perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kanalia Day Spa


Kanalian wanha rouwa näyttää kuinka siiven alta saadaan ilma kiertämään. Ensin kaivetaan puolen kanan mentävä kuoppa maahan, sitten otetaan tiukka tuijotus ja hop, siivenheilautus etukautta ympäri. Tästä verryttelystä laskeudutaan kuoppaan kylpemään ja samat liikkeet toistetaan hiekassa. Tuloksena raikas ja puhdas kana. Kylpyhetken päätteeksi tyytyväistä kujerrusta ja loppupäivä rentoa hengailua.

Melkein olen kateellinen.
Oma aamu alkoi huomattavasti aikaisemmin ja olen jo kipaissut verikokeissakin. Perjantai on muutenkin jo pitkällä, tässä pääsee ihan kohtapuoliin hakemaan viikonloppusäätöjä. Loma-asetuksille ei sentään, tämähän on ainaista lomaa tämä maalaiselämä... Viikonlopulle ei ole onneksi mitään ihmeempiä rientoja, pelkkiä perushommia ja tänään tuleva yksi lainalapsi.

Iso-J siivosi eilen kanalan sisätilat ja se olikin varsinainen hengitystiehyeiden koeponnistus. Tupakkimies olisi varmasti yskinyt keuhkorakkulansa karrelle siinä höyhenten, pölyn, purun, kananpaskan ja ties minkä pölinässä. Hengityssuojain oli ihan minimi, silmäsuojuskaan ei olisi ollut yhtään ylivarovaista hössötystä.

Mutta siistiä tuli ja nyt varsinainen kattoremontti onkin mahdollista rykäistä alulle. Kesäkanalakin on jo loppusilauksia vaille valmis.


Tästä Gaddafikukon kesäresidenssistä tuli hieno. Neljästä hevosaitauksen välitolpasta ja jämälaudoista syntyi hieno kahden orren ja yhden heinäpesän kesäkoti. Punamaalia pintaan ja pääsee ihan palkintosijoille.

Jotain koristekylttiä tuo rakennelma vielä kaipaisi, mutta idea vielä jalostuu. Ajan kanssa syntyvät parhaat ideat ja niille toteutukset, nähty on.

Nyt näköjään tämä kultainen chabo harjoittelee haudontaa. On yritellyt jo aiemmin, mutta silloin ei malttanut pötköttää kolmea viikkoa pesässä. Saas nähdä kuinka kauan kotileikki tällä kertaa kestää. Olisi kiva, jos hautoisi potran pesällisen pikkuväkeä, meillä on kanapula. Jos maassa oli keväällä munapula, nyt on kanapula. Ihmiset ovat sankoin joukoin värkänneet kesäkanaloita ja pitävät nyt omia pikkuparvia. Ja kanoja on äärimmäisen vaikea saada millään hinnalla. Kun ei oo niin ei oo.

Syksyllä on varmasti ylitarjontaa kanoistakin kun kesähessut pitäisi saada joko pois päiviltä tai talvikoteihin.


Kullervo The Kukko ei ole kesähessu eikä muutenkaan joutilas, terhakkana pitää olla mikäli mielii hoitaa kukonvirkaansa kunnialla. Vaikka ei Kullevo ihan vähästä pölkylle päädy, onhan se komea ja hieno kukko. Olkoon vaikka joutomiehenä, kunhan kiekaisee silloin tällöin. Isännän äänellä.

Yleensä Kullervo kokeekin äärimmäistä kiekumistarvetta kuullessaan minun puhuvan, erityisesti jos teen sen puhelimeen. Silloin riemua riittää ja metakkaa myös. Ilmeisesti kukko koettaa parannella asemiaan ja luritella kirves ruosteeseen. Ja juuri noina hetkinä olisin valmis kuristamaan ko. elukan omin pikku kätösin.

Olen yrittänyt siirtää Kullervon rouwain munia toisen parven hautovien kanojen alle, mutta ei se onnistu. Käkihomma ei toimi kanojen kanssa. Silkkirouva työntää oitis pois vieraat munat ja hautoo omiaan. Samoin tekee chaborouva. Joten ruskeita rouwia saadaan vain muualta tuotuina, ei munalisäyksellä.

Mikäli joku lukijoista osaa antaa varman vihjeen ylimääräisistä kanoista niin kotka on ns. kuulolla. Minä lähden hieromaan kanakauppoja melkein vaikka maan ääriin.


Tässä vielä nämä molemmat parvet, härskiä rotuerottelua verkkoaidalla. Kullervolla on seitsemän virttynyttä rouwaa, Gaddafilla kaksi silkkirouvaa ja kolme chaboa. Joista yksi on hautomassa. Kanaliassa kaikki hyvin, kylpytynnyriä ei ole mutta hiekkaa riittää. Samoin matosia ja muita maan antimia. Tyytyväistä pulinaa ja siipein läiskettä, kanan elämä ei hullummalta näytä.

Päätän kanaliakatsaukseni täältä tähän.

Sääkään ei juuri nyt ole aivan ankeimmasta päästä, joten yritän vähitellen siirtää työmaani pihan puolelle. Sen verran taitaa tuulla, että väkirikkaimmat sääskiparvet lymyävät jossain muualla. Ainutlaatuinen tilaisuus värkätä jotain nuppia tuulettavaa.

