torstai 30. elokuuta 2018

Se siitä aktiivisuudesta

Kartanonpionikin rypisti yhden kukan, alkukevään ankarasta kohtelustaan huolimatta.

Se alkaa olla elokuu paketissa. Niin paljon kaikkea hyvää, kivaa ja mukavaa siihen mahtuikin. Säät ovat olleet enemmän kuin kohtuulliset ja kesä kotimaassa osoittautui nappivalinnaksi.

Ihan nappiin ei ole mennyt oma uhoni aktiivisemmasta bloggaamisesta. Kun ei vaan jaksa eikä keksi mitään hyvää syytä kirjoittamiselle.

Aiheita toki olisi, mutta en näe mitään järkeä avata ihan kaikkea, jätän paljon väliin.


Sitten on tietty oma laiskuus. Mieluummin sitä lohnostelee pitkin pihoja ja värkkäilee jotain pientä. Tai köllii soffalla lukemattomien kirjojen ja lehtipinojen seurassa.

Usein vatsan päällä pötköttelee vallan vetelä Elmo. Ja kainalossa vähintään yksi koira, useimmiten kaksi.


Ollaan vietetty tätä viikkoa ihan tyttöjen kesken, Iso-J on suhannut ees taas Kainuuta. Tulee tänään kotiin, lähtee sunnuntaina vähintään viikoksi valtakunnan pohjoisille äärirajoille.

Toivottavasti ehditään edes viikonloppuna päivittämään kuulumisia ja istumaan Takapihan Tavernaankin. Kohtahan se on pistettävä Tavernan kalusteet aittaan ja hyvästeltävä tämä kesäsesonki.

Perikunnan vanhempi on köhinyt ja niiskuttanut kotona koko viikon. Kävi parina päivänä hoitamassa koululla pakollisia juttuja ja maastoutui kotiin tultuamme oitis tv-huoneen soffaan, Netflixin ääreen. Parempi se nyt on kulkunuhat räkiä pois, toivottavasti on syksyn yo-kirjoitusten aikaan terve ja hyvässä kunnossa.

Valkosipulisato on nyt vihdoin ja viimein taltioitu varastoon. Onhan se toki nostettu jo aikaa sitten, jotenkin vain aktiivisuusvajetta oli viimeistelyssä. Plokkasin kaikkein suurimmat murikat istukkaiksi ja vähän pienemmät siivosin kotikäyttöön. Maku on 10+ ja ulkonäkökin on melkoisen mukava. Jos joku kurkkua tulevana talvena kutittelee, ei se ainakaan vampyyri ole.
Kuvassa niitä, jotka eivät kokonsa puolesta kelvanneet istukkaiksi...

Onni on oma kasvimaa !


Olen kurkistellut aina välillä porkkanapenkkeihin. Lavassa kasvaa hassuja liloja porkkanoita, maku on ihan perinteinen. Ihan kelvollisen kokoisia niistä näyttäisi tulevan. Samoin maassa kasvaa hyvän kokoisia pötkylöitä.

Luin tänään lehdestä kotimaisista jättiläiskasveista. Siis viljeltävistä.
Olisipa poneille ilo ja autuus kun saisivat pesismailan kokoisia porkkanoita. Pitäiskö ryhtyä ensi keväänä jättiläisten kasvattajaksi? Niillä on yhdistyskin ja kaikkea. Vuotuinen kasvinäyttely Mäntsälässä jossa palkitaan muhkeimmat melonit ja jykevimmät kurpitsat. Tomaatti joka painaa piirun alle 2 kg olisi kieltämättä jännä nähdä. Liekö maku näissä jäteissä hyvä?

Tässähän alkaa väkisinkin mopo keulimaan koska tämän kesän viljelykset ja kasvatukset sujuivat vallan mainiosti. Chilisato näyttää sen verran hyvältä, että niillä varmaan pärjätään talven yli.
Timjamia ja ranskanrakuunaa riittää hyvin, mintusta, oreganosta, kirvelistä ja persiljasta puhumattakaan. Kun vain nyt saisin sen verran aktivoitua itseäni, että keräisin yrtit talteen ennenkuin halla tulee ja pilaa koko homman.


Kukkapenkkeihin olisi myös syytä vilkaista ennen syksyn sateita.
Minulla on äkkiä laskien kolmea sorttia syysleimuja istutettavana, ainakin 11 ruukkua. Ennenkuin pääsen istuttamaan, täytyy siirrellä muutama täysin väärässä paikassa kituva päivänlilja paisteisemmalle paikalle. Keskittäminen kannattaa, todellakin. Tämmöisenä hurjan kasvun kesänä sen huomaa, mitä enemmän yhtä sorttia, sitä paremman näköinen kokonaisuus.

