sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Syyskesän auringossa


Voi kuinka meitä hellittiin ihanalla säällä, koko hela viikonlopun ajan ! Tänään sunnuntaina aurinko on paistanut pilvettömältä taivaalta ja lämpöasteita on ollut maltillisesti noin +20°. Muutenkin koko viikonlopun on ollut suloisen loppukesäinen, mahtavat usvat nousevat pelloille auringon laskettua ja ne hälvenevät vasta aamuauringon nostua. Yön kaste ja kosteus katoaa vasta aamupäivällä.

Pimeä tulee nyt niin paljon aikaisemmin. Jotenkin edessä väijyvä pimeä ja kylmä vuodenaika ei nyt tunnu niin musertavalta kuin aiemmin. Kuuma, aurinkoinen kesä on kai ladannut akut, patterit ja d-vitamiinivarastot täyteen eikä mielialassakaan ole moittimista. Ihan varmasti on eri virret lokakuussa kun sataa ja pimeää on kuin Mörrin persiissä, mutta nyt ei vielä.

Viikonloppu Torpalla on sujunut varsin rauhallisesti ihan näin naisväen voimin, Iso-J oli tänään EU:n pohjoisimmassa pisteessä ja se on kuulkaa pohjoisessa se.


Pitkän ja laiskan pyhäaamun vetelehtimisen jälkeen teki mieli tehdä jotain järkevääkin ja niinpä karautin ruohonleikkuukoneella maisemaan. Pari tuntia pörräsin ympäri pihaa ja sain vallan siistiä jälkeä aikaiseksi. Vain yhden kerran meni yksi kurvi ns. pitkäksi ja juutuin vanhan kasvimaan 'ojaan'. Onneksi jaksoin omin voimin tuupata härvelin ylös kiipelistä, ei tarvinnut hälyyttää Perikuntaa paikalle irvistelemään ja ilkkumaan.

Viikonlopun ansioihin laskettaneen kahden makuuhuoneen pestyt ikkunaruudut ja pois imuroidut inhottavat kärpäset.

Leffekin pääsi parturiin, kynnetkin leikattiin ja ihana Solheds -kylpyhetki kruunasi koirapojan lauantai-illan. Peetu ei päässyt kylpyyn, mutta kynnet lyhenivät. Tunsin itseni oikeasti ihan hyväksi ihmiseksi kun istuksin saunan jälkeen hetken takapihalla ja nautiskelin kesän ehkä viimeisistä roseviinikulauksista.

Jos olisin ollut oikein reilu, olisin hakenut Kasperin nurmikkoa kynimään siihen samaan iltaidylliin. Mutta koska Otto rehki iltajumpalla kentällä, päätin antaa Kasperin kerätä lojaalisuuspisteet ja vietin iltahetkeni ihan keskenäni.


Kaikki merkit sääennusteita myöten kertovat kuitenkin, että kohta tämä ylenpalttinen kesä on ohi ja syksy ottaa vallan. Se ottaa lehdet puista ja raivaa tietä lumelle ja pakkaselle.

Syksyksi on kaikenlaista pakollista hommaa, puuvartisten talvisuojaukset ja semmoiset. Syysistutuksiin on parikymmentä ruukullista taimia plus mahdolliset kukkasipulit. Osuin eilen viimeisillä minuuteilla erään tavaratalon taimipihan loppurääppiäisiin ja kannoin autoon 'Poppius' suviruusun ynnä yhden pionin, rahaa paloi huimat 4 € näihin hankintoihin. Olihan jo suorastaan rikollisen halpaa. Mutta synti olisi ollut jättää ne purkit sinne asfalttipihalle joutilaiden potkittavaksi.

Kanalassakin on syyssiivouksen aika ja porukoiden talvikokoonpanojen miettiminen. Vääjäämättä muutama kukkopoika on ylimääräinen joten enttententten teelikamentten, keltä putoaa pää pois?

Kovasti toivon, että ennen syyssateita saadaan vielä pikkuisen ruskan värejä.

Leppoisaa pyhäiltaa ja tarmokasta uutta viikkoa !


12 kommenttia:

 1. Kesä ja syksy tähän mennessä ovat hellineet runsaasti auringolla ja lämmöllä. Eilen nostin viimeiset perunat maasta. Positiivinen ongelma on siinä, että niitä pottuja on ihan julmetun paljon. Joutuu jakelutehtäviin, jossa kärkisijalla on perikunta ja muut läheiset. Ovatpa vielä ihan tosi maukkaita ja hyviä!

  Talvikanalan siivous on edessä, mutta tässä ketjuuntuu uuden ruusumaan perustaminen. Ensin on kaivettava inhasti levinneet rohtoraunioyrtit ja muut rikat alueelta, joka onneksi on peitetty suurelta osin mustalla muovilla. Rakosista sitten tursuaa elinvoimaista rikkakasvustoa. Tyhjennän kanalan pehkut tuonne ja jyrsin sekaan. Sitten istutan ruusut mustaan kankaaseen ja katan hakkeella. Uusi ruusumaa on sitten siinä kasvamassa vuosien myötä. Ja kanala on siivottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jahas, sinähän olet mainiosti ketjuttanut kanalan ja ruusumaan, onko ruusut jo hommattu?

