tiistai 23. maaliskuuta 2021

Sykkyröitä

 

Kevät näyttäisi edistyvän, joskin kyllä sen näkeminen hitusen levottomampaa mielikuvitusta vaatii. Ikkunasta näkyy valkoisia kinoksia ja paljasta maisemaa. Purkua odottava leikkimökki irvistää kinosten keskeltä kuin ruma punainen torahammas. Viime vuonna istutetut 'uudet upeudet' sojottavat hangesta pitkinä piiskoina eikä edes vaahteran silmuissa ole vielä ensimmäistäkään elonmerkkiä.

Sydän kylmänä vaanin rusokirsikoita ja ruusuorapihlajaa sillä maaliskuisissa rusakkojen yöllisissä kinkereissä ne ovat enemmän kuin uhanalaisia. Tokihan niillä on runkosuojat, mutta lunta nyt sattuu olemaan niin paljon, että runkosuojat ovat lähinnä lumen alla. Kultasade sentään piileskelee verkkoineen lumen alla visusti piilossa, se ei päädy aivan heti rusakoiden hääateriaksi.



Koska ulkona on vielä varsin talvisen ja tylsän näköistä, pitää kauneutta tuoda edes sisätiloihin. 

Ostin viikonloppuna nipun hehkuvan oransseja leinikkejä (ei ollut muuta väriä tarjolla) ja nipun kirsikan oksia. Kukkakaupasta hain pari punaista leinikkiä ja röyhelöisiä neilikoita. Täysin kerettiläisesti purin auki kukkakauppiaan sitoman rakennelman ja yhdistin kaikki yhdeksi suureksi kimpuksi ja siitähän tulikin oikein keväinen ja kaunis. 

Ilahduin kovasti kun päivän lehdessäkin oli mieltä piristäviä oransseja sykkyröitä; 


Vaikuttaa siltä, että pitkä valkoinen kylmä kausi alkaa kääntyä historiaan ja kevät koittaa näillekin selkosille. Jo oli aikakin. Kovin montaa viikkoa ennen kevätpäivän tasausta täällä ei kannata kevättä odotella, ainakaan henkeään pidätellen.

Keskipäivällä oli jännät oltavat kun syksyn harjoittelupaikat avautuivat hakuun. Klikkaussormi oli valmiina ja sainkin naputeltua itselleni haluamani harjoittelupaikat sekä mielenterveys-päihdetyölle että ikäosaamisen harjoitteluun. Tiedossa on yhdeksän hyvin mielenkiintoista ja toivottavasti opettavaista harjoitteluviikkoa.


Tämmöinenkin sykkyrä löytyi


Mainiosti sujuneen varaussession jälkeen lähetin spanielit mummolaan vanhustyöhön ja kurvasin itse kaupunkiin. Oli nähkääs taimimulta ihan finaalissa ja perliittiä tarvittiin myös. Jotenkin mukaan tarttui myös parit pavun siemenet ja yksi daalian juurakko, että sattuikin! 

Usko omiin kykyihin oli huipussaan ja sydän täynnä toivoa kun jemmasin sinisateen hyvin liotetut siemenet multa-perliittiseokseen ja vein ne tallin viileyteen miettimään itämistä. Eihän sinisade näillä korkeuksilla menesty muuten kuin ruukkukasvina, mutta kiitollisena hyysään sellaistakin jos joku siemenistä meinaa sellaiseksi ryhtyä.

Muiden kylvöjen osalta yritän vielä pitää käsijarrua päällä,  huhtikuussa sitten seuraavat.



Tallissa käydessäni totesin, että aivan näinä päivinä pitää syynätä läpi sekä daalian juurakot että muut sinne talvehtimaan sijoitetut kasvit. Parasta varata iso jätesäkki mukaan, sillä pitkäksi venähtänyt pakkaskausi yllätti ja ilmeisesti kopaisi kylmällä kouralla ainakin osan talvehtijoista kompostikuntoon.

Ihan saan itseäni tästäkin kiitellä, olisi pitänyt pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja viedä edes sinisarjat kanalaan talven kylmimmiksi kuukausiksi. 