En viitsi pilata viikonloppua utelemalla verikokeideni tuloksia, enhän niitä kuitenkaan osaa tulkita. Jään suosiolla odottamaan tiistaita ja lääkäriaikaa. Siellähän ihminen aina kokee ihmeparantumisen ja terveen paperit kädessä kirmailee kohti valoisaa vanhuutta. Tai sitten meillä on ihan laittoman huonot lääkärit, ikinä eivät mitään vikaa löydä.

Se hyvä puoli tässä on, että kun ei kerran kihtiä löydy niin eipä tarvitse kieltäytyä punaviinin iloistakaan.

Pienet sille ja mukavaa perjantain jatkoa, missä lienetkin.
7 kommenttia:

 1. Kyllä on autuaallisen näköistä Kanalan elämä molemmin puolin verkkoaitaa! Ihanaa kesää, viikonloppua ja lomailua kaikille. Mulla on viikonloppu töitä ja sitten alkaa loma! Maanantaina nukun sen vaadittavat 12 tuntia elpyäkseni lomailukuntoon :D

  VastaaPoista
 2. Tita, viekas taka-ajatukseni on tietenkin tartuttaa kanakuumetta muihinkin. Yllättävän vähällä vaivalla kanoille saa vähintään loistokkaat kesäolot ja pikkuisella fiksaamisella talvitilatkin.

  Leppoisaa loman odottelua teillekin, ihanko koko Heinäkuun meinaatte lomatella? Muistatko vielä reitin tänne päin...? :D

  VastaaPoista
 3. Tsirpalan vaki lahettaa terveisia Kanaliaan. Tsirpat ovat jo kunnioitettavat 9 viikkoa vanhoja ja nayttavat kanoilta (ja vahvasti epailen yhden olevan kukko ja toivon kovasti, etta toinen ei olisi). Tsirpalassa on katto paalla, mutta kopin puuttuessa raahaan heidat iltaisin autotallin turvaan Keljulta ja muilta kanapaistin himoitsijoilta...Kiitokset siis kanalian kuvista, tieda jos noista vaikka jotain inspiraatiota....

  Laumaan on liittynyt myos mustavalkoinen pieni pirulainen Buster, (heita joku koirarotu, niin todennakoisesti sattuu oikeaan) seka ruskeatabby kissarouva Mou. Moulla oli myos kaveri Tortie, joka totesi, ettei meikalaisten seura ole hanen arvoistaan ja han otti ja lahti. Toivottavasti ei Kelju saanut kissapaistia. Tortie oli/on ehta villikissarouva, joka loukutuksen ja ell veitsen kautta paatyi navettakissaprojektiin...Ja sellaisena siis pysyy, mutta ei ainakaan lisaanny jos hengissa sailyiskin. Mou on samasta projektista, mutta todennakoisesti joku on hanet dumpannut, koska on hirmuisen ihmisrakas ja hirmuisen aanekas....Ei ehka parasta hiirikissaainesta.

  Emanta sai tunnustusta hevostenparissa tekemasta vapaaehtoistyostaan ja melkein naki tahtia, kun kaksi kovaa paata kolahti vastakkain. Tilanteessa olisi voinut kayda pahemminkin, kun riimuntoisessa paassa oli vuosikas ruunapoika ja meikalainen jai ihastelemaan vieraita kanoja hivenen liian pitkaan...kaveri kerkesi varoittavan sanan kiljaista ja kerkesin melkein alta pois.

  Seattlen kesa ei vaikuta paljon paremmalta kuin teikalaisenkaan. Yksi kaunis aurinkoinen paiva ja peraan muutama sateinen- kaavalla mennaan, no rikkaruohot tykkaa...eika emannalta tyot lopu. Yks suuri ero, mika on erityisen mieluinen: meilla ei ole saaskia eika muitakaan verenhimoisia itikoita.

  Taman megakommentin lopuksi toivotan minakin etta kesa saapuu Hirnakan torapallekin ja paasette nauttimaan siita taysin rinnoin....

  VastaaPoista
 4. Kiitos Suvi, mukavaa että kirjailit kuulumisiasi :D
  Meillä ei ole Kelju K. Kojootteja eikä juuri muitakaan metsästä hiipiviä uhkia, toistaiseksi. Sitä toissasyksyistä roskisdyykkarikarhua ei lasketa eikä niitä paria sutta.

  Eikö oikeasti teillä ole sääskiä? Moskiittoja? Mitään verenhimoisia lentäviä pikkuhirviöitä?

  Pieni Busterpirulainen kuulostaa terrieriltä.
  Mukavaa kesää teillekin sinne kauas Seattleen!

  VastaaPoista
 5. Lapinlahden kuppeessa on semmoinen luomukanala kun Karhumäen kanala ja sitä emännöipi Jaana.Viestillä saapi parraiten enshättään kiinni.Sieltä vois ruskeita kanasia löytyäkkii,eikä vissiin tarvii maailman ääriin ajella tirppojen perässä.=)

  t:Merja

  VastaaPoista
 6. Kiitos puoli-Anonyymi Merja! Taidanpa jahdata yhteystiedot. Lapinlahti on Iso-J:lle ns. työssäkäyntialuetta joten jos oikein hyvä tuuri kävisi, sieltä olisi kanasille tuleva kyyti. Kiitos vielä kerran.

  VastaaPoista
 7. jokos olet tutustunut tähän: (eikä ole etäällä :)
  ullantila.ning.com/

  löytyy monen moista kotkottajaa!

  VastaaPoista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com