maanantai 3. syyskuuta 2018

Syyskuun kärpäsetÄrsyttävät syksyn kärpäset ovat täällä taas !
Tuvassa parveilee pieniä mustia hedelmäkärpäsiä. Vaikka miten siivoaisi, luuttuaisi ja kuuraisi. Joskus niitä pölähtää jopa jääkaapista.

Yläkerrassa pörrää talvehtimispaikkaa (tai jotain) etsiviä isoja ryökäleitä, eteläseinusta taitaa olla niille mieluinen, eniten niitä luonnollisesti parveilee meidän makuuhuoneemme ikkunassa. Kärpäsen surina on unettava, silloin kun lojuu riippukeinussa tai aurinkotuolissa. Omassa makuuhuoneessa se on äärimmäisen ärsyttävä ääni. Enkä todellakaan halua ajatella sitä, että joku örkki ryömii nenään tai suuhun kun kuorsaan vienosti yöunillani.

Onhan kärpäsiä toki aina, tallissa etenkin. Sinne ne tavallaan kuuluvatkin ja ällöttäviä liima-ansoja ripustellaan talliin aina kesäkoristeiksi. Onneksi paarmat ovat jo poistuneet, samoin polttiaiset. Eikä hirvikärpäsiä ole näkynyt vielä yhtään.

Tänä kesänä huonekärpäsiäkin oli aivan hillitön ennätysmäärä. Kärpäslätkät viuhuvat edelleen ja mehuun hukkuu päivittäin puistattava määrä mustia inhotuksia. Kippaan mehuansat sisältöineen kanalan ruokapönttöön, lisäproteiini kelpaa rouville hyvin. Eikä pikkulinnuillakaan tainnut nälkävuosi olla.

Felix on oikein taitava pyydystäjä, se vaanii makkarin hyttysverkolla ja heti jos uskalias erehtyy verkon väärälle puolelle (joo, siinä ON reikä alareunassa, Felixin askartelema), kissa tinttaa täystassullisen ja surutta syö tuupertuneen surisijan.

Muut kissat eivät ole aivan yhtä taitavia, Elmo paksun mahansa kanssa ei edes yritä, kovin kiinnostuneena se kuitenkin aina katselee kärpästen jahtaamista.

Mikä on sinun toimivin myrkytön kärpästenkarkoittimesi? Nyt ne vinkit tänne -ja äkkiä. Hermo mänöö.


Syyskuun ääni on kärpästen surina ja väri on keltainen, ehdottomasti keltainen.
Se ei ole varsinainen suosikkivärini. Paitsi ihana välimerellisen värikartan sahraminkeltainen, se on oikeassa paikassa oikein annosteltuna aivan ihana.

Puutarhassa ei piitata minun mieltymyksistäni, keltaisuus valtaa ensin kukkapenkit ja kohta koivut.

Tämä syyskuun eka viikko aloitaan kuitenkin totuttuun tapaan ihan kesäisissä lämpölukemissa ja auringonpaisteessa. Olin näkevinäni viikonlopun uutisvirrassa jonkin ennusteen jossa lupailtiin lämmintä syksyä ja ainakin aluksi varsin vähäsateistakin. Jo vain semmoinen keli minulle kelpaa.

Onneksi pahin flunssa taitaa olla selätetty eikä alkava viikko tunnu niin lannistavalta kuin miltä elämä tuntui vielä lauantaina hissikuumeen aikaan.

Juuri nyt vieressäni surisee muuan keltainen otus, taidanpa ottaa Felixin kanssa pienet ettonet ja siirtyä sitten iltapäivän askareisiin, heippa !


8 kommenttia:

 1. Keltainen ei ole minunkaan suosikkini, mutta kukka kuin kukka syksyllä on tervetullut. Värillä ei ole niin väliä sitten oikeasti.

  Laitoin sulla haasteen blogissani, tartu kiinni jos siltä tuntuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä kelpaa mikä vaan, kunhan kukkii !

   Jahas, mukavan tuntuinen haaste, taidanpa tarttua. Kiitos.

   Poista
 2. Kärpäsen surina on ärsyttävä ääni! Kissanpentu on meillä toimivin kärpäskarkote. Sillä riittää energiaa saalistaa kärpäsiä. Joskus olen kokeillut vangita hedelmäkärpäsiä viinipulloon. Siis olen vain jättänyt pohjalle tilkan punaviiniä houkuttimeksi. Osa jäi sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissanpentu olisikin oikein soma kärpäspyydystäjä, meillä vaan on valitettavasti kissakiintiö täynnä. Viinihän niitä ryökäleitä houkuttaa, aina joku juoppo siipiveikko hukuttautuu lasiin.

   Poista
 3. Hei tulin visiitille. Kärpäsiä on meilläkin mökillä paljon silloin kun on . Nyt on hiljaista sillä rintamalla. Minulla on puutarha blogi käy kurkkaamassa jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun tulit. Olenkin käynyt lueskelemassa :D
   Ensimmäiset pikku pakkaset vaimentavat todella tehokkaasti ärsyttävät surisijat ja inisijät.

   Poista
 4. Kärpäset on kyllä mahoton riesa. Mie en suvahe kärpäsii ja ei meillä liiemmalti ookkaan huonekärpäsii. Kahukärpäset pihalla tunkoo silimiin ja se ärsyttää. Meille tulloo aina syksyllä, hedeläkärpäsen kokosii pieniä keltasia vehnäkärpäsiä. ne on yläkerran vierashuoneen ikkunassa ja kärpäsmyrkyllä niitä suihkuttelen. Ne hävivää kun ilimat kylymenöö. Pesen ikkunoo myötäänsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No riesapa hyvinkin, mokomat likojen levittäjät. Tänä vuonna niitä oli tässä meillä (ja naapurissakin) aivan älyttömästi, montaa eri lajia ja ihan uusiakin riesoja. Vehnäkärpäsistä en ole kuullut, poistun googlettamaan.

   Just sain tuvan ikkunat pestyä ja jo nyt on koirien kyttäysikkunassa nenänjälkiä.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com