Mikäli sieltä nyt jotain elolliselta näyttävää löytyy, ne varmaan heräävät valon ja lämmön myötä melko nopeasti eloon. Jokaista elävää silmua tervehdin ilolla.




Näiden karvaisten sykkyröiden työpanos ei ole kovin kummoinen, mutta hyvää mieltä ja iloa ne kyllä tuovat näihin sisäjumipäiviin. Onhan se mukava kuunnella luentoja kun kissa hyrrittää sylissä ja spanieli tuhisee nojatuolin selkänojan tyynyllä tai sohvan mutkassa.

Luentojen välissä on kiva piipahtaa ulkona ja vaikka hanget ovat vielä korkeat, linnut ovat jo heränneet kevätkiireisiinsä, sirkutus on jo melkoinen. 

Oikein mukavaa ja keväistä viikkoa, maaliskuu alkaa olla ns. paremmalla puolella jo!


Talviunilla vielä

22 kommenttia:

  1. Ihanat karvasykkyrät! Ja kukkasykkyrätkin, ja nuo kartan oranssit sykkyrät - mainioita kerrassaan.
    Onnea harjoittelupaikoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Monenlaisia myttyröitä ja sykeröitä tosiaan löytyy, juuri nyt ilahduttaa eniten taivaalla helottava kirkas sykkyrä.

      Poista
  2. Ihania sykkyröitä :)))
    On hienoja nuo auringotkin, tälle päivälle tänne näyttä olevan pilvistä. Tosin kyllä näkyy aurinkokin, ainakin nyt.
    Tvstä olen nähnyt että siellä on Paljon enemmän lunta vielä kuin täällä, mutta ihanaa kun jäät sulaa täälläkin kävelyteiltä.
    Oikein hyviä ja antoisia harjoittelujaksoja sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on oikein aurinkoinen ja lämmin päivä, heti aamuvarhain tuntui vahva lämpö ja muuttunut tuuli, nyt se puhkuu kevättä lähemmäs.
      Huomiseksi ennusteltuja vesisateita odotan myös, sehän vaan painaa hankia entisestään matalammas.
      Mukavaa viikonjatkoa sinullekin.

      Poista
  3. Ihanat sykkyrät! Erityisesti nuo kartan sykkyrät ilahduttavat kovasti täälläkin. Toivottavasti talvehtijoissa ei näy montaa paleltunutta sykkyrää, vaan paljon kevääseen hinkuvia pulleita juurakoita. Aurinkoisia ja lämpöisiä kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan olekin söpöjä sykkyröitä :D
      Ajattelin tänään piipahtaa talliin katsomaan talvehtijoita. Valitettavasti joudun mättämään kompostikuormaan suuren osan, talli kävi turhan usein pakkasella kun ei ollut enää hevosia siellä lämmittämässä. Sen sijaan hankien alla muhineilla on parempi ennuste, myyriä on kuulema ollut vähän. Pöllöt tulevat siksi pihapiireihin ruokaa etsimään.
      Auringon lämpöä sinullekin.

      Poista
  4. Ihania sykkyröitä kyllä. Minusta, vannoutuneesta koiraihmisestä, on kuoriutumassa kissaihminenkin, kiitos fb:n yhden löytöeläintalon kissavideoiden. Niitä katselee mielummin kuin uutisia tai muuta somevirtaa.

    Hyvä, että sait mieleiset harjoittelupaikat.

    OP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toteemieläimesi vaikutus on vahva, varo vaan. Olisin laittanut mielelläni Felixinkin sykkyrästä kuvan mutta kun sellaista ei ollut tarjolla. Katti retkotti pitkin pituuttaan, pöydällä.
      Oletkos jo löytänyt pesukarhuvideot? Ne ovat niin hauskoja pitkine sormineen.

      Poista
  5. Kyllä nyt uskoisi kevään edistyvän, jos ennustukset yhtään pitävät paikkansa. Pelottaa kiertää kunnolla puutarhassa, kun ei tiedä mitä löytyy pupujen ja muiden jäljiltä.
    Hienoa, että sait mieleiset harjoittelupaikat.
    Nukkuva kissa on kieltämättä jotenkin herttaisempi näky kuin nukkuva koira :). Kissa osaa olla niin nautiskelevan näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään on ollut ihan oikea kevätpäivä, +9° ja aurinko lämmittänyt ihan kunnolla. Pihatien jää/lumipeite pehmeni niin, että vaivoin sain autoni halliin ja painavampi autoista jätettiin suosiolla pihaan. Nyt ne kinokset vihdoin vajuvat!

