sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Palmusunnuntaina

 

Palmusunnuntai ja koko pääsiäinen pääsi pikkuisen yllättämään. Syytän vallitsevaa tautitilannetta,  jälleen kerran. Aiempina vuosina pääsiäistä on suunniteltu heti hiihtolomien loputtua ja vieraita on riittänyt sekä meille että mummolan puolelle. Nyt kukaan ei oikein kehtaa liikkua mihinkään ja niinpä minäkään en ole pääsiäisellä päätäni vaivannut.  Perinteisesti meillä liittyy pääsiäiseen kattaus isolle porukalle. Mitenköhän sitä oikein osaa tulevan viikon kauppareissuilla ostaa vain oman perheen tarpeisiin?

Nyt kun pärjätään pienellä paistilla ja puolikkaalla pashalla, pöytään jää enemmän tilaa kevätkukille. Olen ripotellut tulppaaneja, narsisseja ja hyasintteja vähän joka puolelle torppaa ja pääsiäisviikon aikana määrä vain lisääntyy. 

Ihaniahan nämä kevään tuojat ovat, etenkin nyt kun ulkona on hirvittävän ruman näköistä. Hanget vajuvat kihisten auringon ja tuulen vaikutuksesta, kaikkialla on salavien ja muiden puiden roskaa, linnunsiemeniä ja rusakonpapanoita. Pihan jääkansi alkaa lohkeilla ja pälvipaikoista paljastuu ruman ruskeaa nurmikkoa. Päivä päivältä lumi kuitenkin hupenee ja maaliskuu ehtii kuin ehtiikin maata näyttää.

Aivan pian lumi muuttuu sohjoksi ja kunhan hanki vajuu kumpparin varren mittaiseksi, pääsen kahlaamalla tutkimaan rusakoiden tuhoja. Vaikka miten olen niille juuttaille pitänyt heinäbaaria tallin pihalla, ne ovat napsineet meheviä oksanpäitä pihalla vetelehtiessään. 

Spanielit juoksentelevat aamuisin pihalla nenät solmussa rusakoiden hajuista ja etenkin Muikkelille tulee selkeästi vatsanpuruja, ilmeisesti jonkinlainen papanaähky. Minua papanat raivostuttavat, sillä tiedän niiden koostuvan pihan pensaiden ja puiden osasista. Vaikka suojasin syksyllä herkuksi tiedettyjä kasveja, paksu lumipeite mahdollisti isojen rusakonroikaleiden yltämisen suojausten yli. 

Onneksi on kevät, kesäaika ja kaikkein huikeimmat ajat vasta edessä. 

Riemukasta palmusunnuntaita !


PeeÄääs: kevään mehevin kakku - tein tämän lauantaiaamuna ja illalla jäljellä olivat vain viimeiset muruset, edes kuvaa en ehtinyt nappaamaan. Vahva suositus  ja ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

14 kommenttia:

 1. Mukavaa palmusunnuntaita. Kiitos kakkuvinkistä, taidan kokeilla pääsiäiseksi. Meillä käytetään paljon oliiviöljyä joten kaikki ovat tottuneet sen makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja.
   Kakku oli todella hyvä, pakko hakea kaupasta lisää mantelijauhetta ja tehdä pääsiäiseksi uusi kakku. Minun sokerikakkuvuokani on niin iso, että siihen mahtuu heittämällä tupla-annos taikinaa. Tämän kakun ollessa kyseessä se on vain pelkkää plussaa!
   Meidänkin keittiössä oliiviöljy on yksi kulmakivistä, tuntuukin vähän hassulta ajatukselta että sen maku voisi olla yllätys jollekin, epäilemättä näin kuitenkin on.

   Poista
 2. Tallensin saman kakkuohjeen ajatuksella, että teen sen vielä pääsiäiseksi. Kiva kuulla kakun onnistuneen ja maistuneen.
  Kävin tänään katsomassa isää hoivakodissa. Kotimatkalla päätin poiketa kukkakaupasta hakemaan tulppaaneja ja/tai narskuja. Keltaisia tietenkin. En poikennut, sillä autoon syttyi varoitusvalo, jonka vuoksi se on pikimmiten kärrättävä huoltoon. Ja ohi ajaessani huomasin kukkakaupankin olevan kiinni.
  Hiukan omituiselta tuntuu tehdä juhlaruokaa kahdelle, kun yleensä jälkikasvu on tullut meille syömään ja vanhukset käyneet vähintäänkin ip-kahvilla. Eiköhän me hyvää ruokaa kyetä kaksinkin syömään.
  Ulkona ei tosiaan kovin sievältä näytä. Löytyy sekä jäniksen että peuranpapanoita. Lintulautojen alustat kaipaavat siivoamista nekin, vaikka ajat sitten siirryin kuorittuihin auringonkukansiemeniin. Ja kuten sanoit, hangelta löytyy risujen ja rikkojen kirjo. Väliaikaista kaikki - onneksi.
  Mukavaa palmusunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between.
   Kakku on mainio yksinäänkin mutta herkuttelin jo mielessäni ajatuksella kakusta, tuoreista mansikoista ja sopivan vetelästä kermavaahdosta *namnam*
   Kieltämättä pääsiäisateriat pienellä porukalla tuntuvat ajatustasollakin kummalliselta vaikka jouluna jo vähän tuntumaa asiaan saikin. Meillä on sentään viisi pöydässä kun mummo vilistää pihan poikki tänne syömään. En varmasti osaa tehdä pashaa puolikkaalla annoksella.

   Ulkona näyttää päivä päivältä kamalammalta lumien kohdalla mutta onneksi sulan maan alueet leviävät vauhdilla.
   Hyvää pääsiäisviikkoa.