Nyt kuitenkin sataa ripottelee, syvennyn siis hyvällä omallatunnolla lukemattomiin lehtiin ja kirjoihin. Taidanpa riipaista tulet hellaan, sen verran kolealta +16° tuntuu.

Morjens, nähdään taas !






8 kommenttia:

  1. Aina ei juttua blogiin synny, eikä siihen ole mitään pakkoakaan. Kivoja blogeja tulee luettua, vaikka postauksia olisi harvemmin.
    Mukava kuulla, että siellä kasvu on ollut runsasta ja sato sen mukaista. Täällä helle ja kuivuus on kurittanut kovalla kädellä. Kun viime kesä oli kasvun puolesta loistelias, taidan luottaa siihen, että sellaisia voi tulla jatkossakin.
    Räkätautia kuuluu olevan yhdellä jos toisella. Tyypillistä lomakauden päättymiseen ja koulujen alkuun liittyvää riesaa. Mukavaa syksyn alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Ei väkisin vääntämällä.

      Kyllä meilläkin kuumuus ja helle runteli kasvustoja. Kasvihuoneessa olisivat rehut palaneet karrelle ilman aamuin illoin kastelua. Monet perennat ja ruusut etenkin juhlivat lämmöstä. Toki kastelinkin niitä, hevosten vesiletkua vedellessä ehtii lorottelemaan useammankin puskan juurelle.

      Voisikohan sitä toivoa pikkuisen maltillisempaa kesää? Sopivasti (öisin) sadetta ja päivisin lämpöä. Vähän tuultakin voisi olla, sitten olisi hyvä.
      Meitä on täällä nyt kotona kolme joilla kaktus kurkussa. Ei hyvä. Mutta kuuluu syksyyn.

      Kivaa viikon jatkoa sinullekin !

      Poista
  2. Pirullisen sitkas on tämä lentsu täälläkin. Pari päivää olen olltu saikulla ja pari töissä. Tosi räkäisenä. Tänään yritti kuumekin nousta taas. Pitäisi ymmärtää jäädä telakalle, mutta huomenna ja ylihuomenna on Äiteen muutto Merenrantakaupunkiin. Vedän Buranan voimalla varmaankin.

    Niin että en ole päivittänyt blogia minäkään. Päivitän vasta kun on aikaa istua ja nysvätä kuvienkin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi ja yöksyöks kestoflunssalle :( Onhan se piru sitkeä jos sinut pystyy kaatamaan. Pysyköön poissa vaan.

      Onneksi mulla ei just nyt ole työvelvoitetta ja voin ihan kohtuullisen levollisin mielin käpistä tuvassa, asialliset hommat hoidetaan. Ja tilasin muuten uudet kumpparit netistä, sen verran annan periksi syksylle. Märkä villasukka ei ole kiva eikä terveellinen.

      Mukavia muuttopäiviä teille, koeta välillä huilaillakin.

      Poista
  3. Tuntuu tuota lentsuu olevan liikkeessä. Meille ei vielä oo rantautunu onneks. Ei kaivata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuei tarvittaisi täälläkään. Meni yksi hyvä lauantai ihan harakoille kun hytisin kuumeessa ja kurkun yskin vereslihalle. Tänään aivastusmaratooni menossa.

      Poista
  4. Juu, samaa blogitonta kesää täälläkin on vietetty. Asiaa olisi, mutta aikaa ei oikein tahdo olla koneella istumiseen ja se toisaalta harmittaa, kun täällä olisi kaikkia kivoja juttuja luettavana. Pihalla olen laahustanut vain aina jonkun kuokan kanssa, tai kastelukannun, välillä lähdetty retkelle - niitä onkin piisannut ja niin kivaa on ollut että piti tarkistaa kalenterista, etten vain olisi alkanut pitää omaa lomaa :D. Talvella taas varmaan postauksia tulee tehtyä.

    Huomasitko muuten, että laitoin sinulle s-postia, siivosin vähän rahapussiani :D.

    Räkätaudista täälläkin on varoiteltu, sitä on nyt liikkeellä. Mulla on tuo valkkariprojekti vaiheessa, nyt on nostettu perunaa, kun rutto vei varret. Perunat siis nostetaan kunnolla ja maa siivotaan rikoista, on kuule kovaa puuhaa! Allit saa kyytiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas, kipaisenpa oitis postilaatikolle !
      Perunateatteriin sinniä ja lihasvoimaa :D

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com