   Meilläkin pottu oli ihan superhyvä, se Afra kasvoi niin mainiosti, sileitä ja kauniita perunoita on vielä nostettavaksi asti, säilyvyydestä en tiedä. Monta vuotta on menty ihan kesäperunalla ja talven potut ostettu kaupasta, paikallista tietenkin.

   Poista
  2. Ruusut on olleet jemmassa jo jokusen viikon. Siis puoli kesää. Vain jokunen rivakka työrupeama puuttuu, mutta eiköhän se tässä syksyn kuluessa suju.

   Poista
  3. Oih, odotan suurella mielenkiinnolla kuvapostausta ja valittujen lajikkeiden esittelyä.
   Minun pitää perehtyä köynnösruusujen talvettamiseen. Onneksi tieto on parin klikkauksen päässä (ja omassa kirjahyllyssä).

   Poista
 2. Jopa olit hyvillä alepaikoilla, ne kannattaa käyttää hyväksi nyt! Meillä potut saatiin tänään nostettua, tasakokoisia ja kohtuullinen määrä, nostoon meni vain aikaa tosi paljon - kerättiin joka lapiollisesta jokainen jurenpalanen pois kaikenmaailman valvatteja ja juolavehniä!

  Olit ahkera, nyt onkin mukava ahkeroida kunnolla, sää hellii sitäkin toimintaa. Mullakin jokunen potti odottaa maahanpanoa ja sipulit jota jotenkin hamstraantui jälleen - toisaalta syksyn ahkeruus palkitaan kevään kukinnalla!

  Iloa ja valoa viikkoosi!

  Otan innolla vastaan haasteesi, perehdyn siihen tunnontarkasti. Nyt on vain sellaista vipinää ennen hanimuunia, mutta onhan tätä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein tekisi mieli käväistä huomenna kurkkaamassa mitä siellä vielä olisi jäljellä, ahneus kun iskee. Olisi sieltä saanut kaikki perennatkin 10 kpl vitosella tai jotain tuommoista naurettavan halpaa. Toisaalta, jos taimen kohtalona on hävikkiroskis niin jokainen saatu eurituinen on kaupalle saatua.

   Olipa mukava viikonloppu, ihmeesti sitä jaksoi kaikenlaista värkkäillä hyvin nukuttujen yöunien päälle.

   Odotan haastevastauksiasi innolla. Ja hanimuuni menee tietysti eelle.

   Kivaa viikkoa sinullekin !

   Poista
 3. Ootpas sattunu hyvvään aikaan oikiiseen paikkaan. Miulla ei oo vielä tullu enemmälti käytyy sipuli ynnä muilla kaupoilla. Ilimottihan tuo kukkatalokin jo alen alakaneen.

  Kovasti on siulla ollu hommoo viikonloppuna, mie värjäsin eilen villalankoja. Kääpä ja hevohierakka ol miulla kerättynä.
  Mukavoo touhukasta viikkuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, kerrankin kävi tuuri. Carlsonin synttäreiden somisteet olivat niin räikeät, että väkisin näin ne kaukaa ja kurvasin pihhaan.

   Ai että, laitahan kuvia villalangoista, kasvivärjäys olisi niin kiinnostavaa.
   Kivaa viikkoa sinullekin Ulla.

   Poista
 4. Tällaisia postauksia on ihana lukea! Iltahetki itsekseen roseviinin kanssa kuulostaa juuri hyvältä. Täälläkin viikonloppu meni puuhastaessa. Lämmin ja aurinkoinen sää ulottui meille asti. Pakkohan sitä oli juhlistaa pitkällä laukkamaastolla ja lyhyemmällä polkukopottelulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla.
   Siellä pohjoisessa onkin ollut nyt hienot säät, Iso-J laittaa päivittäin kuvavyöryn.

   Olisipa ihana vielä joskus kokea laukkamaasto ihan hevosen selästä käsin. Pitää ehkä hankkiutua vielä joskus issikkavaellukselle.

   Poista
 5. Nyt ovat säät tosiaan hellineet! Ihana on ollut viikonloppuisin käydä metsässä marjastamassa ja touhuta pihalla, kun aurinko paistaa ja keli on lempeä. Ensi viikolla taitaakin sitten olla luvassa jo viileämpää. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin ovat olleet kerrassaan mainiot. Ja mikä ihaninta, tänä vuonna en ole nähnyt vielä yhtään hirviökärpästä.

   Tänään on myrskypäivä, satoi kaatamalla ja nyt tuulee. Haravointia luvassa.
   Kivaa viikkoa sinullekin.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com