasvaa omaan tyypilliseen tapaansa, niitä ei ole mielestäni paljoakaan tuettu tai aseteltu.


Taustalla pönöttävä leijonapatsas liittynee puiston puuhaihmisiin ja kummeihin, Lions clubilaisiin.

Patsaita oli alunperin kaksi ja ne vartioivat paikallisen 'kyläkauppiaan', nykyisen kansanedustajan ja kaupunginvaltuutetun kaupan sisäänkäyntiä. Kaupan alasajon jälkeen ne siirtyivät vartioimaan kauppiaan taloa. Talon äkillisen ja yllättävän tulipalon jälkeen toinen patsaista siirtyi Ruokolahden leijonaksi ja toinen päätyi Lions clubin ruusupuistoon. Toivottavasti leijonapatsaiden ei tarvitse enää muuttaa, että ainakin tämä ruusupuiston leijona saa vahtia kukkaisaarteitaan vuosikymmenet.Valitettavasti en tajunnut kirjata ylös ruusujen nimiä, enkä ottanut opastaulustakaan kuvaa. Muistan kuitenkin, että ruusut 'Elsa' ja 'Herttoniemi' puhuttelivat minua aivan valtavasti ja semmoiset vielä jonain päivänä saan istuttaa omaan Hirnakan Torpan ruusupuistooni.
En tiedä millaisia kehityssuunnitelmia kaupungilla tai Lions clubilaisilla puiston suhteen on. Toivottavasti projektia kehitetään, eikä puistoa jätetä ihan pelkästään kaupungin kesätyöntekijöiden hoidon varaan.

Itse näkisin mielelläni puistoa kehystämässä vaikkapa havukasveja, nykyiset jokirannan lepikkopuskat eivät ole ehkä kaunein mahdollinen tausta. Mieluummin kaunis ja avara jokinäkymä ja vaikka muutama havuryhmä.

Seuraavan kuvan oikeassa laidassa seisoo 14 -kerroksinen puurunkoinen kerrostalo, vielä kesken. Kunhan symmetrisen kaupungin visio kehittyy ja Penttilän asuinalue rakentuu, panostetaan toivottavasti myös tämän alueen maisemaan. Ruusupuisto sijaitsee jätemäen ja joen välissä, joki ei näy oikeastaan mistään kohtaa, koska ruusupuiston ja joen välissä on pusikkoa, koivikkoa ja ties mitä kasvillisuutta. Pyöräreitistäkin saisi puita siivoamalla paljon kauniimman.

Noh, toivottavasti kaupungin suunnittelijoilla on viisautta ja visioita ja he korostavat Pielisjoen hiljaista mutkittelua halki kaupungin.

Omassa mielikuvituksessani ajatus karkasi jo alueelle mainiosti mahtuvan puulajipuistikon mahdollisuuksiin, ties vaikka jonniinsortin arboreettumi olisikin kaupunginsetien ja tätien suunnitelmissa.

Ja mahtuisihan tuohon jokirantaan oikein mainiosti myös alppiruusupuisto...Valtavan kaunis kohde tämä ruusupuisto kuitenkin on ja tämmöinen itseoppinut ruusufani kyllä tykkää. Aion ehdottomasti vierailla puistossa toistekin, nythän siellä kukkivat vasta ensimmäiset.
Käy sinäkin jos paikallisia olet tai tänne muuten päädyt.

Tässä vielä loput räpsyistä.

6 kommenttia:

 1. Upeita ruusuja, ja vau, mikä määrä! Tuo näyttää aivan ihanalta paikalta, jossa olisi kiva itsekin joskus käydä. Hauskaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ällistyttävän runsas kattaus kieltämättä. Kannattaa kyllä reissuissa pyörähtää paikallisissa puistoissa, siellähän on vaikka mitä. Itse hoksasin asian vasta Raahessa käydessäni.

   Kivaa viikonloppua.

   Poista
 2. Kauniisti kukkivat ruusut. Miulla ei oo tullu käytyykään, pitäs korjata hetimiten, ennenkuin lopettaat kukinnan! Toivottavasti resussit kaupungilla riittää kohentoo maisema ruusuille sopivaks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt joutuin! Kyllähän siellä koko kesän kukkii, on niin paljon lajeja mutta just nyt kukkivat nuo isoimmat.

   Minulla jo lähti ajatus laukalle kun mietin millaiselle kasvinäyttelylle siellä olisi tilaa. Eikä loppuisi kasteluvesi heti.

   Poista
 3. Voi kiitos tästä postauksesta! Olen ujuttanut Merenrantakaupungin tämän vuoden hankintoihin reilut kymmenisen lajia ja joitakin satoja kappaleita ruusuja. Unelmissa siintää näiden lisäksi iso ruusupuisto, joten kuvasi olivat bensaa yhteen vähän kajoon ja hurjaan moottoriin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, sinuahan minä ensimmäiseksi ajattelinkin kun hellepäivän tuuli toi ilmaan sakean ja makean ruusujen tuoksun. Tule tänne opintomatkalle 😉

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com