      Poista
  6. Kyllä ihmisen on ihan ensimmäisenä itse uskottava itseensä. Oli sitten kyse harjoittelupaikoista tai sinisateen kasvattamisesta. Mitäpä sitä etukäteen edes asioita murehtisi, kun siihen ei välttämättä tule edes tarvetta. Tai jos tuleekin, se on sen ajan murhe.
    Kauniita sykkyröitä, niin kukkaset kuin lemmikitkin. Ehkä kävelen huomenna kylän kukkakauppaan katsomaan, löytyiskö sieltäkin karvattomia sykkyröitä.
    Maaliskuu alkaa olla viittä vaille valmis. Johan on juhlaa siirtyä huhtikuuhun. Leppoisia maaliskuun jämäpäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä minä en ole päässyt itseni kanssa sopuun pitääkö kylmäkäsittelyn aikana kastella kylvöksiä. Ikävää olisi jos ne vahvoin loitsuin kylvetyt siemet kuivuisivat tai homehtuisivat pilalle.
      Tänään olikin kaikenlaisia kylvöshommia, itsekin hämmästyin. Nyt laitoin tsinniat ja koristeporkkanat itämään. Juuri kun sain mullat ja astiat siivottua pois, posti kiikutti erään tilaajalahjan, siemeniä tietenkin.
      Ilo irti maaliskuun jämistä, nyt on kevät saapunut tännekin.

      Poista
  7. Kevät otti nyt kyllä kunnon harppauksen eteenpäin.
    Toivottavasti jänikset eivät ole saaneet tuhoa aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ihanan lämmin päivä olikin. Nyt tuulee ihan hurjasti ja huomiseksi on luvassa sadetta, kyllä hanget vajuu ja kosteus haihtuu!
      Näyttää siltä, että joku rusakon ryökäle on napannut latvan ylioppilaan omenapuusta. Muita tuhoja en pääse toteamaan koska hanki.

      Poista
  8. Karvaiset kaverit ovat parhaita etäopiskeluun. Kevät on nyt hyvää vauhtia etenemässä, kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä on kaksi puolta, välillä ovat varsinaisia teams-kokousten haittaeläimiä ja sitten mitä parhainta ja lämpöisintä kaveriseuraa. Anatomian luentojen vitsi alkaa olla jo hyytävä ELMOOOOO huutoni joka on pari kertaa säikäyttänyt paikallaolijat kun olen unohtanut mikin auki.
      Nyt kyllä harppoo pitkin askelin ☀️

      Poista
  9. Ihania sykkyröitä. Sekä karvaiset että terälehdelliset :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovathan ne, kaikki suloiset sykkyrät sisällä ja ulkona.

      Poista
  10. Kevättä se nyt on! Kauniit kukat oot hankkinu. Mielellään varmaan hoitolaitokset harjoittelijoita vastaan ottavat, lisä käsiparit on tarpeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt puhaltaa lämmin tuuli etelästä ja hanget vajuvat kihisten.
      Ainakin harjoittelupaikkoja oli paljon tarjolla ja kuulin, että kesätyöpaikkojakin on jo opiskelijoille tarjottu.

      Poista
  11. Viherpeukkua kutkuttaa! Ihana päästä jo aloittamaan esikasvatuksella ja nähdä jälleen kasvun ihme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TeSa kommentistasi! Kyllä kieltämättä kutkuttaa ja on tosi kiva ladata paljon odotuksia pieniin siemeniin ja taimenruippanoihin. Omanlaisensa kivi vierähtää sydämeltä jo siinä vaiheessa kun ensimmäinen oikea lehtipari ilmestyy tomaattiin pitkään kestäneen sirkkalehtivaiheen jälkeen. Siitä se kasvu sitten lähteekin.

      Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com