   Poista
 3. Lopputalven korkeat hanget ovat olleet kyllä rusakoille juhlaa. Vaikka meilläkin on metsässä ruokintapaikka pupuille, niin kyllä niitä on osautunut myös pihaan. Omenapuun oksat on typistetty kahden metrin korkeuteen saakka :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi surkeuden kurjuus omenapuusi kohtaloa. Minä niin toivon niille ahneille pihoissa mellastaville talttahampaille oikein paljon vatsanväänteitä ja hammassärkyä kostoksi tihutöistään ja mielellään yt-neuvottelut ilvesten kanssa.

   Poista
 4. Kiitos kakkuvihjeestä, tuli oikein sopivasti! Täytyykin katsoa kauppalistaan kaikki aineet.
  On kieltämättä vähän erilaista, kun ei osaa oikein tietää, meneekö pääsiäisen aika ihan vain kahdestaan vai tuleeko joku lapsista käymään. Vieraita ei tule kuitenkaan.
  Papanoita löytyy pihasta niin reilusti, että tietää juhlia vietetyn.
  Huikeimmat ajat ovat edessä näin me uskomme ja toivomme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään odottamaan kakkuarviotasi.
   Meilläkin jäävät etelän vieraat tänä keväänä kehä kolmosen sisäpuolelle, ihan omalla porukalla ollaan. Oudolta tuntuu - mutta kaikkeen tottuu.
   Tämäkin viikko alkoi kevättä tuovan tuulen puhallellessa, lupaava sihinä kuului kinoksista heti aamusta.
   Oikein hyvää pääsiäisviikkoa sinulle.

   Poista
 5. Mökille me mennään kahdestaan mutta käymme tervehtimässä kahta samanlaista mökillä olijaa. Kukkia minäkin aion mökille lisää ostaa. Kiitos kakkuvinkistä pitää minunkin se kokeilla jossain vaiheessa mutta nyt pääsiäiseksi teen jotain muuta. Kauniita erilaisia kukkia olet jo iloksi hommannut. Minä olen ostanut vasta yhden narsissi laatikon. Ruohot jäi tänä vuonna kasvattamatta kun ei tullut siellä kaupassa käytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkät pyhät ja mökin keväthommat kuulostaa mainiolta yhdistelmältä.
   Ajattelin minimoida kauppakierroksen pääsiäisviikon ryysiksen takia ihan pikaiseen pyörähdykseen. Ei yhtään huvita siellä hupina pyöriä. Kukkakaupassa saatan viivähtää pidempään kuin marketin maitokaapilla.
   Oikein hyvää pääsiäisviikkoa.

   Poista
 6. Jotenkin kevät on mennyt hirmuista vauhtia. Havahduin vasta viime viikon lopulla siihen, että pitäähän nyt lapsilla olla edes pääsiäisruohot. Viime vuonna vielä suurella vaivalla askartelivat söpöt rasiat, jotka otettiin talteen tätä vuotta varten. Tänään oli jo onneksi muutama vihreä korsi ilmestynyt, joten ruohot ehtivät juuri ja juuri ajoissa. Virpojia ei onneksi käynyt, sillä heille ei olisi ollut mitään herkkuja annettavaksi :D
  Pahuksen puput kun eivät ole heinään tyytyneet! Toivottavasti eivät ole ihan jokaista kukkasilmua käyneet kasveistasi mussuttamassa. Meillä puput eivät ole tänä talvena mellastaneet. Silloin kun hangen pinta oli korkeimmillaan, eli luumupuiden oksankärjet ehkä jopa talttahampaiden ulottuvilla, oli hanki niin upottavaa, että puput pysyivät poissa. Nyt eivät enää yletä kun lumet ovat painuneet. Ja juuri nyt näyttää tulevan ihan kunnolla vettä, joten oletan, että aamulla saan katsella huomattavasti muuttuneita näkymiä.
  Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tismalleen, nopeasti on aika kiitänyt. Ihan äsken oli kipakka pakkanen ja luminen talvi ja nyt ulkona riehuu ties miten mones myräkkä, sähköt räpsyy ja nurkissa ujeltaa. Kaikkein parasta on kuitenkin tasaisesti ropiseva vesisade, se tietää vauhdikasta vajumista lumikinoksille. Tuskin maltan odottaa aamun valkenemista, heti herättyä pitää kurkata pihan lumitilanne.

   Täällä rusakoita ja jäniksiä oli lähes koko talven ajan. Välillä oli joku viikko kun jälkiä ei näkynyt yhtään (<- ilves lähistöllä) mutta sitten ne taas alkoivat maleksia pihalla tuhoisin seurauksin. Rusokirsikoita ei ole onneksi syöty eikä ruusuorapihlajassakaan näy hampaan jälkiä. Toivottavasti taimistot ovat auki keväällä kun paikkaustarpeita pitää ryhtyä haalimaan.
   Aurinkoisia päiviä näkyy olevan luvassa ja kaikki otetaan kiitollisena vastaan.

   Poista
 7. Kiitos kakkuvinkistä! Toivottavasti rusakot eivät ole tehneet pahaa tuhoa. Meilläkin on tänä talvena ollut jäniksiä riesana enemmän kuin yleensä. Mukavaa pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä vaan, muhevan mehevä kakku varmasti maistuu.
   Nyt kun lumet ovat sulaneet, viime kesänä istutetut revontuliatsaleat ovat aika murheellinen näky... Todellakin ovat riesaeläimiä.
   Mukavaa pääsiäisviikkoa sinulle.

   Poista

Ilahdun kovasti kaikista kommenteista.
Voit myös laittaa minulle sähköpostia hirnakka@gmail.com